EKONOMİ - 03 Mayıs 2015 Pazar 13:52

Bakan Zeybekci’den ihracat açıklaması

A
A
A
Bakan Zeybekci’den ihracat açıklaması

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "İlk 4 ayda düşüşler yaşandı. Artık ihracatın toparlanma sürecine gireceğini düşünüyoruz. Mayıs ayından itibaren de ihracattaki düşüşün yüzde 8 seviyelerinden çok daha az olmasını bekliyoruz" dedi.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli Anadolu İmam Hatip Lisesi’nde Türkiye Gönüllü Teşekküller Vakfı’nın düzenlediği kahvaltıya katıldı. Sabah erken saatlerde okula gelen Zeybekci’ye AK Parti Denizli Milletvekilleri Nurcan Dalbudak, Mehmet Yüksel, Bilal Uçar,Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, AK Parti Denizli İl Başkanı Avni Örki ve sivil toplum örgütleri katıldı. Bakan Zeybekci, kahvaltı tabağını kendisi alırken, yanına gelen vatandaşlarla zaman zaman hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kahvaltısının ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, gümrük birliği ile ilgili açıklama yaptı. Zeybekci, "Bizim 4 tane talebimiz oldu. Birincisi Türkiye’nin AB ile ilişkilerinde karar alma mekanizmalarında yer almasıydı. İkincisi AB’nin üçüncü ülkeler ile imzalayacağı anlaşmalarda bizim de taraf olmamızdı. Üçüncüsü Gümrük Birliği anlaşması kapsamındaki ürünlerini taşımada engelle karşılaşmaması ve dördüncüsü de 1995 yılında imzalanan anlaşmada dışarıda bırakılan hizmetler, kamu alımı ve tarımın da görüşmelerle gümrük birliği kapsamına alınmasıydı. Şimdiye dek AB tarafından bu konuda olumlu yaklaşılmadı. 11 Mayıs’ta ortak bir deklarasyon bunu açıklayacağız. Özellikle hizmetler ve kamu alımlarını çok önemsiyoruz. Bu alanlarda AB ülkeleri gibi muamele göreceğiz. Kamu alımlarında artık şirketlerimiz de bu ihalelere girer hale gelecek" dedi.

İhracattaki düşüşü de değerlendiren Bakan Zeybekci, "İhracattaki bu geri gidiş devam ediyor. Nisan ayında bu oran 8.1 oldu. Sadece partinde kaynaklanan yaklaşık 10 milyar dolarlık bir gerilemenin olacağını söyledik. Ham maddedeki fiyatlarındaki düşüşün de ihraç ürünlerini aşağı çekmesini beliyorduk. 22 milyar dolarlık bir düşüş olacağını tahmin etmiştik. Artık ihracatın toparlanma sürecine gireceğini düşünüyoruz. Mayıs ayından itibaren de ihracattaki düşüşün yüzde 8 seviyelerinden çok daha az olmasını bekliyoruz. Sanayi üretim endeksi ve büyüme ile ilgili beklentilerimiz bu yönde olacaktır" dedi.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir