KÜLTÜR SANAT - 01 Aralık 2010 Çarşamba 14:38

Bakanlıktan ilk Kürtçe çeviri

A
A
A
Bakanlıktan ilk Kürtçe çeviri

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Anadolu'daki yerli ve yaygın ana dillerden çok zengin bir edebiyat ürününü, ünlü yazar ve düşünür Ahmed-i Hani'nin ünlü bir destanını basmaya karar verdiklerini belirtti

DUYGU BEKTAŞ
ANKARA 

 

"Leyla ile Mecnun kadar, Kerem ile Aslı kadar büyük bir destanını, 'Mem u Zin' adlı kitabını basmaya karar verdik. Özgün bir nüshayı, arkeolojik kütüphanemizin kütüphanesinde bulunan özgün bir nüshayı yapılmış bulunan başka bütün baskılar ve çevirilerle karşılaştırarak basmayı kararlaştırmıştır. Bu kararımız sonuca ulaştı" dedi.


Kültür ve Turizm Bakanı Günay, ünlü Kürt şair ve ozanı Ahmed-i Hani'nin Mem u Zin adlı yapıtının bakanlık desteği ile yapılan basımı konusunda bir basın toplantısı düzenledi. Günay, Anadolu kültürünü kendisini oluşturan bütün renklerle, bütün tarih kökleri ile birlikte bütün saydıklarını söyledi. Bu kültürün farklı zenginlikleri içinde hangi zenginlikler varsa hepsini geçmişten bugüne ve bugünden geleceğe soldurmadan, hiçbirini yok etmeden yaşatmaya ve taşımaya çalıştıklarını ifade eden Bakan Günay, böyle bir bakış açısı ile hem geçmişten gelen zenginliğin artarak süreceğini hem de çok kültürlü bir toplum olarak çağdaş zenginliğin artacağına inandığını kaydetti.

 

Bu çerçevede Anadolu'daki yerli ve yaygın ana dillerden birisinin çok zengin bir edebiyat ürününün ünlü yazar ve düşünür Ahmed-i Hani'nin ünlü bir destanını Leyla ile Mecnun kadar, Kerem ile Aslı kadar büyük bir destanını, Mem u Zin adlı kitabını basmaya karar verdiklerini belirterek, "Özgün bir nüshayı, arkeolojik kütüphanemizin kütüphanesinde bulunan özgün bir nüshayı yapılmış bulunan başka bütün baskılar ve çevirilerle karşılaştırarak basmayı kararlaştırmıştır. Bu kararımız sonuca ulaştı. Bir değerli bilim adamız Profesör Namık Açıkgöz tarafından yayına hazırlandı bu kitap.

 

Sayın Ayhan Tek tarafından da redakte edildi. Kağıdı ile cildi ve baskı kalitesi ile özenli bir nüsha çıktı ortaya. Bir sayfasında elimizdeki özgün baskının eski harflerle basımı var. Hemen karşısındaki sayfada bu sayfanın Latin harfleri ile Türkçe ve Kürtçe karşılıkları var. 2 bin 500 adet bastık ve hem bakanlığımıza bağlı kütüphanelerde okuyucularımıza sunulacak hem de önümüzdeki günlerden itibaren halkımızın beğenisine sunulacak. Uğurlu olsun birliğimize, kardeşliğimize, birliğimize katkısı olsun" diye konuştu.


Bakan Günay, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın Kürtçe konusunda tiyatro ve sinema alanında destek verdiklerini hatırlatarak, "Kürtçe bir oyuna Van'da sahne açmıştık. Sinema oyunlarında böyle bir sınırlama yapmadan destek veriyorduk. Şimdi Anadolu edebiyatının özgün eserlerinden birisini hem orjinal dilinde hem de resmi dilimizde birlikte çevirdik. Kültürümüz açısından büyük bir zenginlik olacağını düşünüyorum. Mem u Zin'in de tıpkı bir Fuzuli gibi bu doğadan, bu kökten bir varlık gibi bir yurttaş olduğunu sanıyorum yüreklerinde hissedeceklerdir" dedi.


Bir gazetecinin Kürtçe bir eserin basımının Kürt açılımı çalışmalarına destek olup olmayacağını sorması üzerine Günay, "Türkiye'de Kürt açılımı diye birşey yok. Demokratik açılım var. Demokratikleşme konusunda kararlı bir yürüyüş var. Bunun içinden Türkiye'deki bütün yurttaşlarımız kendileri bir özgürlük nefes alma imkanı ortamı alıp çıkarabilirler. Herhangi bir etnik gruba özel bir açılış sergilemiyoruz. Biz Türkiye'deki bütün renklerin yaşamasını, barış içinde, kardeşçe yaşamasını sağlamaya çalışıyoruz. Bu renklerden bu güzelliklerden birini görmezden gelerek dayanışma ve kardeşlik olmaz. Herhangi bir gruba yönelik bir özel çaba içerisinde değiliz" diye cevap verdi.


Bir gazetecinin BDP'li milletvekillerine bakanlığın bastığı kitabı gönderip göndermeyeceklerini sorması üzerine Günay, "Tabii gönderebiliriz ama 20 TL verip alabilirler. Bazı arkadaşlarımıza tabii ki göndereceğiz" diye konuştu.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı Sakarya’nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı aldıktan sonra benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe veren şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Elleri sargıda adliyeye sevk edilen şahsın, kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” ifadeleri de dikkatlerden kaçmadı. Korkunç olay, 18 Nisan Perşembe günü Akyazı ilçesi Erdoğdu Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, geçtiğimiz hafta annesi M.Y.’den (64) geçtiğimiz hafta bir miktar para alan ve tekrar isteyince ret cevabı ile karşılaşan Ö.Y. (42) öfkelendi. Ö.Y., maddi ve ailevi sorunları iddiası ile benzin dökerek annesi ve kendisini yaktı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan talihsiz kadın, ilk olarak Akyazı İlçe Devlet Hastanesi’ne buradan da Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Vücudunda 2 ve 3’üncü derece yanıklar oluşan ve hayati tehlikesi bulunan M.Y., buradaki müdahalelerinin ardından Kocaeli Şehir Hastanesi Yanık Ünitesi’ne sevk edildi. Elleri sargılı şekilde adliyeye sevk edilen şahıs tutuklandı Her iki elinde de yanıklar oluşan şüpheli Ö.Y. ise olaydan kısa bir süre sonra yakalanarak ilçe jandarma komutanlığına götürüldü. Şahıs, burada tamamlanan işlemlerinin ardından elleri sargılı bir şekilde adliyeye sevk edildi. Ö.Y.’nin kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” cevabını vermesi ve ‘Pişman mısınız?’ sorusunu ise yanıtsız bırakması dikkatlerden kaçmadı. Adliyeye sevk edilen Ö.Y., tutuklanarak cezaevine gönderilirken, hastanede tedavi gören M.Y.’nin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.
İstanbul Freni tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.