POLİTİKA - 17 Aralık 2014 Çarşamba 22:03

‘Arap baharı yerini Arap kışına bıraktı’

A
A
A
‘Arap baharı yerini Arap kışına bıraktı’

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, “Arap Baharı ile başlayan bölgedeki yeniden yapılanma maalesef yerini Arap kışına bıraktı. Küresel güç merkezleri bölgedeki çıkarlarını demokrasiye tercih etti” dedi.

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık Kocaeli’deki temasları kapsamında Körfez Ticaret Odası 15. Kuruluş Yıldönümü etkinliklerine katıldı. Programda konuşan Hisarcıklıoğlu, “Ülkemizde herkes zenginleşmek istiyor. Zenginleşmenin ilacı girişimciliktir. Zengin olmak istiyorsan girişimci sayını arttıracaksın. Bunun yolu buradan geçiyor. Türkiye’nin 76 milyon nüfusu var, 1 buçuk milyon girişimcisi var. Japonya’nın 127 milyon nüfusu var, 6 milyon girişimcisi var. Dünyanın üçüncü büyük ekonomisi. Nüfusunun yüzde 5’i girişimci.

Bizim Japonya seviyesine gelebilmemiz için, girişimci sayımızı arttırmamız lazım. Bu kapsamda özellikle bir şeye dikkat ettik. Nüfusumuzun yarısı kadın, ama kadınlarımızın bu 1 buçuk milyon girişimci içerisindeki yeri maalesef yüzde 5’ler seviyesinde. Nüfusun yarısı kadın olacak, ama girişimci sayımızın ancak yüzde 5’i kadın olacak. İş gücüne katılımda yüzde 29’larda, ama girişimcilik noktasında noksanlık var. Bu kapsamda bütün Türkiye’de kadın ve genç girişimci kurullarını kurduk. Girişimci sayımız artsın diye” şeklinde konuştu.

Ekonomi hakkında önemli açıklamalar yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise, “Soğuk savaş bittikten sonra dünya huzur bulacak, biraz daha her şey sakinleşecek falan diye beklerken, bir belirsizlik dönemi ve arkasından bir istikrar işaretleri görüldü. Fakat özellikle 2008 krizi ve arkasından yaşanan Arap Baharı bütün bu olumlu beklentileri alt üst etti. Siyasi riskler, ekonomik riskler ve sosyal riskler dünyada özellikle Türkiye’nin merkezinde olduğu bölgeyi son derece olumsuz etkiliyor. 2008 küresel krizi aslında dünyada hala etkileri devam eden ve daha ne kadar etkilerinin devam edeceği de çok fazla kestirilemeyen bir kriz olarak önümüzde duruyor. Amerika’da bir hızlı toparlanma belirtisi var.

Ama bu belirtinin ne kadar kalıcı olacağını önümüzdeki dönemde göreceğiz. Avrupa toparlanıyor derken, şimdi bir durgunluğa, bir resesyona doğru gidiyor. Avrupa ekonomisini tek başına taşıyan Almanya’da bile durgunluk işaretleri her geçen gün güçleniyor. Diğer yandan Arap Baharı ile başlayan bölgedeki yeniden yapılanma maalesef yerini Arap Kışı’na bıraktı. Küresel güç merkezleri bölgedeki çıkarlarını halkların kendilerini idare etmesine, yani demokrasiye tercih etti ve demokrasi taleplerini adeta silahla ve kanla bastırdı.

Diğer yandan sandıkta gelen, halkın oylarıyla gelen iktidarların sandık oylarıyla, yine halkın oylarıyla gitmesine saygı gösterilmesi gerekirken Ukrayna’da yaşanan olaylar, arkasından Kırım’ın Rusya tarafından ilhakı ve arkasından yaşanan gelişmeler, buna batının tepkisi adeta bölgemizi tam bir türbülansın içine soktu. Öyle bir dünyadayız ki şu anda, konjonktür olarak fırsatlar ile tehditlerin bu kadar iç içe geçtiği başka bir dönem çok azdır. 2008 krizinden sonra aldığımız tedbirler ile ekonomimiz çok şükür güçlenerek yoluna devam etti. Türkiye 4 buçuk milyon yeni istihdam iretti 2008 krizinden sonra” dedi. 

DİNÇER AKBİR - MEDENİ TOPALOĞLU 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Balıkesir Balıkesir’de 70 kişiye törenle bahçıvanlık belgesi verildi Burhaniye ilçesinde, Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezinde (BAÇEM) düzenlenen bir haftalık 4.Uygulamalı Bahçıvanlık Kursu tamamlanırken, kursiyerlere törenle belgeleri verildi. Düzenlenen törende yurdun değişik yerlerinden gelen 70 kursiyer belge aldı. İlçenin Börezli Köyünde bulunan Balıkesir Çiftçi Eğitim Merkezi (BAÇEM) 4.Uygulamalı Bahçıvanlık Kursuna ev sahipliği yaptı. Kursa, yurdun değişik yerlerinden 70 kişi katıldı. Bir haftalık kursu tamamlayan vatandaşlara törenle katılım belgeleri verildi. Belge alan vatandaşlar, kursun çok faydalı olduğunu anlatırken, BAÇEM Müdürü Nazım Tanrıkulu da, kurslardan bu güne kadar bin 200 vatandaşın belge aldığını söyledi. İstanbul’dan gelen Hilmi Ay, “ BAÇEM’in düzenlemiş olduğu bir haftalık Bahçıvanlık Kursuna iştirak ettik. Çoğunluğunu kadınlardan oluşan bir gruptu. Bu grup burada çok güzel eğitimler aldı. Hocalarımız bize çok mükemmel eğitimler verdi. Parayla satın alınamayacak eğitimi bedavaya aldık. Bu kursun sonunda edindiğimiz bilgileri uygulamaya geçirmek çoğumuzun büyük bir arzusu” diye konuştu. Funda Tomurcu Erdoğan da, “Ben BAÇEM’e daha öncede gelmiştim. Ama, daha çok gelmek istedim. Buraya gelen tekrar tekrar gelmek istiyor. Çok güzel şeyler öğrendiğimize inanıyorum. Çok faydalı. Hocalarımız harika. Herkese tavsiye ederim” dedi. Meryem Akdeniz ise, “BAÇEM’i arkadaşlarımdan duydum. Yani onların vesilesiyle geldim. Bahçemde bungalov ev yapıp bahçesinde bir şeyler yetiştirmek istiyorum. Hedefimize ulaşmak için buradayım. İnşallah, ulaşırım” dedi. Halime Yamaç da, “Ben çiçekçi olmaya karar verdim. 6 aydan beri bu kursu bekliyorum. Hocalarımızın verdiği bilgiler gerçekten çok faydalı. Herkesin gelmesini tavsiye ederim” diye konuştu. BAÇEM Müdürü Nazm Tanrıkulu ise, “Bu kursla birlikte bin 200’ün üzerinde sertifikalı kursiyerimiz oldu. Türkiye’nin farklı yerlerinden, hatta yurt dışından farklı ülkelerden kursiyerleri mezun mezun ederek şehirlerine ve yapmak istedikleri işyerlerine uğurluyoruz. Bütün katılan kursiyerlerle, bu konuda bizi destekleyen, önümüzü açan Balıkesir Büyükşehir Belediye başkanız sayın Ahmet Akın’a çok teşekkür ediyorum. Gelecek dönemde biz Aromaterapi Festivali gibi festivallere hazırlık yapacağız. Bizi takip etmeye devam edin” dedi.
Muğla Belediye ekiplerinin yağış mesaisi Bodrum Belediyesi ekipleri, Bodrum Yarımadası genelinde etkili olan sağanak yağışlarda oluşabilecek olumsuzlukları engellemek adına sahada çalışmalar gerçekleştiriyor. 20 Nisan Cuma günü (bugün) gece yarısından itibaren etkisini gösteren ve sabah saatlerinde yer yer kuvveti hissedilen sağanak yağışta ekipler, hazır bulundu. Gece boyunca devam eden yağışlarda belediye ekipleri, Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci’nin koordinasyonunda olumsuzluk yaşanabilecek yerlerde çalışmalarını sürdürdü. Mazgallarda ve dere yataklarında temizlik çalışmaları gerçekleştiren ekipler, su akışını da sağlayarak taşmalara engel oluyor. Düzenli devriye gerçekleştiren Zabıta ekipleri ise risk taşıyan ve müdahale edilmesi gereken yerleri tespit ederek ilgili birimlere aktarıyor. Muğla Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere diğer kurumlarla koordineli şekilde yönlendirmeler gerçekleştiren Bodrum Belediyesi ekipleri, kanal açma araçları ve kepçelerle de gerekli görülen yerlere müdahale ediyor. Gerçekleştirilen çalışmalarla ilgili Bodrum Belediye Başkanı Tamer Mandalinci, “Gece yarısından itibaren etkisini gösteren sağanak yağışlarda belediye ekiplerimizle çalışmalarımızı sürdürdük. Belediye birim amirleri ve diğer kurumlarla iletişim halinde kalarak olumsuzluk yaşanan bölgelere ivedi olarak müdahale ettik. Kent sakinlerinin güvenliği ve sağlığı için çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz.” dedi. Vatandaşlar, ihtiyaç olunması durumunda 444 00 48 numaralı telefondan belediyenin ilgili birimlerine ulaşarak bilgi ve yardım alabilir.