POLİTİKA - 09 Eylül 2016 Cuma 22:05

Bakan Çavuşoğlu: 'AB üyeliği bizim en stratejik önceliğimiz olmuştur'

A
A
A
Bakan Çavuşoğlu: 'AB üyeliği bizim en stratejik önceliğimiz olmuştur'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “FETÖ'nün nasıl bir örgüt olduğunu, gerçek yüzünü sonunda görmeye başladılar. Darbenin fiziki olarak Meclis dahil yarattığı travmayı, hasarı ve vatandaşlar üzerindeki etkiyi yerinde gördüler” dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Norveçli mevkidaşı Borge Brende ile ikili görüşme gerçekleştirdi. Görüşmenin ardından iki bakan ortak basın toplantısı düzenledi. Norveç'in önyargısız, dengeli ve objektif bir yaklaşım sergilediğinin altını çizen Bakan Çavuşoğulu, “Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland Türkiye'ye gelen ilk kişi olmuştur. NATO Genel Sekteri Jens Stoltenberg, Kıbrıs Özel Temsilcisi Eide ve Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende başta Ortadoğu barış süreci olmak üzere dünyadaki birçok sorunun çözümü için ya da birçok gelişmelerde arabuluculuk yapmak için çok önemli bir rol oynamaktadır. Norveç'le ikili ilişkilerimiz mükemmel düzeyde. Uluslararası alanda birbirimize destek oluyoruz. Maalesef Norveç iki defa AB üyeliğini reddetmiştir. Orada Norveç olsaydı, bizi destekleyen ülke sayısı bir fazla olurdu. Biz her toplantıda mutlaka beraber olur, ikili ve bölgesel konuları değerlendiririz. Baş başa görüşmede FETÖ ile ilgili gelişmeleri ve düşüncelerimizi paylaştık. Zaten Brende'nin de buraya gelmeden önce kendi kaynaklarından ciddi bilgiler edindiğini öğrendik. Norveç ile birlikte Suriye'nin tekrar istikrarına kavuşması için ve DAEŞ başta olmak üzere terör örgütleriyle mücadelede ortak hareket ediyoruz” dedi.

"AB üyeliği bizim en stratejik önceliğimiz olmuştur"
Darbe teşebbüsü sonrası Avrupa Birliği ülkelerinden beklenen desteğin gelmediğini, bu sebeple Türk halkının AB'ye üyelik desteğinde düşüş olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, “Türkiye'nin AB sürecinin durdurulması sürecini teklif edenler de oldu. AB yetkililerinden de buna benzer açıklamalar ve tehditler geldi. Oysa dostlarımızdan beklentimiz net bir şekilde darbeye karşı durduklarını göstermeleri ve darbeyi kınamalarıydı. Bu eleştirilerden dolayı Türk halkının AB'ye üyelik desteği düştü maalesef. AB ülkelerinden uyarı, üyelik sürecini durdurma talebi ve tehditler geldikçe halkımız da bu süreci durdurmamızı istedi. Oysa AB üyeliği bizim en stratejik önceliğimiz olmuştur. Halkımızın tüm zorluklara rağmen desteği yüzde 50'nin altına hiç düşmemişti. Şimdi Avrupa'dan beklentimiz, yarattıkları bu hasarın tamiri için gerekli adımları atması. Birçok adımı da birlikte atabiliriz” değerlendirmelerinde bulundu.

Norveç Dışişleri Bakanı Brende ise şunları söyledi:
“Darbe girişimi sonrası bu ziyaretim gerçekten çok özel. Hükümetim adına hayatını kaybedenlere tekrar başsağlığı dilemek istiyorum. Sayın bakanın da söylediği gibi biz çok açık ve net bir şekilde darbe girişimini kınadık. Telefonda görüştük. Hepimiz dayanışma göstermek için buradayız. Tüm alanlarda iş birliğimizin güçlenmesini istiyoruz. Darbe girişimi sonrasında darbe faillerinin tutuklanıp yargılanması gerektiğinin de farkındayız. Aynı zamanda dışişleri bakanı olarak, Avrupa Konseyi'nin bakanlar toplantısında Avrupa İnsan Hakları Deklarasyonu ilkelerine de uyulması gerektiğini dile getirdim.”

“Umarım bu olay Türkiye'yi daha çok birleştirir”
Türkiye'nin Avrupa ve NATO için önemli bir ortak olduğunu vurgulayan Brende, Rusya ile ilişkilerin bütün bölge için yapıcı bir durum olduğunu ifade etti. Brende, Meclis'e yaptığı ziyarette hasarı kendi gözleriyle gördüğünü ve bunun duygusal bir durum olduğunu belirterek, şunları ifade etti:
“Umarım bu olay Türkiye'yi daha çok birleştirir. Bugün Meclis'te tüm partilerin beraber, bir arada durduklarını gördüm. Umuyoruz ki çok daha az kutuplaşmış, daha fazla işbirliği yapan ve sayın dışişleri bakanının altını çizdiği ilkelere bağlı bir Türkiye olacak. Aynı zamanda dün gece görüştüğümüz Abbas Abdal Masum'un da selamlarını, en iyi dileklerini size iletmek isterim. Onlarla da Ortadoğu konusunda iş birliği yapıyoruz.”  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir