GÜNDEM - 27 Kasım 2014 Perşembe 16:08

Arsenikli suyla çay keyfi

A
A
A
Arsenikli suyla çay keyfi

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin 60 mahallenin suyunun arsenikli olduğunu açıklamasına vatandaşlar farklı yorumlarda bulundu.

Ertuğrul Mahallesi sakinleri, suda arsenik olduğuna inanmadıklarını söyleyip, arsenikli suyla çay demleyip içti. Küpeler Mahallesi sakinleri ise, mahallenin sularının akmadığını, dolayısı ile arsenik problemlerinin olmadığını ifade etti. Küpeler Mahallesi'nde artan kanser vakaları ise halkın kafasını karıştırdı.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı BASKİ'nin il genelinde 60 kırsal mahallenin suyunda arsenik tespit edildiğini açıklamasının ardından adı geçen mahallelerin gündemini arsenikli su oluşturdu. Büyükşehir Kanunu ile mahalle statüsüne kavuşan köylüler arsenikli suyu değerlendirdi. Büyükşehir Belediyesi'nin açıkladığı listede adı geçen Ertuğrul Mahallesi sakinleri, arsenikli suyu dert etmiyor. Muhtar Adem Özaydın, sularında arsenik olduğuna inanmak istemedi. Özaydın, "60 köyün suyunda arsenik olduğunu duyduk, ancak bize bir belge gelmedi. Elbette biz temiz su içmek isteriz, ama ben bizim suyumuzda arsenik olduğunu duymadım. Henüz sudan dolayı bizim köyde kimse ölmedi" dedi.

Mahalle muhtarı, çeşme başındaki açıklamalarının ardından muhtarlık binasında mahalle sakinlerine çay ısmarladı. Mahalle çeşmesinden akan ve arsenik olduğu tespit edilen suyla çay demleyen muhtara mahalle sakinleri eşlik etti. Mahalle sakinleri, 60 yıldır aynı suyu kullandıklarını, kendilerine bir şey olmadığını söyledi. Mahallede yaşayan Abdülvahap Zengin, "Çayımız güzel, ben bizim sulardan bir zarar görmedim" dedi.

ARSENİK SIKINTISI YOK, ÇÜNKÜ SULAR AKMIYOR
Balıkesir Büyükşehir Belediyesi'nin arsenikli suyu olan mahalleler listesinde yer alan 400 nüfuslu Küpeler Mahallesi'nde ise suların akmadığı vurgulandı. Köylüler, arsenik maddesinin ne olduğunu bilmediklerini, ancak köyde kanser hastalıklarında artış olduğunu söyledi. Mahalle sakini Mustafa Alkan, "Arseniğin ne olduğunu bilmiyorum. Ama zehirli ise suyu kullanmayız" dedi.

Muhtar Kadir Arslantekin de, "Arseniğin zararlı olduğunu biliyoruz. Bu konuda Büyükşehir Belediyesi'ne haber verdik. Onlar ne yapıyor bilmiyoruz. Bu suyu kullanmak istemiyoruz. En kısa sürede çalışma yapılsın istiyoruz. Vatandaş bu konudan haberdar değil. Biz gereğinin yapılmasını istiyoruz" dedi.

Mahalle sakinleri, son zamanlarda köyde kanser vakalarının arttığını söyledi. Mahalle sakinlerinden Mehmet Can, "Benim validem ve muhtarın dayısı kanserden yeni vefat etti. Mesela Şerif Aslan var kanserli. Daha 15-20 kişi var son dönemde kanserden vefat eden. Bunun sebebi su olabilir" şeklinde konuştu.

Bir diğer mahalle sakini ise, suda arsenik olamayacağını, çünkü köyde suların akmadığını söyledi. Mahalle sakini Mehmet Koç, "Burası bizim çeşmemiz, her yer pislik içinde. Büyükşehir olunca belediye her şeye el koydu. Seçim zamanı ne isterseniz anında çözülecek diyorlar. Kış kıyamet gününde su yok. Olan suda da arsenik çıkmış. Köye gelen gidenden, misafirlerden utanıyoruz. Ne yapacak bu insanlar? Geçen cenazemiz vardı, abdest almaya su bulamadık" dedi.

BAHADIR DEMİRÇEVİREN
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kocaeli Babasıyla aynı adı taşıdığı için muhtarlığı düşmüştü, YSK kararını verdi Kocaeli’de muhtarlık yarışını kazanan Hasan Erdöl, babası ile aynı adı taşıdığı ve seçmeni yanılttığı gerekçesiyle İl Seçim Kurulu tarafından seçimler iptal edilmişti. Yüksek Seçim Kurulu, karara verilen itiraz üzerine Erdöl’e mazbata verilmesine karar verdi. 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Seçimi’nde 50 yaşındaki Hasan Erdöl, İzmit’e bağlı Arpalık İhsaniye Mahallesi’nde 3 aday arasından 113 oy alarak muhtar seçildi. Erdöl’ün muhtarlığı İl Seçim Kurulu’na yapılan itiraz üzerine düştü. Hasan Erdöl’ün babası ile aynı adı taşıdığı, seçmenin kendisine değil babasına oy verdiği belirtilen itiraz dilekçesi üzerine İl Seçim Kurulu, seçimleri 2 Haziran’da tekrarlama kararı aldı. Hasan Erdöl, babasının seçim kampanyalarında yer almadığını, kendini muhtar adayı olarak tanıtmadığını söyleyerek, İl Seçim Kurulu’nun kararını Yüksek Seçim Kurulu’na taşıyarak itirazda bulundu. Hasan Erdöl’e mazbata verilmesine karar verildi Hasan Erdöl’ün Yüksek Seçim Kurulu’na yaptığı itiraz sonrasında karar çıktı. Yüksek Seçim Kurulu kararında, "Seçmen O.K. tarafından Kocaeli İl Seçim Kuruluna yapılan itiraz da muhtar adayı Hasan Erdöl’ün isminin babasıyla aynı olduğu, bu durumun seçmeni yanılttığı belirtilmiş olsa da köy yerinde herkesin birbirini tanıdığı, babasının kendi adına herhangi bir seçim çalışması yapmadığı, ayrıca adı geçenin muhtar adaylığını basın aracılığıyla da duyurduğu dosya içeriğinden anlaşılmaktadır" denilerek, Hasan Erdöl’e mazbatasının verilmesine karar verdi.