EĞİTİM - 02 Temmuz 2018 Pazartesi 16:55

Bahçeşehir Koleji’nden LGS şampiyonlarına Stanford Üniversitesi ödülü

A
A
A
Bahçeşehir Koleji’nden LGS şampiyonlarına Stanford Üniversitesi ödülü

LGS’de 3 Türkiye birincisi çıkaran Bahçeşehir Koleji, şampiyonlarını Stanford Üniversitesi yaz okuluna götürerek ödüllendirecek.

Bahçeşehir Koleji Bahçeşehir Kampüsü öğrencisi Onat Şafak ve Sarp Eren Hangişi ile Bahçeşehir Koleji Ordu Enver Yücel Kampüsü öğrencisi Efe Keleş LGS’de tüm sorulara doğru cevap vererek Türkiye birincisi olmuşlardı. Bu büyük başarıyı karşılıksız bırakmayan Bahçeşehir Koleji, LGS şampiyonlarını Bahçeşehir Üniversitesi ve Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Liselerinin iş birliği içinde olduğu Stanford Üniversitesi’nin yaz okulu ile ödüllendirdi. Öğrenciler, Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel ve Bahçeşehir Koleji Eğitim Öğretimden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan’ın düzenlemiş olduğu basın toplantısında, Stanford Üniversitesi Robotik Laboratuvarı Direktörü Oussama Khatib’in elinden davetiyelerini aldı.

 

Bahçeşehir Koleji’nden LGS şampiyonlarına Stanford Üniversitesi ödülü

 

“Öğrencilerimiz gelecekle ilgili mükemmel işler yapacak”

Büyük bir başarı elde eden öğrencilerine bu ödülü sunmaktan dolayı mutlu olduklarını kaydeden Bahçeşehir Uğur Eğitim Kurumları Başkanı Enver Yücel, “Gençlerimizi kutluyorum. 1 milyona yakın öğrencinin girmiş olduğu bir sınavdan 3 öğrencimiz tam puan aldı. LGS’de başarı elde eden öğrencilerimiz adına robotik alanında dünyanın en güçlü ismi olan Oussama Khatib hocamız ile onların Stanford Üniversitesi’nin robotik laboratuvarını gezmeleri, bilgi almaları, birikimlerini genişletmeleri adına görüştük. O da öğrencilerimizi Stanford Üniversitesi davet etti. Oussama Khatib aynı zamanda robot ASIMO’nun da mucitlerinden biri. Büyük bir başarı elde eden öğrencilerimize bu ödülü sunmaktan dolayı çok mutluyuz. Öğrencilerimiz çalışmalarına devam ederek, gelecekle ilgili mükemmel işler yapacaklar. Stanford Üniversitesi ile mühendislik başta olmak üzere çeşitli alanlarda iş birliği içerisindeyiz. Bu çalışmalar sadece bununla sınırlı kalmayacak. Özellikle Bahçeşehir Koleji Fen ve Teknoloji Liselerimizden mezun olan iki öğrencimiz Stanford Üniversitesi gitti ve çok başarılı oldular. Bu öğrencilerimizin de liseden mezun olduktan sonra Stanford Üniversitesinde mühendislik ve diğer alanlarda okuyabilmeleri için bugünden itibaren ilk adımı atmış olduk” dedi.

“Öğrencilerimizi her alanda destekliyoruz”

LGS’de birinci olan öğrencilerinin kendilerine büyük bir gurur yaşattıklarını ifade eden Bahçeşehir Koleji Genel Müdür Yardımcısı Dr. Özge Aslan, “Bu yıl yapılan LGS’den 18 Türkiye birincisi çıktı. Bu öğrencilerden 3 tanesi Bahçeşehir Koleji öğrencisi. Bu bizim için çok büyük bir gurur. Emeği geçen tüm öğretmenlerimizi ve öğrencilerimizi tebrik ediyorum. Bu büyük gururu bizlere yaşatan öğrencilerimizin; çalışmalarını ve onların başarılarını Stanford Üniversitesi Robotik Laboratuvarı Direktörü Oussama Khatib’e aktardık. Oussama Khatib hocamız öğrencilerimize iş birliği içinde olduğumuz Stanford Üniversitesinin Robotik Laboratuvarında üniversite hocaları ile birlikte çalışma fırsatı sundu. Öğrencilerimiz yaz döneminde Stanford Üniversitesine giderek robotik laboratuvarında çalışacaklar. Bahçeşehir Kolejinde kodlama ve robotik derslerini 5 yaştan itibaren başlatıyoruz. Bu çalışmaları üst sınıflarda robotik çalışmalarıyla da destekliyoruz. Dolayısıyla bu ödül öğrencilerimiz için güzel bir fırsat olacaktır” dedi.

“Robotik çalışmaları inceleme ve görme fırsatları olacak”

LGS’de başarılı olan öğrencileri üniversitelerine davet etmekten dolayı çok mutlu olduklarını belirten Stanford Üniversitesi Robotik Laboratuvarı Direktörü Oussama Khatib, “Bahçeşehir Kolejinin başarılı 3 öğrencisinden haberdar olduktan sonra bu başarılı öğrencileri tebrik etmek, onları üniversitemize ziyaret davetimizi iletmek ve onlarla çalışmak için Türkiye’ye geldim. Önemli bir başarı elde eden öğrencilerin Stanford Üniversitesinde de başarılı olacaklarına inanıyorum. Bu gençler, bizim öğrencilerimiz ile tanışıp üniversitemizdeki robotik çalışmaları inceleme ve görme fırsatı bulacaklar. Öğrenciler üniversitemize geldiklerinde robotiğin farklı bir bölüm olduğunu görmüş olacaklar” ifadelerinde bulundu.


  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.