SAĞLIK - 23 Ocak 2017 Pazartesi 12:25

Bakan Akdağ'dan gereksiz antibiyotik kullanımına ilişkin açıklama

A
A
A
Bakan Akdağ'dan gereksiz antibiyotik kullanımına ilişkin açıklama

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, "Aile hekimi, çocuk hekimi, kulak, burun, boğaz ve acil hekimlerine beta mikrobunu muayene sırasında tespit edecekleri test verilecek ve bu testle antibiyotik kullanılıp kullanılmayacağına karar verilecek" dedi.

Sağlık Bakanlığı, gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçmek için harekete geçti. Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Green Park Otel’de düzenlenen ‘Akılcı Antibiyotik Kullanımı’ lansman toplantısına katıldı.
Bakan Akdağ, Türkiye'nin antibiyotiklerin gereksiz kullanımı ve bakterilerin de antibiyotiklere dirençli olması açısından OECD ülkeleri içinde en kötü durumda olan ülke olduğunu ifade ederek, bakanlık olarak antibiyotiklere yılda 1 milyar lira ödendiğini açıkladı.

Bakan Akdağ, doktorların artık hastanın antibiyotik kullanıp kullanmayacağına 5 dakikada sonuç veren hızlı tanı testi ile karar vereceğini belirterek, "Aile hekimi, çocuk hekimi, kulak, burun, boğaz ve acil hekimlerine beta mikrobunu muayene sırasında tespit edecekleri test verileceğini ve bu testle belirleneceğini bildirdi. Boğaz kültür testinin uzun sürdüğünü de belirten Bakan Akdağ, hızlı beta testi ile hastanın boğazından alınan sürüntüde sadece beta çıkarsa antibiyotik kullanacağını kaydetti. Hızlı tanı testinin uygulaması da Bakan Akdağ'ın katıldığı basın toplantısında yapıldı. Hekimlerin de bu konuda bilinçlendirileceğini aktaran Bakan Akdağ'ın açıklamalarının ardından toplantıya katılan bir basın mensubuna beta testi yapıldı.

Bakan Akdağ, vatandaşları bilgilendirmek için spotlar, afiş ve el ilanları hazırladıklarını kaydederek, "Antibiyotik kullanımında OECD ülkeleri arasında en kötü durumdayız. Ülke olarak bunun üstesinden geleceğiz. Hasa, antibiyotik kullanmadan önce doktoru ile görüşmelidir. Hastalar, doktorları antibiyotik yazmaya zorlamamalıdır. Antibiyotik ateş düşürücü değildir. Polikliniğe başvuran her 3 hastadan biri antibiyotik kullanıyor. Bakteri kaynaklı hastalıkta antibiyotik kullanılır ancak virüs kaynaklı hastalıklarda antibiyotik kullanılmaz" şeklinde konuştu.
Bakan Akdağ, bir gazetecinin, 20 Şubat'ta ilaçlara geleceğini ve zam dolayısıyla bazı ilaçların satılmadığı yönündeki bir sorusu üzerine de, "Sektörü sürekli takip ediyoruz. İlaç stoklayanlar tespit edilmesi halinde en ağır şekilde cezalandırılacak" ifadelerini kullandı. 

Goncagül Özcan
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Gaziosmanpaşa Belediyesi, gençleri BESYO ve PMYO sınavlarına hazırlıyor Gaziosmanpaşa Belediyesi, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) ve Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) hazırlık kurslarıyla gençleri, hayallerine bir adım daha yaklaştırıyor. Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) ve Polis Meslek Yüksek Okulu (PMYO) giriş sınavlarına girecek gençler, bu yıl da Gaziosmanpaşa Belediyesinin düzenlediği spor akademilerine hazırlık kurslarında buluşuyor. İlçedeki 12. sınıf öğrencileri ve mezunlara yönelik düzenlenen kurslarda gençler, belediyenin tesislerinde, uzman antrenörlerle, özel yetenek sınavlarına hazırlanıyor. Dr. Kadir Topbaş Gençlik ve Spor Merkezi’nde salon antrenmanına, Küçükköy Yüzme Havuzu ve Fitness Merkezi’nde ise fitness antrenmanına katılan gençler, haftanın bir günü de ormanda cross antrenmanı yapıyor. Genç sporcular, yoğun tempoyla geçen fiziksel antrenmanların yanı sıra Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için düzenlenen deneme sınavlarıyla da destekleniyor. “Kurs başladığı günden bu yana kendimi çok geliştirdim” Antrenörlük bölümünü hedeflediğini ifade eden kursiyer gençlerden Berna Sarı, “Hocalarımız, bizimle çok güzel ilgileniyor. Kurs başladığı günden bu yana kendimi çok geliştirdim. Hedefim antrenör olmak. Umarım hedefime ulaşabilirim. Emeği geçen hocalarıma ve Belediye Başkanımız Hakan Bahçetepe’ye çok teşekkür ediyorum” dedi. “Bizi gayet iyi hazırlıyorlar” Beden Eğitimi öğretmenliğine hazırlandığını söyleyen Ege Ensar Kader ise, “3,5 aydır buradayım. Beden Eğitimi öğretmenliğine hazırlanıyorum. Bizi gayet iyi hazırlıyorlar. Antrenmanlar yoğun ve yorucu geçiyor. Çok yoruluyoruz ama bize iyi geldiğini düşünüyorum” diye konuştu.
Burdur Burdur’da bir iş yeri ve otomobili kundaklayarak yakmaya çalışan şüpheli tutuklandı Burdur’un Bucak ilçesine bağlı Kızılkaya Beldesi’nde 23 Nisan gecesi bir iş yeri ve otomobili yakmaya çalışan şüpheli jandarma ekiplerinin çalışması sonucu yakalanarak çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Olay 23 Nisan gecesi saat 01.45 sıralarında Burdur’un Bucak ilçesine bağlı Kızılkaya Beldesi’nde meydana geldi. Edinilen bilgilere göre gece saatlerinde kar maskeli bir şahıs tarafından beldede bulunan Mustafa G.(31)’ye ait berber dükkanı ve Tugay M.(27)’ye ait park halindeki 07 GK 505 plakalı Tofaş marka otomobil kundaklandı. Yangını görenlerin 112 Acil Çağrı Merkezi’ne ihbarı üzerine olay yerine itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi. Olay yerine gelen itfaiyenin müdahalesiyle yangın büyümeden söndürüldü. Yangın sonrasında berber dükkanında ve otomobilde maddi hasar meydana geldi. Jandarma Olay Yeri İnceleme ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonrasında olayı gerçekleştiren şüpheliyi yakalamak için çalışma başlatıldı. Bucak İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından titizlikle yürütülen çalışmalar sonrasında olayı gerçekleştirenin E.A.(24) isimli şahıs olduğu tespit edildi. E.A., evine yapılan operasyon sonucu yakalanarak gözaltına alındı. Gözaltına alınan E.A. yapılan işlemlerin ardından sevk edildiği adli makamlar tarafından tutuklanarak cezaevine gönderildi.
Hakkari Hakkari’de 2. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı yapıldı Hakkari’nin gelişimi ve kalkınması açısından önem taşıyan projelerin değerlendirildiği 2024 Yılı 2. Dönem İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, Vali Ali Çelik başkanlığında yapıldı. Gerçekleşen toplantıda; İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, DSİ 174.Şube Müdürlüğü, Karayolları 114. Şube Şefliği ve Telekom Müdürlüğü, kurumlarının çalışmalarıyla ilgili sunumlar gerçekleştirdi. Toplantıda; önceki dönem yatırımları ve 2024 yılı yatırımları, yatırımların ve sosyoekonomik gelişmelerin izlenmesi ve koordinasyon çalışmaları, sorunlar ve çözüm önerileri de istişare edildi. Hakkari’de 2024 Yılı 1. dönem sonu itibariyle il yatırım takip sisteminde toplam tutarı 49 milyar 142 milyon 288 bin 215 TL olan 165 projenin aktif olarak kayıtlı olduğu ve hâlihazırda izlendiği, bu projelerin gerçekleşmesi için toplam 15 milyar 867 milyon 77 bin TL harcama yapıldığı, yüzde 32,29 oranında nakdi, yüzde 32,78 oranında fiziki gerçekleşme sağlandığı belirtildi. Toplantıda ayrıca projelerin durum bazında, ilçe bazında, belediye bazında, sektör bazında ve yatırımcı kuruluş bazında dağılımlarına ilişkin analizler incelendi. Vali Ali Çelik’in talimatları doğrultusunda Mir Kalesi’nin ve Şemdinli Kelat Sarayı’nın tarihi dokusunun ortaya çıkarılması ve turizme kazandırılmasına yönelik jeoradar ve kazı çalışması da başlatıldı. Toplantıya Vali Yardımcısı ve İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Buğra Karadağ, Vali Yardımcıları Furkan Berber ve Tayyar Emre Mahmutoğlu, İl Emniyet Müdürü İdris Yılmaz, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Onay, koordinasyon kurulu üyeleri katıldı.