KÜLTÜR SANAT - 18 Eylül 2018 Salı 16:33

Bakan Soylu'ya cübbe giydirilerek kuşak bağlandı

A
A
A
Bakan Soylu'ya cübbe giydirilerek kuşak bağlandı

Çankırı'da 31. Ahilik Haftası ve Yaran Kültürü kutlamaları İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun katılımıyla gerçekleştirildi. Şed kuşatma töreninde Bakan Soylu'ya cübbe giydirilerek kuşak bağlandı.

Sabah namazını müteakip Büyük Camii'de yapılan kahvaltıyla başlayan 31. Ahilik Haftası ve Yaran Kültürü kutlamaları çerçevesinde belediye meydanında bir program gerçekleştirildi. İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun da katıldığı program yaran gösterileri başladı. Yaran gösterilerinin ardından protokol konuşmalarına geçildi.
İçişleri Bakanı Süleyman Soylu Çankırı'da bulunmaktan dolayı son derece memnun olduğunu söyledi. Bakan Soylu, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını iletiyorum. Dün bu saatlerde Hakkari Çukurca'da idim. Okulların açılışı nedeniyle oradaydım. Orada da söyledim burada da söylüyorum. Biz büyük bir medeniyetin evlatlarıyız biz büyük bir tarihin çocuklarıyız. Biz güçlü bir devletin güçlü bir milletin mensuplarıyız. Dün okullar açıldı ülkemin her tarafında öğretmenler var. Sadece 1 milyon 200 bin çocuğumuz eğitim öğretime adım attı tek bir eksiklik yok. Çukurca da sınıflar 20 21 kişilik. Öğretmenlerimiz orada görev yapıyorlar onlara da söyledim milletimizin kahramanı polisler askerler jandarmadır benim bir kahramanım da doğu ve güneydoğuda o körpe beyinleri bulandırmak isteyen çocuklarımıza milletimize bilimi ilimi geleceği öğretmeye çalışan öğretmenlerimizdir. Allah onlardan razı olsun" dedi. 

Yapılan protokol konuşmalarının ardından ödül töreni ve akabinde şed kuşatma töreni yapıldı. Şed kuşatma töreninde Bakan Soylu'ya cübbe giydirilerek kuşak bağlandı. 

Kutlama programına ayrıca; İçişleri Bakanı Yardımcısı İsmail Çataklı, Çankırı Valisi Hamdi Bilge Aktaş, AK Parti Grup Başkanvekili ve Çankırı Milletvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, Milletvekili Salim Çivitcioğlu, Emniyet Genel Müdürü Celal Uzunkaya, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Ahmet Kurumahmut, Belediye Başkanı Hüseyin Boz, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Çakmak, Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hasan Ayrancı, İl Emniyet Müdürü Sadettin Aksoy, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Hıdır Ayçiçek, ilçe belediye başkanları, daire amirleri, siyasi parti ve STK temsilcileri, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.  

Hilmi Çelikel
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.