GÜNDEM - 19 Ağustos 2017 Cumartesi 17:43

Ayvalıktaki orman yangınında sabotaj şüphesi

A
A
A
Ayvalıktaki orman yangınında sabotaj şüphesi

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde dün Şeytan Sofrası eteklerinde bulunan Tımarhane Adası sırtlarındaki orman yangınıyla ilgili açıklamalarda bulunan Ayvalık Tabiat Parkı Sözcüsü Nebahat Dinler ile Platformun Yürütme Kurulu Üyesi Erhan Çiftçi, yangının çıkışında sabotaj ihtimalinin olabileceğini iddia etti.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Sözcüsü Nebahat Dinler, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı’nın Türkiye’nin yüz ölçümü olarak en büyük doğal sit alanı olduğunu hatırlatarak, parkın Ayvalık’ın en önemli hazinesi olduğunu savundu.

Dinler, "Tam da bu yangın, tabiat parkının en güzel alanlarından biri olan Cennet Koyu'nda yaşandı. Türkiye’de her doğal parkın giriş ve çıkışları Orman Müdürlükleri tarafından denetim altındadır. Tabiat Parklarında herkes elini kolunu sallayarak gezemez. Bu parklarda ateşle piknik yapılamaz. Herhangi bir patika yol açılamaz. Parktaki bitkiler toplanamaz. Hayvan otlatılamaz. Bunların hepsinin yönetmeliği var ancak uygulamaya geldiğinde bu konuda yeterli kontrol elemanlarının bulunmadığını görüyoruz. Ama Ayvalık Tabiat Parklarını koruması gereken Milli Parklar Müdürlüğünün Burhaniye’de olması da ayrıca düşündürücüdür” dedi.
Doğal parklarda çıkan yangınların genelde kasıtlı olarak çıkarıldığını savunan Nebahat Dinler, "Burada da aynı şey söz konusu olabilir. Bizim tahminimiz, bu yangında da kasıt olmaması düşünülemez. Biz; 2009 yılında Ayvalık Tabiat Parkı daha da fazla korunması gerekirken, yapılaşma amacıyla yeni bir revizyon planı hazırlandı. Bunun üzerine bizim platformumuz da bu nedenle kuruldu. Bu konuda hukuksal bir mücadele yürüttük. Geçtiğimiz ay da Danıştay dan Ayvalık Adaları Tabiat Parkının 2009 Revizyon Planı’na göre değil, eski şekilde 2004 Revizyon Planı ile mutlak koruma alanı olarak korunmasını sağladık. Bu noktada dün çıkan orman yangınında yanan yerlerin yapılaşmasına heves edenlerin karşısında olacağız. Bu yerlerin yapılaşmaya açılacağını hiç kimse aklından bile geçirmesin. Çünkü Ayvalık Adaları Tabiat Parkının korunması adına ciddi hükümler var ve bizler de bu parkı korumaya sonuna kadar kararlıyız" ifadelerini kullandı.
Yangının çıktığı alana gidip, yakından inceleyen Ayvalık Tabiat Parkı Platformu Yürütme Kurulu Üyesi Erhan Çiftçi ise yangın alanından çok kötü duygularla ayrıldığını anlatarak, "Yangın çok geniş bir alanda etkili olmuş. ‘can kaybı yok’ diyorlar ama oradaki ağaçlar ve kuşların hepsi birer canlıydı. Yanan bölge Ayvalık’ın en güzel doğal ortamlarını içinde barındıran bir alandı. Gerçekten acı verici bir yangın. Yangının çıkış noktası deniz kıyısından uzak. Yani bir sigara izmariti ya da piknikçi ateşiyle başlamış olabilme ihtimali bana göre yok. Zaten o bölgede çoban ateşi de olmaz, çünkü bölgede hayvancılık yapılmıyor. Bu yüzden de yangın bana göre şaibeli bir yangındır" dedi.

Ayvalık Adaları Tabiat Parkının daha ciddi koşullarda koruma altına alınması gerektiğinin altını çizen Erhan Çiftçi, "Tabiat Parkımızı ziyaret edenler için ancak Alan Kılavuzları ile giriş serbest olmalı. Bunun dışında herkes bu parka canı istediğinde girememeli, ateş yakamamalı, mangal yapamamalı ve park asla yapılaşmaya açılmamalıdır. Tabiat Parkımızın korunmasını istiyoruz. Bunun dışına park alanı içerisinde bulunan binaların elektrik kablolarının tabiat parkının içerisinden geçmemesi gerektiğine inanıyorum" diye konuştu. 

Suat Salgın
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Şampiyonlar Ligi’nde PSG ve B. Dortmund yarı finalde UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Çeyrek Final rövanş maçlarının ardından Paris Saint-Germain ve Borussia Dortmund yarı finale yükseldi. UEFA Şampiyonlar Ligi’nde çeyrek final rövanş maçlarının heyecanı iki maçla başladı. Sahasında ilk maçta İspanyol temsilcisine 3-2 kaybeden Paris Saint-Germain, Barcelona ile deplasmanda karşılaştı. Ev sahibi 12. dakikada Raphinha’nın golüyle 1-0 öne geçerken, 29. dakikada Ronald Araujo’nun kırmızı kart görmesiyle 10 kişi kaldı. Fransız ekibinde Ousmane Dembele ilk maçın ardından bu maçta da fileleri havalandırarak eşitliği sağladı. İkinci yarıda oyun üstünlüğünü eline alan PSG, Vitinha ve Mbappe’nin golleriyle skoru 3-1’e getirdi. Paris ekibi 89. dakikada Mbappe ile bir gol daha bularak sahadan 4-1 galip ayrıldı. Toplamda 6-4 skor üstünlüğü olan PSG yarı finale yükseldi. Geri dönüşlerin yaşandığı maçta tur Dortmund’un Şampiyonlar Ligi’nde dikkat çeken eşleşmelerden olan Atletico Madrid - Borussia Dortmund karşılaşmasında gülen taraf Alman temsilcisi oldu. İspanya’da 2-1 tamamlanan ilk maçın dezavantajı ile sahaya çıkan Dortmund, ilk yarıda Brandt ve Maatsen’in golleriyle ilk yarıyı 2-0 önde tamamladı. Atletico, Hummels’in kendi kalesine ve Angel Correa’nın golleriyle eşitliği sağladı. Temponun arttığı mücadelede Alman sarı-siyahlılar, Niclas Füllkrug ve Marcel Sabitzer’in üst üste kaydettiği gollerle skoru 4-2’ye getirdi. Atletico Madrid’de kaleci Oblak, kritik kurtarışlarıyla farkı önlerken maç da bu skorla tamamlandı. Toplamda 5-4 skor üstünlüğü olan Borussia Dortmund, yarı final bileti aldı. Yarı finalde ilk eşleşme B. Dortmund - Paris Saint-Germain oldu. Şampiyonlar Ligi çeyrek final turunda bugün TSİ 22.00’de Bayern Münih - Arsenal, Manchester City - Real Madrid maçları oynanacak.