POLİTİKA - 25 Eylül 2017 Pazartesi 14:32

Bakan Soylu: 'Bundan sonra pasaport ve ehliyeti nüfus idaresi verecek'

A
A
A
Bakan Soylu: 'Bundan sonra pasaport ve ehliyeti nüfus idaresi verecek'

Vatandaşın bürokrasiyle karşı karşıya kaldığı süreçleri azaltmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını kaydeden Bakan Soylu, 'Bundan sonra pasaport ve ehliyeti nüfus idaresi verecek. Vatandaş bir parmak basınca devlet sana bir daha parmak bas demeyecek. Hem vatandaşımız fazla zaman tüketmeyecek hem de kamu dairesindeki verimliği en üst noktaya çıkaracağız' dedi.

Bakan Soylu, Antalya'nın Manavgat ilçesindeki bir otelde düzenlenen Türkiye Müfettiş Kurulu 2017 Yılı İnceleme-Araştırma Çalışmaları Programı'na katıldı. Burada konuşan Bakan Soylu, Türkiye'nin rakamsal büyümesinin yanında algısı, anlayışı, yöneten ve yönetilen ilişkisinin de aynı ölçüde değiştiğini kaydetti.

Vesayet kalıntılarının olabildiğince temizlendiği yeni bir sisteme geçildiğine değinen Bakan Soylu, "2019 ve sonrası için tam anlamıyla vites yükselttiğimiz yeni bir sistemin kararını almış durumdayız. Bunları yaparken ciddi toplumsal travmaları göğüslemek zorunda kaldık. Gezi, 17-25 Aralık, 7 Haziran sonrası tırmandırılan terör ve nihayetinde Türkiye'yi eski kodlarına döndürmek için tezgahlanmış, ülkenin anahtarlarını birilerine teslim etmek için kurgulanmış bir 15 Temmuz hadisesi yaşadık. Türkiye sadece ekonomik fiziki büyüklük değil, farklılıkların, taleplerin görev sorumlulukların arttığı bir dönemi yaşıyoruz. Biz bu süreçte bu fotoğrafın devlet ve millet tarafındayız" diye konuştu.

"Yeni hükümet sistemi"

Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:
“PKK’nın, FETÖ’nün, DEAŞ’ın, güney sınırda tezgahlanan oyunu bozmak gibi mücadeleleri verirken, ülkenin alt yapı yatırımlarının büyümesi, ekonomik yatırımın bozulmaması, istihdamı arttırmak, kamu düzeninin tesisini hukukun üstünlüğünden taviz vermeden sağlamak, aynı esnada 2019 Cumhurbaşkanlığı hükümet modeline geçiş öncesi sahayı kusursuz hale getirmek, çukurları doldurmak, tümsekleri törpülemek. Yani 2019’a girerken tam tekmil olmak bizim en önemli hedefimiz arasındadır. Bu yeni durum bize farklı davranış kalıpları da yüklemektedir. Kamudaki bütün görevliler günün kurallarına göre günün beklentilerine dönük yapılabilir olmaktan çıkmıştır. Yeni beklentiler, yeni sorumluluklar ortaya çıkmıştır.”

Müfettişlerin terörün temizlenmesindeki rolü

Bundan 10 yıl önce bir mülkiye müfettişinin el yapımı patlayıcıların konulduğu menfezler üzerinde çalışma yapmak gibi sorumluluğu olmadığını aktaran Bakan Soylu, “Ama bugün elbette ki var. Bundan 4-5 gün önce teftiş kurulu başkanımız ve bu konuda görev yapan arkadaşlarımız bir zaman dilimi içinde bir kaç konuyu gündeme getirdiler. Hassasiyetle yapılan çalışmaların bize katkı ve yol göstermesinden büyük bir takdir duyduk. Çalışmaların yol göstericiliğin yanı sıra tedbire, olayların engellenmesine yönelik ortaya koydukları çalışmalardan memnuniyet duydum" dedi.

"İHA'ları kim engelledi"

“Eğer bir yerde boşluk bırakırsanız, boşluğu bilesiniz ki çok fazla gayri kanunilik çok az iyilik doldurur” diyen Bakan Soylu, “Onun için bizim özellikle devlet mekanizması içinde boşluk bırakmak gibi bir lüksümüz yoktur. Büyük bir badireden geçtik. Bu badirede FETÖ ülkemizin kamu sitemini felç etmek üzere talimatlandırılmış bir örgüttür. İstihbaratımızın içini tamamen boşalttılar. Alternatif istihbarat teşkilatları kurdular. Kamu sisteminin bin yıllık devlet aklıyla ne kadar kurduğumuz unsuru varsa hepsini felç etiler. Bu talimatı bizim güçlü devlet yapımızın zayıflaması, teslim olması ve kendi kabiliyetlerimizin gelişmesinin engellenmesi için ortaya koydular. Hepimiz yaşıyoruz. Beni bağışlayın. Türkiye’nin İHA’larını özel sektörde bu işe kendisini adamış bir anlayış kurdu. Oysa siz de ben de çok iyi biliyoruz. Bin bir engellere rağmen kimse sesini çıkartmıyor şimdi. Terörle mücadelede bu bahardan itibaren ne kadar üstünlük kurduğumuz apaçık ortadadır. Bir tek şehit vermedik İHA’ların yapmış olduğumuz operasyonlarda. Operasyonlarda bir yaralımız da yok. Peki acaba bu sistemi bu güne kadar erteleyen unsur kimdi ve neydi, nasıl bir süreçti. Bunun yapılmasını engelleyen, gelişmesini engelleyen, bunun bizim milli kabiliyetlerimizi üstün hala getirmesini engelleyen sistem neydi ve nasıldı. Aynı anlayış kamu sistemimizin gelişmesinde de ciddi bir engel teşkil etmiştir ve bunu bir ortak akılla yapmıştır” ifadelerine yer verdi.

Soylu, açıklamalarında şunları kaydetti:
“Bu akıl da bugün Irak’ın kuzeyinde gerçekleştirilen referandumu salık veren akılda vardır. 17-25 Aralık’ı tezgahlayan da ortak akılda vardır. Bu akıldan ülkemizin dışında, ülkemize yönelik medyalar üzerinden ülkelerimizi karalayan akıl da vardır. Kendi seçim kampanyalarını Türkiye üzerinden yürütmeye çalışan akıl da vardır. Kolektif akıldır ve biz bu akılla mücadele ediyoruz. Bu memleketin her bir birimi, her bireyi bu kolektif akılla mücadele ettiğimizi ve bu anlayışı mağlup etmemiz gerektiğini iyi bilmesi gerekir. Bambaşka bir tablo içindeyiz. Kimse 2019’u bulunduğumuz süreç algılamasın.”

"2019'da güçlü alt yapı hedefi"

‘2019’da sadece vites büyütmüyoruz’ diyen Bakan Soylu, “2019’da ayrıca yeni bir hükümet sistemiyle birlikte, Türkiye’nin hedeflerine daha hızlı ulaşmasını temin edecek güçlü bir adım atılıyor. Daha hızlı kararlar alınacak, daha demokratik, daha millete dayanan, milletin dokunabildiği, görebildiği, denetleyebildiği bir mekanizmanın içinde olacağız. Büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Eğer biz 2019’a hesap ettiğimiz hedeflediğimiz güçlü bir alt yapıyla tüm kurumlarımızla birlikte gidemezsek, 2019’dan sonrası için beklediklerimizde dumura uğrayabiliriz. Bu iki yıl, ülkemizi için, kamu yönetimim yapımız için, devletimiz içinde, milletimiz içinde büyük konsantrasyonla birlikte yürüyeceğimiz 2019’u tam tekmil yakalayacağımı bir anlayışı ortaya koymalıyız. Kanun var kural var. Dün de vardı. Bugün de var. Bizim sistemimizin en temel aksaklıklarından biri denetimdir. Denetim eksikliğinden ortaya çıkan boşluklar maalesef özellikle bizim ülkemizde vatandaşlar devlet ilişkileri arasındaki sürtünmeyi artırmaktadır. Güveni zedelemektedir, adaleti törpülemektedir, hakkaniyet duygusunu ortadan kaldırmaktır. Bizim yapmamız gereken özellikle ortaya koyduğumuz kuralların uygulanabilirliğini denetlemektir" dedi.

"Kamu verimliliğinin önemi"

Türkiye’de devlette birinci meselenin kamu verimliliği meselesi olduğuna vurgu yapan Süleyman Soylu, “Kaynaklarımızın nasıl kullanıldığı, personelin nasıl yetiştirildiği, nasıl kendisini yenilediği, nasıl çağa ayak uydurduğu, yeni gelişmelere tedbir aldığı bir anlayışı yerleştirmek zorundayız. Kamu verimliliğini Türkiye’nin birinci meselesi olarak görürsek, devletle millet arasındaki sürtüşme, sürtünmeyi en aza indiririz. İşte bir büyük meselemizde budur. FETÖ bu talimatlarıyla alternatif yapı oluştururken devlet ve millet kavramlarını içini boşaltmak için elinden gelen gayreti ortaya koydu” diye konuştu.

"Tarumar olurduk"

İçinden geçilen dönemin normal bir dönem olmadığına değinen Soylu, OHAL'in sadece bir hukuk terimi olmadığını vurguladı. Soylu, “Türkiye olağanüstü bir dönemi hem tehditlerin hem de fırsatların en üst düzeye çıktığı tarihi bir dönemi yaşıyor. Eğer altımız boş olsaydı, güçlü bir devlet olmasaydık 15 Temmuz'dan sonraki sarsıntı yıllarca devam ederdi. Kanlı bir darbe girişimi yaşadık. Ülkemiz eğer kuvvetsiz olsaydı, tabansız olsaydı bugün tarumar olmuştuk. Ama öyle olmadı. Ülkemiz ve ekonomimiz güçlenmeye devam ediyor. Şu an Mardin'de, Van'da, Diyarbakır'da otellerimiz dolu. Bir ülke nasıl bu kadar çabuk toparlanabilir? Demek ki altı boş değil. Bizim bu altı dolu hali çok daha iyi yönetmemiz lazım" şeklinde konuştu.

"Belediye teröriste sıcak ekmek taşıyordu"

Teröre verdikleri destek nedeniyle görevlendirme yapılan belediyelerin halka hizmet vermeyi durdurduğunu hatırlatan Soylu, “Bu belediyeler doğrudan terör örgütüne para ve eleman temin eder duruma gelmişti. Örneğin, Van'daki belediyeler her sabah sıcak ekmeği yayladaki teröristlere gönderiyordu. Servis yapıyorlardı. Bu servisler tek noktaya değildi. Bizim sorumluluğumuz çok büyük. Daha çok çalışmalıyız. Bugün orada kaymakam arkadaşlarımızın ortaya koydukları performans bir kahramanlık hikayesidir. Bir kaymakamımızı şehit ettikten sonra geri adım atacağımızı zannedenlerin ortaya koyduğu kurguyu bu işin üzerine düşerek bertaraf etmiş bulunuyoruz. Kurguları murguları kalmadı. Biz orada sadece vatandaşın parasıyla vatandaşa hizmet götüren aklı ortaya koymuyoruz, terörün finansmanı ve lojistiğini kestik. Belediyeleri teröre insan kazandırma mekanizması olarak görenlere ve bunu böyle oluşturanlara büyük bir darbe vurduk" dedi.

"Trafik tescil notere geçecek"

Vatandaşın bürokrasiyle karşı karşıya kaldığı süreçleri azaltmaya yönelik çalışmalar yaptıklarını kaydeden Bakan Soylu, “Vatandaşımız için bürokratik işlemlerde zaman ve mekan tasarrufunu iyi yapmalıyız. 11 milyon 100 bin nüfus idaremiz yeni çipli kartlardan verdiler. 1.5-2 ay patinaj yaptık. Yedi günde bunu sağlıyoruz. Bunu bir gün daha aşağı düşüreceğiz. Şehir merkezleri içinde beş güne ineceğiz. Vatandaşımıza kaliteli ve hızlı hizmet vermek için mücadele ediyoruz. Bundan sonra pasaport ve ehliyeti nüfus idaresi verecek. Vatandaş bir parmak basınca devlet sana bir daha parmak bas demeyecek. Hem vatandaşımız fazla zaman tüketmeyecek hem de kamu dairesindeki verimliği en üst noktaya çıkaracağız. Bütün bunlarla birlikte trafikteki tescili 2018 Mart’a yetişecek noterlere vereceğiz. Maliyet yükselmesi olmayacak” ifadelerini kullandı.
Bakan Soylu, 15 Temmuz sonrasında 195’ten 105’e düşen müfettiş sayısını arttırmak için 20 alım daha yapacaklarını sözlerine ekledi. 

İsa Akar-Adem Akalan

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Kurum’dan otobüs şoförlerine müjde: “Göreve gelir gelmez otobüsçülerin içeride kalan ücretlerini zamlı bir şekilde ödeyeceğiz” İBB Başkan Adayı Murat Kurum, Sancaktepe’de düzenlenen ‘Özel Halk Otobüsçüleri Sahuru’ programında vatandaşlarla bir araya geldi. Programda konuşan Kurum, “Hiç merak etmeyin, hiç üzülmeyin. 1 Nisan’dan sonra göreve gelir gelmez otobüsçülerin içeride kalan ücretlerini zamlı bir şekilde ödeyeceğiz. Bu Murat Kurum sözüdür. Boş yere kesilen cezaları da göreve gelir gelmez iptal edeceğiz” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkan Adayı Murat Kurum, Sancaktepe’de düzenlenen ‘Özel Halk Otobüsçüleri Sahuru’ programında vatandaşlarla bir araya geldi. Programa Kurum’un yanı sıra Sancaktepe Belediye Başkanı Şeyma Döğücü, AK Parti Sancaktepe İlçe Başkanı Turgay Akpınar, Tüm Özel Halk Otobüsleri Birliği Dernek Başkan Vekili Göksal Ovacık, ÖZULAŞ Başkanı Sedat Şahin, milletvekilleri ve çok sayıda vatandaş katıldı. Programda ilgiyle karşılanan Kurum vatandaşlarla hatıra fotoğrafı da çektirdi. “İstanbul’daki otobüs sayısı, vatandaşımızın mevcut talebine istese de yetmiyor” Programda konuşan İBB Başkan Adayı Kurum, “Bugün İstanbul’da yaklaşık 3 bin halk otobüsümüz var. Yüzbinlerce yolcuyu taşımaya çalışıyorsunuz. İstanbul’un bu yükünü almak için çaba sarf ediyorsunuz ama her geçen gün bu yük bir kat daha artıyor. İstanbul’daki otobüs sayısı, vatandaşımızın mevcut talebine istese de yetmiyor. Biz, hem özel halk otobüsü emekçilerini hem de İstanbulluları uğraştıran değil ulaştıran İstanbul diyerek rahatlatacağız. İstanbullu kardeşlerimiz sizlere emanet. Genç kızlarımız, kadınlarımız otobüse bindiğinde saat geçse, durak evine uzaktaysa şoför kardeşlerim gerekirse evinin önüne kadar bırakacak. Bu hedef öyle sadece yatırım ve buradaki hizmetlerden müteşekkil değildir. Biz bir yandan yeni ulaşım yatırımları yaparken bir yandan da İstanbul’un trafik sorununa dair, çok önemli adımlar atacağız. Ben ulaşım sektöründeki esnafımızın sorunları için aylarca çalıştım. Bu konudaki tüm uzmanlarla esnaf odalarımızla istişare ettim” dedi. “Göreve gelir gelmez otobüsçülerin içeride kalan ücretlerini zamlı bir şekilde ödeyeceğiz” Otobüsçülerin yaşadığı sorunlara değinen Kurum, müjdeleri hakkında da şöyle konuştu: “Sizler, 40 yıldır yaşadığınız sorunları, dertleri şu beş yılda yaşadınız. Ücretlerinizi iki ay geç aldığınızı biliyorum. Çok büyük mağduriyetler yaşıyorsunuz. 2023 zammını hala alamadınız. Her bir özel halk otobüsümüzün 1 milyon TL alacağı var. Alamadığınız ödemelerinizden dolayı araçlarınıza bakım yapmakta zorlanıyorsunuz. Vatandaşlarımızı taşımak için gereken her türlü fedakarlığı yapıyorsunuz. Yanan ve bozulan otobüsler olduğunda mevcut İBB yönetimi bu sorunları görmezden geliyor. Sen otobüsçünün hakkını ödemezsen bu esnaf otobüsüne nasıl bakım yaptıracak. Mevcut İBB yönetimi sizin eksiklerinizle alakalı bırakın bir irade ortaya koymayı sorunları görmezden geliyor. Yetmiyor, bir de size boşu boşuna cezalar kesiyor. İETT yönetimi, ezan okunurken aracında su içip orucunu açan özel halk otobüsü şoförüne neden ceza keser? Eğer kötü niyetliyseniz, eğer bu milleti sevmiyorsanız elbette kesersiniz. Hiç merak etmeyin, hiç üzülmeyin. 1 Nisan’dan sonra göreve gelir gelmez otobüsçülerin içeride kalan ücretlerini zamlı bir şekilde ödeyeceğiz. Bu Murat Kurum sözüdür. Boş yere kesilen cezaları da göreve gelir gelmez iptal edeceğiz” “Sizlere sağladığımız uygun kredilerle otobüslerimizi yenileyeceğiz” Müjdelerini saymaya devam eden Kurum, “Otobüslerinizi yenileyemediğinizi çok iyi biliyorum. Toplu taşıma kanununu ve mülkiyet probleminin çözümüyle ilgili kanunu meclise bu kardeşiniz taşıdı. Bu konunun takibini yapacağız ve mülkiyet sorununu tamamen çözeceğiz. Göreve gelir gelmez devlet bankalarımızla yapacağımız protokollerle sizlere sağladığımız uygun kredilerle otobüslerimizi yenileyeceğiz. Hem siz huzur içerisinde çalışacaksınız hem de İstanbullu kardeşlerimize en güzel hizmeti vereceğiz. İstanbul halk otobüsü bir marka olacak. İstanbul’un yollarında bozulan, yanan otobüs devri 31 Mart akşamı tamamen bitecek” diye konuştu. “İnsanımız bu seçimi, İstanbul’u yeniden emin ellere teslim etmek için çok büyük bir fırsat olarak görüyor” Seçimin iki zihniyet arasında gerçekleşeceğini belirten Kurum, “Bizim şoför esnafımız, kalenderdir. İşte sizler İstanbullunun sorunlarını dinleyen insanlarsınız. Sizlerle yaptığımız görüşmelerde de bu sorunların çözümleri hakkında konuşuyoruz. Konuştuğumuz herkesin ortak bir noktası var. İnsanımız bu seçimi, İstanbul’u yeniden emin ellere teslim etmek için çok büyük bir fırsat olarak görüyor. Nasıl öyle görmesin? Fark ortada. Milletin karşısında sadece iki taraf var. Bir tarafta afet anında tatil beldelerinde gezenler, diğer tarafta sadece Fikirtepe’de, Esenler’de bile toplam 75 bin yeni yuvayı inşa edenler var. Bir yanda kendi geleceği için İstanbul’u kaderine terk edenler, diğer tarafta Kartal Orhantepe’de, Üsküdar’da, Beykoz’da, Ümraniye’de, 39 ilçemizde şantiyelerde arı gibi çalışanlar var. Bir yanda İstanbul’a yapılan tüm büyük ulaşım yatırımlarına karşı çıkanlar var, diğer yanda havalimanını, Marmaray’ı, Avrasya Tüneli’ni yapanlar var. Bu seçimde ya sağlıksız binalarda deprem korkusuyla beklemeyi ya da kentsel dönüşümle huzur içinde yaşamayı seçeceğiz. Bu seçimde ya 5 yılda 5 bin konut bile dönüştüremeyenleri ya da asrın felaketinde 3 ayda 180 bin konutu başlatanları seçeceğiz. Bu seçimde ya milletin kaynaklarını çarçur edenleri, ya da bizim gibi İstanbul’a her alanda 350 milyar lira yatırım yapanları seçeceğiz. Ya İstanbul’un bütçesini kendi için harcayanları, ya da kenti için, harcayanları seçeceğiz. Ben inanıyorum ki İstanbullular 5 yıldır çektikleri çileyi göz önünde bulunduracaklar. Hizmetin ve eserin adresi olan AK Parti’mizi ve Cumhur İttifakı’mızı sandıkta rekor bir oyla seçecektir. Ne yazık ki, son 5 yılda İstanbulluların derdiyle dertlenen, o dertlere çare olmaya gayret eden bir başkanları olmadı. Bu kardeşiniz, sizlerle hem dert ortağı, hem de çözüm ortağı olacak, İstanbul’un dertlerine deva olacak. Esnaf dostu, emek dostu, ekmek dostu bir belediyeciliği sizlere göstermek için bundan önce nasıl gece gündüz çalıştıysak yine aynı anlayışla çalışacağız” diyerek sözlerini tamamladı. “5 yıldır bir tane kavşak yaptırmadık” İlçede yaşanan sıkıntıları dile getiren Sancaktepe Belediye Başkanı Döğücü, “En büyük sıkıntımızı İBB’nin çalışmalarımızda yaşadık. Burada 200.000 nüfusla başlayan bir ilçe süreci var. 10-15 yıllık genç bir ilçeyiz ama o kadar çok nüfus aldık, o kadar çok tercih edildik, nüfusumuz 500 bine geldi. Bu ilçemizin otobüs hatlarının mutlaka düzenlenmesi lazım. Sancaktepe’de ikamet eden tüm vatandaşımız benimle aynı fikirde. Evinden çıkıp bir mahalleden bir mahalleye giderken bile otobüs hatlarında sıkıntı çekiyor. 2-3 tane vesait değiştirmek durumunda kalıyor. Bunlar için büyükşehirle defalarca görüşmemize rağmen hiçbir ilerleme kaydedemedik. Bırakın ilerleme kaydetmeyi gerileme yaşadık. Otobüs hatları iptal ediliyor. Başka güzergahlar daha faydalı olur hatlarımızı düzenleyelim diyoruz ses yok. Gelin yeni hatlar düzenleyelim, Sancaktepe artık kocaman bir ilçe oldu, bunların yeniden planlanması lazım diyoruz ses yok. Bırakın ses vermeyi duraklara giden vatandaşlar mevcut hatlardaki otobüsleri saatlerce bekliyor. Ulaşımda defalarca söylememize rağmen 5 yıldır bir tane kavşak yaptırmadık. 5 yıl önce bu sorunu görmüş kavşaklarımızı, otopark yerlerimizi, projelerimizi belirlememize rağmen bu konularda da hiçbir gelişme ve ilçemize herhangi bir hizmet alamadık. Bir büyükşehir sadece süt dağıtmasıyla övünemez. Biz ilçeleri zaten Sayın Cumhurbaşkanımızın başlatmış olduğu sosyal belediyecilikle mükemmel bir şekilde yönetiyoruz” ifadelerini kullandı.