GÜNDEM - 06 Ağustos 2015 Perşembe 12:52

Anzakların ilginç dansı

A
A
A
Anzakların ilginç dansı

Çanakkale Savaşları'nın 100. yılında, 24-25 Nisan tarihlerinde düzenlenen anma törenlerine yoğunluk nedeniyle katılamayan Avustralya ve Yeni Zelanda vatandaşları için Anzak Koyu'nda yapılan anma etkinliğinde, Avustralya yerlilerinin yöresel dansları büyük ilgi gördü.

Sabah saatlerinde 57. Alay Şehitliği ziyaretiyle başlayan anma töreni, Anzak Koyu'nda devam etti. Burada düzenlenen törene, Avustralya Genel Valisi Peter Cosgrove, Avustralya'nın Çanakkale Konsolosu Nicholas Sergi, üst düzey temsilciler ve askeri personel katıldı. Törende, Avustralya yerlileri, kendi yöresel figürleri eşliğinde dans etti.

Anzakların ilginç dansı

Yakılan barış bitkisinin dumanı, ilk önce yerli savaşçılar, ardından da katılımcılar tarafından teneffüs edildi. Ardından, yerli bir savaşçı elindeki okla kısa bir gösteri sundu. Daha sonra ise 2 savaşçı, Avustralya’nın sembolü olan kanguruların hareketlerini içeren bir gösteri sundu. Anma etkinliğinde, Avustralyalı askerlerin mezarlarına götürülmek üzere Anzak Koyu sahilinden toprak alındı.

CÜNEYT AKAY - GÜRKAN DÜZENLİ - SEVDANUR ŞAHİN

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Gaziantep GAÜN’lü akademisyen Tunus’ta sergi açtı Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cevat Atalay Tunus’ta sergi açtı. Başkent Tunus’un 150 kilometre güneyinde yer alan Monastir kentinde düzenlenen resim sergisinin açılışına GAÜN Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Cevat Atalay yanı sıra Bülent Ecevit Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şemsettin Ziya Dağlı, Türkiye’nin Tunus Büyükelçisi Ahmet Misbah Demircan, Tunuslu yetkililer, sanatçılar ve sanatseverler katıldı. Marina’da İlkbahar Festivali kapsamında kişisel resim sergi açan Prof. Dr. Mustafa Cevat Atalay, Tunus’ta açtığı sergiyle birlikte yurt dışındaki 9’uncu sergisi olduğunu söyledi. Sergi hakkında bilgi veren Prof. Dr. Atalay konuşmasında, “Mevlana Celaleddin-i Rumi’nin vefatının 750. yılının anıldığı 2023’te düzenlenen çevrim içi sergideki eserleri fiziksel sergiye dönüştürdük. 400 eser arasından seçerek 38 sanat çalışmasını bu sergi için hazırladım. Sergideki eserlerim Hazreti Mevlana’nın felsefesi ve tasavvuf kültürünü anlatıyor. Aynı zamanda Hazreti Mevlana’nın dünyaya vermek istediği sevgiyi, barışı ve herkesi kendi toplumunda barış içerisinde yaşamasını çağıran bir iklimi barındırıyor. Sergide, Hazreti Mevlana’nın felsefesi, dervişin evreni temalı bir betimleme içinde sema ritüeli çok önemli bir ortak özellik, bu özelliğe bağlı olarak sema gösterisini tanımlayan ve onun felsefi duruşunu sevgi düşüncesini ele alan çalışmalarım yer alıyor” diye konuştu.