GÜNDEM - 16 Haziran 2017 Cuma 11:28

Avrasya Tüneli’nin açılması trafiği rahatlattı

A
A
A
Avrasya Tüneli’nin açılması trafiği rahatlattı

Yandex Navigasyon analizine göre Avrasya Tüneli’nin açılması trafiği rahatlattı, ek şerit uygulamasının kaldırılması ise ek şerit ayrılan yolda trafiği sıfırladı.

Yeni projelerin ve yollardaki değişimlerin trafiğe olan etkisini ölçmek için yapılan analiz sonuçlarını açıklandı. Yandex Navigasyon’un Mart 2016 ile Mart 2017 dönemlerini karşılaştıran analizine göre Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün olumlu etkisinin ardından Avrasya Tüneli’nin de açılması trafiği önemli ölçüde rahatlattı. Bir başka önemli değişim de köprülerdeki ek şerit uygulamasının kaldırılmasıyla yaşandı. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde Avrupa yönünde karşı yön için ek şerit açılmayınca sabah 07.00 - 10.00 saatleri arasındaki bekleme süresi 16-17 dakikadan 2 dakikaya kadar düştü. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde Avrupa-Anadolu yönünde sabah trafiği ek şerit açılmadığı için 20 dakikadan ‘sıfır’ seviyesine kadar geriledi.

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nde bekleme süresi azaldı

Anadolu Yakası’ndan Avrupa Yakası yönünde 15 Temmuz Şehitler Köprüsü istikametinde 2016’ya kıyasla 2017’de sabah saatlerinde büyük bir rahatlama gözlemlendi. Avrasya Tüneli’nin 20 Aralık 2016 tarihinde açılmasının ardından trafik düzenli olarak azaldı. Öte yandan karşı yön için yapılan ek şerit uygulaması Şubat 2017’de kaldırıldıktan sonra sabah 07.00 - 10.00 saatleri arasında trafikte bekleme süresi 16-17 dakikadan 2 dakikaya kadar düştü. Sabah saatlerinde yaşanan bu durumun aksine akşam saatlerinde ise 2016’ya göre bir değişiklik olmadığı ancak ek şerit açılmadığında oluşabilecek trafik yükünü Avrasya Tüneli’nin aldığı görüldü. Anadolu-Avrupa yönünde Altunizade 15 Temmuz Şehitler Köprüsü bağlantı yolunda trafikte bekleme süresi sabah saatlerinde 25 dakika kadar artarken, akşam saatlerinde ise 20 dakika azalma gösterdi. 15 Temmuz Şehitler Köprüsü Avrupa-Anadolu yönünde ise 2016’nın Mart ayı ile 2017’nin Mart ayı arasında büyük bir fark ortaya çıktı. Avrupa-Anadolu yönündeki trafikte bekleme süresinde sabah saatlerinde 30, akşam saatlerinde 35 dakikalık bir azalma gözlemlendi.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde ‘sıfır’ trafik

Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde ise Avrupa-Anadolu yönünde sabah trafiği ek şerit açılmadığı için 20 dakikadan ‘sıfır’ denebilecek seviyeye kadar düştü. Kamyon trafiği Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne verildiği için gün içinde de aynı azalma devam ederken, akşam trafiğinde ek şerit uygulaması kaldırılmasına rağmen daha fazla artış yaşanmadı ve geçen yıla göre bir değişiklik olmadı. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nde sabah saatlerinde Anadolu-Avrupa geçişlerinde ise bir yoğunluk artışı görünürken, akşam iş çıkışı saatlerine bakıldığında önemli bir rahatlama olduğu kaydedildi. 2016’da akşam saatlerinde bekleme süresi 30 dakikalarda iken 2017’de 5 dakikaya kadar düştü. Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nü öğle saatlerinde kullanan sürücüler ise herhangi bir trafik yoğunluğuyla karşılaşmadan rahatça rotalarında ilerledi.

Bakırköy Kennedy Sahil Caddesi’nde yoğunluk sonlandı

Yandex Navigasyon’un analizine göre Avrasya Tüneli’nin olumlu etkilediği bölgelerden biri de Bakırköy’deki Kennedy Sahil Caddesi oldu. Avrasya Tüneli’nin devreye girdiği 2016 sonundan itibaren Kennedy Sahil Caddesi’nde sabah 08.00 civarında trafik tamamen ortadan kalkarken, akşam saat 17.00’de de trafik yoğunluğu sürücüleri sevindirecek noktaya ulaştı. 2016’da sabah 8.00 civarında trafikte 25 dakikayı bulan ve sürücüleri bunaltan bekleme süresi, 2017’nin Mart ayında tamamen yok oldu. Kennedy Sahil Caddesi’nde sürücüler 2016’da akşam saatlerinde ise 30 dakikadan fazla trafik çilesi çekiyordu. Mart 2017’de ise Avrasya Tüneli’nden devreye girmesiyle trafik ortadan kalktı ve hayat kolaylaştı.
Avrupa Otoyolu - TEM yönünde 3. köprü bağlantısının açılmasıyla büyük rahatlama yaşandığı gözlemlenirken, öğle trafiğinde 2016’nın Mart dönemine göre 20 dakikalık bir düşüş kaydedildi. TEM Sancaktepe - Ataşehir yönünde ise sabah saatlerinde 10, öğle saatlerinde 20 dakikalık bir rahatlama yaşandı. Bölge trafiğindeki bu rahatlama, 3. köprü bağlantı yolunun açılmasının ardından kendini gösterdi.

Trafiğin arttığı bölgeler

Avrasya Tüneli’nin hizmete girmesinden sonra kritik noktalarda trafik azalırken, 2017 itibarıyla Anadolu Yakası’nda saat 14.00’ten sonra yoğunluğun arttığı gözlemlendi. İş çıkış saatinde ise trafikte bekleme süresi 15 dakika kadar arttı. Anadolu-Avrupa yönünde 1. köprüye doğru E5 üzerinde bekleme süresi sabah 08.00 civarında 11 dakikadan 15 dakikaya çıktı. Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün açılmasıyla beraber Mahmutbey Gişeler’de Avrupa-Anadolu yönündeki yoğunluk ise azalmadan devam etti. Mart 2017’de sabah saatlerinde bekleme süresi 25 dakikaya, akşam iş çıkışı saatlerinde ise 10 dakikadan 40 dakikaya çıktı. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Tokat Sulusaray ilçesi Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını söyledi. Öte yandan deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı. AFAD tarafından açıklanan bilgilere göre, saat 01.06’da merkez üssü Sulusaray ilçesi olan 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, 9,97 kilometre derinlikte kaydedildi. Sarsıntı Sivas ve Yozgat illerinden de hissedildi. Depremi hisseden vatandaşlar büyük bir panik yaşayarak kendilerini dışarı attı. Deprem anı iş yerlerinin güvenlik kameralarına yansırken Tokat Sulusaray Belediye Başkanı Davut Kılıç, açıklamalarda bulundu. Başkan Kılıç, şu ana kadar herhangi bir olumsuz durumun olmadığını fakat dikkatli olunması gerektiğini söyledi. “Yıkılan, hasarlı bir bina yok” Kılıç, ilçede yıkılan ve hasarlı bir binanın olmadığını ifade ederek, “Saat 01.06’da Sulusaray ilçe merkezli 4,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yok. Yıkılan, hasarlı bir bina yok. Herhangi bir can kaybı ve yaralanma da yok. Köylerimizde de sorun yok. Özellikle vatandaşlarımız bu gece, dikkatli, uyanık olmasını ve mümkünse bu geceyi dışarda geçirmeleri önemli. Vatandaşlarımızı dikkatli olmaları konusunda anons yaparak uyarıyoruz. Deprem ülkemizin gerçeği. İlçemiz de Kuzey Anadolu fay hattına yakın bölgede bulunuyor. Hepimize geçmiş olsun” dedi. Vatandaşlar ise depremi hisseder hissetmez kendilerini evden dışarı attıklarını belirtti.
İstanbul İstanbul’da taksiciler öldürülen meslektaşları için toplandı İstanbul’da yüzlerce taksici Sarıyer’de gasp edilip öldürülen meslektaşları Yaşar Yanikyürek için bir araya geldi. İstanbul’un çeşitli noktalarında bir araya gelen taksicilerin katılımıyla, yol kenarında ölüme terk edilen Yaşar Yanıkyürek’in cenazesi Zincirlikuyu Mezarlığı gasilhanesine getirildi. İstanbul’da taksisine aldığı yabancı uyruklu iki şahıs tarafından öldürülüp Sarıyer’de yol kenarına atılan Yaşar Yanıkyürek için yüzlerce meslektaşı bir araya geldi. İstanbul’un farklı noktalarında toplanan taksiciler bir araya gelerek Yaşar Yanıkyürek’in cenazesinin Zincirlikuyu Mezarlığı’na getirilmesine eşlik etti. Farklı noktalarda toplanan taksiciler Beyoğlu’nda bir araya gelerek konvoy halinde Zincirlikuyu Mezarlığı’na hareket etti. Polis ekipleri çevrede güvenlik önlemleri aldı. Zincirlikuyu Mezarlığı önünde toplanan taksiciler burada basın açıklaması yaptı. Konuyla ilgili konuşan İstanbul Taksi Şoförleri Derneği Başkanı Deniz Dündar, “Bugün 14.30 sularında Anadolu Yakası’ndan aldığı yolcu ile Avrupa Yakası Sarıyer Tarabya, bizim Madenler dediğimiz bölgede yabancı yolcusu tarafından katledilen Yaşar Yanıkyürek abi için bütün meslektaşları olarak, arkadaşları olarak buradayız. Cenazemizi yalnız bırakmadık. Bu bizim ilk cenazemiz değil, görünene göre son cenazemiz de olmayacak. İki üç ay önce İzmir’de Oğuz Erge kardeşimiz, yaklaşık 9-10 ay önce Yıldıztabya, Gaziosmanpaşa’da Samet Kubiloğlu kardeşimiz, ondan 1 sene öncesine kadar Aydın Altun abimiz, bu ne ilk ne de son. Biz bir an önce yetkililerden taksicilerin can ve mal güvenliği için ivedi bir şekilde çalışma yapmalarını arzu ediyoruz. Bugün Yaşar abi için buradayız, cenazemizi gasilhaneye teslim ettik. Yarın Feriköy Mezarlığında öğle namazına müteakip defnedip son görevimizi yerine getireceğiz ama bunun son olup olmadığını bilmiyoruz. Ne yazık ki evden helalleşerek çıkıyoruz. Bir an önce yetkililerden, kabinli araç ya da başka bir çözüm bekliyoruz. Buna yetkililer, İstanbul’da taksiyi yönlendiren UKOME kurulu karar verecek. Bizler dernekler olarak, daha önce büyükşehir belediyesine bunun müracaatını yaptık. Bu ilk değil son değil. Biz helalleşerek çalışmak istemiyoruz. Bizler huzur, güven içinde çalışmak istiyoruz. Bizler STK’lar olarak sizler için her şeyi yapıyoruz. Bu işin hızlanması için sizlerin de bir an önce müracaatta bulunmanız gerekmektedir. Lütfen bizim sesimizi artık duyun. Lütfen bizi ciddiye alın" ifadelerini kullandı. "Azrailimizi yanımızda taşıyoruz" Ölümlerin artık son bulması için yetkililerin önlem almasını isteyen ve evden helalleşerek çıkıyoruz diye belirten Deniz Dündar, "Bugün bu, yarın bir başkası, kimi taşıdığımızı bilmiyoruz. Azrailini yanında taşıyan bir meslek grubu haline geldik. Bütün yetkililere, özellikle taksici dostu cumhurbaşkanımıza sesleniyorum; Sayın Cumhurbaşkanım lütfen bu çığlığımızı, bu haykırışımızı duyun” şeklinde konuştu.