POLİTİKA - 10 Aralık 2013 Salı 21:07

Başbakan Erdoğan, 'Terör, Milli iradeye yönelik bir tehdittir'

A
A
A
Başbakan Erdoğan, 'Terör, Milli iradeye yönelik bir tehdittir'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2014 yılı merkezi yönetim bütçe kanunu tasarısı görüşmeleri sırasında TBMM'de konuşma yaptı.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Bayrağımızın rengi kıskananlar varsa öğrensin, şehidimizin kanıdır, hilal bağımsızlığımızın ifadesidir, yıldız şehidimizin sembolüdür. Öğrenmiyorsan bil, Türk bayrağı ne bayrağı olacak" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda 2014 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmelerinde yaptığı konuşmada, "2014 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu görüşmelerinin ülkemiz, milletimiz, demokrasimiz ve ekonomimiz için hayırlı olmasını Allah'tan niyaz ediyorum. 2014 Bütçe Tasarısı'nın hazırlanmasında emeği geçen Maliye Bakanlığımıza, Plan ve Bütçe Komisyonumuza, tüm bakan, milletvekili arkadaşlarımıza, bürokrat ve teknokratlarımıza, şahsım, ülkem ve milletim adına şükranlarımı sunuyorum. Yaklaşık 11 gün sürecek Genel Kurul müzakerelerinin, her boyutuyla yapıcı olmasını, karşılıklı saygı, hoşgörü ve nezaket dairesinde ilerlemesini, ülkemiz için hayırlı neticelere vesile olmasını da gönülden arzu ediyorum" dedi.
AK Parti hükümetleri olarak, bugüne kadar 11 bütçeyi hazırladıklarını, başarıyla uyguladıklarını ve bugün 12. bütçenin görüşmelerine başlandığını belirten Erdoğan, tek parti dönemlerinin ardından, demokrasi tarihinde ilk kez bir siyasi partinin, yani AK Parti'nin, kesintisiz olarak 11 yıl hükümet görevini üstlendiğini ve art arda 12 bütçe hazırladığını ifade etti. Erdoğan, "Böyle rekor bir süre hizmet etme görevinin milletimiz tarafından AK Parti hükümetlerine tevdi edilmiş olması hiç kuşkusuz büyük bir onurdur, büyük bir bahtiyarlıktır. Ancak, bunun çok büyük bir sorumluluk anlamına geldiğini de biliyoruz ve 11 yıl boyunca bu sorumluluğun gereğini yerine getirmenin gayreti içinde olduk. Milletimizin güvenini, teveccühünü boşa çıkarmadık. 11 yıllık süre içinde 3 genel seçim, 2 mahalli seçim ve 2 halkoylaması yapıldı. Bu 7 seçimde de milletimizin huzuruna çıktık, hesabımızı verdik ve Allah'a hamdolsun milletimizden her seferinde tam not aldık. Türkiye, çok uzun bir aranın ardında, AK Parti hükümetleriyle istikrar ve güven ortamına kavuştu. 11 yıl boyunca, tesis edilen bu istikrar ve güven ortamını muhafaza ederken, bu fırsatı azami derecede değerlendirmenin, Türkiye'yi tarihi başarılarla buluşturmanın mücadelesi içinde olduk. Türkiye, 11 yıllık AK Parti hükümetleri döneminde, sadece 2002 yılına göre değil, sadece 2001 ekonomik krizine göre değil, önceki tüm hükümetlere nazaran çok başarılı bir performans sergilemiş, yapılanlara kat kat fazlasını eklemiş, Türkiye'yi ilklerle, rekorlarla tanıştırmıştır" ifadelerini kullandı.
Başbakan Erdoğan, "Geride bıraktığımız 11 yılın, hem bize, yani Türkiye'ye hem dünyaya verdiği çok anlamlı, çok değerli bir mesaj var. Zemin sağlamsa, huzur varsa, istikrar varsa, güven ve güvenlik varsa, o zemin üzerinde, ekonominin de istikrarlı büyüdüğünü, refahın artığını millet olarak hep birlikte müşahede ve tecrübe ettik. Aslında biz, bunu, geçmişte 2 kez daha yaşadık. Merhum Menderes'in Başbakanlığı döneminde, 10 yıllık güven ve istikrar zemininde, Türkiye ekonomisi de istikrarlı büyümüş, refah artmış, ülke güç kazanmıştı. Ardından, 1983-1989 arasında, merhum Özal döneminde sağlanan güven ve istikrar zemininde yine Türkiye büyük atılımlar gerçekleştirmişti. Tek parti dönemlerinde, koalisyon dönemlerinde, darbe süreçlerinde, siyasi istikrarsızlık dönemlerinde, Türkiye ekonomisi kan kaybetmiş, güç kaybetmiş, Türkiye çok ağır bedeller ödemişti. Geçmişte yaşanan, bugün de, AK Parti hükümetleri döneminde 11 yıldır süren tecrübe gösteriyor ki, Türkiye sağlam bir zemine sahip olduğu müddetçe, büyümeye, kalkınmaya, ilerlemeye devam edecektir" dedi.

