GÜNDEM - 31 Temmuz 2015 Cuma 12:37

Avrupa’daki Türkler ayrımcılıktan kaçıyor

A
A
A
Avrupa’daki Türkler ayrımcılıktan kaçıyor

Araştırma Görevlisi Filiz Kunuroğlu, yurda kesin dönüş yapan gurbetçiler üzerine yapmış olduğu araştırmada Avrupa’da sosyal ve ekonomik koşulların kötüleşmesi Türk gurbetçilerin yurda dönüşünü hızlandırdığı tespitinde bulundu.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Psikoloji Bölümü Araştırma Görevlisi Filiz Kunuroğlu, yurda kesin dönüş yapan gurbetçiler üzerine yapmış olduğu araştırmada çarpıcı sonuçlara ulaştı.

ARAŞTIRMAYA ÖDÜL VERİLDİ
Filiz Künüroğlu’nun Hollanda Tilburg Üniversitesinde yaptığı akademik çalışma, 25-27 Haziran 2015 tarihleri arasında Prag’da Charles Üniversitesinde düzenlenen Türk Göçü Konferansında (Turkish Migration Conference) ‘En İyi Doktora Öğrenci Makalesi’ (Best Student Paper Prize) ödülüne layık görüldü.
Avrupa’da hissedilen ayrımcılık ve ötekileştirme ortamının Türk gurbetçileri yurda döndürmede en büyük etkenlerden biri olduğunu ortaya koyan araştırmanın sonuçlarına göre; Avrupa’da sosyal ve ekonomik koşulların kötüleşmesi Türk gurbetçilerin yurda dönüşünü hızlandırdı.

“KENDİLERİNİ EVİNDE GİBİ HİSSETMİYORLAR”
Batı Avrupa’dan yurda kesin dönüş yapan vatandaşlarımızın geri dönüş motivasyonlarının araştırıldığı çalışma, vatandaşlarımızın Avrupa’da kendilerini evinde gibi hissetmediğini ortaya koydu. Her yıl yalnızca Almanya’dan Türkiye’ye 40 bin kişinin kesin dönüş yaptığı belirtiliyor. Çalışma Almanya, Hollanda ve Fransa’dan dönüş yapan ailelerle, 48 kişi ile derinlikli mülakat yapılarak elde edildi. Yapılan görüşmeler sonucunda, kesin dönüş kararının alınmasında Avrupa’da hissedilen ayrımcılık ve ötekileştirmenin, kötüleşen sosyal ve ekonomik koşulların, Türkiye’ye duyulan güçlü aidiyet duygusu ve vatan hasretinin başlıca sebepleri olduğu ortaya çıktı.

KUŞAKLAR FARKLI DÜŞÜNÜYOR
Birinci kuşak göçmenler için baştan beri var olan dönüş niyeti önemli etken olurken Avrupa’da eğitim almış olan ikinci ve üçüncü kuşak vatandaşlarımız, Türkiye’de sosyal ve ekonomik alanda yaşanan iyileşmeyi fırsat olarak değerlendirip yurda döndüklerini dile getirdi.
Araştırmaya katılan birçok aile çocuklarının geleceğini düşünerek dönüş kararı aldıklarını belirtti. Aileler, Avrupa’da hissettikleri ayrımcılığa çocuklarının maruz kalmasını istemediklerini ve onların Türkiye’de eğitim almalarını tercih ettiklerini dile getirdi. 

A.ÖZCAN KIRLANGIÇ 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Tokat Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki deprem anı güvenlik kamerasında Tokat’ta yaşanan 4,7 büyüklüğündeki depremin ardından, Tokat Sulusaray ilçesi Belediye Başkanı Davut Kılıç, ilçede herhangi bir olumsuz durumun bulunmadığını söyledi. Öte yandan deprem anı güvenlik kameralarına yansıdı. AFAD tarafından açıklanan bilgilere göre, saat 01.06’da merkez üssü Sulusaray ilçesi olan 4,7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Deprem, 9,97 kilometre derinlikte kaydedildi. Sarsıntı Sivas ve Yozgat illerinden de hissedildi. Depremi hisseden vatandaşlar büyük bir panik yaşayarak kendilerini dışarı attı. Deprem anı iş yerlerinin güvenlik kameralarına yansırken Tokat Sulusaray Belediye Başkanı Davut Kılıç, açıklamalarda bulundu. Başkan Kılıç, şu ana kadar herhangi bir olumsuz durumun olmadığını fakat dikkatli olunması gerektiğini söyledi. “Yıkılan, hasarlı bir bina yok” Kılıç, ilçede yıkılan ve hasarlı bir binanın olmadığını ifade ederek, “Saat 01.06’da Sulusaray ilçe merkezli 4,7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Şu ana kadar herhangi bir olumsuzluk yok. Yıkılan, hasarlı bir bina yok. Herhangi bir can kaybı ve yaralanma da yok. Köylerimizde de sorun yok. Özellikle vatandaşlarımız bu gece, dikkatli, uyanık olmasını ve mümkünse bu geceyi dışarda geçirmeleri önemli. Vatandaşlarımızı dikkatli olmaları konusunda anons yaparak uyarıyoruz. Deprem ülkemizin gerçeği. İlçemiz de Kuzey Anadolu fay hattına yakın bölgede bulunuyor. Hepimize geçmiş olsun” dedi. Vatandaşlar ise depremi hisseder hissetmez kendilerini evden dışarı attıklarını belirtti.