EKONOMİ - 05 Aralık 2016 Pazartesi 14:23

Bakan Çelik'ten AB'ye açık çağrı

A
A
A
Bakan Çelik'ten AB'ye açık çağrı

AB Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, hukuk devleti ve ifade hürriyeti konularındaki fasıllar hakkında çok hassas olduklarını belirterek, “Açık ve net şekilde çağrı yapıyorum. 23. ve 24. fasılları açalım. Fasılları açalım ve bunları resmi bir şekilde konuşalım” dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik, TOBB’da düzenlenen Türkiye-AB Karma İstişare Komitesi 35. Toplantısı’nın açılışında konuştu. Çelik, Türkiye’nin Ortadoğu’da yaptığı operasyonların kendi ulusal güvenliğini sağlamak için olduğu kadar AB’nin ve NATO’nun da güvenliği sağlamak için olduğunu kaydetti. Bu noktada Türkiye ile AB arasında güçlü köprülerin kurulması gerektiğini dikkat çeken Çelik, “Biz AB’nin siyasilerine, kurumlarına bunu teklif ediyoruz. Gelin daha çok konuşalım, daha çok işbirliği yapalım. Eğer Türkiye ile ilgili bazı eleştirileriniz varsa bizim de eleştirilerimiz var. Yapıcı eleştiri bir haktır” diye konuştu.

“AÇIK VE NET ŞEKİLDE ÇAĞRI YAPIYORUM. 23. VE 24. FASILLARI AÇALIM”

AB’nin hukuk devleti ve ifade hürriyeti gibi konularda yorum yaptığını dile getiren Çelik, bu konularda çok hassas olduklarını vurgulayarak, “Açık ve net şekilde çağrı yapıyorum. Bu konulardaki fasılları açalım. 23. ve 24. fasılları açalım. Fasılları açalım ve bunları resmi bir şekilde konuşalım. Çünkü bunlar müzakerelerin kalbidir. Ama siz ifade hürriyeti, hukuk devleti gibi konularda 23. ve 24. fasılları açmayacaksınız ama bu konularda Türkiye ile ilgili eleştiri yapacaksınız. O zaman ne oluyor biliyor musunuz? Paylaştığımız ortak değerler, hukuk devleti, demokrasi, insan hakları ortak değer olmaktan çıkıyor sadece birer siyasi enstrüman haline geliyor. AK Parti hükümetleri her zaman reform hükümeti olmuştur. Reform süreci devam etmektedir insan hakları, hukuk devleti gibi konulardaki bütün fasılları açmaya ve çok kısa bir sürede kapatmaya hazırız. Eğer gerçekten bizimle insan hakları, hukuk devleti konuşulmak isteniyorsa AB’ye çağrı yapıyorum, bu fasılları açalım. Biz bu kavramlardan kaçmıyoruz. Tam tersine bu kavramlar konusunda daha çok işbirliği yapmaya davet ediyorum. Ama bunun yerine dışlayıcı, fasılları siyasi sebeplerle açmayan, Türkiye’ye karşı bir takım ideolojik blokajlar oluşturan bir yaklaşım söz konusu olursa burada ilerlemek söz konusu olamaz. Bu konularda darbeye karşı aldığımız bütün tedbirlere ilişkin çeşitli eleştiriler yapılıyor. Türkiye açık bir toplumdur ve Türkiye’de bizim söylediğimiz ‘fasılları açarsınız, net bir şekilde konuşuruz, fotoğraf net bir şekilde ortaya çıkar.’ Önümüzdeki dönem çok önemli olacak. Özellikle ekonomi açısından, AB ile ilgili Kanada arısında gerçekleştirilen serbest ticaret antlaşmasının içeriğini yakından takip ediyoruz. Gümrük Birliğin güncellenmesi konusuna özel bir önem veriyoruz. Şimdiye kadar geldiğimiz nokta iyidir. Bu noktanın 2017 yılında başlayacak müzakerelerle çok iyi noktaya gelmesi lazım” şeklinde konuştu.

“HEMEN HEMEN AVRUPA’DAKİ HER SEÇİMDE TÜRKİYE KARŞITLIĞI YAŞANIYOR”

Çelik, Türkiye’nin güneyinde etnik ve mezhepçi temeldeki terör örgütlerinin giderek faaliyetlerini arttırdığına dikkat çekti. Irak ve Suriye’deki gelişmeleri hep birlikte gördüklerini ve dünyanın gözünün önünde Halep’te insanlığın yok edildiğini ifade eden Çelik, “Musul’dan bahsediyoruz, Rakka’dan bahsediyoruz. Ama demokrasinin beşiği AB topraklarında bizi çok kaygılandıran gelişmeler var. Aşırı sağın, ırkçılığın yükselişine karşı hep beraber mücadele etmemiz lazım. Bir siyasi ‘matruşka’ oluşturdular. Hemen hemen Avrupa’daki her seçimde Türkiye karşıtlığı yaşanıyor. Türkiye karşıtlığının arkasında aslında ırkçılık yaşıyor. Türkiye karşıtlığını kaldırın altından İslamafobi çıkıyor, kaldırın ırkçılık çıkıyor, yabancı düşmanlığı çıkıyor. Ama en kökenine inin bunu yapanlar esasında Avrupa düşmanıdır. Avrupa’nın temsil ettiği demokrasi, insan hakları gibi değerlere karşıdırlar” değerlendirmesinde bulundu.

“TÜRKİYE KARŞITLIĞI HİÇBİR YERDE SEÇİM KAZANAMIYOR”

“Ana akım siyasetçiler bu aşırı sağ akımlarla yarışmak için çeşitli seçimlerde zaman zaman Türkiye karşıtlığına prim veriyorlar” diyen Çelik şunları kaydetti:

“Bu demokrasiyi korumuyor, aşırı sağın daha çok güçlenmesini sağlıyor. Türkiye karşıtlığı hiçbir yerde seçim kazanamıyor. Brexit sürecinde Türkiye karşıtlığı yapıldı onu yapanlar kaybettiler. Son Almanya’daki yerel seçimlerde aynısı oldu, dün Avusturya’da aynı şey gerçekleşti. Ama tehlikeli bir şey oluyor. Her seçimden sonra aşırı sağ siyasetçiler son derece güçleniyor. Arkadaşlarımız dünden itibaren sabaha kadar Avusturya’daki seçimlerle ilgili, İtalya’daki referandumla ilgili beni bilgilendirdiler. İtalya’daki referandum ya da Avusturya’daki seçimler Türkiye’nin AB üyeliğini ne ilgilendiriyor diye düşünülebilir. Ama biz çok ilgiliyiz. AB üyesi olmasak da kendimizi Avrupa’nın geleceğinden sorumlu hissediyoruz. Biz Avrupa’da misafir değiliz ev sahibiyiz. 500 yıldır Avrupa’dayız ve güçlü bir Avrupa devleti olduğumuz konusunda hiçbir tartışma yok. Biz AB üyesi olsak da olmasak da biz AB’nin temel siyasi değerlere bağlı ve birlik olmasını arzu ediyoruz. Irkçılıkla, aşırı sağla bunun etkisi haline girmiş bir AB olmamalıdır.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Bodrum’da ralli heyecanı 2024 Türkiye Ralli Şampiyonası’nın üçüncü ayağı Rally Bodrum, 26-28 Nisan tarihlerinde Muğla’nın Bodrum ve Milas ilçelerinde gerçekleştirilecek. Muğla Büyükşehir Belediyesi, Bodrum Kaymakamlığı, Milas Kaymakamlığı, Bodrum Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü ile Bodrum Belediyesi tarafından desteklenen organizasyon, 26 Nisan Cuma akşamı saat 20.30’da Bodrum Belediye Meydanı’nda gerçekleştirilecek start seremonisi ile başlayacak. Ralli, drift, tırmanma, pist ve off-road yarış araçlarından oluşan sergi, 22-27 Nisan tarihleri arasında Oasis Bodrum’da ziyaret edilebilecek. Ayrıca Rally Bodrum’a katılacak ralli pilotları Volkan Işık, Ali Türkkan, Burak Çukurova, Ümit Can Özdemir ve Uğur Soylu da 25 Nisan Perşembe günü saat 18.00’de, Oasis Bodrum’da gerçekleşecek söyleşi ile otomobil severler ve basınla bir araya gelecek. 2024 sezonunun bu önemli randevusunda Bodrum’un doğal güzelliklerini gözler önüne seren ve Çamlık, Mazı, Fesleğen ve Etrim bölgelerinde yer alan asfalt zeminli etaplara bu yıl Milas bölgesinden yeni etaplar da eklendi. İki gün boyunca devam edecek olan mücadele, cumartesi günü Milas-Bodrum arasındaki 3 özel etapta, pazar günü ise Bodrum’da yer alan 3 özel etapta yaşanacak. Aynı zamanda Türkiye Historic Ralli Şampiyonası ve Celal Gülerhan TOSFED Ralli Kupası’na da puan verecek olan ralli, 28 Nisan Pazar günü ödül töreni ile son bulacak.
İstanbul İstanbul’da şoke eden tehlikeli yolculuklar kamerada: Çocukların canını hiçe sayıp taşıdılar Kağıthane’de scooter ile yolculuk yapan bir kişi, çocuğunu da kucağında taşıyarak yürekleri ağızlara getirdi. Bisikletle yolculuk yapan başka bir kişi ise, iki çocuğunu bisikletin yanlarına oturtarak yolculuğuna devam etti. Yine Kağıthane’de iki çocuk, seyir halinde ilerleyen kamyonetin arkasında dakikalarca tehlikeli yolculuk yaptı. O anlar vatandaşların cep telefonu kamerasına yansıdı.Kağıthane’de vatandaşların hem kendi hayatını hem de çocuklarının hayatını tehlikeye atarak trafikte yaptığı tehlikeli ve bilinçsiz yolculuklar adeta ‘pes’ dedirtti. Kağıthane’de scooter ile yolculuk yapan bir kişi, hiçbir güvenlik önlemi almadan akan trafikte çocuğunu kucağında taşıdı. Görenlerin yüreklerini ağzına getiren tehlikeli yolculuk, diğer vatandaşın cep telefonu kamerasına yansıdı.Bir bisiklete üç kişi bindiKağıthane Talatpaşa Mahallesi’nde bisikletle giden bir kişi, okuldan çıkan çocuklarını da alarak üç kişi yolculuk yaptı. Çocuklarını bisikletin kenarlarına ayakta duracak şekilde koyan şahıs, pedal çevirmeye devam etti. Şaşkınlığa yol açan olay vatandaşların cep telefonu kamerasıyla kaydedildi.Kamyonetin arkasına takıldılarKağıthane Galata Deresi Caddesi’nde ise yaşları ufak iki çocuk, seyir halinde ilerleyen kamyonetin arkasında yolculuk yaptı. Sürücünün farkına varmadığı esnada kamyonetin arkasına tutunan çocuklar, dakikalarca tehlikeli yolculuğu sürdürdü. Çevredekileri hayrete düşüren olay başka bir sürücünün cep telefonu kamerasına anbean yansıdı.
Antalya Antalya’da Kum Zambaklarına çitli koruma Anavatanı Akdeniz kıyıları olan ve nesli tükenme tehlikesinde olduğu için Dünya Doğa Koruma Birliği’nce koruma altında bulunan kum zambakları Kundu sahilinde çitlerle koruma altına alındı. Antalya Aksu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, nesli tükenme tehlikesi altında bulunan Kum Zambaklarını koruma altına alıyor. Kundu sahilinde ekiplerce yerleri tespit edilen Kum Zambakları renkli çitlerle çevrilerek zarar görmekten kurtarılıyor. Akdeniz Bölgesinin endemik bitkileri arasında yer alan Kum Zambakları Antalya’nın Aksu ilçesinde koruma altına alındı. Aksu Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü ekipleri, Kundu sahilinde 13 ayrı noktadaki Kum Zambaklarını çit ile çevirerek koruma altına aldı. Aksu Belediyesi Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik, biyolojik miras olan Kum Zambaklarının gelecek nesillere sadece fotoğraf olarak anlatılmaması için üzerlerine düşen görevi yerine getirdiklerini belirterek “Endemik türleri koruma görevimizi yerine getiriyoruz” dedi. Belediye sorumluğunda olan bütün sahilin kontrol edileceğini belirten Başkan Yardımcısı Çelik, “Kum Zambaklarını tehlikelerden korumak ve farkındalık oluşturmak için rahatça fark edilebilecek şekilde renkli çitler içine aldık. Ekiplerimiz çitleri ve zambakları sürekli kontrol edecek” dedi. Dünya Doğa Koruma Birliğince de korunacak türler arasında yer alan ve kopartılması yasak olan Kum Zambakları her yıl Eylül, Ekim aylarında çiçek açarak adeta görsel bir şölen sunuyor. Kum Zambaklarını koparanlara 488 bin 630 liraya kadar para cezası verilebiliyor.