"MECLİS İRADESİNİ ZAYIFLATMAYA ÇALIŞAN SALDIRILAR KARŞISINDA KAYITSIZ KALAMAZ"
Demokrasi kurallarıyla işledikçe, milli irade tüm süreçlere egemen oldukça, Türkiye'nin önüne koyduğu her hedefe kolaylıkla ulaşacağını, hedeflerini aşacağını ve aynı şekilde büyümeyi sürdüreceğini belirten Erdoğan, "Burada, bu salon içinde, her birimiz, milleti, yani milli iradeyi temsil etmek gayesiyle bulunuyoruz. Bizim buradaki varlık sebebimiz, milli iradenin tecellisidir. Bu salon içinde, çoğunluk da, azınlık da, milli iradenin eseridir. İktidar partisine mensup milletvekilleri de, muhalefetin vekilleri de, milli iradenin gereği olarak buradadır. Milli iradeyi korumak ve güçlendirmek, altını çizerek ifade ediyorum, sadece iktidar partisi vekillerinin değil, bu salondaki her vekilin birinci vazifesidir. Türkiye'nin her meselesinin müzakere edilmesi, istişare edilmesi, çözülmesi gereken zemin işte buradadır. Türkiye'nin her meselesinde hem muhatap, hem de çözüm aracı, bu salondaki vekiller ve onların arasından teşekkül etmiş hükümettir. Bu salonun dışında, bu salondaki vekillerin dışında hiç kimse, hiçbir kurum, Allah'tan başka hiçbir güç, bu ülkeye ve bu millete istikamet çizemez. Hiçbir vekil, hiçbir siyasi parti, milli iradeyi hedef alan, milli iradeyi, Meclis iradesini zayıflatmaya çalışan saldırılar karşısında kayıtsız kalamaz. Bakın geçmişte, maalesef bu salonun içinde kimi vekiller, kimi siyasi partiler, milli iradeye ve Meclis'e yönelik saldırılara karşı dik durmamış, hatta zemin hazırlamış, hatta bu saldırıları alkışlamış, onaylamıştır. Milli irade ve Meclis iradesini yok sayan bir vekil ya da siyasi parti, en başta kendisini inkar etmiş demektir" diye konuştu.

"TERÖR, MİLLİ İRADEYE YÖNELİK BİR TEHDİTTİR"
Milli iradeye yönelik tehdidin, sadece düşmanlardan gelmeyeceğine dikkati çeken Erdoğan, "Milli iradeye yönelik tehdit, sadece silahlı güçlerden gelmez. Terör, milli iradeye yönelik bir tehdittir. Şiddet içeren eylemler, milli iradeye yönelik tehdittir. Sermaye, eğer kendisini Meclis iradesinin üzerinde görünüyorsa, bu da milli iradeye tehdittir. Birtakım çeteler, birtakım karanlık örgütler, mafya yapılanmaları, milli iradeye doğrudan tehdittir. İşte bütün bu tehditlere karşı durması gereken, sadece iktidar partisinin vekilleri değil, tüm vekiller, tüm siyasi partilerdir. Millet iradesine, milletin tercihlerine yönelik her saldırı, sadece iktidar partisini değil, Meclis'in tamamını hedef alır. Eğer bir siyasi parti, teröre karşı net tavır sergilemiyor, terörle arasına mesafe koymuyor, terörü açık şekilde kınayamıyorsa, milli iradeyi, siyaseti, en önemlisi kendisini inkar ediyor demektir. Eğer bir siyasi parti, şiddet içeren sokak eylemlerini aleni destekliyorsa, oradan medet umuyorsa, hatta kendi vekilleri polise taş atıyor, hakaret ediyorsa, o siyasi parti, Meclis'in, milli iradenin, siyasetçinin saygınlığını önemsemiyor demektir. Eğer kimi sermaye çevrelerin, kimi medya kuruluşlarını, çirkin ittifaklar eşliğinde, Meclis'i ve milli iradeyi hedef alıyor, muhalefet ve iktidar bu saldırılara karşı ortak tepki koymuyorsa, milli irade yara alıyor demektir. Vekillerin ve siyasi partilerin güçlerini aldıkları yer, sadece ve sadece millettir. Vekillerin ve siyasi partilerin, hesap verecekleri yegane makam, milletin kendisidir. Milletten değil de, terörden, şiddet içeren sokak eylemlerinden, sermaye ve medyadan güç devşirmeye çalışanlar, meşruiyetini kaybeder, millet ve tarih nezdinde mahcubiyetini yaşarlar. Yakın tarihimiz bunun çok sayıda örneğine şahitlik etti" şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
"Sandık, hiçbir hatayı hesapsız bırakmadı. Elbette sivil toplum, medya, sokağın sesi demokrasilerde önemlidir. Ancak, eline silah alan ya da elindeki gücü silah gibi kullananlar, demokrasiye fayda sağlamaz, zarar verirler. Madem ki bu ülke, 23 Nisan 1920'de, milli iradenin hakimiyeti üzerine bina edilmiştir, öyleyse milli iradenin dışında, fani hiçbir güç tanınamaz. Hükümet olarak, 11 yıl boyunca, milli iradenin tam anlamıyla tecelli etmesi, güç kazanması, bütün süreçlere hakim olması için çok samimi bir mücadele verdik. Her meselede hakem millet oldu. Her meselede yegane karar verici millet oldu. Milletimize inandık, güvendik, milletimizin her meselede en iyi kararı vereceğine itimat ettik ve her zaman milletimizle hareket ettik. Türkiye, tıpkı 23 Nisan 1920'de olduğu gibi, askeri ve sivil tüm mercilerin üzerinde olan TBMM'nin iradesi ile yoluna devam edecektir. Demokrasimiz ancak bu şeklide ileri standartlara ulaşabilir. Ekonomi, ancak bu şekilde büyüyebilir. Türkiye'de sosyal barış, huzur, kardeşlik ancak bu şekilde tesis edilebilir. Siyaset için, milletimizin desteği yeterlidir, siyasetin başka hiçbir desteğe ihtiyacı olamaz. Meclis içinde de, dışında da artık herkes, her kesim bunu anlamalı ve kabullenmelidir. Türkiye'ye terör, şiddet eylemleri, sermaye, medya, çeteler değil, yalnızca millet istikamet çizer."

"TÜRKİYE, TERÖRSÜZ BİR ORTAM İNŞA ETMEYİ BAŞARMIŞTIR"
Başbakan Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti:
"Terörün, yaklaşık 30 yıldır, Türkiye'de siyasete nasıl etki etmeye çalıştığını hepimiz gördük ve yaşadık. Şunu kabul etmeliyiz ki, terörün siyaset üzerindeki etkisi, sadece terörden değil, bundan yarar sağlamaya çalışan siyasetçilerden de kaynaklanmıştır. Siyaset kurumu, kimi zaman terörün siyaseti besleme etkisine göz yummuş ve Türkiye bunun ağır bedellerini ödemiştir. Terörün gölgesinde siyaset yapmak, terör saldırılarını hükümetler aleyhine kullanmak, şehit cenazelerini istismar etmek, zaman zaman terörü siyaset üzerinde güçlü bir etki haline getirmiştir. Terör saldırıları karşısında hükümetler zora düştüğünde, bu ülkede muhalefetin ellerini ovuşturduğu görülmüştür. Öte yandan, meselesinin çözümü için, 30 yıl boyunca ortak bir irade oluşturulamamıştır. Geçmişte hükümetler, terör karşısında risk almaktan kaçınır hale gelmiş, cesaretle meselenin üzerine gidememiştir. Biz, 11 yıl boyunca bu riskten hiçbir zaman kaçınmadık. Milli irade üzerinde, ekonomi üzerinde, demokrasi, sosyal barış ve kardeşlik üzerinde bir tehdit teşkil eden terör karşısında, cesur ve kararlı bir duruş sergiledik. Meseleyi sadece güvenlik boyutuyla değil, ekonomik, sosyal, diplomatik boyutuyla ele aldık. Geldiğimiz noktada, Türkiye, birliğinden ve kardeşliğinden hiçbir taviz vermeden, terörsüz bir ortam inşa etmeyi başarmıştır. Bunun belli çevrelerde çok ciddi rahatsızlık oluşturduğunu görüyoruz. Terörün yeniden canlanması ve can alması için çok ciddi gayretlerin olduğunu görüyoruz. 1 yıldır devam eden huzur sürecini sabote etmek için, özellikle bugünlerde tahriklerin devreye sokulduğunu çok iyi görüyor ve biliyoruz."
Terörün 30 yıldır, hemen her seçim öncesinde, seçimleri etkilemek üzere ihale aldığını anlatan Erdoğan, "30 Mart seçimleri öncesinde, terörü canlandırmak için ortaya konulan tahriklerin de böyle bir gayeye matuf olduğunu çok iyi görüyoruz. Buradan TBMM'ye ve aziz milletimize açıkça ilan ediyorum. Son günlerde sahnelenmek istenen tahrikler doğrudan doğruya milli iradeye yöneliktir. Huzura ve barışa yöneliktir. En önemlisi de seçim sürecini etkilemeye yöneliktir. TBMM ve millet, bu saldırılar karşısında tek yürek olduğu takdirde bu tahrikler asla başarıya ulaşamayacaktır. Aziz milletimizi sağduyulu ve dikkatli olmaya davet ediyorum. Özellikle Doğu ve Güneydoğu'da yaşayan vatandaşlarımızın bir yıldır devam eden huzur iklimini sabote etmeye yönelik bu kışkırtmalara karşı uyanık olmalarını rica ediyorum" ifadelerine yer verdi.

“TEK DEVLET, TEK MİLLET, TEK BAYRAK VE TEK VATAN”
Şu son 1 yıldır içinde Türkiye genelinde olduğu gibi Doğu ve Güneydoğu illerinde de çok farklı bir atmosferin oluştuğunu belirten Başbakan Erdoğan, "Bölgede ticaret ve turizm canlandı. Bölgede yatırımlar hız kazandı. İnsanlar köylerine dönmeye, mezralarına çıkmaya, yıllardır gidemedikleri dağlara, yaylalara gitmeye başladı. Askerimiz, polisimizin düğünlerde vatandaşların sevincine, cenazelerde vatandaşımızın acısına eşlik etmeye başladı. Bölgeye yatırımcılar gelmeye, Türkiye'nin her tarafından turistler ziyaretçiler gelmeye, bölgeyle tanışmaya kucaklaşmaya başladı. Bütün bunların ötesinde bir yıldır anneler babalar oğullarının şahadet, ölüm haberini almadı. Vatanından ayrı kalan, önce devlet ardından terör korkusuyla vatan hasretiyle yanıp tutuşan sanatçılar 'ağlama' diyerek insanların umutlanmasına vesile oldu. Bu umudu kırmaya, bu heyecanı köreltmeye, kara kışa rağmen bölgede ve Türkiye'de yaşanan bahar havasını tehdit etmeye hiç kimsenin hakkı yoktur. Bu bahar havasına kastedenler tarih önünde hesap veremezler. Bu bahar havasının tehdit edilmesi karşısında susanlar, ellerini ovuşturanlar, sevinenler, tarih ve millet karşısında hesap veremezler. Bugün hükümet kaybetsin, iktidar partisi kaybetsin diyerek terörün yeniden can almasına göz yumanlar, sessiz kalanlar, vicdanlarıyla yüzleşemez aynada yüzlerine bakamazlar. Buradan açık açık bir kez daha söylüyorum. Yeter ki bir damla kan akmasın, yeter ki annelerin bir damla gözyaşı toprağa düşmesin. Yeter ki millet kazansın. Türkiye kazansın. Biz kaybetmeye razıyız. İşte onun için cesaretle yürüyeceğiz. Millet bizden bu meseleyi çözmemizi istiyor. Bize bunun için yetki verdi. Sonuna kadar bu meseleyi çözmek için çırpınacağız. Hiçbir taviz vermeyeceğiz. Milletin başını önüne eğdirecek hiçbir adım atmayacağız. Anayasanın, yasaların ortak değerlerimizin dışına çıkılmasına izin vermeyeceğiz. Şehitlerimizin ruhunu incitecek hiçbir girişimin içinde olmayacağız. Bizim 2001 yılında, Afyonkarahisar'dan yola çıktığımız andan itibaren, kırmızı çizgilerimiz bellidir ve nettir. Tek devlet, tek millet, tek bayrak ve tek vatan" şeklinde konuştu.

"TEK BAYRAK' DEDİK"
"Millet anlayışımız tüm etnik unsurları kapsar" diyen Erdoğan, "Hepsini kucaklar, millet tanımı zaten budur. Tek bayrak dedik. Bayrağımızın rengi kıskananlar varsa öğrensin, şehidimizin kanıdır, hilal bağımsızlığımızın ifadesidir, yıldız şehidimizin sembolüdür. Öğrenmiyorsan bil, Türk bayrağı ne bayrağı olacak. Biz, Çerkeziyle, Türküyle, Kürdüyle, Gürcüsüyle Türkiye'de kim varsa hepsine hizmet ediyoruz çünkü biz yaradılanı Yaradan’dan ötürü seviyoruz. 780 bin kilometrekarenin tamamı bizim vatan toprağımızdır. Bayrakları bayrak yapan üstündeki kandır, toprak uğrunda ölen varsa vatandır' bu anlayışla biz çalışıyoruz. Tek devlet Türkiye Cumhuriyeti'dir. Bunun dışında başka bir şeyi tanımıyoruz" ifadelerini kullandı.
Eski Türkiye'nin yasakların olduğu, yolsuzların olduğu, yoksulların çığ gibi büyüdüğü bir Türkiye olduğunu söyleyen Erdoğan, "Eski Türkiye milletin sesine, feryadına, çığlığını tıkayan bir Türkiye'ydi. Eski Türkiye, umutlarını yitirmiş, özgüvenini kaybetmiş, gözlerinin adeta feri sönmüş bir Türkiye'ydi. En önemlisi de eski Türkiye kuruluştaki ruhtan, felsefeden, inançtan, o heyecandan ve birliktelikten hızla uzaklaşan bir Türkiye'ydi. Bu topraklar üzerinde dedelerimiz de, babalarımız da, bizler de gerçekten büyük acılar yaşadık. Büyük hüzünlere şahitlik ettik. Ne bu güzel ülke ne de bu aziz millet yaşananları hiç haketmedi. Ölümler, gözyaşları, korkular, diz boyu yoksulluk, çaresizlik, umutsuzluk hiç de hakettiğimiz hiç de layık olduğumuz hayat tarzı değildi. Yine de milletçe hayata tutunduk. Dün karanlık olsa da yarının aydınlık olacağına milletçe inandık. Şu son 11 yıl ülkemizin tarihinde ve talihinde çok önemli bir dönüm noktasıdır. İnanıyorum ki millet onyıllar, yüzyıllar boyunca bu 11 yılı hiç unutmayacaktır. Bizler hepimiz faniyiz, makamlarımız, bugün sahip olduğumuz payelerimiz hepsinden öte bedenlerimiz fanidir ama millet hep baki olacak, milletin hafızası ilelebet yaşayacak ve kendisine hizmet edenleri de hiçbir zaman unutmayacaktır. Şu geride bıraktığımız 11 yıl aslında sadece bir başlangıçtır. 11 yıl yeni Türkiye'nin temellerinin atıldığı, zeminlerinin hazırlandığı, umudunun çoğaldığı bir süreç olmuştur. Türkiye'nin neleri başaracağı görülmüştür. Türkiye'nin çalıştığında, ter döktüğünde, inandığında hangi seviyelere ulaşacağı görülmüştür. Bu 11 yılda gençlerimize bir ufuk çizilmiş, hiçbir zaman unutamayacakları hedefler gösterilmiştir. Cumhuriyetimizin, kuruluşunun 100. yıldönümünü kutlayacağımız 2023 hiç kuşkusuz bugünden farklı olacaktır. Ardından 2053, ardında 2071 yeni Türkiye'nin büyümesine şahit olacaktır. Özüyle, ruhuyla buluşmuş, kökleriyle barışmış, kardeşlik ve dayanışma içindeki yeni Türkiye 21. yüzyılı inşa etmeye devam edecek. 21. yüzyılı bir Türkiye yüzyılı yapacaktır" diye konuştu.

"SÖYLEDİKLERİNE İNANAN VARSA BUYURSUN, SANDIKTA BUNU TEYİT ETSİN"
Başbakan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Türkiye, 11 yılda, demokratikleşme konusunda çok ama çok önemli mesafe kaydetmiştir. Bugün 18-22 yaşlarındaki gençlerin, Türkiye'nin 11 yıl öncesi ve bugünü arasında kıyas yapmakta zorlanacaklarını biliyoruz. Onlar, 11 yıl önce çocuktular ve Türkiye'nin nereden nereye geldiğini çok iyi değerlendirebilmektedir. Ancak, gençlerimiz bir yana, belli bir yaşın üstündeki pek çok kişinin de, eski Türkiye ile Yeni Türkiye arasında kıyas yapmakta zorlandıklarını, açıkçası eski Türkiye'ye çok çabuk unuttuklarını görüyoruz. Hafıza-ı beşer nisyan ile ma'lüldür. Özelikle de kötü hatıralar, acı hatıralar çok çabuk unutulur. Bugünden geçmişe bakarken, hadiseleri vicdan terazisinde tartmayanlar, hakkaniyeti unutanlar, ahde vefasızlık yapanlar, açık bir şekilde nankörlük içindeler. Belli konularda konuşmanın yasak olduğu bir Türkiye'den bugünlere geldik. Belli konularda yazmanın, kalem oynatmanın, fikir sarf etmenin sakıncalı olduğu günlerden bugünlere geldik. O kadar ki, farklı düşünenin köprü altlarında enselerine bir kurşun sıkılarak ortadan kaldırıldığı, faillerinin de bulunamadığı günlerden bugünlere ulaştık. Hiç kuşkusuz, ideal noktada değiliz, ama dünle kıyaslanmayacak bir yerdeyiz. Bugün bizi özgürce eleştirebilenler, daha birkaç yıl öncesine kadar, belli kurumlara, belli çevrelere tek bir söz söyleyemiyordu. Bu nasıl bir baskıcı ortam ki, dün yazamadıklarımızı bugün dilediğiniz gibi yazıyor, dün atamadığınız manşetleri bugün istediğiniz gibi atıyor şimdiye kadar söyleyemediklerinizi bugün rahatça ifade edebiliyorsunuz? Polisimize taş atacak, hakaret edecek özgürlük taşkınlığı yaşayanların, özgürlük yok söylemleri samimiyetsizlikten başka bir şey değildir. Şurada, 3,5 ay sonra, milletimiz sandığa gidecek, hür iradesiyle oy kullanacak. 2014 yılında Cumhurbaşkanlığı için, 2015 yılında milletvekili seçimi için, sandık bir kez daha milletin önüne gelecek. Söylediklerine inanan varsa buyursun, sandıkta bunu teyit ettirsin. Hiç telaşa gerek yok."

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, 2014 yılı merkezi yönetim bütçe kanunu tasarısı görüşmeleri sırasında TBMM'de konuşma yaptı. Erdoğan; Biz tek ırka değil, herkese hizmet ediyoruz. Yeter ki bir damla kan akmasın, annelerin bir damla gözyaşı toprağa düşmesin, yeter ki millet ve Türkiye kazansın, biz kaybetmeye razıyız. TBMM'deki vekillerin dışında hiç kimse, hiçbir kurum, Allah'tan başka hiçbir güç bu ülkeye ve bu millete istikamet çizemez. Başbakan Erdoğan: Bizi yolsuzlukla itham edenlerin kendi belediye başkanları için bir çift söz etmesini bekliyoruz. Turkiyenin IMFye borcu 23.5 milyar dolardi. Bunu sıfırladık simdi 5 milyar dolar borç veriyoruz. Başbakan Erdoğan: Şubat ayında 10 bin öğretmen ataması yapacağız. Temmuz'da da 40 bin atama yapacağız' dedi.

BAŞBAKAN RECEP TAYYİP ERDOĞAN:“1999 YILINDA, BİR KADIN MİLLETVEKİLİ, BAŞÖRTÜLÜ OLDUĞU İÇİN İŞTE BU SALONDA LİNÇE UĞRADI”

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin kendi öz vatandaşından korkacak, onu kendisine tehdit olarak görecek kadar küçük bir devlet olmadığını belirterek, “Demokrasilerden ve özgürlüklerden korkmadığımız için Türkiye’yi yasaklardan kurtardık, zincirlerinden, prangalarından kurtardık” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM Genel Kurulu'nda 2014 yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı görüşmelerinde yaptığı konuşmada 11 yıl önce, bir kadının, kamuda başörtüsüyle çalışmasının ve okumasının imkan, ihtimal dışı olduğunu söyledi. Bu ülkede, şehit annelerinin başörtüsüyle ordu evlerine giremediği günlere şahit olduklarını sözlerine ekleyen Başbakan Erdoğan, “1999 yılında, bir kadın milletvekili, başörtülü olduğu için işte bu salonda linçe uğradı. 14 yıl sonra kızlarımız üniversitelerde başörtüsüyle okuyabiliyor, artık kadınlar kamuda başörtüleriyle çalışabiliyor, kadın milletvekilleri bu salon içinde özgürce başlarını örtebiliyor. Allah’a hamolsun Türkiye normalleşiyor, adeta güç kazanıyor” diye konuştu.

“KORKMADAN, ÇEKİNMEDEN GELECEĞE YÜRÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Erdoğan, 14 yıl önce, TBMM Genel Kurulu’nda ve dışındaki linç girişimleri karşısında dik duramayanların, bugün tesis ettikleri özgürlük ikliminde, geçmişi hoyratça eleştirmelerini de, milletimin vicdanına ve takdirine havale ettiğini dile getirdi. Demokrasilerden ve özgürlüklerden korkmadıkları için Türkiye’yi yasaklardan kurtardıklarını, zincirlerinden, prangalarından kurtardıklarını belirten Başbakan Erdoğan, “Bugünlere taşıdık. Korkmadan, çekinmeden geleceğe yürümeye devam edeceğiz. Türkiye büyük bir devlettir, milletiyle, tarihiyle ve ecdadıyla çok büyük bir devlettir. Türkiye, özgürlüklerden korkacak kadar küçük bir devlet değildir. Türkiye, başörtüsünden, inançlardan, dillerden, türkülerden, şarkılardan, kelime ve kavramlardan korkacak kadar küçük bir ülke değildir” dedi.

“TÜRKİYE KENDİ ÖZ VATANDAŞINDAN KORKACAK KADAR KÜÇÜK BİR DEVLET DEĞİL”
Türkiye’nin, kendi öz vatandaşından korkacak, onu kendisine tehdit olarak görecek kadar küçük bir devlet olmadığını ifade eden Başbakan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Türkiye 11 yılda demokrasi ve özgürlükle büyüdü, bundan sonra da öyle büyümeye devam edecek. Her reform, Türkiye’nin gücüne güç, itibarına itibar katacaktır. 11 yıllık süreçte, Türkiye’nin dış ticaret hacmi 4.5 kat artış kaydetti. Bugün burada bazı rakamlar telaffuz edildi. Biz hangi rakamdan devraldık Türkiye’yi 230 milyar dolardan devraldık. 782 milyar dolara ulaştık. Fark bu… 2002 yılında 87 milyar dolar olan dış ticaretimiz, 2012 sonunda 389 milyar dolara ulaştı. İhracatımız 36 milyar dolardan 152.5 milyar dolara ulaştı. Kasım ayında aylık bazda tarihimizin en yüksek ihracat rakamına ulaştık. Dünyadaki, özellikle Avrupa’daki daralmaya rağmen Türkiye’nin ihracatçıları farklı pazarlara yönelmek suretiyle Türkiye’nin ihracat rekorlarını muhafaza etmeye, rekorları tazelemeye devam etti. Türkiye’nin müteahhitlik firmaları, 1972-2003 arasında 30 yılda, 44 milyar dolar tutarın proje üstlenmişlerdir. Bizim dönemimizde, 2003 yılından bu güne kadar üstlenilen proje miktarı ise, dikkatinizi çekiyorum, 220 milyar dolar oldu. Sadece 2012 yılında, yani 1 yıl içinde üstlenin miktar 27 milyar dolar. 30 yılda elde edilen miktar, biz şimdi 1 yılda 13-14 ayda elde ediyoruz. 2002 yılına kadar, Türkiye’nin toplam 15 milyar dolar uluslararası yatırım çekebilirken, 11 yıl içinde yaklaşık 150 milyar dolar uluslararası yatırım çekti ve uluslararası sermayeli firma sayımız 35 bini aştı. Dış temsilciklerimizin sayısı 219’a yükselirken, Türkiye’nin yurt dışı insani ve kalkınma yardımları 2.5 milyar doları aştı.”

“DIŞ YATIRIMLARI EN FAZLA ATTIRAN ÜLKELER ARASINDA YER ALDIK”
Türkiye’nin, OECD ülkeleri arasında dış yardımlarını en fazla arttıran ülkeler arasında yer aldığını da vurgulayan Başbakan Erdoğan, “Büyükelçiliklerimizin yanı sıra, TİKA temsilciliklerimiz, Yunus Emre Enstitüleri, Anadolu Ajansı, TRT, Türk Hava Yolları, Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı gibi kurumlarımızla, dünyanın her yerine ulaşmanın gayreti içinde olduk. Türkiye, dış ticaret, müteahhitlik hizmetlerinde uluslararası doğrudan yatırımlarda başarısını, işte bu barışçı aktif dış politika sayesinde elde etti” şeklinde konuştu.

“TÜRK BAYRAĞI İTİBAR GÜRÜYOR”
“Artık kendisini içe kapatan, içerdeki yapay sorunlarla enerjisini heba eden bir ülkenin ekonomisi de büyüyemez” diyen Başbakan Erdoğan, “Bütün bunların ötesinde tarihin ve ecdadımızın bize yüklediği bir biraz ve misyon vardı; dış politikada işte bu miras ve misyonu gururla taşımanın mücadelesi içinde olduk. Türkiye Bayrağı, Türkiye Cumhuriyeti Pasaportu, Türk Lirası, artık dünyanın her yerinde çok farklı anlam ifade ediyor, itibar görüyor” ifadelerini kullandı.

“ABD’DEKİ KIZILDERELİ’YE BİLE SU SAĞLAYACAK İMKANA BU İKTİDAR SAHİP OLDU”
Genel Kurul’daki konuşmasında dış politikaya da değinen Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
“Suriye konusunda aynı şekilde hakkı ve haklıyı savunduk. Filistin konusunda hakkı ve haklıyı savunduk. Mısır’da halkın seçilmiş oyuyla gelmiş bir iktidarın askeri müdahale ile devrilmesi karşısında susmadık, meseleyi görmezden gelmedik. Mısır’daki darbeyi hak zaviyesinden eleştirdik, dünyanın dikkatini buraya çektik ve dünyada dik duruşumuzla takdir topladık. Myanmar’dan Somali’ye, Şili’den Filipinler’e kadar imkanlarımız ölçüsünde yoksulların, mağdurların, afetzedelerin yanında olduk ve olmaya devam ediyoruz. AB ile katılım müzakerelerinde 22. Faslı müzakereye açtık. İşte ABD’deki Kızıldereli’ye bile su sağlayacak imkana bu iktidar sahip oldu. Bizim dönemimizde dış politikaya kin, nefret, öfke küsme, darılmaya değil, stratejik akıl hakim oldu. Geçmişte hata yaptı, geçmişte hasmane duygular içine girdi diye bir devleti, bir halkı topyekün çizmek, diplomasinin kurallarına uymadığı gibi büyük devlet refleksiyle de örtüşmez.”

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Bakan Yerlikaya: “İstanbul’da düzenlenen ‘Mahzen-29’ operasyonlarında organize suç örgütü üyesi 32 şüpheli yakalandı” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya İstanbul’un Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde düzenlenen “Mahzen-29” operasyonlarında organize suç örgütü üyesi 32 şüphelinin yakalandığını açıkladı. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın paylaştığı bilgilere göre; İstanbul’un Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde düzenlenen “Mahzen-29” operasyonlarında, kasten adam öldürme, kasten adam öldürmeye teşebbüs, genel güvenliğin kasten tehlikeye sokulması, mala zarar verme, 6136 sayılı kanuna muhalefet, uyuşturucu imalatı ve ticareti, tehdit ve hakaret suçlarına karıştığı tespit edilen organize suç örgütü üyesi 32 şüpheli yakalanarak gözaltına alındı. EGM KOM Başkanlığı koordinesinde, İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, Asayiş Şube Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüklerimizce koordineli olarak yapılan çalışmalarda İstanbul genelinde; 08.04.2024-17.04.2024 tarihleri arasında; Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde gerçekleşen operasyonlarla yakalanan 32 şüphelinin; M.A. isimli iş insanına yönelik kasten öldürmeye teşebbüs eylemini, Esenyurt ilçesinde iş insanı O.Z.’nin iş yerine yönelik 12.04.2024 ve 13.04.2024 tarihlerinde gerçekleştirilen kurşunlama eylemlerini, Avcılar ilçesinde iş insanı O.Z.’nin ikametine yönelik 09.04.2024 ve 13.04.2024 tarihlerinde gerçekleşen kurşunlama eylemlerini, Esenyurt ilçesinde 15.04.2024 tarihinde basına görüntüleri yansıyan kişiyi kaçırma eylemini, Kağıthane ilçesinde 13.04.2024 tarihinde D.E. isimli şahsın silahla öldürülme eylemini, Kağıthane ilçesinde 08.04.2024 ve 13.04.2024 tarihlerinde Mert Yedi Emin otoparkına el bombası atılması eylemlerini, Eyüpsultan ilçesinde 16.04.2024 tarihinde örgüt mensuplarına dağıtılmak üzere satışa hazır şekilde 30 adet silah temin ettikleri ve çok sayıda silah parçasını birleştirerek silah üretimi gerçekleştirdikleri tespit edildi. Operasyonlar sonucu 34 adet ruhsatsız tabanca, 2 adet ruhsatsız otomatik tabanca, bahse konu 3 farklı eylemde kullanılan araç ve araçlarda kullanılan 3 adet sahte plaka, muhtelif miktarda satışa hazır paketlenmiş uyuşturucu madde, 1 adet hassas terazi ve çok miktarda döviz ve Türk Lirasına el konuldu.
Erzincan Çizgi kitap kahramanı "Şakrak" Erzincan’da çocuklarla buluştu 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı haftasında Erzincan’da “iyilik” farkındalığı sloganıyla Türkiye’nin ilk yerli ve milli kitap kahramanı Şakrak, çocuklarla buluştu. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu koordinasyonunda hazırlanan “Erzincan’a İyilik Yakışır” organizasyonunda Erzincanlı çocuklar ve ebeveynlere yönelik interaktif seminer programları, depremzede çocuklar için oyuncak hediye kampanyası ve “Mutlu Çocuklar İçin Özgür Filistin” temalı uçurtma farkındalığı düzenlenecek. Erzincan’ın semalarında ve deprem bölgesinde eş zamanlı olarak uçurulacak olan Filistin temalı uçurtmalarda vefat eden Filistinli çocukların isimleri yazacak. Yerli ve milli ürünlerin önemi, kültürlerarası diyalog, dezavantajlı yaşamda farkındalık ve oyunun iyileştirici etkisini anlatmak amacıyla hazırlanan Türkiye’nin yerli ve milli kitap kahramanı Şakrak, Erzincan Valiliğinin düzenlediği programa konuk oldu. Türkiye’den dünyaya açılan ilk ve tek yerli kitap karakteri, iyilik kahramanı, kültür elçisi Şakrak ve yapımcı, yazar Ayşe Gül Kara Zorlu’nun hazırlayıp sunduğu interaktif programda “kitap okumanın önemi, kitap okumanın iyi insan olmaya etkisi, yerli üretmenin farkındalığı, başarının altın anahtarları, değerler ve hayal kurmanın geleceğe etkisi anlatılarak, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda mutluluğun paylaşılarak artacağı eğitici oyunlarla aktarıldı.