EKONOMİ - 28 Mart 2015 Cumartesi 01:31

Bakanlardan yerli otomobil vurgusu

A
A
A
Bakanlardan yerli otomobil vurgusu

Sakarya’da ‘Sakarya’nın Yıldızları’ programına katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, 'Yerli otomobil üretimini Sakarya’ya yakışır' dedi. Bakan İslam, ‘kılçıksız dönem’ diye adlandırdığı önümüzdeki 4 yılın ise Türkiye’nin yeniden atağa kalkacağı bir dönem olacağını belirtti.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası (SATSO) tarafından Ali Coşkun Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ‘Sakarya’nın Yıldızları’ programına katılan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu (TOBB) Sakarya’nı yerli otomobil üretimine hazır olduğunu belirttiler. Hisarcıklıoğlu, yerli otomobil üretiminin Sakarya’ya çok yakışacağını belirtirken, Bakan İslam ise “Otomotiv Sakarya’nın en önemli sektörü. Bizde yerli otomobilin Sakarya’da üretilmesini, yıldızlarımızın bu onuru gururu bize yaşatmalarını bekliyoruz. Bizler ısrarla bu hedefin takipçisiyiz” dedi.

Türkiye’de 2002-2008 yılları arasında yaşanan yükseliş ivmesinin önümüzdeki 4 yıl içinde geçerli olduğunu ifade eden Bakan İslam, “Önümüzdeki 4 yıl kılçıksız bir dönemdir aslında. Türkiye’nin yeniden atağa kalkacağı bir dönemdir” diye konuştu.

Sakaryalı işadamlarına seslenen TOBB Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu, Sakarya’yı Kayseri ile karşılaştırarak, “Bizim Kayseriliye 5 vakit namaz farzsa herhalde Sakaryalı 5 vakit ile kurtaramaz. 5 Vakitte şükür namazı kılmanız lazım” ifadelerini kullandı.

Sakarya’daki bir tüccar veya sanayici odasından borsasından almış olduğu standardı minimum Londra Ticaret Sanayi Odası, Paris Ticaret Sanayi Odası ve Berlin Ticaret Sanayi Odası ile eşdeğerdir. Yani bugün için Adapazarı’nın Londra’dan, Paris’ten hiç geri kalan bir tarafı yok” dedi.

Sakarya’nın üreterek kazanan bir şehir olduğunu da ifade eden Hisarcıklıoğlu, “Türkiye ekonomisindeki sanayinin payı yüzde 28, ama Sakarya ekonomisindeki sanayinin payı 36. İşte Türkiye’nin de sanayisinin en azından Sakarya’ya eşit olmasını istiyoruz” şeklinde konuştu.

BİLAL BİLİR - BURAK CAN TOKYÜREK 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.