POLİTİKA - 15 Temmuz 2017 Cumartesi 07:14

Bakan Bozdağ: Meclis’i düşman dahi bombalamadı

A
A
A
Bakan Bozdağ: Meclis’i düşman dahi bombalamadı

Adalet Bakanı Bozdağ, bombaların altındaki Meclis’te yaşananları şöyle anlattı: “Meclis, Kurtuluş Savaşı’nı yönetmişti. O zaman top sesleri Polatlı’ya kadar gelmişti. Ama Meclis’in üzerine düşen top mermisi olmamıştı. Meclis’i düşman dahi bombalamamıştı."

Meclis’te “sığınaklara inmek yok, öleceksek burada ölelim” diyerek darbe girişimine karşı dimdik Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, kendisinin o gün kurşunlara göğsünü açan, tankın altına yatan insanlarla mukayese edilemeyeceğini söyledi.

Adalet Bakanı Bozdağ, 15 Temmuz darbe girişiminden nasıl haberi olduğunu, ilk olarak kimlerle irtibata geçtiğini, Meclis’teki tarihî konuşmasını nasıl yaptığını ve daha birçok merak edileni Ankara Haber Müdürümüz Çetiner Çetin ve muhabirimiz Ebru Karatosun’a anlattı. Darbe girişiminin ardından geçen bir yılı da değerlendiren Bozdağ şunları söyledi:

ABDEST ALDIM, EVDEN ÇIKTIM

“Rabbim bir daha milletimize ve devletimize 15 Temmuz yaşatmasın. O gün Yıldırım Beyazıt Üniversitesinde bir programım vardı. Daha sonra oradan eve geçtim. Her şey normal görünüyordu, herhangi bir sıkıntı yoktu. Eşim ve çocuklarım Yozgat’taydı. Bir çocuğum da Ankara’da teyzesinin yanındaydı. O arada müsteşar bey aradı. ‘Uçaklar çok aşağıdan uçuyor Ankara’da. İstanbul’da da köprüler kesildi kesiliyor diye haberler var. Bir hareketlilik var. Bilginiz var mı?’ dedi. Ben de ‘Yok’ dedim. İçişleri Bakanını Efkan Âlâ’yı aradım, ulaşamadım. MİT Müsteşarı Hakan Bey’i aradım, ona da ulaşamadım. Cumhurbaşkanı ve Başbakanımızla irtibat kurmaya çalıştım. Başbakanımızın telefonunu birkaç defa çaldırdıktan sonra ulaşma imkânım oldu. Başbakanımız ‘darbe teşebbüsüne kalkışıldığını’ ifade etti. Başbakanımızla ‘Ne yapılabilir’ hususunu istişare ettik.


Sonra üzerimi değiştirdim, abdest aldım. Yalnız olduğum için korumaları da çağırmadım. Sağlam çocuklar ama ‘Ne olur ne olmaz’ diye. Yaya olarak Kızılay’a yürüyüp orada halkla beraber darbecilere karşı mücadele etme düşüncesiyle kapıya doğru giderken, teyzesinde olan oğlum geldi. Oğlumla beraber evden çıktık. Sonra takip edileceğimizi veya bir yerde yakalanacağımızı tahmin ederek araçla Ankara sokaklarında gezdik. Yolda, Bilâl’i (Basın Müşaviri) aradım ve ‘Beni televizyonlara bağla, bütün kanallara, onlarla görüşeyim’ dedim. O arada Ankara, İstanbul Başsavcılarıyla görüşmelerim oldu. Kendilerine soruşturmaların derhâl başlatılmasını; yakalama, gözaltı, tutuklama gibi adli işlemlerin tereddütsüz yapılmasını ve darbecilere karşı başlatılan adli tahkikatın da Türkiye kamuoyuyla paylaşılmasını, te-levizyonlar ve ajanslar vasıtasıyla ihale ettim. Bilal Bey beni TRT’ye bağlamak istedi ama o arada orası işgal edilmişti. TGRT Haber televizyonuyla da bağlantı kurduk.

AKIN AKIN SOKAKLARA İNDİLER

Sokaklarda gezerken, gördüğüm manzara çok korkutucuydu. İlk çıktığımda araçların büyük bir kısmı Ankara’nın dışına doğru gidiyordu. Ankara’ya doğru gelen çok azdı. Benzinlikler tıka basa doluydu. Bankaların önündeki ATM’lerde yine kuyruklar vardı. O zaman endişem arttı. Halk, Cumhurbaşkanı’nın yaşadığını görünce ona sahip çıkmak, onunla beraber mücadele etmek için akın akın sokaklara indi. Daha sonra -giden araçlar mı bilmiyorum ama- araçların tekrar Ankara’ya doğru döndüklerini gördüm. 

AİLEMLE HELALLEŞMEDİM

Bakan Bozdağ, 15 Temmuz gecesi olup bitenlerin hiçbir aşamasının kendisini korkutmadığını söyledi. Bozdağ, o gece eşiyle arasında geçen konuşmayı şöyle anlattı: Eşimle konuşurken, durumu anlattım ve ‘Korkma. Her şey Allah’ın dediği gibi olur, endişeye gerek yok. Biz iyiyiz,

görevimizin başındayız’ dedim. O sırada aklımdan, ‘Milletimize, devletimize değişik görevlerde hizmet ettik. Bu görevleri yaparken, incittiğimiz, kırdığımız yanlış yaptığımız da olmuş olabilir. Eğer o gün şehadet nasip olursa kilometreyi sıfırlar, Rabb’imin lütfuyla öbür tarafa gideriz’ diye düşündüm.

MECLİS BAŞKANIMIZ KAHRAMANLIK GÖSTERDİ

Bakan Bozdağ, bombaların altındaki Meclis’te yaşananları şöyle anlattı: “Meclis, Kurtuluş Savaşı’nı yönetmişti. O zaman top sesleri Polatlı’ya kadar gelmişti. Ama Meclis’in üzerine düşen top mermisi olmamıştı. Meclis’i düşman dahi bombalamamıştı. Meclis Başkanımız İsmail Kahraman, soyadı gibi bir kahramanlık gösterdi. Meclis’i açtı. Milletin vekillerini Meclis’e davet etti. Orada darbecilere karşı bir mücadeleyi millet adına Meclis’te yürütme kararı alındı. Ben de o gece belli bir aşamadan sonra Meclis’e geçtim. Hükûmet adına söz aldım. Konuşmamın bir noktasında bomba atıldı yanımıza düşmüş gibi hissettik. Arka tarafta birtakım sesler duyuldu. Oradan bir muhalefetten bir milletvekilimiz ismini vermeyim Meclis Başkanımıza, ‘Sayın Başkan burada duygusal olma vakti değildir. Bu devlete ihtiyaç vardır. Bu bomba Meclis’e düşmüş olsaydı bir sürü insan ölüp yaralanabilirdi. Lütfen sığınağa geçelim, oturumu kapatalım’ diyor. Benim aklımdan o an şu geçti. Meclis’teki görüşmeleri de herkes takip ediyor. Eğer Meclis Başkanı oturumu kapatır, sığınağa giderse o zaman millet ‘Meclis korktu, oturumu kapattı sığınağa geçti’ der ve meydana inmez. Oradan ayrılabilir ve bu darbecileri mutlu eden bir sonuç olabilir’ diye düşündüm. Kürsüyü bırakıp, Meclis Başkanımıza ‘Meclis’in kapatılmaması gerektiğini, çok yanlış anlaşılacağını’ ifade ettim. Başkan da oturumu kapatmaktan vazgeçti.”

FETÖ KONTOLLÜ SAVUNMA YAPIYOR

15 Temmuz’un Fetullah Gülen’in talimatıyla TSK içerisindeki FETÖ’cü teröristler ve onlara katılan diğer unsurlarca gerçekleştirilmeye çalışılan bir darbe teşebbüsü olduğunu vurgulayan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, “80 milyon gözüyle, aklıyla, kalbiyle ve kulaklarıyla şahittir” dedi. FETÖ’cülerin suçüstü yakalandığını kaydeden Bakan Bozdağ, şunları söyledi: Suçüstü hâli olan yerde ve 80 milyon şahitliğinde olan bir olayda bunların yaptıklarını inkâr etmeleri akıl alır bir şey değil. Teröristbaşı Gülen her şeyi inkâr etme talimatını verdi. İstihbari bilgiler geliyor. ‘İnkâr edeceksiniz, önünüze somut bir şey koyarlarsa herkes kendi pozisyonuna göre onu tevil edecek. İşkence ve kötü muamele iddialarını herkes yazacak. Tutanaklara geçirecekler’ gibi talimatlar veriyor. Terör örgütü kontrollü bir savunma yapıyor. Kendilerince AİHM’e dosya hazırlıyorlar. Çünkü örgüt bunların gözlerini, kulaklarını, akıllarını ve kalplerini özgürce kullanamaz hâle getirmiştir.  

Kaynak: Türkiye gazetesi / Ebru Karatosun 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Beyoğlu’nda polise mukavemet gösteren şahısların üzerinden bıçak çıktı Beyoğlu’nda trafik akışına engel oldukları belirlenen bir grup şahıs, kendilerini uyaran polis memurlarına tehdit ve hakaretlerde bulunarak mukavemet gösterdi. Ekiplerin olay yerinde gözaltına aldığı şahısların üzerinde bıçak ile falçata ele geçirildi. Olay, Beyoğlu Kılıçalipaşa Mahallesi Meclis-i Mebusan Caddesi üzerinde dün saat 07.45 sıralarında meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, İstanbul Emniyet Müdürlüğü ekiplerince yapılan denetimlerde bir grup şahsın trafik akışına engel olduğu, yol kesip çevreye sataştığı belirlendi. Polis ekiplerinin uyarılarını dikkate almayan şüpheliler, tehdit ve hakaretlerde bulundukları polis memurlarına mukavemet gösterdi. Bunun üzerine M.K., A.T., H.T., H.K., M.Ç. ve İ.Ç. adlı şahıslar gözaltına alındı. Gözaltına alınan şüphelilerin yapılan üst aramalarında M.K. ve A.T.’nin üzerinde bir adet bıçak ve falçata bulundu. Yakalanan şüphelilere Karayolları Trafik Kanunu’nun ‘taşıt yolu üzerinde bulunan yayaların trafiği engelleyecek veya tehlikeye düşürecek şekilde davranışlarda bulunmaları’ suçundan ve Türk Ceza Kanunu’nda bulunan ‘görevli memura mukavemet’, ‘hakaret’ ve ‘tehdit’ suçlarından işlem yapıldı. Şüpheliler M.K. ve A.T. hakkında ayrıca Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun’a muhalefet suçundan adli işlem yapıldığı öğrenildi.
Malatya Başkan Taşkın: “Rezerv alan ilan edilen mahalle sayısını 28’e çıkardık” Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz Başer’i ziyaret ederek mevcut rezerv alanların durumu ve rezerv alanların sayısının artırılmasıyla ilgili istişarelerde bulundu. Göreve geldiği günden itibaren deprem sonrasında yapılan çalışmaları yakından takip eden ve sahada incelemelerde bulunan Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Cengiz Başer’i ziyaret ederek mevcut rezerv alanların durumu ve rezerv alan kapsamına giren mahallelerin sayısının artırılmasıyla ilgili istişarelerde bulundu. Başkan Taşkın, bakanlık ve belediye arasındaki görüşmelerin devam edeceğini ifade ederek rezerv alan ilan edilen mahalle sayısını 28’e çıkarıldığını ifade eden Başkan Taşkın, rezerv alanların sayısını daha da artırmak için çalışacaklarını ifade etti. “Yerinde dönüşüm yapılacak mahalle sayısını daha da artıracağız” Vatandaşların bir an önce depreme karşı dayanıklı, modern ve konforlu yapılara kavuşması için çalışmaları yakından takip ettiklerini belirten Battalgazi Belediye Başkanı Bayram Taşkın, “İlçemizde deprem riskinin önlenmesi ve vatandaşlarımızın güvenliğini sağlamak adına gerekli adımları atacağımızdan hiç kimsenin şüphesi olmasın. Battalgazi’mizi, ilçemiz sınırları içinde yer alan çarşı merkezimizi dönüştürmek Malatya’nın geleceği için büyük önem arz ediyor. Daha önce yerinde dönüşüm ile Yeni Hamam, Dabakhane, Kavaklıbağ, İsmetiye, Niyazi, Şıkşık, Hamidiye, Saray, Şehit Fevzi, Taştepe, Akpınar, Kırçuval, Sancaktar, Göztepe, Tandoğan, Çöşnük, Yıldıztepe, Cirikpınar, İstiklal ve İzzetiye Mahalleleri rezerv alan ilan edilmiş ve bu mahallelerin bazılarında kazı çalışmalarına başlanmıştı. Ağır hasar alan ve yıkılan binaların çoğunlukta olduğu alanları göz önünde bulundurarak bu mahallelerin sayısını daha da artırmayı; ilçemizi yerinde dönüştürmeyi planlıyoruz. Bu kapsamda bazı mahallelerin tamamı, bazı mahallelerin de bir kısmı olmak üzere rezerv alan edilmesini sağlıyoruz. Aslanbey, Nuriye, Cevherizade, Ferhadiye, Kernek, Halfettin, Zafer, Hidayet Mahallelerini de rezerv alan ilan edilen mahalleler arasına alarak ilçemizde rezerv alan ilan edilen mahalle sayısını 28’e çıkardık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürümüz Cengiz Başer ile yapmış olduğumuz bu istişareleri, ilçemizin deprem riskine karşı daha güvenli hale gelmesi adına önemli bir adım olarak görüyorum. Hemşerilerimizin yararına olacak çalışmalara gece gündüz demeden devam edeceğiz. Gerçekleştireceğimiz çalışmalarla Battalgazi, eskisinden daha güzel olacaktır” dedi.
