DÜNYA - 15 Ocak 2009 Perşembe 16:34

Avrupa Parlamentosu'ndan Gazze bildirgesi

A
A
A
Avrupa Parlamentosu'ndan Gazze bildirgesi

Strazburg'da Avrupa Parlamentosu'nda İsrail'in Gazze saldırıları ile ilgili bugün yayınlanacak olan bildiri için yapılan oylama sonucunda bildirge, 353 "evet", 24 "hayır" oyuyla kabul edildi.

Bildiride her iki taraf da saldırıları durdurmaya davet edilirken acil ateşkesin de biran önce tesis edilmesi ve bir barış antlaşması için diplomatik koşulların oluşturulması isteniyor.

Geçiş noktalarının açılması ve insani yardıma geçit verilmesinin önemine değinilen bildiride, Mısır-Gazze hattında yapılan silah ve patlayıcı kaçakçılığının da sona ermesi gerektiği ifade ediliyor. Parlamento İsrail'i uluslararası hukukun yükümlülüklerini yerine getirmeye davet ederken Hamas'ın da roket saldırılarını keserek İsrail ile Filistinliler arasında politik diyaloğun önünü açmasına müsaade etmesi bekleniyor.

Aynı zamanda AB Konseyi'nin yeni ABD hükümeti ile de birlikte çalışması gerektiğini vurgulayan metin, bölgede istikrar tahsis edilmesinin yolunun AB ile ABD'nin işbirliğinden geçtiğini savunuyor. 2007 Mekke Antlaşması'nda geçen hükümlerin hayata geçirilmesi gerektiğini öne süren bildirgede Batı Şeria ile Gazze arasında coğrafik bağlantı kurulması gerektiğini hatırlatıyor.

Sosyalistler adına söz alan parlamenter Martin Schulz yayınlanan bildirinin zayıf olduğuna işaret edip, silahlı çatışmaların oluştuğu durumlarda insani yardımlar için koridor oluşturulmasının uluslararası hukuk yükümlülükleri içerisinde olduğunu hatırlatarak, "İsrail açıkça uluslararası hukuku çiğnemektedir. Eğer ortada okul, sivil, çocuk, kadın, oyun bahçesi dinlemeyen bir şiddet varsa bu konuda İsrail'i kınadığımızı açıkça belirtmeliyiz ve maalesef bu bildiride yer almıyor. Yayınlanan metinde bu vurgu yok ancak olmalıydı" şeklinde konuştu.

SERTAÇ AKTAN - STRAZBURG

Bunlar Da İlginizi Çekebilir