GÜNDEM - 29 Temmuz 2014 Salı 15:38

‘Barışın yeri Hakkari’den geçer’

A
A
A
‘Barışın yeri Hakkari’den geçer’

Selahattin Demirtaş, 'Herkesi sadece düşman olarak gören zihniyetten kurtulmamız lazım' dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, halkı düşman olarak gören zihniyetten kurtulmak gerektiğini belirterek, “Türkiye’de devleti ele geçirip soyup soğana çeviren, koltuğuna oturduğunda geri kalan herkesi sadece düşman olarak gören zihniyetten kurtulmamız lazım. Gittiğim her yerde söylüyorum, ben Kürt'üm, Kürt halkının bir evladıyım. Kürt özgürlük mücadelesi içerisinden çıkmış bir siyasetçiyim. Bunu cumhurbaşkanlığı önünde bir engel gibi göstermeye çalışan kafalar da var bu ülkede” dedi.

Geceyi Hakkari’de geçiren Selahattin Demirtaş, Bulvar Caddesi üzerinde toplanan halkla bayramlaştı. Burada halka hitap eden Demirtaş, bu bayramın Orta Doğu’da, Rojava’da, Irak’ta, Filistin’de savaşın, ölümün kanın ve gözyaşının son bayramı olacağı temennisinde bulundu. Demirtaş, “Cölemerg (Hakkari) halkının barışı, zannediyorum herkesin örnek alması gereken bir tutkudur. Kin duymayan, kimseyi düşman ilan etmeyen, her daim bu kadar işkence ve zulüm altında sesini yükselten Hakkari, özelikle de bugüne kadar kenti yok sayıp sürgün yeri gibi gösterip cezalandıracak bir yer gösteren Ankara, işte barışın yeri Hakkari’den geçer. Bu nedenden dolayı Cölemerikli kardeşlerimi, özelliklere annelere ve gençlere teşekkür ediyorum çünkü bizler bu cumhurbaşkanlığı seçimi nedeniyle bir kez daha ülkedeki tahrik dilini ibretle izliyoruz” dedi.

“BAŞBAKAN DÜŞMANLIK DİLİNİ KULLANIYOR”
Başbakan’ın düşmanlık dili kullandığını öne süren Selahattin Demirtaş, “Halen ülkeyi saflaştıran, kutuplaştıran, bizi düşman gören bir dil kullanıyor. Bu kişi Türkiye’nin cumhurbaşkanı olma iddiasındadır. Ben merak ediyorum; bu hakaret ettiğin Kürtler, Aleviler, AKP’ye oy vermeyen kesimler, işçiler, öğrenciler, sokakta darp ettirilip annesini yuhalattıran kesimler, onlar bu ülkede yaşamıyor mu? Biz bu ülkenin vatandaşı değil miyiz? Sen seçilirsen, bunların cumhurbaşkanı olmayacak mısın? Yoksa bir zamanlar söylediğin gibi, ‘Ya sev ya terk’ mi diyeceksin cumhurbaşkanı olunca. Bizim artık bu sözler karşısında alternatifsiz olmadığımızı göstermemiz lazım. Biz bu nedenle adayız” diye konuştu.

“HALKI DÜŞMAN OLARAK GÖREN ZİHNİYETTEN KURTARMAMIZ LAZIM”
Halkı düşman olarak gören zihniyetten kurtulmak gerektiğini söyleyen Demirtaş, “Türkiye’de devleti ele geçirip soyup soğana çeviren, koltuğuna oturduğunda geri kalan herkesi sadece düşman olarak gören zihniyetten kurtulmamız lazım. Gittiğim her yerde söylüyorum, ben Kürt'üm, Kürt halkının bir evladıyım. Kürt özgürlük mücadelesi içerisinde çıkmış bir siyasetçiyim. Bunu cumhurbaşkanlığı önünde bir engel gibi göstermeye çalışan kafalar da var bu ülkede. Yani, ‘Kendini inkar etmeyen, Kürt'üm diyen biri devletin bir numaralı koltuğuna nasıl oturur?’ diyorlar. Bizde diyoruz ki Kürt ya da Türk olmak önemli değil, insan olmak, vicdanlı olmak, ahlaklı ve dürüst olmaktır önemli olan” ifadelerini kullandı.

“SADECE KÜRT HALKININ DEĞİL, HERKESİN ADAYIYIM”
Sadece Kürt halkının değil, herkesin adayı olduğunu dile getiren Demirtaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
“Ben Kürt halkının özgürlük mücadelesi içersinde yetişmiş bir siyasetçi olarak şimdi Türkiye’nin bütün ezilenleri adına devletin artık insan odaklı bir değişim geçirmesi için çalışıyorum. Bu nedenle de adayım. Sadece Kürt özgürlük mücadelesi ve Kürt halkının ihtiyaç duyduğu demokrasi için aday değilim. Türk, Ermeni, Çerkez, Laz, Arap, Gürcü, Sünni, Alevi, başı açık, başı kapalı olanın da, camiye gidenin, cemevine gidenin, kiliseye gidenin de adayım. Cumhurbaşkanı ancak böyle olur. Bize insan muamelesini yapmadılar. O nedenle ikinci sınıf insan olmanın ne demek olduğunu iyi biliriz. Biz, zulüm ve işkence nedir iyi biliriz ve bunların bu ülkede kimse yaşamasın diye mücadeleyi veriyoruz.”

“DEVLETİ ELE GEÇİRİLİM DİYE ADAY OLMADIK”
Devleti ele geçirmek için aday olmadığını da sözlerine ekleyen Demirtaş, “Biz iktidarı, devleti ele geçirelim ve devletin imkanlarını kendimiz ve çevremizdekiler için kullanalım diye aday olmadık. Tam tersi olarak biz biliyoruz ki bu ülkede Müslüman, Kürt, Alevi, solcu, işçi ve köylü de zulüm gördü. Zulüm gören kimse kalmadı ki. Peki bu zulüm gören kesimler birbirlerine düşman mı olacak yoksa bu bütün zulüm görenler bir araya gelip ortak bir geleceği, yeni bir yaşamı, adil eşitlikçi bir kardeşliği mi inşa edecek. İşte cumhurbaşkanlığı seçimi bunun seçimidir. Biz Türkiye’ye kardeşlik teklifi önerisinde bulunuyoruz. Türkiye’nin dört bir yanındaki kardeşlerimiz, Hakkari’nin uzattığı barış ve kardeşlik elinin ne kadar önemli olduğunu anlamalıdır” diye konuştu.

“EZİLENLER OLARAK YÖNETİME EL KOYUYORUZ”
Ezilenler olarak yönetime el koyduklarını ifade eden Demirtaş, “Hakkari’nin yakılmayan köyü kalmadı. Hakkari’nin yüzde 60’ı işsizdir. Yine yüzde 60’ı açlık sınırının altındadır. Hakkari’de evinde cenazesi, taziyesi olmayan aile yoktur ama buna rağmen Hakkari, Türkiye’nin dört bir yanına barış elini uzatmaktadır. İşte ben bunu temsil ediyorum. Türkiye’de kimliği ne olursa olsun, Türkiye’de insan gibi onurluca yaşayan herkes bu eli tutmalıdır. Ülkenin dört bir yanında yaşayan bizler, ezilenler olarak artık yönetime el koymalıyız. Biz yönetimde zulüm yapan devlet istemiyoruz. Eğer bu cumhurbaşkanlığı seçiminde bunu hep birlikte söyleyebilirsek o zaman Türkiye’nin önü açılacak. O zaman kalıcı barış, eşitlik, özgürlük ve demokrasi de bu ülkeye yerleşmiş olacaktır” dedi.

“NEDEN BİR KÜRT CUMHURBAŞKANI OLMASIN?”
‘Neden bir Kürt cumhurbaşkanı olmasın?’ diyen Selahattin Demirtaş, konuşmasına şöyle devam etti:
“Biz bu ülkede yaşayan Kürt halkı olarak yıllarca yöneticimiz Kürt mü, Arap mı, Türk mü buna bakmadık. Adil mi, eşit mi yönetiyor buna baktık. Zulme karşı çıktık, onun Türk olmasına bakmadık. Şimdi ben aday olduğumda neden tartışıyorlar, ‘Bir Kürt neden yönetemez?’ diyorlar. Bir Kürt adil olamaz mı? Herkes birlik ve beraberlik içerisinde hareket edip çocuklarının geleceği için bu fikirler etrafında birleşmelidir.”
Hakkari'de son günlerde yaşanan olaylara da değinen Demirtaş, aşiret kavramının artık kullanılmamasını isteyerek, “Bende Hakkariliyim. Peki ben hangi aşiretteyim? Lütfen artık bunları bırakalım, hepimiz kardeşiz” dedi.
Demirtaş, yaptığı bütün harcamaları kalem kalem kendi parti sayfalarında halka açıkladıklarını söyleyerek, Başbakanın da haçlamalarını açıklamasını istedi.
Demirtaş, çocuklara bayram harçlığı verdikten sonra Van’a gitmek üzere kentten ayrıldı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bakan Yerlikaya: “İstanbul’da düzenlenen ‘Mahzen-29’ operasyonlarında organize suç örgütü üyesi 32 şüpheli yakalandı” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya İstanbul’un Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde düzenlenen “Mahzen-29” operasyonlarında organize suç örgütü üyesi 32 şüphelinin yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre; İstanbul’un Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde düzenlenen “Mahzen-29” operasyonlarında, kasten adam öldürme, kasten adam öldürmeye teşebbüs, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, mala zarar verme, 6136 sayılı kanuna muhalefet, uyuşturucu imalatı ve ticareti, tehdit ve hakaret suçlarına karıştığı tespit edilen organize suç örgütü üyesi 32 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. EGM KOM Başkanlığı koordinesinde, İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Asayiş Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüklerimizce koordineli olarak yapılan çalışmalarda İstanbul genelinde; 08.04.2024-17.04.2024 tarihleri arasında; Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde gerçekleşen operasyonlarla yakalanan 32 şüphelinin; M.A. isimli iş insanına yönelik kasten öldürmeye teşebbüs eylemini, Esenyurt ilçesinde iş insanı O.Z.’nin iş yerine yönelik 12.04.2024 ve 13.04.2024 tarihlerinde gerçekleştirilen kurşunlama eylemlerini, Avcılar ilçesinde iş insanı O.Z.’nin ikametine yönelik 09.04.2024 ve 13.04.2024 tarihlerinde gerçekleşen kurşunlama eylemlerini, Esenyurt ilçesinde 15.04.2024 tarihinde basına görüntüleri yansıyan kişiyi kaçırma eylemini, Kağıthane ilçesinde 13.04.2024 tarihinde D.E. isimli şahsın silahla öldürülme eylemini, Kağıthane ilçesinde 08.04.2024 ve 13.04.2024 tarihlerinde Mert Yedi Emin otoparkına el bombası atılması eylemlerini, Eyüpsultan ilçesinde 16.04.2024 tarihinde örgüt mensuplarına dağıtılmak üzere satışa hazır şekilde 30 adet silah temin ettikleri ve çok sayıda silah parçasını birleştirerek silah üretimi gerçekleştirdikleri tespit edildi. Operasyonlar sonucu 34 adet ruhsatsız tabanca, 2 adet ruhsatsız otomatik tabanca, bahse konu 3 farklı eylemde kullanılan araç ve araçlarda kullanılan 3 adet sahte plaka, muhtelif miktarda satışa hazır paketlenmiş uyuşturucu madde, 1 adet hassas terazi ve çok miktarda döviz ve Türk Lirasına el konuldu.
Erzincan Çizgi kitap kahramanı "Şakrak" Erzincan’da çocuklarla buluştu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasında Erzincan’da “iyilik” farkındalığı sloganıyla Türkiye’nin ilk yerli ve milli kitap kahramanı Şakrak, çocuklarla buluştu. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu koordinasyonunda hazırlanan “Erzincan’a İyilik Yakışır” organizasyonunda Erzincanlı çocuklar ve ebeveynlere yönelik interaktif seminer programları, depremzede çocuklar için oyuncak hediye kampanyası ve “Mutlu Çocuklar İçin Özgür Filistin” temalı uçurtma farkındalığı düzenlenecek. Erzincan’ın semalarında ve deprem bölgesinde eş zamanlı olarak uçurulacak olan Filistin temalı uçurtmalarda vefat eden Filistinli çocukların isimleri yazacak. Yerli ve milli ürünlerin önemi, kültürlerarası diyalog, dezavantajlı yaşamda farkındalık ve oyunun iyileştirici etkisini anlatmak amacıyla hazırlanan Türkiye’nin yerli ve milli kitap kahramanı Şakrak, Erzincan Valiliğinin düzenlediği programa konuk oldu. Türkiye’den dünyaya açılan ilk ve tek yerli kitap karakteri, iyilik kahramanı, kültür elçisi Şakrak ve yapımcı, yazar Ayşe Gül Kara Zorlu’nun hazırlayıp sunduğu interaktif programda “kitap okumanın önemi, kitap okumanın iyi insan olmaya etkisi, yerli üretmenin farkındalığı, başarının altın anahtarları, değerler ve hayal kurmanın geleceğe etkisi anlatılarak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda mutluluğun paylaşılarak artacağı eğitici oyunlarla aktarıldı.
Ankara Erzincan’daki maden kazasını araştırmak için mecliste komisyon kuruldu Erzincan’ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen toprak kaymasının araştırılması ve benzer kazaların önlenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi için kurulan Meclis Araştırması Komisyonu kuruldu. Komisyona Türkiye Büyük Meclisinden üye seçilmesine dair karar Resmi Gazete’de yayınlandı. Resmi Gazete’de yer alan TBMM Kararı ile Erzincan’ın İliç ilçesindeki madende yaşanan toprak kaymasının bütün unsurlarının araştırılması ve benzer kazaların engellenmesine yönelik tedbirlerin belirlenmesi maksadıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu’na üye seçimini gerçekleştirildi. Komisyon Başkanı AK Parti Antalya Milletvekili Atay Uslu, Komisyon Başkanvekili AK Parti Bolu Milletvekili Yüksek Çoşkunyürek, Komisyon Sözcüsü MHP Antalya Milletvekili Abdurrahman Başkan, Katip ise CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül oldu. Komisyonun diğer üyeleri ise şu isimlerden teşekkül etti: CHP Adana Milletvekili Müzeyyen Şevkin, AK Parti Adıyaman Milletvekili Resul Kurt, Saadet Partisi Ankara Milletvekili Mesut Doğan, CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, DEM Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, İYİ Parti Çanakkale Milletvekili Rıdvan Uz, AK Parti Denizli Milletvekili Şahin Tin, AK Parti Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman, AK Parti Giresun Milletvekili Ali Temür, MHP Gümüşhane Milletvekili Musa Küçük, AK Parti İstanbul Milletvekili Şengül Karslı, AK Parti İstanbul Milletvekili Oğuz Üçüncü, İYİ Parti Manisa Milletvekili Şenol Sunat, CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, AK Parti Siirt Milletvekili Mervan Gül, DEM Parti Tunceli Milletvekili Ayten Kordu, AK Parti Zonguldak Milletvekili Ahmet Çolakoğlu ve CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz