GÜNDEM - 25 Nisan 2018 Çarşamba 15:30

Bahçeşehir Koleji Robotik Takımları, dünyanın en önemli robotik turnuvasından ödüllerle döndü

A
A
A
Bahçeşehir Koleji Robotik Takımları, dünyanın en önemli robotik turnuvasından ödüllerle döndü

Bahçeşehir Koleji robotik takımları, FIRST Vakfı tarafından 1992 yılından bu yana ABD’de düzenlenen ve dünya çapında lise robotik takımlarının katıldığı FIRST Robotics Competition’da (FRC) her yıl olduğu gibi bu yıl da başarıyla mücadele ederek büyük ödüllerin sahibi oldu. Yurda dönen robotik takım öğrencilerini Atatürk Havalimanı'nda Bahçeşehir Koleji yöneticileri ve velileri çiçeklerle karşıladı.

  Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi Robotik Takımı INTEGRA 3646, 18-21 Nisan tarihleri arasında Houston’da gerçekleşen 2018 FRC Dünya Şampiyonası’nda Roebling Division’da “Division Finalist” unvanı almaya hak kazandı. INTEGRA 3646, 9-11 Nisan tarihlerinde gerçekleşen Long Island-New York Bölgesel Turnuvası’nda ittifak kaptanı olarak “Alliance Captain Winner” ödülünü almıştı. 2017 yılında Chairman’s Award Finalistliği de bulunan başarılı takım, Türkiye’de “Chairman’s Award Finalist”, “Alliance Captain Winner” ve

“Division Finalist” ödüllerini kazanan ilk robotik takımı oldu.

  Bahçeşehir Koleji Anadolu Lisesinin başarılı robotik takımı Androit Androids 6025 de bu yıl Dünya Robotik Turnuvası’na başarısıyla damga vuran takımlar arasında yer aldı. Takım, 21-24 Mart tarihlerinde Iowa Bölgesel Turnuvası’nda “Winner” ve “Chairman’s Award” ödüllerini almaya hak kazanarak büyük bir başarıya imza attı. Aynı turnuvada takım üyelerinden Berk Oytun Bozoğlu, FIRST değerlerine uygun takım üyelerine verilen “Dean’s List Finalist Ödülü”ne layık görüldü. Bölgesel turnuvadaki büyük başarısıyla adından söz ettiren Androit Adroids 6025; 18-21 Nisan tarihlerinde Houston’da düzenlenen Dünya Şampiyonası’nda Hopper Division’da ise “Judges’ Award” ödülünün sahibi oldu. Bahçeşehir Koleji İzmir Fen ve Teknoloji Lisesi robotik takımı 4th Dimension 6429 ise yine bu turnuvada “Judges Award” ödülünü kazanarak, Androit Androids 6025 ile birlikte bu ödülü kazanan ilk Türk takımı oldu.

  FIRST Robotics Competition (FRC) ile “Gerçek Yaşam Mühendisliği”

  FIRST Vakfı tarafından 1992 yılından bu yana düzenlenen FIRST Robotics Competition’a her yıl dünyanın dört bir yanından robotik takımları katılıyor. FIRST Vakfı, FRC ile mühendisliğe ilgi çekici bir başlangıç olan robot yapımı sayesinde bilimi sevdirmeye dair pek çok yeniliği kapsayan vizyonunu hayata geçiriyor. FRC’de gençleri “gerçek yaşam mühendisliği” yolunda eğitmek adına çeşitli değerlendirme yöntemlerinden yararlanılıyor. Turnuvanın en prestijli ödülü ise “Chairman’s Award” olarak adlandırılıyor. Chairman’s Award için takımlar; robottan bağımsız bir şekilde FIRST mesajını ve STEM kültürünü nasıl aktardıklarına; teknolojinin gelişmesine sene boyunca yaptıkları çalışmalarla nasıl katkıda bulunduklarına göre değerlendiriliyor. Bölgesel turnuvalarda bu ödülü alan takımlar, FIRST Dünya Şampiyonası’na gitmeye hak kazanarak ülkelerini orada temsil ediyor.

  Bahçeşehir Fen ve Teknoloji Lisesi robotik takımı INTEGRA 3646, 2016 yılında katıldığı New York City Bölgesel Turnuvası’nda “Chairman’s Award”u kazanarak, bu ödülü kazanan ilk Türk takımı oldu. 2017 yılında ise INTEGRA 3646, 4 bin takımın katıldığı FIRST Robotics Competition’da bir ABD’li ve bir Avustralyalı takım ile en başarılı ilk üç takım arasına girerek “Chairmans’s Award Finalist” unvanı ile Türkiye'ye döndü. Okul yöneticileri ve veliler şampiyon takımı çiçeklerle karşıladı. Hedeflerinin dünya şampiyonluğu olduğunu söyleyen Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi Okul Müdürü Tolga Yıldız, "Bu kafile son 14 gündür bizim ülkemizi yurt dışında en iyi şekilde temsil etmeye çabalıyor. İlk olarak New York'ta idik. New York'ta düzenlenen liseler arasındaki en prestijli robotik yarışması olan FRC turnucasında şampiyonluk ödülü aldık. Geçen senelerinin dünya birincileri kendi takımlarına bizim Türk çocuklarını seçtiler. Burada elde edilen başarı aynı zamanda geçen senede elde edilen şampiyonluk ödüllerinden kıymetli ödüllerinden en önemlilerinden biri olan Chairman Finalist ödülü ile biz Houston'daki dünya şampiyonasına sahiptik. Bu unvanlarla oraya gittik ve daha da ileriye bu işi götürdük. Bugüne kadar her hangi bir Türk takımının yaptığının çok daha ötesine götürerek şampiyonada final oynadık. Bu turnuvada final oynamak rüya gibi bir şeydi. Çünkü bu güne kadar hep diğer ülkelere bakıyorduk. Çin, Japonya, Amerika Birleşik Devletleri gıpta ediyorduk ama Türk çocukları imkan verildiğinde, fırsat verildiğinde onlardan daha iyi yapabildiğini gördüler. Ne kadar kupa varsa topladık geldik buraya. Destek veren herkese teşekkür ediyoruz. Hedef Dünya Şampiyonluğu ama ondan daha büyük bir hedef bu çocukların en iyi şekilde yetişerek sadece Türkiye değil dünya için çok yararlı birey olmaları" dedi.

Öğrencilerden Elif Tuncer "Biz Amerika'dan döndük. 23 Nisan'da size güzel haberler getirmek için vatana geri geldik. Amerika'da düzenlenen FIRST Robotics Competition dünya şampiyonasında robotumuz finalist oldu. İlk defa bir Türk takımı robot konusunda başarılı oldu. Ülkemize böyle bir ödülü getirdiğimiz için çok mutluyuz. Umarız ilerde çok daha iyisini yapacağız" ifadelerini kullandı.

Anıl Cice isimli öğrenci ise "Türkiye'deki alınan en büyük ödüllerden biri bu. Şimdiye kadar her hangi bir Türk robot takımının yapabildiği çıkabildiği en üst nokta buydu. Önümüzdeki senelerde de daha üst noktalara çıkmaya çalışacağız" şeklinde konuştu.

Robotu anlatan Takım kaptanı Mehmet Oğuz Özgür, "Her sene konu yenileniyor. Her sene farklı görevlerle karşılaşıyoruz. Bu seneki konu yaklaşık 30 santimetrelik ayrıtlara sahip küpleri sahanın içindeki 3 farklı teraziye dizip saniye başına terazilerden puan kazanmaya dayalı bir oyundu. Robotumuzu tasarladık. Finalde Kaliforniya'lı 2 ekip vardı karşımızda yanımızda da Orlando'lu bir ekip vardı. En iyi şekilde yarışmaya çalıştık” şeklinde konuştu.

INTEGRA 3646 Mentorluk ve sosyal sorumluluk çalışmalarıyla da öne çıkıyor

Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Lisesi Robotik Takımı INTEGRA 3646, 2011 yılından bu yana her yıl katılarak ödüllerle döndüğü robotik turnuvalarının yanında mentorluk ve sosyal sorumluluk projeleriyle de jüriyi etkiliyor. INTEGRA 3646’nın mentorluk yaptığı robotik takımı Intersection Navita, 30 bin takım arasından ilk 110 takım arasına girerek FIRS LEGO League Dünya Şampiyonası’ndan “Koç Ödülü” ile döndü.
Robot yapmaktan ve program yazmaktan daha fazlasını öğrencilere işlemeyi hedefleyen FIRST Robotics Competition sürecinde INTEGRA 3646, çeşitli sosyal sorumluluk projeleri de organize etti. Bu projeler arasında hem Türkiye'de hem de ülke dışında çeşitli öğretim kurumlarına bağışladıkları STEM kitleri ve 45 şehirde durarak üç ay içinde 50 binden fazla ziyaretçi elde eden, 11 bin kilometre yol kat etmiş “Bilim Tırı” projeleri bulunuyor.

Geçtiğimiz yıl içinde başlattıkları “Uzay” kampanyası ile oldukça ilgi toplayan takım, birçok kurum ile iş birliği yaparak, kurumların logolarını ve maskotlarını, mühendislik becerilerini kullanarak yakın uzaya yolladı. INTEGRA 3646, bu iş birliklerinden elde ettikleri fonlar ile sosyal sorumluluk çalışmalarına kaynak sağladı. 2017 Şubat ayında sondaj kuyusuna düşüp mahsur kalan Kuyu köpeğin kurtarılma çalışmalarında da büyük rol oynayan takım, medyada yer alan bu hikayesi ile sesini geniş çaplı olarak sadece ülkede değil aynı zamanda yurt dışında da duyurmayı başararak Fuji TV’de bir Japon belgeseline konu oldu.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya İş insanı Şerif Kaynar: “Liderliği en çok iş hayatında öğreniyorsunuz” Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ALTSO) davetlisi olarak liderlik konulu konferansa katılan iş adamı Şerif Kaynar, “Bugünkü dünyada her pozisyonda bir liderlik aranıyor. Liderliği üç yerde öğreniyorsunuz. Liderliği ilk başta ailede, sonra eğitim hayatında ama en çok iş hayatında öğreniyorsunuz” dedi. Dünyada insan kaynakları alanında, en başarılı danışmanlık şirketlerinden olan Korn Ferry Türkiye Onursal Başkanı Şerif Kaynar, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası’nın (ALTSO) davetlisi olarak konferansa katıldı. ALTSO Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını gerçekleştiren ALTSO Başkanı Eray Erden, Şerif Kaynar’a yoğun programı arasında Alanya’ya geldiği için teşekkür ederek, “Alanya için çok önemli değerli bulduğum bir seminer. İnşallah önümüzdeki süreçte hocamızı bir daha misafir etmek isteriz” dedi. “Bugünkü dünyada her pozisyonda bir liderlik aranıyor” Daha sonra sahneye çıkan Şerif Kaynar, sözlerine kariyeri hakkında bilgiler vererek başladı. Liderlik hakkında bilgiler veren Kaynar, “Her doğan kişide liderlik özelliği vardır. İsterse herkes mükemmel bir lider olur. Bunun için biraz çalışması lazım. Dünyada bir değişim oldu. Şirketlerde veya sivil toplum örgütlerinde eskiden en tepeye iyi bir lider ararlardı. Altı kimse çok önemsemezdi. Bugünkü dünyada her pozisyonda bir liderlik aranıyor. Liderliği üç yerde öğreniyorsunuz. Liderliği ilk başta ailede, sonra eğitim hayatında ama en çok iş hayatında öğreniyorsunuz. İş hayatınızda da beraber çalıştığınız insanlardan öğreniyorsunuz” diye konuştu. “Hayatta devamlı öğrenmeniz lazım” Lider insanın herkesi etkilemesi gerektiğini ifade ederek sözlerine devam eden Kaynar, “Liderlik herkesle iş birliği yapıp yeni işleri geliştirmektir. Yüzde 80 ağırlığı olan bir tane liderlik özelliği var. O özellik yeni şeyler öğrenme kabiliyetidir. Yeni şeyler öğrenmeyi bıraktığınız anda geride kalıyorsunuz. Hayatta devamlı öğrenmeniz lazım. Hayatta her zaman yeni fikirlere açık olun” şeklinde konuştu. Konferansa, Antalya İl Jandarma Komutan Yardımcısı Albay Engin Burak Mindivanlı, ALSO Başkanı Eray Erdem, ALTSO Meclis Başkanı Mehmet Kural ve oda üyeleri katıldı.
Antalya Fatih Çintimar: "Bu önemli şampiyona ile Türkiye’nin dünyaya tanıtımını yapacağız" Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) Başkanı Fatih Çintimar, 21 Nisan Pazar günü Antalya’da yapılacak Dünya Yürüyüş Şampiyonası öncesi medya mensuplarına bilgiler verdi. Fatih Cintimar, "Bu önemli şampiyona ile Türkiye’nin dünyaya tanıtımını yapacağız" dedi. Dünya Yürüyüş Şampiyonası, 21 Nisan 2024 tarihinde 52 ülkeden 431 sporcunun katılımıyla Antalya’da gerçekleştirilecek. Şampiyonanın düzenleneceği EXPO alanında medya mensupları ile buluşan Türkiye Atletizm Federasyonu (TAF) Başkanı Fatih Çintimar, organizasyon ile ilgili bilgiler verdi. Türkiye’nin çok önemli bir şampiyonaya ev sahipliği yapacağını dile getiren Çintimar, "Bu önemli şampiyona ile Türkiye’nin dünyaya tanıtımını yapacağız. 21 Nisan günü yapılacak olan bu yarışmanın en önemli özelliği en fazla olimpiyat kotası veren yarışma olması. Ferdi kotalarla beraber toplamda 80’e yakın kota hedefliyoruz. Açık alanda yapılacak olan şampiyonanın tüm hazırlıklarını tamamladık" diye konuştu. "Dünyanın her yerinden katılım sağlanacak" Alan içerisinde organizasyonu en iyi şekilde yapıp, Türkiye’yi en iyi şekilde temsil edeceklerini söyleyen TAF başkanı Çintimar, "Bu şekilde daha fazla organizasyona ev sahipliği yapmak istiyoruz. Yaklaşık 1600 akredite ile dünyanın her yerinden katılım sağlanacak. Pazar günü dünya şöleni yaşayacağız. 2 sporcu rekor hedefliyor. Ülkemizde ilk defa açık alan Dünya Yürüyüş Şampiyonası düzenlenecek. MIX bayrak takımında ilk 6’yı hedefliyoruz. Meryem Bekmez ve Salih Korkmaz bayrak takımında yarışacaklar. Sporcularımız olimpiyat kotası için yarışacak. Hedef, 6 yürüyüşçü sporcu ile ülkemizi Paris’te temsil edebilmek. Ülkemizde bu tarz önemli ve büyük yarışmalar oldu ama olimpik anlamda kota veren en büyük yarışma pazar günü Antalya’da yapılacak" ifadelerini kullandı.
Samsun Kahverengi kokarcaya ‘hunili tuzak’ engeli Samsun’un Çarşamba ilçesinde kahverengi kokarca zararlısı ile ilgili mücadele kapsamında tuzak asılımı gerçekleştirildi. Çarşamba ilçesi Karaağaç Mahallesi’nde, Samsun Büyükşehir Belediyesi ve Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliği ile “Kahverengi Kokarca Acil Eylem Planı” ile “Entegre Mücadele Kapsamında, Kahverengi Kokarca Popülasyonunu İzleme ve Yok Etme Amaçlı Feromon Tuzak Kullanımı Projesi” kapsamında feromon içeren ‘hunili tuzak’ alınarak ve zararlının bir önceki yıl gösterdiği, yoğunluğa göre üreticiye dağıtıldı. “Biyolojik mücadelenin bir öncülüğü” Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Geçtiğimiz yıllarda yoğunluk yaşanan köylere de bu tuzaklardan astık. Astığımız bu tuzaklarla yoğunluğun nerede olduğunu belirlemiş olacağız. Biyolojik mücadele kapsamında önce tespit çalışmaları yapacağız. Ardından yoğun olan bölgelere samuray arılarını bırakacağız. Bu izleme tuzaklarına göre gerekirse kimyasal mücadeleyi nerede yapacağımıza belirleyeceğiz. Sahadaki arkadaşlarımız her gün, her hafta bu tuzakları kontrol edecekler” dedi. “Kimyasal mücadeleyi habersiz yapmayalım” Kimyasal mücadelenin bilinçsizce yapılmasından kaçınılması gerektiğini vurgulayan Müdür Sağlam, “Şu ana kadar yapılan arazi çalışmalarında çok yoğun ilaçlama durumu yok. Olursa da takibini yapacağız. Mevsimlerin çok farklı olması, zararlının ve zararın da çok farklı olacağı anlamına gelecektir. Kimyasal mücadeleyi kesinlikle saha arkadaşlarımızdan habersiz yapmayalım. Bilinçsiz davranmamak gerekiyor. Her zaman zarar gelebilecekmiş gibi takip etmeliyiz” diye konuştu. Samsun’da "Kahverengi Kokarca Eylem Planı" çerçevesinde alınan 250 adet funnel (hunili) tuzak il genelinde dağıtıldı.
Erzincan EBYÜ’de “Would You Mind Set?” adlı uluslararası projenin açılış programı yapıldı Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi’nde, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından hibelenmiş olan “Would You Mind Set?” adlı projenin açılış töreni yapıldı. Erdoğan Büyükkasap Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen “Would you mind set?” açılış toplantısına Rektör Prof. Dr. Akın Levent, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. A. Ercan Ekinci, Prof. Dr. Adem Başıbüyük ve Prof. Dr. Çağrı Çırak, Genel Sekreter Doç. Dr. M. Cihat Özgenel, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mücahit Kağan, İl Milli Eğitim Müdürü Hacı Ömer Kartal, akademisyenlerin yanı sıra İspanya, Finlandiya, İtalya, Hacettepe Üniversitesi ve Van Yüzüncü Yıl Üniversitesinden de çok sayıda akademisyen ile öğrenci katıldı. Açılış konuşmasını yapan proje yürütücüsü, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Eğitim Fakültesi Temel Eğitim Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilek İlhan Beyaztaş, proje hakkında katılımcılara bilgi verdi. “Would you mind set?” adlı projenin odak noktasının Fen bağlamında başarı düzeyi düşük olan ortaokul öğrencileri olduğunu söyleyen Beyaztaş, “Bu proje ile dezavantajlı ve başarı düzeyi düşük okullarda görev yapan Fen Bilimleri dersi öğretmenlerine ve öğrencilerine gerekli eğitimler düzenlenerek zekânın doğru yaklaşımlarla geliştirilebileceği öğretilecektir. Yine yapılacak deneysel çalışmalar ile öğrencilerin Fen bilimleri dersi başarılarının artırılması hedeflenmektedir. Ayrıca zekâya ve başarıya ilişkin yanlış algıların yok edilmesi yoluyla zorluklarla karşılaştığında pes etmeden mücadele edebilen, problem çözme becerilerine odaklanan, öğrenenlerin kendi öğrenme süreçlerini ve çalışma becerilerini keşfetmelerine imkân tanıyan kapsayıcı öğretim ortamlarının nasıl oluşturulabileceği ortaya konulacaktır” dedi. Rektör Prof. Dr. Akın Levent “Would You Mind Set?” adlı projenin üniversite için önemine değinerek bu projenin ülkemizin eğitim vizyonu için de çok kıymetli olduğuna vurgu yaptı. Proje kapsamında dezavantajlı bölgelerde çalışan Fen bilgisi öğretmenlerine Zeka Zihniyeti eğitimlerinin verilmesi planlandığını söyleyen Rektör Levent, projenin Fen bilimleri dersi çatısı altında özellikle dezavantajlı öğrencilerin öğrenmeye bakış açılarının değiştirilmesi, sabit zihin yapısından gelişen zihin yapısına geçmeleri için rehberlik edilmesi ve böylece öz yönetimli, öz düzenlemeli, öğrenmeyi öğrenen, öğrenme motivasyonu yüksek bireylerin yetiştirilmesine hizmet edilmesini amaçladığı konusuna dikkat çekti. Rektör Levent, projeye ilişkin oluşturulacak 5 temel neticeye değinerek “Bu proje sonucunda ortaya konulacak fikri çıktılar fen bilimleri eğitimi ile harmanlanarak öğrenmeye yepyeni bir bakış açısını sunacak ve yeni bir öğrenme pratiği ortaya koyacaktır. Bu proje birbirini tamamlayan bir öğretim programı, öğretmen el kitabı, öğrenci çalışma seti, e-öğrenme platformu ve bilimsel çalışmalar olmak üzere 5 farklı fikri çıktı oluşturacaktır” dedi. Üniversitenin himayesinde, 9 farklı kurumun iş birliği ile yürütülecek proje için Rektör Levent, zengin bir ortaklığın ve iş birliğinin önemine değinerek çalışma ekibine başarılar diledi. Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi(Koordinatör), Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara Üniversitesi, Erzincan İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Van Gençlik Eğitim Akademisi Derneği, Fondazione Istituto di Formanione Culturale Sant Anna(İtalya), INNETICA(İspanya), Aar Social Development Association(ASDA) RY (Finlandiya) iş birliğinde yürütülen “Would You Mind Set?” projesi kapsamında Fen bilimleri dersine entegre bir program geliştirilecek, geliştirilen programı destekler nitelikte öğretmen el kitabı ve öğrenci çalışma kitapçığı hazırlanacak. Proje kapsamındaki tüm süreçler öğretmen ve öğrencilerin gelişen zihniyete yönelik farkındalıklarını ve eğilimlerini arttırmak amacıyla kullanılacaktır. Aynı zamanda proje kapsamında tüm materyallere ve ek kaynaklara da ulaşım sağlanacak bir dijital platform oluşturulacaktır. Bu platformda Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilde bilgilendirici video, animasyon, etkinlik önerileri ve etkinlikler yer alacak.