EKONOMİ - 01 Haziran 2018 Cuma 12:00

Aras Kargo yılda 260 tondan fazla atığı çevreye kazandırıyor

A
A
A
Aras Kargo yılda 260 tondan fazla atığı çevreye kazandırıyor

Aras Kargo’nun çevreyi koruma vizyonu doğrultusunda oluşturduğu Doğa Dostu Araslar platformu, geçtiğimiz yıl 262 ton atığı çevreye geri kazandırdı. Aras Kargo filosundaki çevre dostu elektrikli araçlarla da binlerce tonluk karbon salınımını engelliyor.

Günümüz iş hayatında doğayı korumak ve çevre sorunlarıyla ilgili etkin girişimlerde bulunmak tüm kurumlar için hayati önem taşıyor. Türkiye’nin önemli kargo şirketi konumunda olan Aras Kargo, gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakmak için çevre dostu uygulama ve faaliyetlere büyük hassasiyet gösteriyor. 

"Gelecek nesillere daha iyi bir çevre bırakmak için çalışıyoruz" 

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Aras Kargo Genel Müdürü Hikmet Nuri Bulduk, "Aras Kargo olarak, yaklaşık 14 bin çalışanımız, 4 binden fazla araç, 800’ün üstünde şube ve 29 transfer merkezimizle her gün ortalama 500 bin gönderi taşıyoruz. Bunu yaparken de kargo sektörünün doğası gereği karbon ayak izi bırakıyoruz. Bir günde tüm filomuzu doğa dostu teknolojiyle yenilemek mümkün değil tabi ama şirketimizin filomuzu gençleştirmek de dahil bu konuda attığı birçok olumlu adım var. Dağıtımda kullanılan araçlarımızı, ofislerimizde kullanılan ürün ve hizmetlerimizi çevreye duyarlı teknolojik gelişmeler dâhilinde her geçen gün yeniliyoruz" dedi.

Bulduk, "Sahip olduğumuz bu vizyon doğrultusunda, Aras Kargo’da karbon ayak izini azaltabilmek için 2011’de filoya elektrikli araçlar dahil edilmeye başlandı. Aras Kargo bugün, Türkiye’nin en büyük yüzde 100 elektrikli ticari araç filosuna sahip. Elektrikli ticari araç filosu ile yakıt maliyetinde ayda ortalama yüzde 10 tasarruf sağlıyoruz. Atılan bu doğa dostu adımla elektrikli araçların ortalama araç ömrü olan 8 yılda 5 bin 787 ton karbon salınımına engel oluyoruz. Bu da doğaya yaklaşık yeni 18 bin ağaç dikilmesi halinde oluşturacağı faydaya eşit fayda sağlıyor. Bu yıl uygulamaya almayı planladığımız gelişmiş araç takip sistemimiz sayesinde kurye sürüş tekniklerini geliştirerek, karbon salınımını daha da azaltmak istiyoruz. Transfer merkezlerinde kullanılan LED aydınlatma ve fotosel sistemleri sayesinde, yüzde 25 enerji tasarrufu sağlıyoruz. Kargo poşetlerimiz bio-bozunur özelliğiyle doğada kendiliğinden yok olma özelliğine sahip. Bunlara ek olarak 2014 yılında tamamen çalışanlarımızdan oluşan Doğa Dostu Araslar platformu oluşturuldu. Bu platform kapsamında çalışanlarımızla birlikte Türkiye’nin kıyılarını temizliyoruz, çalışanlarımıza ve çocuklarına yönelik çevre eğitimleri düzenliyoruz” ifadelerini kullandı.

Doğa Dostu Araslar yılda 260 tondan fazla atığı çevreye geri kazandırdı 

Aras Kargo’nun doğayı koruma vizyonu doğrultusunda 2014’te oluşturulan Doğa Dostu Araslar, TURMEPA (Deniz Temiz Derneği) ile birlikte yürütülen çalışmalar kapsamında son 2 yılda, Türkiye’nin 8 farklı kıyısından topladığı atıkların denizlere karışmasını engelledi. 2016 yılında İstanbul Kınalıada, Samsun Atakent, İzmir Çiğli ve Fethiye kıyılarını temizleyen Doğa Dostu Araslar, 2017 yılında İstanbul Büyükada, Trabzon, Van Gölü ve Bodrum kıyılarını temizledi. Bu iki yıl içinde 500 Aras Kargo çalışanı ve aileleri, 977 kilogram plastik, 488 kilogram cam, 263 kilogram metal ve 80 kilogram kâğıt olmak üzere toplam 2 ton atık topladı. 2017 yılında transfer merkezleri ve bölge müdürlüklerinden 260 ton atık ve hurda toplayan Doğa Dostu Araslar çevreye telafisi imkansız zararlar verecek toplam 262 ton atığı çevreye geri kazandırdı. 

Bu yıl Antalya, Adana, Bursa ve İstanbul’da kıyı temizliklerine devam edeceklerini belirten Bulduk, "Bölge müdürlükleri ve transfer merkezlerimizde atık malzemeleri geri dönüşeme gidecek şekilde toplamaya devam ediyoruz. Yıl içinde çalışanlarımıza ve çocuklarına yönelik çevre eğitimlerine devam edeceğiz" diye konuştu.  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa İnegöl trafiğine MODEF düzenlemesi Pazartesi günü başlayacak 50. Uluslararası İnegöl Mobilya Fuarı öncesi fuar alanı bölgesinde bir dizi düzenleme yapan İnegöl Belediyesi, yoğunluğa sebebiyet vermemek adına Kültür Park girişi ile Ahmet Türkel Çevreyolu Gazi Yaşamkent Sitesi önündeki girişin de araç trafiğine açıldığını duyurdu. İnegöl Belediyesi, 22 Nisan Pazartesi günü 50’nci kez kapılarını açacak Uluslararası İnegöl Mobilya Fuarı öncesi trafikle ilgili bir dizi düzenleme yaptı. Okullar bölgesinin de bulunduğu fuar alanı bölgesinde yoğunluğu azaltmak ve alternatif girişler oluşturmak adına fuar alanı bölgesine 2 yeni giriş daha açıldı. İnegöl Belediyesi’nden konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Şehrimiz 22-27 Nisan tarihlerinde 50. Uluslararası Mobilya Fuarına ev sahipliği yapacak. Yurt içi ve yurt dışından on binlerce misafirin ağırlanması beklenen fuar öncesi, Zabıta Müdürlüğümüz trafikle ilgili bir dizi düzenlemeyi hayata geçirdi. Özellikle fuar alanı girişinin okullar bölgesiyle aynı yerden olması nedeniyle burada oluşacak yoğunluğu azaltmak adına MODEF Fuar alanına 2 yeni giriş oluşturuldu. Fuar alanında okullar bölgesi girişine ilave olarak; Kültür Parkın Lunapark girişi ile Ahmet Türkel Çevreyolu Gazi Yaşamkent Sitesi önünden giriş çıkışlar yapılabilecektir. Düzenlemeler tamamlanmış olup, 19 Nisan Cuma (bugün) itibariyle alana 3 girişten de ulaşım sağlanacaktır. Fuar sonrası Kültürpark giriş ve çıkışları yeniden eski düzende devam edecektir.”
Gaziantep Başkan Çıkmaz güven tazeledi Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin 2023 yılı mali genel kurul toplantısı yapıldı. Genel kurulda, 2023 yılı faaliyet raporu oybirliği ile kabul edildi. Genel kurul toplantısında divan başkanlığını Mehmet Mete Sezer, katip üyeliklerini ise Mehmet Kökten ve Bünyamin Tarık Aydın yaptı. GAİB hizmet binasında gerçekleştirilen genel kurula TİM Başkan Vekili ve GAİB Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, TİM ve Bakanlık Temsilcileri ile kuru meyve ihracatçıları katıldı. Genel kurulda Birliğin 2023 yılı faaliyet raporu okunduktan sonra oybirliği ile kabul edildi. 2023 yılı faaliyet raporunu değerlendiren Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Mehmet Çıkmaz, “Birliğimizden yapılan kuru meyve ve mamulleri ihracatı 2023 yılında 297 Milyon 192 Bin ABD doları olmuştur. 2023 yılı Birliğimiz kuru meyve ve mamulleri ihracatının Türkiye kuru meyve ve mamulleri ihracatı içindeki payı yüzde 18,6 olarak gerçekleşmiştir. 2023 yılı Birliğimiz toplam ihracatının yüzde 40,9’luk kısmını kuru kayısı, yüzde 37,2’lik kısmını Antep fıstığı, yüzde 9,1’lik kısmını diğer meyve kuruları oluşturmaktadır. 2023 yılı kuru meyve ve mamulleri ihracatımızı ülke grupları itibariyle değerlendirecek olursak; en çok ihracat yapılan ülke grupları içinde ilk sırayı 129 Milyon 834 bin dolarlık ihracatla Avrupa Birliği ülkeleri almıştır. İkinci sırada 42 milyon 210 bin dolarlık ihracatla Amerika ülkeleri ve 35 milyon 635 bin dolarlık ihracatla Orta Doğu Ülkeleri gelmektedir. En fazla ihracat yaptığımız ilk 4 ülke ise Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Irak olmuştur. 2023 Yılında Birliğimiz üyeleri tarafından 101 ülkeye ihracat gerçekleştirilmiştir. 2024 yılı hedeflerimizi de yakalamak için önümüzdeki süreci çok iyi değerlendireceğiz” diye konuştu.
Bitlis Bitlis’te ‘yayla muzu’ fiyatıyla ‘Anamur muzunu’ üçe katladı Bitlis’in Tatvan ilçesinde doğal olarak yetişen ve ‘yayla muzu’ olarak da adlandırılan uçkun, 150 TL’lik fiyatıyla Anamur muzunu üçe katladı. Doğu Anadolu Bölgesi’nin yüksek kesimlerinde doğal olarak yetişen ve yöre halkı tarafından ışkın veya yayla muzu adıyla bilinen ve sevilerek tüketilen ekşimsi uçkun bitkisi, Tatvan’da satışa sunulmaya başlandı. Dağların yüksek zirveleri ve eteklerinden büyük zorluklarla toplanarak tezgâhlarda kilosu 150 TL’den satılan bitki, kent merkezinde çoğu insanın da başlıca geçim kaynağı oldu. Vatandaşlar bin bir zorlukla topladıkları uçkunları torbalarla getirdikleri şehir merkezindeki ana caddelerde satışa sunarak aile bütçelerine katkıda bulunuyor. Bölge insanı tarafından büyük bir beğeniyle tüketilen bitkinin, özellikle sarılık, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği iddia ediliyor. Vatandaşlar, bin bir zorlukla toplayarak kilosunu 150 TL’den satışa sundukları yayla muzu, fiyatıyla Anamur muzunu üçe katladı. Hizan yaylalarında topladıkları yayla muzunun şeker, tansiyon gibi hastalıklara ilaç olduğunu iddia eden Ercan Sepet isimli satıcı, “Yayla muzunu nisan ayında toplamaya başlıyoruz. Bu bitkinin yaklaşık 1 ay gibi bir ömrü var. Yılda bir kez çıkıyor, bizler de ekmeğimizi yayla muzunu satarak kazanıyoruz” dedi. Bir kış boyunca yayla muzunun çıkmasını beklediklerini söyleyen Oğuz Uçak da, “Her derde deva olan yayla muzunu herkese tavsiye ediyorum. Bir kış bu bitkinin çıkmasını bekledim. Ekşimsi bir tadı olduğu için de ayrı bir aroma veriyor” ifadelerini kullandı.