EKONOMİ - 13 Ekim 2017 Cuma 16:09

Bakan Elvan’dan iş dünyasına güven mesajı

A
A
A
Bakan Elvan’dan iş dünyasına güven mesajı

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, iş dünyasına kararlı bir şekilde çalışmalarını sürdürmeleri mesajı vererek, “Hangi şartlar olursa olsun, konjoktürel bazı siyasi sorunlar ülkeler arası söz konusu olabilir ama Türkiye ekonomisi dimdik ayaktadır. Büyümeye ve güçlenmeye devam edecektir. Biz iş dünyamıza güveniyoruz” dedi.

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Ege Sanayicileri ve İşadamları Derneğinin sohbet toplantısına katıldı. Kaya Termal Otel’de gerçekleşen toplantıya Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan’ın yanı sıra İzmir Valisi Erol Ayyıldız, ESİAD Yönetim Kurulu Başkanı Fadıl Sivri, AK Parti İzmir Milletvekili Necip Kalkan, Türkiye Fahri Konsoloslar Birliği Başkanı Ömer Kaplan ve iş adamları katıldı.

Toplantıda konuşan Bakan Lütfi Elvan, dünya ticaretindeki ve Türkiye’deki ekonomik performansları değerlendirerek, “1990’lı yıllardan 2008’e kadar hem dünya ticaretinde hem ekonomisinde üçlü bir büyüme performansı görüyoruz. 90’lı yıllar Türkiye için kayıp yıllardı. O zamanlarda yüzde 3’lük büyüme performansı gösterebildik. 2008 sonrası dünya ticaretinde ciddi daralma, ekonomik büyüme hızında küçülme ve 2016 yılına kadar devem eden bir süreç. Bu sürece baktığımızda 2007 yılına kadar dünya ekonomisinin ve ticaret hacminin yüksek olduğunu görüyoruz. Biz de 2002-2007 dönemini çok iyi değerlendirdik Türkiye olarak. Türkiye 2003-2016 döneminde küresel krize rağmen, yüzde 5,6’lık yıllık ortalama büyüme performansını gösterdik. Bu oldukça önemli, yeterli mi değil. Bizim büyümeyi daha da yukarıya çekmemiz gerekiyor. Ancak OECD ülkeleri ile kıyaslandığında belki Çin ve Hindistan’dan sonra en iyi performans gösteren ülkelerin başında geliyoruz” diye konuştu.

“DİJİTALLEŞMEYLE İLGİLİ ATACAĞIMIZ ADIMLAR VAR”

Sanayi alanında dijitalleşmeyle ilgili adımlar atılacağını belirten Bakan Lütfi Elvan, “Klasik üretim yöntemini ileri aşamaya getirecek sanayi 4.0 dediğimiz ve dijitalleşmenin hızla geliştiği ortamda bizim sanayimizin de bu sürece ayak uydurması gerekiyor. Bu çerçevede önümüzdeki dönemde dijitalleşmeye ilgili atacağımız adımlar var. Bir yol haritası belirlemeye çalışıyoruz. Başta büyük ölçekli sanayi bölgeleri olmak üzere tasarım ve dijitalleşme merkezleri kuracağız. Bölgedeki sanayicinin dijitalleşmesini sağlayacak gerekli desteği vereceğiz. İhracatımızın kilogram başı değerine baktığımızda 2002’de bir dolarken, bugün 2 dolar olmuş. Ama halen yeterli değil. Gelişmiş ülkelerin kilogram başı ihracat rakamına baktığımızda daha ileride. Bu konuda katma değeri yüksek ürünlerin üretilerek tüm dünyaya açılması son derece önemli” şeklinde konuştu.

“YOĞUN DESTEK MEKANİZMALARI OLUŞTURACAĞIZ”

İhracatın ve üretimin ithalata önemli ölçüde bağımlı olduğunu kaydeden Bakan Elvan, “Bazı alanlara yoğunlaşacağız. Ara malının oranı yüzde 74. Bu alanda mevcut tesislerin üzerine 3-4 tesis daha mutlaka yapılması gerekiyor. Savunma sanayinde de yoğun çalışmamız gerekiyor. Üçüncü olarak medikal alanda da araç ve gereçlerin üretilmesi ve ithalatımızın kısmen de olsa daha da aşağıya çekilmesi sağlanacak. Bir başka alan da yenilebilir enerji alanında daha ileri düzeyde adım atmamız gerekiyor” dedi.

Bu alanlarda yapılacakları da aktaran Bakan Lütfi Elvan, “Bu bahsettiğim alanlara daha yoğun destek mekanizmaları oluşturacağız. Bu alanları gerekirse kamu alımları yoluyla destekleme yoluna gidip, bir yol haritası ortaya koyacağız. Bu alanlara ilave yazılım sektörünü de geliştirmemiz gerekiyor. Rekabet ortamını sağlamamız gerekiyor ki önemli gelişme sağlayabilelim” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE EKONOMİSİ DİMDİK AYAKTADIR”

Var olan konjoktürel siyasi sorunlara rağmen Türkiye ekonomisinin dimdik ayakta durduğunu belirten Bakan Elvan, iş dünyası ile gurur duyduklarını belirtti. Bakan Elvan, “Ülke olarak genç, dinamik ve girişimci ruhu oldukça yüksek bir topluma sahibiz. Herhangi bir bölgede kriz çıktığı zaman kendisini kısa süre içinde başka alanlara yönlenebilen ve başka kesimlere ihracat yatırım yapabilen özellikle sahip. Biz iş dünyamızla gurur duyuyoruz. Ülkemizin en dinamik unsurları sizlersiniz. Hangi şartlar olursa olsun, konjoktürel bazı siyasi sorunlar ülkeler arası söz konusu olabilir ama Türkiye ekonomisi dimdik ayaktadır. Büyümeye ve güçlenmeye devam edecektir. Biz iş dünyamıza güveniyoruz. Atmış olduğumuz adımları bilerek ve ne yapılması gerektiğini bilerek adım atıyoruz. Örneğin mali disiplin alanında 2002’den bu yana sürdürüyoruz” şeklinde konuştu.

“ALINMASI GEREKEN TEDBİRLERİ ALIYORUZ”

İş dünyasının yatırımlarına devam etmesi gerektiği mesajını veren Elvan, “Zaman zaman kurlarda oynama söz konusu oluyor. O da yerli yerine oturacaktır. O konuda ben iş dünyamızın özellikle hükümetimize ve ülkesine güvenmesini ve kararlı şekilde çalışmalarını sürdürmesini arz ediyorum. Alınması gereken tedbirler varsa orta vadeli programa bakarsanız bu tedbirleri alıyoruz. Hiçbir şekilde popülist yaklaşım içinde olmadık, olacağız. Bütçe disiplini bizim için önemli. Cari açığı da daha aşağıya çekebilmek için saydığım alanlara daha fazla yoğunlaşmamız gerekiyor, yatırım yapmamız gerekiyor” dedi.

“DIŞARIDAN GELEN FİRMA DA MİLLİDİR”

Yerlileşme ve millileşme konusuna da değinen Bakan Elvan, şunları söyledi:

“Türkiye’de yatırım yapan her firma nereden gelirse gelsin bizim için yerlidir, millidir. Hiçbir zaman dışarıdan gelen bir firmaya farklı muamele yapmamız söz konusu olamaz. Türkiye’de üretim yapan kim olursa olsun bizim firmamızdır, istihdam sağlıyor, ülke ekonomisine kakı sağlıyoruz. Elimizden gelen ne destek varsa veriyoruz vereceğiz. Böyle bir ayrım kesinlikle söz konuş olamaz. Zaman zaman bunu farklı yerlere çeken oluyor.”

Mihrap Düzöz - Sinan Yeniçeri

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Çanakkale Eceabat’ta tarımının geliştirilmesi masaya yatırıldı Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde tarımın geliştirilmesi amacıyla toplantı düzenlendi. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanlığı Toplantı Salonunda gerçekleştirilen toplantıya, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. R. Cüneyt Erenoğlu, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı 4. Bölge Müdürü Muhtesin Sevinç, Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan, ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Şeker ve öğretim üyeleri Prof. Dr. Yasemin Kavdır, Prof. Dr. Ramazan Çakmakçı, Ar. Gör. Dr. Mehmet Ali Gündoğdu ile oda başkanları, muhtarlar, kooperatif başkanlarının yanı sıra çok sayıda üretici katıldı. Eceabat tarımının geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilen toplantıda, tarımsal üretimin arttırılması ve modernizasyonu, üretici refahının yükseltilmesi ve bölgenin tarımsal potansiyelinin iyileştirilmesi konularına ele alındı. Alanında uzman kamu ve özel sektör temsilcileri, yetkililer ve üreticileri bir araya getiren çalışma, iki oturum halinde gerçekleştirildi. Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, bu çalışmanın Eceabat tarımının bileşenlerini bir araya getirmesi açısından önemli olduğunu belirterek, bölgede üretim yapan üretici ve kooperatifleri destekleyeceklerini söyledi. Çanakkale İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan ise, Eceabat’ın tarımsal potansiyeli ve bu potansiyelin geliştirilmesine yönelik çalışmalar hakkında bilgi verdi. Eceabat’ın zeytin, bağcılık, sebze ve meyvecilik gibi alanlarda öne çıkan bir bölge olduğunu kaydeden Müdür Türkarslan, bu ürünlerin geliştirilmesi için çeşitli projelerin yürütüldüğünü ifade etti. Toplantının tarımsal üretimde karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri hakkında katılımcılar arasında fikir alışverişi yapılmasıyla son buldu.
Batman Batman’da bölgesel sağlık toplantısı Batman’da, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığına bağlı Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsü (TÜSKA) tarafından düzenlenen bölgesel bilgilendirme toplantısı, 7 ilin hastane yöneticileri ve temsicilerinin katılımıyla gerçekleşti. Batman İl Sağlık Müdürlüğü ev sahipliğinde Batman Kültür Merkezinde gerçekleştirilen toplantıya, Bitlis, Bingöl, Şırnak, Elazığ, Siirt, Mardin illerinin kamu ve özel hastane yöneticileri ve temsilcileri katıldı. Toplantının açılış konuşmasını Batman İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Semih Canpolat yaparken, TÜSKA Başkanı Prof. Dr. Figen Çizmeci Şenel sunum gerçekleştirdi. Daha sonra TÜSKA birim sorumluları Dr. Demet Gökmen Kavak, Uzman Canan Cengiz, Dr. Gülsen Koralay, Uzman Doktor Mehmet Emin Çelik sunumlarını gerçekleştirdi. Toplantı sonunda katılımcılara plaket verildi. İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Semih Canpolat, "Bildiğiniz üzere sağlık bakanlığının sağlıkta dönüşümün en önemli ayaklarından biri kalite ve akreditasyon faaliyetlerinin ulusal düzeyde yaygınlaşması ve bu kapsamda TÜSEB gibi TÜSKA gibi kurumlar kurularak hizmet kalitesinin artırılması için hem akademik çalışma yapması hem de yurdumuzun en ücra köşesine kadar bu faaliyetlerin taşınmasında önemli bir misyon üstlenmektedir" dedi. Kuruluş amacı sağlık bilim ve teknolojileri alanında ülkeye ve insanlığa hizmet etmek olduğunu belirten Canpolat, "Planlı ve sürdürülebilir kalkınmaya destek sağlamak olan bir Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığının Akreditasyon ve Kalite faaliyetleri 2015 yılından bu yana hizmet vermektedir. Batman ili olarak bakanlığımızın bu faaliyetleri kamu ve özel sektörde desteklenmekte olup, sağlık turizminde de önemli bir yükü üstlenmektedir" diye konuştu. "Batman’da değer katacak sağlık çalışmaları yapmaktayız" Türkiye Sağlık Hizmetleri Kalite ve Akreditasyon Enstitüsünün; insan odaklı olmak, tarafsızlık, güvenilirlik, şeffaflık, sürdürülebilirlik, etik ve kültürel değerler ile inançlara saygılı olması gerektiğini belirten Canpolat, sağlıkta paydaş katılımını sağlamak ve değer katma ilkeleri doğrultusunda Batman’a sağlık hizmetleri yürütülmekte olduğunu ifade etti. Canpolat, "Bugün burada Bakanlığımızın 2024-2028 strateji planında yer alan sağlık hizmetlerinde kalite standartlarını sürekli yükseltecek akreditasyon programları ve kalite iyileştirme sistemleri geliştirmek ve uygulamak, sağlık tesislerinin sağlık turizmi konusunda akreditasyonunu teşvik etmek ve kanıta dayalı sağlık politikaları geliştirme hedefi için bir adım atmış bulunmaktayız. İlimizde faaliyet gösteren kamu ve özel sektör sağlık kurumları olarak mükemmeliyet merkezi sertifikasyon programlarını uygulamak hem ilimiz özelinde hem de ülkemizde sağlık hizmetlerinde kalite çıtasını yükseltmeyi hedeflemekteyiz" şeklinde konuştu. "Akredite sağlık tesis sayısı artırılmalı" Sağlıkta hizmet sunum kalitesinin ve klinik kalitenin ölçülmesi hakkında değerlendirmede bulunan Canpolat, "Sağlık hizmetlerinde akreditasyon sisteminin geliştirilmesi ile hasta ve çalışan güvenliğini de sağlanacağından akreditasyon altyapısı geliştirilerek, akredite olan sağlık tesis sayısının artırılması gerekmektedir. Bu çerçevede Batman ili olarak bu faaliyetlerin devamı noktasında üstümüze düşen görevi yerine getirmeyi her zaman hedeflemekte ve uygulamaktayız" dedi.