SAĞLIK - 02 Haziran 2016 Perşembe 13:30

“Baş ağrıları ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir”

A
A
A
“Baş ağrıları ciddi bir hastalığın belirtisi olabilir”

Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Nazire Afşar, “Yaygın sağlık problemleri arasında yer alan baş ağrısı, ağrı tipine göre ciddi bir hastalığın habercisi olabilir” diyerek baş ağrıları hakkında açıklamalarda bulundu.

Çoğu zaman baş-boyun bölgesinin kas ve sinirlerinde hissedilen ağrının, beyinden kaynaklandığı düşünülse de beyin dokusunda ağrı duyusunun olmadığını belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Nazire Afşar, “Aslında beyin dokusu kesilse bile kişi ağrı hissetmez. Ağrı daha çok beynin zarları, beyin üzerindeki büyük damarlar, kafatasına ait kas ve kemikler aracılığı ile hissedilir. Sıklaşan baş ağrılarını dikkate almanın bir taraftan tehlikeleri önlemede, diğer taraftan da kronikleşen ağrılarda aşırı ağrı kesici kullanımını önlemede yararlı olur” ifadelerinde bulundu.

“MİGREN HASSASİYETE YOL AÇIYOR”

Migren tipi baş ağrılarında ağrının genelde tek taraflı hissedildiğini ve kalp atışını andıran, zonklayıcı tipte hissedilen ağrının, hastanın fiziksel aktivitesiyle artış kazandığını söyleyen Prof. Dr. Nazire Afşar, “Parlak ışık ve yüksek sese karşı tahammülsüzlük baş gösterir, mide bulantısı ve kusmalara yol açar. Migren atağı başlangıcında ağrı henüz yerleşmeden, kişide aşırı yeme isteği veya tatlı isteği olabilir. Atak başlangıcında tüketilen tatlı yiyecekler özellikle çikolata yanlış yere migren tetikleyicisi olarak suçlanabiliyor. Migren tedavisinde, özellikle ayda 3-4 günden sık olan ağrılarda, atakları önlemeye yönelik tedaviler uygulanmalıdır. Bu tedaviler tansiyon, epilepsi veya depresyon ilaçlarından oluşabileceği gibi kronik migrende yüzün ve kafa cildinin belirli noktalarına uygulanan botoks tedavisi oldukça başarılıdır” dedi.

“GERİLİM TİPİ BAŞ AĞRISINDA STRESİ YÖNETEBİLMEK ÖNEMLİ”

Prof. Dr. Nazire Afşar “Gerilim tipi baş ağrısı, bilinenin aksine stresle değil, kasların gerilimiyle ortaya çıkıyor. Stres yönetimi ve relaksasyon yöntemlerini kullanmak, ağrının artmasını kontrol almada etki eden önemli faktörler olarak geçiyor. Migrene göre farklılık gösteren belirtilere sahip gerilim tipi baş ağrısında, çift taraflı bir baskı, baş ve boyun arkasında ağrı hissediliyor. Artan stres, boyun bölgesindeki kas gerilimini arttırıyor” şeklinde konuştu.

“GÖZ MUAYENELERİNİZİ İHMAL ETMEYİN”

“Tek taraflı hissedilen ağrı türlerinden olan görme bozukluklarına dayalı ağrılar, göz çevrelerinde halkalar halinde görülür”diyen Prof. Dr. Afşar, “Göz yaşarmaları da hissedilen belirtiler arasında olan bu baş ağrısını kontrol almada göz muayenelerini ihmal etmemek önemli görülüyor. Migreni olan kişilerde düzensiz beslenme ve öğün atlama sonrasında ortaya çıkan kan şekerinin düşmesi de ağrıları tetikleyebilir.  Bu nedenle kan şekerinin düşmesini engellemede uzun süre aç kalınmaması önemlidir. Daha seyrekolarak ağrıya yüksek kan basıncı, beyin kanaması veya tümörleri, menenjit gibiönemlihastalıklar da yol açar” açıklamalarında bulundu.

“BU BELİRTİLER ÇOK TEHLİKELİ”

Prof. Dr. Nazire Afşar son olarak, “50 yaş üzerinde ilk defa olan baş ağrısı, baş ağrısına ilave olarak kol bacakta tutmama, dengesizlik veya konuşma bozukluğu, bir kazayı takiben ortaya çıkan baş ağrısı, vücutta döküntü, ateş, ense sertliği varlığı, kontrol altına alınamayan yüksek tansiyon varlığı, bilinen baş ağrısı tarzından daha farklı bir baş ağrısı, ilk defa – çok şiddetli ortaya çıkan ağrı, aniden başlayan ağrı ve kusma olduğunda vakit geçirilmeden bir doktora başvurulması gerekiyor. Bu belirtiler ciddi hastalıklara bağlı olabilir” diyerek sözlerini tamamladı.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Kırklareli Kırklareli’nde Geç Osmanlı dönemine ait tarihi bina alevlere teslim oldu Kırklareli’nde Geç Osmanlı dönemine ait tarihi binada henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangın itfaiye ekiplerince kontrol altına alındı. Alınan bilgiye göre, Karakaş Mahallesi Karakaşbey Caddesinde kafe olarak kullanılan Geç Osmanlı dönemine ait 2 katlı tarihi binada henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Haber verilmesi üzerine bölgeye itfaiye, AFAD, 112 Acil Sağlık ekipleri sevk edildi. Kısa sürede büyüyen yangına itfaiye, AFAD, TOMA müdahale etti. Ekiplerin müdahalesi ile yangın kontrol altına alındı. Vali Birol Ekici, Belediye Başkanı Derya Bulut bölgeye gelerek incelemelerde bulundu. Belediye Başkanı Bulut yaptığı açıklamada yangında anına müdahale ettiklerini söyledi. Bulut devamında, “Yaklaşık 5, 6 dakikalık telefon trafiği ve itfaiye araçlarımızın buraya ulaşmasıyla yangına 7, 8 dakikalık bir sürede müdahale edilmeye başlanıyor. Tarihi bir bina gördüğünüz üzere tescilli bir bina, restoran olarak kullanılan bir bina. Yandaki ek binada yangının ilk çıktığı tespit ediliyor. Tabi arkadaşlar çalışmalarını yapıyorlar ama muhtemelen oradaki bilgisayar odasından teknik bir arızdan çıktığı tahmin ediliyor yangının, kesin sonuç rapordan sonra belli olacak. Hepimizi sevindiren unsur çok şükür can kaybımız yok sadece maddi hasar şeklinde yansıdı" dedi. Kırklareli halkına geçmiş olsun temennisinde bulunan Bulut yangın söndürüldüğünü tamamen kontrol altında alındığını ve şuanda soğutma çalışmaları devam ettiğini anlattı.