GÜNDEM - 22 Temmuz 2014 Salı 21:03

Bakan Eker, Türkiye İhracatçılar Meclisi üyelerini kabul etti

A
A
A
Bakan Eker, Türkiye İhracatçılar Meclisi üyelerini kabul etti

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye’nin İsrail mallarını boykot edip etmeyeceğine ilişkin, “Bizim İsrail’e ihracatımız 236 milyon dolarken, ithalatımız 41 milyon dolar. Bu yüzden Türkiye’nin aleyhine bir durum söz konusu değil” dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi ve beraberindeki heyeti kabul etti. Eker, toplantı öncesinde Türkiye’nin gıda ve tarım sektöründeki durumu ve yapılan çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. Eker, İhracatın yaklaşık 20 milyar dolarının gıda ve tarım sektörlerinden geldiğini belirterek, “Son 10 yıl içerisinde verimliliği arttırmak suretiyle gerek gıda gerek tarım hammadde ihracatının arttırılmasına katkı sağladık” dedi.

“İŞLETME ÖLÇEĞİMİZİ BÜYÜTMEMİZ GEREKİYORDU”

Türkiye’de verimliliğin önündeki en büyük sorunun işletme ölçeğinin büyütülmesi olduğunu belirten Eker, “15 Mayıs gününde ihraç zoruyla tarım arazilerinin bölünmesinin önüne geçecek düzenlemeyi yaptık. Bu 21. yüzyılın Türkiye’sinde tarım sektörünün gelişmesi açısından çok önemliydi. Çünkü geçen 10 yıl içerisinde yaptığımız bütün çalışmalar mevcut işletme ölçeğiyle verimliliği arttırmaya dönüktü. Ama bu bir yere kadar gider, bir yerden sonra karşımıza işletme ölçeğiyle ilgili temel mesele çıkar. Büyük ölçekli işletmelere sahip ülkelerle rekabet edebilmemiz için işletme ölçeğini büyütmemiz gerekiyordu” şeklinde konuştu.

Eker, Türkiye’nin biyoçeşitlilik zenginliği dikkate alınması gerektiği vurgulayarak gıda sanayisinin gelişmesiyle alakalı Türkiye’nin potansiyelinin büyük bir kısmının değerlendirilmesine yönelik çalışmalar, hayvancılığı destekleme kapsamına aldığımız hayvansal yetiştiricilik veya ürünlerle ilgili faaliyetler geçen zaman içerisinde Türkiye’de hayvancılık alanında et ve süt ihracatı alanında da yeni adımlar atıldığını bildirdi.

“CUMHURİYET TARİHİNDE İLK OLARAK 8 BİN BAŞ GEBE DÜVE İHRACAT BAĞLANTISI YAPILDI”

2013 yılının Nisan ayının başından itibaren Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere Türkiye süt ve süt ürünleri satabilir hale geldiğini açıklayan Eker, “2013 yılının sonunda Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ilk defa hayvancılıkta kendi yetiştirdiği damızlık dişi materyalleri ihraç etme aşamasına geldi ve başlattık. Cumhuriyet tarihinde ilk olarak 8 bin baş gebe düve ihracat bağlantısı yapıldı. Şu anda da ihracat devam ediyor” dedi.

“HAYVANCILIK İHTİSAS BÖLGELERİ KURUYORUZ”

Geçen yılın TÜİK kayıtlarına göre 1,5 milyar dolar üzerinde hayvansal ürün ihracatı gerçekleştiğini ifade eden Eker, konuşmasına şöyle devam etti:
“İhracata dönük üretimin yapılması ve bunların daha verimli bir şekilde üretilmesi daha rekabetçi olması yönünde altyapıyla ilgili bir takım çalışmalarımız var. Örneğin, Hayvancılık İhtisas Bölgeleri kuruyoruz. Şu anda Diyarbakır, Amasya, Çubuk’ta bunların inşaları bitti. Yenilerini kuruyoruz. Bunların da ihracatçılarımız için önemli potansiyel olduğunu söylememiz gerekiyor. Tarımsal üretimin kalitesinin arttırılması, tüketici sağlığı açısından güvenilir gıda arzı yönüyle de önemli.”

“TÜRKİYE GIDA BAKIMINDAN DIŞ TİCARET AÇIĞI OLMAYAN BİR ÜLKEDİR”

Eker, 2014 yılında Türkiye’nin tarım sektörü yaklaşık 62 milyar dolar Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) ile dünyadaki 190 ülke içerisinde 7. sırada yer aldığını açıklayarak, “Türkiye, AB üyesi ülkeler içerisinde de bu hacimle 1. sıraya yükselmiş durumda. Bunun 20 milyarlık kısmını biz ihraç ediyoruz. Türkiye gıda ve tarım sektöründe net ihracatçı bir ülkedir. Türkiye gıda bakımından dış ticaret açığı olmayan bir ülkedir. Nüfusumuzun yüzde 23’lük kısmı da hala tarım sektöründe çalışıyor. Tarım sektörü bu yüzden de önemli bir sektör halinde. Bu sahada çalışan tüm kuruluşları biz partner ve paydaş olarak görüyoruz. Bu amaçla bir araya geldiğimiz ve sektörün sorunlarını konuşmayı amaçladığımız bu toplantının da hayırlara vesile olmasını diliyorum” diye konuştu.

Eker, İsrail’in Türkiye mallarına yönelik boykotuna karşılık Türkiye’nin de İsrail mallarını boykot edilip edilmeyeceğiyle ilgili soruya, “Bizim İsrailli vatandaşlarla bir sorunumuz yok. İsrail yönetimi zalimce bir tavır sergiliyor. Böyle bir boykotun olduğuna yönelik bilgim yok. Zaten bizim İsrail’e ihracatımız 236 milyon dolarken, ithalatımız 41 milyon dolar. Bu yüzden Türkiye’nin aleyhine bir durum söz konusu değil” diye yanıtladı.

“HEDEFİMİZ 60 MİLYAR DOLAR”

TİM Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Büyükekşi de toplantı öncesinde Bakan Mehdi Eker’e desteklerinden dolayı teşekkür ederek, “Toplam ihracat içindeki 20 milyar dolarlık gıda ve tarım oranını hedefimiz olan 60 milyar dolara çıkartmak istiyoruz. İnşallah bu toplantı da Türkiye ihracatına katkı sağlayacak” dedi. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.