GÜNDEM - 19 Ekim 2017 Perşembe 17:48

Avrupa, Ergene’den çıkan kurbağa bacaklarını yemiyor

A
A
A
Avrupa, Ergene’den çıkan kurbağa bacaklarını yemiyor

Edirne Genç İş Adamları Derneği Başkanı Hakan İnci, kirlilikten dolayı Ergene Nehrinden toplanan kurbağaların, Avrupa ülkelerine ihracat edilemediğini söyledi.

İnci, Edirne’de kurbağa ve salyangoz toplayarak geçimini sağlayan 40 kişiye yönelik düzenlenen "Kurbağalar, Prensler ve Prensesler" projesinin kapanış toplantısında, Ergene Nehrinin kirliliği ile ilgili bir itirafta da bulundu.
İnci, bir otelde düzenlediği toplantıda, "Ergene'de bir kirlilik olduğunu herkes biliyor. Orada kurbağa toplanamıyor kirlilikten dolayı. Orası onaylı bir avlık alan değil. Ergene Havzası’ndaki kurbağaları ise ihraç etmek mümkün değil. Uzunköprü’den topladığınız kurbağayı Avrupa’ya satamıyorsunuz. Ağır metaller nedeniyle bunların ihracatı mümkün değil” dedi.

Projeden bahseden İnci, “Edirne Genç İşadamları Derneği tarafından Edirne Kurbağa ve Salyangoz Toplayıcıları Derneği ve Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği Edirne Şubesi ortaklığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı Dezavantajlı Grupların Sosyal Entegrasyonu ile İstihdam Edilebilirliklerinin Geliştirilmesi Hibe Programı kapsamında uygulanan ‘Kurbağalar, Prensler ve Prensesler’ isimli proje kapsamında dezavantajlı grupta bulunan 40 kurbağa ve salyangoz toplayıcısına Mayıs -Haziran 2017'de kurbağa ve salyangoz toplayıcılığı ile ilgili teorik eğitimler verilerek istihdam kaliteleri arttırıldı. Akabinde, hedef kitledeki toplayıcıların yakınları olan dezavantajlı 130 kadına aile olma eğitimleri verildi. Bu eğitimler Temmuz-Ağustos 2017 tarihleri arasında beş yıldızlı bir otelin eğitim salonunda verilmiş, toplam 12 gün sürdü. Teorik eğitim alan kurbağa ve salyangoz toplayıcıları Eylül ayında İpsala'da bulunan bir balıkçılık tesislerinde uygulamalı iş başı eğitimleri verilerek uzmanlaşmalarına katkı sağlandı” dedi.

“Dünyanın en fakir insanları bu işi yapıyor”

Projede, kurbağa ve salyangoz toplayıp satarak geçimini sağlayan kişilerin eğitim aldığını belirten İnci, “Sektör içinde olmalarına rağmen eğitimlere katılan arkadaşlarımız yeni bilgiler öğrendi. Zorlukları olan bir projeydi ancak verimli oldu. Aile hayatına da pozitif katkı sağlandı. Dünyanın en fakir insanları bu işi yapıyor. Ama Fransa gibi Avrupa ülkelerinde bir kurbağa bacağı mönüsü 80 Euro'dan satılıyor. En zengin insanlar bunu tüketiyor” şeklinde konuştu.  

Ergin Yıldız

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Hatay Açık alanda çalışan işçilere sıcak hava uyarısı Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde Acil Tıp Anabilim Dalında görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Polat, sıcak çarpmasının güneşli hava olmasa bile sıcaklıkların artmasıyla sık sık karşılaşılan potansiyel bir tehlike olduğunu belirterek açık alanda çalışan tarım işçileri başta olmak üzere vatandaşlara yapmaları gerekenleri anlattı. Hava sıcaklıklarının arttığı Hatay’da ve ülke genelinde bölge bölge termometreler 35 derecenin üzerine çıkmayı başladı. Hava sıcaklığının arttığı bu günlerde vatandaşları bekleyen tehlikeyse sıcak çarpması. Tarım kenti olan Hatay’da açık alanda çalışan vatandaşlarda sıcak çarpmasına sıklıkla maruz kalıyorlar. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Acil Tıp Anabilim Dalında görev yapan Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Polat, sıcak çarpmasının güneşli hava olmasa bile sıcaklıkların artmasıyla sık sık karşımıza çıkan potansiyel bir tehlike olduğunu belirterek pamuklu, açık renkli ve vücudun hava alabileceği giysilerin tercih edilmesi söyledi. Dr. Polat, vatandaşlara sıcak havaya karşı yapmaları gerekenleri anlattı. “Sıcak çarpması, güneşli bir hava olmasa bile sıcaklıkların artmasıyla sık sık karşımıza çıkan potansiyel bir tehlikedir” Sıcaklık çarpmasının halk arasında güneş çarpması olarak bilindiğini söyleyen Dr. Polat, “Yaz aylarının gelmesiyle sıcaklıkların artışı, her zaman sıcak çarpması olarak kendisini gösterir. Sıcak çarpması, güneşli bir hava olmasa bile sıcaklıkların artmasıyla sık sık karşımıza çıkan potansiyel bir tehlikedir. Her zaman şuur kaybı veya şuur bozukluğuyla kendini göstermeyebilir. Biz 2 kademeli şekilde inceliyoruz. Özellikle açık alanlarda korunaksız ve önlemler alınmadan yapılan çalışmalarda fiziksel hareketin fazla olduğunda sıcak çarpması meydana gelir” dedi. “Açık alanda çalışmanın yoğun odluğu hasat zamanında daha sık karşımıza çıkar” Açık alanda çalışan tarım işçilerinde sıklıkla görülen sıcak çarpmasına karşı sıvı tüketiminin önemli olduğunu belirten Dr. Polat, “Açık alanda çalışmanın yoğun odluğu hasat zamanında daha sık karşımıza çıkar. Halk arasında önlemler hakkında bilinen birkaç yöntemde olsa da doğru değildir. Sıcak çarpmasına karşı önlem olarak sıvı alınımına dikkat etmek gerekiyor. Sıvı tüketiminde hastanın oral olarak sıvı verilirken şuur durumunun yerinde olması gerekir Vücut ısısını dengede tutmak için vücut terleme ve ışıma olarak yayılmasıdır. Terlemenin vücut sıcaklığında etkisi çoktur. Pamuklu, açık renkli ve vücudun hava alabilecek giysilerin tercih edilmesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Hatay 180 bin ton pamuk üretilen Hatay’da 3 bin depremzede çiftçiye pamuk tohumu dağıtıldı Asrın felaketinin yaralarının sarıldığı Hatay’da 3 bin depremzede çiftçiye 21.3 milyon TL değerinde sertifikalı pamuk tohumu dağıtıldı. Asrın felaketinin yıkıma uğrattığı Hatay’da depremin yaraları sarılmaya devam ediyor. Depremzede çiftçilerin yeniden ayağa kalkması için başlatılan devlet destekleri devam ediyor. Geçtiğimiz yıl 180 bin ton pamuk üretilen Hatay’ın Amik Ovası’nın bereketli topraklarında üretim yapan 3 bin çiftçiye “Hatay Depremin Yaralarını Pamuk ile Sarıyor” projesi çerçevesinde 21.3 milyon liralık sertifikalı pamuk tohumu dağıtıldı. Hatay Valisi Mustafa Masatlı’nın katılımıyla Kırıkhan ilçesinde gerçekleştirilen tohum desteğinin bölge çiftçisine bir nebze de nefes olması bekleniyor. Depremin yaralarını sarmak için yapılan desteklerin devam ettiğini belirten Vali Masatlı, "Türkiye’nin en önemli ve en verimli ovalarından biri olan Amik Ovası’nda başta pamuk tarımı olmak üzere sertifikalı tohum dağıtımlarını gerçekleştirdik. Burada da yaklaşık 21.3 milyon TL’lik tohumu bugün vatandaşlarımızla buluşturuyoruz. 3 bin vatandaşımıza sertifikalı tohum dağıtımı yaptık. Asrın felaketiyle beraber tarım sektörümüz de ciddi hasar aldı ama bu süreçte 1.1 milyar TL’lik destek yapıldı. Bugünkü projemiz sertifikalı pamuk tohumunun dağıtımı da buradaki vatandaşlarımızın üretimine güç katacaktır. Buradaki üretim kabiliyetimizi ve üretim miktarımızı arttırmasına ve kaliteli ürün elde etmemize ciddi katkı sunacak" dedi. 3 bin üreticiye sertifikalı tohum dağıttıklarını söyleyen Hatay İl Tarım Müdürü Abdurrahman Türkmen ise, "Yıllardır temel kaynaklardan biri olan tarım sektörü önemini her gün arttırmaktadır. 180 bin ton pamuk üretimiyle ilimiz Türkiye pamuk üretimi konusunda 4’üncü sırada yer almaktadır. 6 Şubat asrın felaketi sonrasında pamuk üretiminin devamlılığının sağlanması amacıyla birçok proje hayata geçirilmiştir. ’Hatay Depremin Yaralarını Pamuk ile Sarıyor’ projesi ile Antakya, Kırıkhan, Kumlu, Reyhanlı, Hassa, Belen, Altınözü ilçelerindeki yaklaşık 3 bin üreticimize sertifikalı tohum dağıttık" diye konuştu.