SAĞLIK - 15 Nisan 2016 Cuma 12:25

Bakan Müezzinoğlu: '30 bin hastamız organ bağışı bekliyor'

A
A
A
Bakan Müezzinoğlu: '30 bin hastamız organ bağışı bekliyor'

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Türkiye genelinde 30 bin hastanın organ bağışı beklediğini söyledi.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Osmangazi Belediyesi’nin katkılarıyla bir hayırsever tarafından yaptırılan Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi (DOSAB) Semt Polikinliği’nin açılışına katıldı. Polikinlik dışında Demirtaş’ın hastane ihtiyacı olduğuna işaret eden Müezzinoğlu, bunun için birkaç noktada yer tespiti çalışmaları yaptıklarını ifade etti. AK Parti’nin 13 yıllık görev sürecinde iyi işler yapmaya çalıştıklarını ifade eden Müezzinoğlu, “Her bölgede hastaneler, sağlık ocakları, güçlendirilmiş aile sağlığı merkezleri kuruyoruz. Vatandaşlarımız sabah 8, akşam 4 bir daha hemşire ve hekimi bulamıyoruz diyorlar. Şimdi haftanın 7 günü, 12 saat süresince vatandaşımızın yanında olacağız. Hafta sonu onları obezite, diyabet, şeker hastalığı, tansiyon, sağlıklı beslenme, hareketli yaşam ile ilgili onların eğitimini sağlıklı gelişimine destek verecek her türlü zemini hazırlayacak güçlendirilmiş aile sağlığı merkezleri yapacağız. 24 saat sağlık hizmeti verecek. Bu sağlık hizmetlerini bu yıl itibariyle bin adetini ihale süreçlerini başlatıyoruz. Bin adet güçlendirilmiş aile sağlığı merkezlerine önümüzdeki yıl bin tane daha ekleyeceğiz. Türkiye’de her mahallede, her semtimizde bu merkezler olacak” diye konuştu.

“30 BİN VATANDAŞIMIZ HAYATA TUTUNABİLMEK İÇİN ORGAN BAĞIŞI BEKLİYOR”

Organ bağışı çağrısı yapan Müezzinoğlu, “30 bin vatandaşımız bugün hayata tutunabilmek için organ bağışı bekliyor. Organ bağışı, bizim bu dünyadan göçerken yapacağımız en hayırlı işlerden biri olacak” şeklinde konuştu.

DOSAB Semt Polikinliği, 7 ay gibi kısa bir sürede açıldı. 17 kliniğin yer alacağı polikinlikte dahiliye, genel cerrahi, kadın doğum, nöroloji, kardiyoloji, göz üroloji gibi hizmetler verilecek. 2 bin 623 metrekare alan üzerine kurulu polikinlik, 2 bin 100 metrekare kapalı alanda hizmet verecek.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.