EKONOMİ - 08 Şubat 2018 Perşembe 12:50

Bankacılık sektörünün karlılık oranı 2017'de yüzde 14,7 oldu

A
A
A
Bankacılık sektörünün karlılık oranı 2017'de yüzde 14,7 oldu

Bankacılık sektörü 2017 yılında 359 milyar TL özkaynakla, ortalama yüzde 14,7 karlılık elde etti

Türkiye Bankalar Birliği 2017 yılı bankacılık sektörü değerlendirmesini açıkladı. Buna göre; sektör 359 milyar TL özkaynakla, ortalama yüzde 14,7 karlılık elde etti. Bankacılıkla ilgili düzenlemelerde uluslararası düzenlemelere uyumu amaçlayan değişiklikler sermaye yeterliliğini, bankacılık ürün ve hizmet talebini, büyümeyi destekleyen düzenleme ve uygulamalar kredi talebini, Hazine garantili ve KGF kefaleti ile kullandırılan krediler kredi arzını, olumlu yönde etkiledi. Kamu kesiminin kaynak talebi arttı. Enflasyon hedefin üzerinde kaldı. TL’nin başlıca yabancı paralar karşısındaki değeri dalgalı bir seyir izledi. Yurtdışında faiz oranları yükseldi.

Büyüme ve aktif toplamı: Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu verilerine göre, 2017 yılında bankacılık sektörü toplam aktifleri bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19 artarak 3,3 trilyon TL (864 milyar dolar) oldu.
Krediler: Toplam krediler yüzde 21, sabit fiyatlarla ise yüzde 8 oranında büyüyerek 2,1 trilyon TL (560 milyar dolar) oldu. 2017 yılında TL krediler 283 milyar TL arttı.

Kurumsal krediler 2017 yılında yüzde 22 büyüyerek 1,6 trilyon TL olurken, KOBİ kredilerindeki artış yüzde 22, bireysel kredilerdeki artış ise yüzde 16 seviyesinde gerçekleşti. Toplam krediler içinde KOBİ kredilerinin payı yüzde 24, bireysel kredilerin payı ise yüzde 25 oldu.

Takipteki krediler: Takipteki alacaklar/kredi oranı 2017 yılında bir önceki yıla göre 0,3 puan azalarak yüzde 3’e geriledi.

Mevduat: Toplam mevduat yüzde 18 oranında artarak 1,71 trilyon TL’ye ulaşmış (454 milyar dolar), sabit fiyatlarla artış yüzde 5 oldu. Toplam kaynakların yüzde 53’lük bölümünü mevduat oluşturdu.
Kredi/mevduat oranı 3 puan artarak, yüzde 123 düzeyine yükseldi.

Mevduat dışı kaynak: Yüzde 21 artan mevduat dışı kaynaklar Aralık 2017 itibariyle 960 milyar TL (254 milyar dolar) oldu.

Özkaynaklar: Özkaynaklar yüzde 20 artarak 359 milyar TL (95 milyar dolar) olmuştur. Karların büyük bölümünün bilanço içinde tutularak özkaynaklara ilave edilmesi özkaynak büyümesini destekledi. Özkaynaklardaki artışın 30,7 milyar TL’si (yüzde 52’si) geçmiş yıl karlarından; 11,6 milyar TL’sı (yüzde 20’si) ise cari yıl karından geldi. Böylece toplam özkaynak artışının yüzde 72’si, özkaynaklara ilave edilen geçmiş yıl karlarından ve cari yıl karından gelmiştir. Bu sayede büyümenin finansmanında kredilerde artış sürdürülebildi.
Kredilerdeki hızlı büyümenin de etkisiyle ortalama özkaynak karlılığı 1,5 puan artarak yüzde 14,7 oranında gerçekleşti. Ortalama özkaynak karlılığı bir önceki yıla göre 1,5 puan artarak yüzde 14,7 oldu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Büyükşehirden kırsalda vatandaşlara bisiklet turu Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kent Konseyi’nin işbirliğiyle, Konyaaltı ilçesi Çakırlar’da “Köyüm Bisiklete Biniyor” etkinliği düzenlendi. Bisiklet turuna birçok bisiklet grubu ve yerel halktan her yaştan vatandaş katılım sağladı. Antalyalıların spora teşvik edilmesi, şehir trafiğinin azalması ve otomobillerin doğaya verdiği zararın azaltılması amacıyla, Antalya Büyükşehir Belediyesi tarafından “Köyüm Bisiklete Biniyor” etkinliği düzenlendi. Spora verdiği önemi, şehirde düzenlediği etkinliklerle gösteren Antalya Büyükşehir Belediyesi, kırsal bölgelerdeki vatandaşları da spora teşvik ediyor. Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kent Konseyi işbirliğiyle “Köyüm Bisiklete Biniyor” etkinliği düzenlendi. Konyaaltı ilçesi Çakırlar Kapalı Pazar Yeri’nden bisikletleriyle start alan Çakırlar sakinleri, 11 kilometrelik bir rotanın sonunda Gökçam İlkokulu önünde sürüşlerini noktaladı. Bisiklet hediye edildi Bisiklet turuna birçok bisiklet grubu ve yerel halktan her yaştan vatandaş katılım sağladı. Bölgedeki 10 mahalle muhtarı da organizasyona destek verdi. Bisiklet turu tamamlandıktan sonra, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve muhtarlar tarafından, vatandaşa ikramda bulunuldu. Sonrasında ise organizasyona destek veren muhtarların kendi mahallesinden seçtiği 10 öğrenciye bisiklet hediye edildi. Görme engelli vatandaşlar da katıldı Antalya Büyükşehir Belediyesi Gençlik ve Spor Hizmetleri Dairesi Başkanı Nurettin Tonguç, “Etkinliğimizi her sene olduğu gibi yine 23 Nisan haftasında yaptık. Bisiklet severlerle birlikte olmak güzel bir duygu oldu. Görme engelli vatandaşlarımız da burada bisiklet kullandı. Doğanın içinde böyle bir etkinlik düzenlediğimiz için mutluyuz” dedi.
Kars Kars’ta biyolojik atıksu arıtma tesislerinde çalışmalar başladı Kars’ta 2023 yılında temeli dönemin Tarım ve Orman Bakanı Prof. Dr. Vahit Kirişçi tarafından atılan Biyolojik Atık Su Arıtma Tesislerinde çalışmalar yeniden başladı. Yaklaşık 780 milyon liralık proje çerçevesinde günlük 50 bin metreküp su arıtılarak Kars Çayı’na bırakılacak tesisler tamamlandığında Kars Çayı tertemiz akacak. Kars’ta geçen yıl yapımına başlanan ve kış ayı itibariyle yapımına ara verilen Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri inşaat sezonunun açılmasıyla birlikte yeniden yapımı başladı. İlgili firma havaların ısınması ve inşat sezonun başlamasıyla birlikte Dereiçi bölgesinde idari binalar ve tesislerin ana binalarında kalıp, beton atma işlemlerini sürdürüyor. Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisleri evsel atık suların mevcut atık su toplama hattının sonlandığı yerden kolektör hatları ile arıtma tesisine iletilmesini sağlayacak olana 17,49 kilometre kolektör hattında çalışmalar tam hız sürüyor. Arıtma Tesisinden Kars’a doğru yapılan çalışmalarla borular itinayla döşeniyor. Öte yandan 2025 yılında tamamlanması planlanan Kars Biyolojik Atık Su Tesislerinde evsel kaynaklı kirliliğin giderilip arıtılmış suyun yönetmeliklere uygun olarak Kars Çayına, akabinde Kars barajına deşarj edilmesi sağlanacak. Çalışmalar tamamlandığında Kars Çayı’ndaki konu ve kirliliğinde tamamen önüne geçilmiş olacak.