Ardahan Ardahan’da ilk defa nöromonitör ve nöronavigasyon yöntemleri kullanılarak ameliyat yapıldı Ardahan devlet hastanesinde ilk defa nöromonitör ve nöronavigasyon yöntemleri kullanılarak yapılan beyin ameliyatı başarıyla yapıldı. Ardahan İl Sağlık Müdürü İshak Askeroğlu, ilk defa beyin tümörü ameliyatı yapıldığını belirterek, "Ardahan Devlet Hastanesi’nde bu ameliyatı gerçekleştiren başta beyin cerrahı Op. Dr. Özgür Orhan başta olmak üzere tüm ekibine teşekkür ediyorum. Amacımız Ardahan’daki hastalarımızı çevre illere göndermeden burada tedavi etmek. Hastanemizde ilk beyin ameliyatı yapılan hastamızın sağlık durumu iyi" dedi. Askeroğlu, "Iğdırlı Gülten Çakmaz isimli kadın hastamız beyninde oluşan kaşıntı nedeniyle memleketi Iğdır’dan Erzurum’a sevk ediliyor. Erzurum’da tedavi gören vatandaşımız daha sonra Ardahan Üniversitesinde öğrenim gören kızının yanına geliyor. Burada rahatsızlanan Gülten Çakmaz, hastanemize başvuruyor. Beyin Cerrahi servisinde tedavi altına alınan Çakmaz’ın beyninde hayati risk oluşturan kitle olduğu hocamız tarafından tespit edildi. Hastamıza acil operasyon kararı alınarak, ailesinin onayıyla beyin cerrahı hekimimiz Özgür Orhan ve ekibi tarafından başarılı bir operasyon sonucunda hayati risk oluşturan kitle alınarak hastamız sağlığına kavuşturuldu. Teyzemiz gibi birkaç hastamız daha hastanemizde yapılan başarılı operasyonlarla sağlıklarına kavuşturuldu. Hastalarımız bundan sonraki tedavi süreçlerini almak için onkoloji tedavileri için sevk edildi. Bu hastalarımızın çoğunluğu 3. basamak sağlık merkezlerinin riskli bulup operasyon yapmayı istemedikleri hastalarımızdı. Ancak bu hastalarımız devlet hastanemizde sağlık personellerimizin kaliteli eliyle başarılı bir şekilde ameliyatlarını oldu. Ardahan Devlet Hastanesi tam teşekküllü 2. basamak sağlık tesisi olarak başarılı ve kaliteli bir sağlık hizmeti sunmaktadır. Ardahanlı hemşerilerimiz bizim sağlık sistemimize ve sağlık personellerimize güvensinler. Ve karşılıklı hoş görü içinde Ardahan’da sunduğumuz sağlık hizmetlerine daha ileriye taşıma temel amacımızdır" dedi. Ameliyatı gerçekleştiren beyin cerrahı Op. Dr. Özgür Orhan ise yapılan operasyon sonucu hastanın sağlığına kavuştuğunu söyleyerek, "Hastamız 52 yaşındaki Gülen Çakmak. Ardahan Devlet Hastanesi acil servisine beyninde kaşıntı şikayetiyle gelmiş. Buradaki hekimlerimizin dikkatli yaklaşımıyla çekilen tomografi ve MR’larda hastanın beyninde tümör tanısı konuldu. Tümör iyi huylu olmasına rağmen bulunduğu bölge itibariyle çıkartılması gereken, ileride hayati tehlike oluşturabilecek bir tümördü. Hastamızı son teknolojiyi kullanarak ameliyata girdiği gibi çıkartarak hatta şikayetlerinde de gerileme sağlayarak servisimize aldık. Son patolojisi beklediğimiz gibi iyi huylu olarak geldi. Dikişlerini aldık herhangi bir sorunu yok yakında taburcu edeceğiz. Ek raporu çıkacak orda da iyi huylu olduğu teyit edilirse ek bir tedavi almasına gerek kalmadan hayatının geri kalan kısmını sağlıklı bir şekilde sürdürecek. Coğrafi şartlardan yada sosyal şartlarından dolayı bu tarz ameliyatların Ardahan’da yapılamadığı algısını kırmak adına sadece bir örnektir. 5-6 hastamız daha var, son iki aylık süreçte hepsinin ameliyatını başarılı bir şekilde yapıp ihtiyaçları olan ek tedavileri almaları için diğer merkezlere yönlendirdik” dedi. Ameliyat sonrası sağlığına kavuşan Gülten Çakmaz, “Kafamda sürekli kaşıntı oluyordu, yorgunluk vardı, yürümekte zorluk çekiyordum. Rahatsızlığım nedeniyle başka illere gittim tümör teşhisi konuldu ve ameliyat olmam gerektiği söylendi. Ancak risk taşıdığı için ameliyat olamadım. Kızım Ardahan’da okuyor, onun yanına gelmiştim. Burada da rahatsızlanınca Ardahan Devlet Hastanesine başvurdum. Sağlığıma kavuşturan doktorlarımıza çok teşekkür ediyorum, benim hayatımı kurtardılar, Allah onlardan razı olsun” dedi.