SAĞLIK - 20 Mart 2017 Pazartesi 11:51

Aşırı tuz tüketimi sağlığınıza zarar veriyor

A
A
A
Aşırı tuz tüketimi sağlığınıza zarar veriyor

Yakın Doğu Üniversitesi Hastanesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı Uzmanı Dr. Özgür Sirkeci, aşırı tuz tüketiminin tansiyon, kalp hastalıkları, inme, böbrek hastalıkları, kemik erimesi gibi birçok hastalığa sebep olduğunu ifade ederek, yemeklerde azaltılan 1 gr tuzun bile felçte yüzde 5’e, kalp krizlerinde ise yüzde 3’lük azalma sağladığını belirtti.

Türk Toplumunda Tuz İçeriği Yüksek Gıdalar Fazla Tüketiliyor

Tuzun yüzde 40 sodyum ve  yüzde 60 klordan oluşan bir bileşke olduğunu söyleyen Uzm. Dr. Özgür Sirkeci, Dünya Sağlık Örgütü’nün, günlük tuz alımını 5 gr. olarak önerdiğini ancak Türk toplumunda günlük kişi başı tuz tüketiminin yaklaşık olarak 18 gr. olduğunu belirtti. Tuz tüketim oranının Tük toplumunda bu kadar fazla olmasının tüketilen besinlerdeki tuz oranının fazlalığından kaynaklandığını ifade eden Uzm. Dr. Özgür Sirkeci, konserveler, salçalar, turşular ve ekmek gibi tuz içeriği yüksek gıdaların toplumumuzda oldukça fazla tüketildiğini söyledi.

Tuz Tüketimini 1 gr. Azaltmak Felçte yüzde 5, Kalp Krizlerinde yüzde 3 ‘lük Azalma Sağlıyor

Aşırı tuz tüketimi, tansiyon, kalp hastalıkları, inme, böbrek hastalıkları, kemik erimesi gibi birçok sağlık problemine neden olurken, diyet içeriğindeki 1 gr. tuzun azaltılmasının, felçlerde yüzde 5, kalp krizlerinde ise yüzde 3’lük bir azalma sağladığını belirten Uzm. Dr. Özgür Sirkeci, diyette tuz miktarının 9 gr. azaltılmasının ise felçlerde yüzde 34’lük, kalp krizlerinde ise yüzde 24’lük bir azalma sağladığını ifade etti.

Tuz Tüketimi Sağlık Sorunlarının En Önemli Kaynağı

Ülkemizde tuz tüketiminin sağlık sorunlarına zemin hazırladığını söyleyen Uzm. Dr. Özgür Sirkeci; “özellikle hipertansiyon, kronik böbrek yetmezliği, şeker hastalığı, kronik karaciğer hastalığı gibi hastalıkları olan kişilerin tuz tüketiminde dikkatli olması gerekli. Ülkemizde yemek alışkanlıklarımızda problemlerin olduğunu belirten Uzm. Dr. Özgür Sirkeci, yemek alışkanlığındaki en büyük problemimizin yemekleri tuzlu hazırlayıp, tadına bakmadan tekrar yemeklere tuz atmak olduğunu ifade etti. Bu gibi alışkanlıklar ortadan kalktığında, tuz tüketiminde de azalma olacağını söyleyen Uzm. Dr. Özgür Sirkeci, normal şartlarda yemeklere tuz eklemenin şart olmadığını, sadece gıdaların içerisinde bulunan sodyum miktarının insan vücudu için yeterli olabileceğini belirtti.

Daima taze ve tuz eklenmemiş besinler tüketilmeli

-Turşu, konserve, salam, sosis, sucuk gibi tuz içeriği yüksek besinleri tüketmekten kaçınılmalı, taze sebze ve meyve tüketimi arttırılmalı

-Yemeklerin tadına bakılmadan yemeğe tuz ilave edilmemeli, yemeklere lezzet vermek açısından tuz yerine nane, kekik, dereotu gibi ürünler kullanılmalı

-Hazır besin alırken etiket bilgilerine mutlaka bakılmalı, aşırı tuz içeren besinlerin alımından kaçınılmalı

-Ev dışında yemek yerken tuzsuz besinler tercih edilmeli.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Kuzugöbeği Mantarı 1500 TL’den satıldı Fethiye’de bu yıl 13’üncüsü düzenlenen Dastar ve Kuzugöbeği Mantar Festivali renkli görüntülerle başladı. Festivalde Kuzugöbeği mantarının kilosu Bin 500 TL’den satışa sunuldu. Fethiye Belediyesi, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Yeşil Üzümlü Muhtarlığı ve Likya Kadın Girişimi Üretim İşletme ve Kalkınma Kooperatifi iş birliğinde Yeşilüzümlü Mahallesi’nde düzenlenen festivalin açılış töreninde renkli görüntüler oluşurken, katılımcılara kuzugöbeği çorbası ikram edildi. Festivale gelen vatandaşlar davul, zurna ve delbek eşliğinde karşılanırken, dastar ve hediyelik eşya stantları kuruldu. Festival alanında, kadınların dokuma tezgahlarında dokuduğu “Dastar bezi”, yöresel el sanatları ve yiyecekler satışa sunuldu. Mahalle sakinleri ormandan topladıkları taze kuzugöbeği mantarı ise kilosu Bin 500-2000 TL, kurutulmuşu ise 8 bin ila 10 bin TL arasında satıldı. Her gün dolu dolu geçmesi beklenen festival kapsamında davul zurna ve delbek şovları, bando gösterisi, Yeşilüzümlü İlkokulu halk oyunları gösterileri, Sirtaki ve Ege dansları gösterisi, çeşitli yarışmalar, fotoğraf sergileri yer alacak. Etkinlikler; çocuk oyunları ve dans yarışmalarıyla devam edecek. Sakiler ve Saykolar sahne alacak Festivalin ikinci gününde sabah antik kent Kadianda’ya yürüyüş, öğleden sonra ise yemek yarışması yapılacak. Cumartesi günü etkinlikler çocuk oyunları, dans yarışmaları ile devam edecek. Cumartesi akşamı saat: 21.00’de Sakiler Grubu sahne alacak. Festivalin son günü çocuk oyunları ile dans yarışmalarının yapılacağı festivalde Dağların Sultanları, Beşkaza’nın Sultanları, Sirtaki ve Ege Dans grubu, Kırgızistan Darikan dans grubu performans gerçekleştirecekler. Festival, Pazar akşamı saat: 21.00’de Sakiler ve Saykolar Grubu’nun sahne alacağı konserle sona erecek.
Yalova Yalova’ya 2024’ün ilk 3 ayında 233.8 milyon liralık yatırım Yalova Dr. Hülya Kaya başkanlığında gerçekleştirilen İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı’nda bir önceki dönemde kentte yapılan yatırımlar değerlendirildi. İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Vali Kaya, başkanlığında İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, toplantının açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Toplantıda İLYAS (İl Yatırım Takip Sistemi) üzerinden 2024 yılı 1. dönem yatırım uygulamaları değerlendirildi. Sorun, darboğaz ve çözüm önerilerinin görüşülmesinin ardından İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı tamamlandı. Açılış konuşması öncesinde yerel seçimler sonrasında göreve yeni seçilen belediye başkanları kendilerini tanıttı. Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya, yatırımlarla ilgili, “İlimizde 2024 yılı 1. dönem sonu itibariyle; 13 adet yatırımcı kuruluşun faaliyet gösterdiği 8 ana sektörde, 11 adet biten, 59 adet devam eden, 5 adet başlanmamış ve 20 adet ihale aşamasında olmak üzere toplam 95 adet proje bulunmaktadır. Yatırımların toplam proje bedeli 12,5 milyar TL’dir. Mevcut projeler için 2024 yılından önceki yıllarda yapılan harcama ise 7,4 milyar TL’dir. 2024 yılında projelere toplam olarak 806,6 milyon TL ödenek ayrılmıştır. 2024 yılında 1. dönem sonuna kadar yapılan toplam harcama ise 233,8 milyon TL olup, yıl içinde yapılan harcamanın yıl ödeneğine göre %29,0 oranında; projelere yapılan toplam harcamanın toplam proje bedeline göre ise %61,2 oranında nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Kamu yatırımlarının, yerel ve merkezi düzeyde aktif olarak izlenmesi, analiz edilmesi ve geleceğe yönelik olarak projeksiyon yapılabilmesi maksadıyla, il Yatırım Takip Sistemi Projesi (İLYAS) geliştirilmiştir. Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından da illerdeki yatırımlar İLYAS üzerinden takip edilmektedir. Bu nedenle yatırımcı kurum ve kuruluşlarımızın sisteme gereken özen ve hassasiyeti göstermeleri, veri girişlerini eksiksiz ve zamanında yapmaları son derece önem arz etmektedir. Özellikle ilçe belediyelerimizin de konuya hassasiyeti kamu yatırımlarının takibi açısından çok önemlidir. Yatırımcı kuruluşlarımızın ve yerel yönetimlerimizin her dönemde olduğu gibi bundan sonraki dönemlerde de üzerinde çalıştıkları projelerde titiz davranmaları, sorunların çözümünde gerekli hassasiyeti göstermeleri, ilimizin yatırım hizmetlerinin verimliliği açısından çok önemlidir. İl Koordinasyon Kurulunun 2024 yılı 2. toplantısının ilimiz açısından verimli bir platform oluşturmasını, ilimiz ve ülkemiz açısından hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi.