POLİTİKA - 05 Haziran 2018 Salı 21:58

Başbakan Yardımcısı Işık: 'Fırtınalı denizde Türkiye olarak yol alıyoruz'

A
A
A
Başbakan Yardımcısı Işık: 'Fırtınalı denizde Türkiye olarak yol alıyoruz'

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, “Fırtınalı denizde Türkiye olarak yol alıyoruz, bu dönemlerde çok dirayetli, cesaretli ama dünyayı bilen kaptana olan ihtiyaç her dönemden fazladır” dedi.

Başbakan Yardımcısı Fikri Işık, Gümüşhane temasları kapsamında Valilik tarafından düzenlenen iftar programında belediye başkanları, köy ve mahalle muhtarları, STK temsilcileri ve kanaat önderleriyle buluştu. Ramada Gümüşhane Otel’de düzenlenen programda konuşan Işık, “Dünyada çok önemli gelişmeler var. Belki soğuk savaş döneminden sonra dünya bu kadar sıkıntılı döneme gitmemiştir. Şuanda dünyada her geçen gün büyüyen ve adeta ticaret savaşı olarak kendini gösteren ABD ile Çin arasındaki rekabetin dünyayı kıskaca aldığı bir dönemi yaşıyoruz” dedi.

Işık, özellikle son dönemde adeta ticaret savaşı olarak kendini gösteren ABD ile Çin arasındaki durumu şöyle değerlendirdi: 

“ABD özellikle Çin’in büyümesini yavaşlatmak, Çin’i izole etmek ve Çin’i kendisine yönelik tehdit olmaktan çıkarmak için her türlü gayreti gösteriyor. Bunun dünya ticareti başta olmak üzere, dünya siyasetinde, dünya savunmasında, dünyanın genel dengesinde geri dönülmeyecek bazı sonuçları olacağını biliyoruz.”

“Bir fırtınalı denizde Türkiye olarak yol alıyoruz, dirayetli, cesaretli kaptana ihtiyaç her zamandan fazla” 

Dünyada olanların yanı sıra Türkiye’nin bulunduğu bölgede de çok önemli olaylar olduğuna değinen Işık, “Suriye’nin, Irak’ın durumu ortada. Bölgede ve dünyada küresel düzeyde ciddi bir fırtına var. Bir fırtınalı denizde Türkiye olarak yol alıyoruz. Bu fırtınalı dönemlerde özellikle çok dirayetli, cesaretli ama dünyayı bilen kaptana olan ihtiyaç her dönemden fazladır” diye konuştu. 

Türkiye’nin bu süreci kendi iç tartışmalarıyla, iç çekişmeleriyle geçiremeyeceğinin altını çizen Başbakan Yardımcısı Işık, “Bu süreci Türkiye en hazırlıklı biçimde karşılamalı ve en iyi şekilde geçirmeli. 15 yıldır Türkiye’yi ayağa kaldırdık. IMF’nin üç kuruşuna muhtaç olan bir ülkeden artık dünyada yardıma ihtiyaç duyulan yerlere el uzatan, onlara yardım eden bir ülke konumuna geldik” şeklinde konuştu.

“Birileri yıkacağız, yaptırmayacağız diyorlar ya onlara inat Salyazı’daki Gümüşhane-Bayburt Havalimanının temelinin haftaya Başbakanımızla birlikte atacağız” 

Başbakan Yardımcısı Işık, deprem döneminde Bolu tünelinin 6 kilometrelik çift tüp inşaatının durduğunu, depo olarak kullanılmasının bile gündeme geldiğini hatırlatarak şunları söyledi: “O günkü Türkiye’den bugüne gelelim. Sadece Zigana’da 29 kilometre tünel yapan bir ülke haline geldik. Bu sadece Zigana tüneliyle değil yakında Ovit tünelinin açılışı var. Türkiye’de şuanda yüzlerce tünel aynı anda yapılıyor. Birileri yıkacağız, yaptırmayacağız diyorlar ya onlara inat Salyazı’daki Gümüşhane-Bayburt Havalimanının temelinin haftaya Başbakanımızla birlikte atacağız. Sadece Gümüşhane’ye son 15 yılda 10 milyar 200 milyon Dolar yatırım yaptık.”  

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara ATO Yönetim Kurulu Başkanı Baran’dan kafe ve restoranları boykota ilişkin açıklama Ankara Ticaret Odası (ATO) Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, hafta sonunda yapılacak kafe ve restoranları boykota ilişkin, "Ticaret hayatı bir bütündür ve fiyat artışlarıyla mücadeleye boykot ile değil ancak birlik ve beraberlik içinde katkı sağlanabilir" dedi. ATO Yönetim Kurulu Başkanı Gürsel Baran, yiyecek-içecek sektöründe son günlerde yaşanan gelişmelere ilişkin X hesabından paylaşımda bulundu. Baran, son dönemde dünyanın en büyük sorunu haline gelen fiyat artışlarına dikkati çekerek, "Ülkemizde tüm sektörlerimizi ve ticaretimizi etkiliyor. Hükümetimiz enflasyonla mücadeleyi kararlılıkla yürütüyor. Enflasyonla mücadelenin bir süreç olduğunu biliyoruz. Bu dönemde sabırlı olmamız gerektiğini de çok iyi biliyoruz. Enflasyonla mücadele politikaları konusunda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğindeki hükümetimize, ekonomi yönetimimize güveniyor ve yürekten destekliyoruz" dedi. "Yiyecek-içecek sektöründe faaliyet gösteren işletmelerimiz, ürünlerin tüketiciye ulaştığı son aşamanın temsilcileri durumundalar" ifadelerini kullanan Baran, şunları aktardı: "Her sektörde olduğu gibi yiyecek-içecek sektöründe de fırsatçılık yapanlar olabilir. Kötü örnek hiçbir zaman örnek değildir. Ticaret Bakanlığımız da fahiş fiyat uygulamalarına karşı denetimlerini yoğun bir şekilde sürdürerek, cezai yaptırımlarına devam ediyor. Sosyal medyada yiyecek-içecek sektörüne karşı başlatılan boykot çağrısı, sektördeki işletmelerimizin tümünü töhmet altında bırakarak hem yiyecek-içecek sektörüne hem de ilişkili tüm sektörlere ve ticaretimize zarar verecektir. Ayrıca bu yaklaşım binlerce işletme ve yüzbinlerce çalışanın mağduriyet yaşamasına yol açacaktır. Ticaret hayatı bir bütündür ve fiyat artışlarıyla mücadeleye boykot ile değil ancak birlik ve beraberlik içinde katkı sağlanabilir."
İstanbul İBB’den 4 milyar 200 milyon liralık borç yetkisi İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Meclisi, dün yapılan Nisan ayı ikinci oturumunda tam yetki alan Mecliste yapılan oylamada 4 milyar 200 milyon lira tutarında iç borçlanma dosyalarını kabul etti. Meclis toplantısında gündem maddesi olan Plan ve Bütçe Komisyonu görüşünde, 2019 yılından bu yana komisyonunda bekleyen 950 milyon lira iç borçlanma talebi için yapılan oylamada İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na tam yetki verildi. İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi Nisan ayı ikinci oturumu İBB Meclisi Başkan vekili Nuri Aslan başkanlığında Saraçhane’deki İBB binası meclis salonunda yapıldı. İETT’nin 2023 yılı faaliyet raporunun görüşüldüğü mecliste iç borçlanma talepleri 160’ı kabul, 97’si ret oyuyla kabul edildi. Mecliste, İBB Başkanlığı Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı Finansman Şube Müdürlüğünün imar, çevre, kültür, kentsel dönüşüm, sosyal belediyecilik ile toplu ulaşım ve benzeri birçok alandaki yatırım ve hizmet faaliyetlerinde kullanılmak üzere 950 milyon lira iç borçlanma talebi konuşuldu. Plan ve Bütçe Komisyonu görüşünde, 2019 yılından bu yana komisyonda bekleyen 950 milyon lira iç borçlanma talebi için yapılan oylama sonrasında İBB Başka Ekrem İmamoğlu’na tam yetki verildi. ‘2 milyar 250 milyon lira iç borçlanma talebi oy birliğiyle kabul edildi’ İkinci oturumda oylama sonrası borçlanma talebi görüşülen Meclis toplantısında Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı Finansman Şube Müdürlüğünün, köprü ve kavşak inşaatları, atık yakma ve enerji üretim tesisleri, termal bertaraf tesisi ile kentsel dönüşüm projelerinin etkinlik ve verimlilik çerçevesinde ilerlemesi ve yeni yatırımların yapılması için 2 milyar 250 milyon lira iç borçlanma talebi görüşüldü. Plan ve Bütçe Komisyonu oylamasında 2020 yılından itibaren komisyonda bekleyen 2 milyar 250 milyon borçlanma talebi İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na tam yetki verilmesi oylama sonucu kabul edildi. ‘1 milyar lira iç borçlanma oy birliğiyle kabul edildi’ Mali Hizmetler Dairesi Başkanlığı Finansman Şube Müdürlüğünün yapılan yatırım ve hizmet çalışmalarını Kovid-19 salgınına rağmen kesintisiz sürdürülebilmesi, halkın ihtiyaçlarını karşılayabilmesi ve bozulan nakit akışının iyileştirilmesi için 2024 yılı bütçesi çerçevesinde 1 milyar lira iç borçlanma maddesi de gündemde görüşüldü. Plan ve Bütçe Komisyonu, görüşünde 2021 yılından bu yana komisyonda bekleyen 1 milyar lira iç borçlanma isteği için İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’na tam yetki verilmesi de oylama ile kabul edildi. Öte yandan, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu yönetimindeki 5 yılda İBB’nin borçlarının 26 milyar 760 milyon 454 bin liradan 150 milyar 837 milyon 391 liraya çıktığı olduğu öğrenildi.