POLİTİKA - 23 Şubat 2017 Perşembe 09:28

Bakandan 'emeklilikte yaşa takılanlar' açıklaması

A
A
A
Bakandan 'emeklilikte yaşa takılanlar' açıklaması

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, emeklilikte yaşa takılanlarla ilgili düzenleme yapılıp yapılmayacağı sorusuna yanıt verdi.

Bakan Müezzinoğlu, TBMM Genel Kurulunda milletvekillerinin sorularını cevapladı.

Emeklilikte yaşa takılanlar

Müezzinoğlu, emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin düzenleme yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru üzerine, “Türkiye’de emeklilik yaşı 52. OECD ortalaması 72. Yaptığımız düzenleme ile bunu 2036’ya kadar erkeklerde 60 yaşına, kadınlarda ise 58 yaşına dönüştürecek bir yolculuk yapılıyor. Dolayısıyla emeklilikte yaşa takılan vatandaşlarımızın sabırla o yaşını tamamlamalarını öneriyoruz. Bunun dışında düzenleme yapamayacağımızı ifade ediyoruz.

Emeklilik ile ilgili çalışma gününü doldurup da, şu anda çalışmayanlar sosyal güvenlik kapsamı dışında kalıyorlar ve sağlık hizmeti alamıyorlar. Onlarla ilgili bu kanun tasarımızda bu 53 liralık Gelir Testi’ne tabi olmadan GSS (Genel Sağlık Sigortası) primini ödeyerek onlarda bu ara dönemde sağlık hizmeti alabilecekler. Ama yaşlarını beklemek ile ilgili bir çalışmamız söz konusu değil” dedi.

Büyük anne

Büyük anne projesine ilişkin Müezzinoğlu, “Bir pilot uygulama başlattık. Müracaatları pazartesi günü itibariyle sonlandırdık. Müracaatlarda bu kapsama girebilecek sayı 31 bin 262. Burada annenin iki asgari ücretten az geliri olma, ailenin toplam gelirinin üç asgari ücreti geçmeme, büyük annenin sağlıklı olma durumu gibi kriterlere göre, 31 bin 262 kişi aşağıdan yukarı doğru sıralandırılarak, 6 bin 500 aileye bu hakkı tanıyacak. 10 ilde pilot uygulama değerlendirilecek. Bin ailenin maliyeti yaklaşık 6 milyon TL’ye mal oluyor. Bunun yüzde 50’sini sendikalarımız, işverenlerimizi, odalarımız, yüzde 50’sini İŞ-KUR olarak biz üstleniyoruz” ifadelerini kullandı.

Referandum konusunda halkın yeteri kadar bilgili olmadığına ilişkin soruya Müezzinoğlu, “Herkes kendi yolunu çizer. Sokaklarda, caddelerde serbest. Her tarafta herkes vatandaşa ulaşabilir. Bu alanda herkes kendi tercihini kendi yapar. Biz bugünlere millete güvenerek geldik. Millete kimin güvenip güvenmediğini bu kürsüde gördük. Milletten korkan birisi varsa, belli” şeklinde konuştu.  

Ahmet Umur Öztürk

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir İzmir merkezli “Mahzen-13” operasyonlarında 2 suç örgütü çökertildi İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İzmir merkezli 3 ilde gerçekleştirilen “Mahzen-13” operasyonlarında 2 suç örgütünün çökertildiğini açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya sosyal medya hesabından paylaşım yaparak operasyonlar hakkında bilgi verdi. Bakan Yerlikaya’nın verdiği bilgilere göre, İzmir merkezli olarak Mersin ve Van’da gerçekleştirilen “Mahzen-13” operasyonlarında elebaşılığını Tahsim Aktaş ve Murat Hanaylıoğlu’nun yaptığı 2 ayrı suç örgütü çökertildi. Operasyonlarda toplam 25 şüpheli yakalanırken 16 adet tabanca, 2 adet tam otomatik uzun namlulu silah, 10 adet tüfek, çok sayıda fişek, tüfek kartuşu ve muhtelif miktarda uyuşturucuya ise el konuldu. Emniyet Genel Müdürlüğü KOM Başkanlığı koordinesinde; İzmir İl Emniyet Müdürlüğü Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce yapılan çalışmalar sonucu İzmir merkezli Mersin ve Van’da düzenlenen operasyonlarda, organize suç örgütü üyesi şüphelilerin; Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak, eğlence mekanlarını cebir ve tehdit kullanarak ele geçirmeye çalıştıkları, esnaflara ait işyerlerini kurşunladıkları, silahlı tehdit ile mağdur şahıslara zorla senet imzalattırdıkları, 3’üncü şahıslar adına para tahsilatı yaptıkları, silah ticareti yaptıkları, kasten yaralama, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması ve 6136 sayılı kanuna muhalefet suçlarını işledikleri tespit edildi.