POLİTİKA - 11 Ekim 2017 Çarşamba 22:24

Başbakan Yıldırım: Suriye ve Irak’ta yeni baş ağrısı oluşturulmaya çalışıyor

A
A
A
Başbakan Yıldırım: Suriye ve Irak’ta yeni baş ağrısı oluşturulmaya çalışıyor

Başbakan Binali Yıldırım, “Suriye ve Irak’ta yeni bir baş ağrısı oluşturulmaya çalışıyor. Ama biz buna izin vermeyeceğiz. Bu bizim milli güvenlik meselemiz“ dedi.

Başbakan Binali Yıldırım, MÜSİAD tarafından düzenlenen ‘Vizyoner 2017 Programı’ gala yemeğine katıldı. Programa Başbakan Binali Yıldırım’ın yanı sıra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan ile birlikte İstanbul Valisi Vasip Şahin ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal katıldı.
Programda konuşma yapan Başbakan Yıldırım, “Bugün İzmir Tüpraş Aliağa Tesislerde yaşanan bir iş kazası sonucu hayatını kaybeden 4 vatandaşımızın Allahtan rahmet ve yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Çalışma ve Sosyal Güvenlik bakanlığımız mesele ile ilgili gereken adımları attı. Kapsamlı bir soruşturma başlattı. Hedefimiz hiçbir iş kazası yaşanmayan hiçbir emekçinin hayatını kaybetmeyeceği iş dünyası sağlamak istiyoruz” dedi.

“Ülkedeki istikrar ve idareye güvenden dolayı bir Türkiye 3 Türkiye olmuştur”
Türkiye son 15 yılda istikrar ve idareye güvenden dolayı çok büyük kazanımlar elde ettiğini söyleyen Başbakan Yıldırım, “1990 ve 2000 arasındaki dönemde dünyada kriz falan yok, dünyada bir sorun yok sorun Türkiye’de vardı. Çünkü Türkiye’de güçlü ve istikrarlı bir hükümet olmadığı için büyüyemedi. Dünya büyümyee devam ediyor ama Türkiye o yarışta geri kaldı. Sebebi ise güçlü iktidar yok ve iç mesellerinde enerjisini tüketen bir ülke vardı. Geliyoruz 2003-2016’ya bütün olumsuzlukların olmasına rağmen güçlü iktidar ve sürekli iktidar olmasından dolayı ortalama büyüme yüzde 5.6 oldu. 1990 ve 2000’li yılların 2 katı büyüme sağlıyoruz. Dünya büyümesinin iki katından fazla büyüme oranına sahibiz. Bir ülkenin büyümesi ve önüne koyduğu hedefleri gerçekleştirmesinin olmazsa olmaz şartı, o ülkede idareye duyulan güven ve ülkedeki yönetimdeki, istikrardır. Türkiye son 15 yılın bu sağladığı imkandan dolayı çok büyük bir kazanımlar elde etmiştir. Bir Türkiye 3 Türkiye olmuştur. Bütün göstergelerde bunu görmek mümkündür” diye konuştu.

“2016 yılında dağa çıkan genç sayısı 600’ken 2017’de sadece 70 oldu”
“Bu ülke için taş üstüne taş koyan herkesin başımın üstünde yer var” diyen Yıldırım, “Yeter ki çalışın, yeter ki üretin, bir vatandaşımıza fazla iş verin ne istiyorsanız emrinizdeyiz. Çünkü gençlerimize iş bulmamız lazım. İş bulamazsak gençlerimizin ümidi kırılıyor, terör örgütleri bu konuyu çok iyi kullanıyor. 2016 yılında dağa çıkartılan genç sayısı 600’ken 2017’de ise sadece 70 oldu. Güvenlik tedbirleriyle, sürdürülebilir değil, o gençleri hayata bağlamamız lazım. Onun için daha çok çalışacağız ve daha çok üreteceğiz ve satacağız” şeklinde konuştu.

“Yap işlet kapsamındaki projeler için devlete ödenecek pay 70.7 milyar dolar”
Yap, İşlet, Devret modeliyle yapılan eserler hakkında konuşan Başbakan Binali Yıldırım, “Hükümetimizin döneminde yap işlet kapsamındaki projeler için devlete ödenecek pay 70.7 milyar dolar. Hani diyorlar ya bunları pahalı yaptırıyorsunuz diyorlar. Devlet bunlara çuval çuval para ödüyor diyorlar. İşte söylüyorum, 48 milyarlık yatırım yapmışız, 71 milyar dolar üstün para alıyoruz Hem de eseri de alıyoruz. Süre bitiyor, köprüde, hastanede benim oluyor. Bu memleket böyle, herkes uzman bilende konuşuyor, bilmeyende konuşuyor. 10 milyar dolarda ödeme yapacağız” diye konuştu.

“Öğrencilerin kaderini bir sınavın stresine bağlamak istemiyoruz”
TEOG’la ilgili konuşan Başbakan Yıldırım, “Bugün liselere ve üniversiteler girişlerde yaşanan zorlukların arkasında gençlerimizin mesleğe yöneltmede yeterli bir eğitim sistemi alt yapısı olmamasından kaynaklanıyor. Herkesin normal lise ile geleceğini planlaması büyük bir açmazdır. Gelişmiş ülkelerde temel öğretimde, ortaöğretime geçerken öğrencilerin kararını veriyorlar. Bizde liseyi bitirene kadar karar veremiyoruz. Puanımız neresi tutarsa o işe yöneliyoruz. Bu işlerin planlamasını yapmak kolay olmayacak. TEOG meselesini bu çerçevede görmek lazım. Bir önceki sınavla sonrasını belirlemek öğrencilere, okula ve velilere haksızlıktır. İlkokula başladığı günden başlıyor ve ortaöğretim lise yıllarına gelene kadar öğrencinin şekillenmesi lazım. Bunu da öğrenci, okul ve aile ile birlikte inşa edeceğiz. Öğrencilerin kaderini bir sınavın stresine bağlamak istemiyoruz” ifadelerini kullandı.

“Sosyal devlet lafla olmaz, vatandaşına sahip çıkmayla olur”
Sosyal devlet çalışmalarıyla ilgili bilgiler aktaran Başbakan Yıldırım, “Sağlıkta yapılan yenilikler Avrupa ülkelerinin gıpta ile bakacağı bir konuma geldi. Bebek ölümlerinde ve anne ölümlerinde gözle görülebilir bir düşme yaşandı. Yoksulluk ve sosyal yardımlarda Türkiye müthiş bir mesafe aldı. 2002 yılında 2 milyar civarında yardım var, bugün ise 33 milyar lira devlet sosyal destek veriyor. Kamu yatırımları geçen sene 127 milyar, 33 milyar sosyal destekler var. Yani belediyeler falan 127 milyar yatırım yapıyor, ama insanına da bütçesinden 33 milyar kaynak aktarıyor. Sosyal devlet lafla olmaz, vatandaşına sahip çıkmayla olur. Daha fazlasını yapacağız” dedi.

“Vatandaş ile devlet dairesi arasında resmiyet kalkacak”
Elektronik ortamın geliştirileceğini söyleyen Başbakan Yıldırım, “Orta Vadeli Plan (OVP) 2018-2020 arasını kapsıyor. Bu programda büyüme ve istihdam var. Büyümeye ve istihdama katkı sağlayacak 5 tane öncelik belirledik. Ekonomideki istikrar, nitelikli insan kaynağının geliştirilmesi, yüksek katma değerli üretime yönelme, iş ve yatırım ortamının kolaylaştırılması ve kamu hizmetlerinde kalite olarak belirlendi. E devlet uygulamaları yaygınlaştırılacak ve bürokrasideki o hantallık azaltacak ve kamu görevlisiyle vatandaş arasında resmiyet kalkacak. Devlet daireleriyle vatandaş ardasında bir mesafe vardı, bu mesafenin azalması hatta tamamen ortadan kalkması lazım. Bu da kamu hizmetlerinin kalitesi artırılacak ve elektronik ortama aktarılacak. Elektronik ortamdan birçok işinizi yaptırabiliyorsunuz” diye konuştu.

“3 yıllık programda 2020’nin sonuna kadar 195 milyar dolar ihraç hedefliyoruz”
Ertelenmiş yeni yatırım kararlarının hayata geçirileceğini söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, ”Büyüme önümüzdeki 3 yılda minimum yüzde 5 buçuk olacak. Ayrıca 2019’dan itibaren işsizliği tek haneye düşürmeyi hedefliyoruz. 2020’de biraz daha düşecek. Biz istihdam oluşturuyoruz. İstihdama katılım, genç nüfusumuza katılım, oluşturduğumuz istihdamdan daha fazla. Üretime katılım artarak devam etti. Hanımlar hayatın içerisinde yer almaya başladı. Daha fazla iş yeri açmamız, üretim, ticareti daha fazla yapmamız lazım. İhracat yapıyoruz, ama ihraç ettiğimiz ürünlerin içindeki yüzde 70’ten fazla ithalat ürünlerinden oluşuyor. Yerlileştirme ve millileştirme çalışmalarına hız vereceğiz. Önümüzdeki 3 yıl içerisinde buna yoğunlaşacağız. 3 yıllık programda 2020’nin sonunda 195 milyar dolar ihraç hedefliyoruz. Bilgi ve iletişim teknolojileriyle ilgili araştırmacı yetiştirilmesi ve alt yapılarının oluşturulması için daha cömert destek vereceğiz. Petrokimya ilaç ve savunma ile ilgili yatırımlara daha fazla önem vereceğiz. Robotik ve yapay zeka üretimlerine sanayinin dijital dönüşümündeki yol haritasını 3 yıl içerisinde tamamlamayı hedefliyoruz. Turizm gelirlerimizi artırmaya yönelik destekleri sürdüreceğiz. 3 yıllık Ortak Vergi Planlamasının ana özetini oluşturuyor” ifadelerini kullandı.

“15 yılda ülkenin başına gelmeyen kalmadı”
15 yıllık AK Parti iktidarıyla ilgili konuşan Başbakan Yıldırım, “Kendimizi bir önceki 15 yılla kıyaslamakta fazla milletin ilgisini çekmiyor. Biz kendimizi kendimizle kıyaslıyoruz. Ben bunları 2005’te anlatsaydım hiç zorlanmazdım. Bu dönemde zaten siz hep iktidardasınız diyorlar. 15 yılda ülkede başımıza gelmeyen kalmadı. İktidara gelmişiz, hükümet kurulmuş, 7 Ocak 2003 silahlı kuvvetlerinden zehir zemberek açıklama yapıldı. O gün maalesef Diyarbakır’da bir uçak kazası oldu, 57 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu bildiri güme gitti ve kimsenin dikkatini çekmedi. 2007’de bu bildiri E muhtıra olarak karşımıza geldi. Sizin bilmediniz bizim bildiğimiz çok olay oldu. Vatandaşa verdiğimi sözün arkasında durduk. Sonra Cumhurbaşkanı seçilemez 367 icadı çıkarttılar onu da aştık. Ondan sonra 17-25 Aralık olayları oldu. Gezi olayları durup dururken mi oldu. Türkiye o ay İMF ile borcunu sıfırlamış. En büyük projeleri 3. Havalimanı gerçekleştirdi. Yavuz Sultan Selim Köprüsünün ihalesini yapmış. Her bakımdan iyiye giden bir ülke, hemen ardından gezi olayları oldu” şeklinde konuştu.

“15 Temmuz yaptığı tahribat bakımında eski darbelerden daha yıkıcı bir darbedir”
15 Temmuz darbe girişiminin eski darbelere oranla ülkeye daha çok zarar verdiğini ifade eden Başbakan Binali Yıldırım, “15 Temmuz yaptığı tahribat bakımından eski darbelerden daha yıkıcı bir darbedir. Biz bunun doğurduğu hasarları ortadan kaldırmak için çalışıyoruz. Yeni yen hasarın büyüklüğü ortaya çıkıyor. Müebbetler ardı ardına geliyor. Herkes yaptığının hesabını veriyor. Türkiye hukuk devleti, hukuk devletinde olması gereken neyse o olacak. 250 vatan evladının kanına giren bu alçaklar hesabını verecek” dedi.

“Suriye ve Irak’ta yeni baş ağrısı oluşturmaya çalışıyorlar, biz buna izin vermeyeceğiz”
Suriye ve Irak’ta yapılmak istenene izin vermeyeceklerini vurgulayan Başbakan Binali Yıldırım, “Bu çalışmaları yine engellemek isteyenler mutlaka olacaklar. Ondan kaçış yok, kıskananlar, önümüzü kesmeye çalışanlar çıkacak. Bölgeye bakın yeni planların gözümüzün önünde nasıl hayata geçirildiğini görüyorsunuz. Güney sınırlarımızda yeni bir kuşak oluşturulmaya çalışılıyor. Suriye ve Irak’ta yeni bir baş ağrısı oluşturulmaya çalışılıyor. Ama biz buna izin vermeyeceğiz. Bu bizim milli güvenlik meselemiz. Ülkemizin ve milletimizin geleceği olduğu için izin vermeyeceğiz. Türkiye mutlaka hak ettiği yere gelecektir. Bundan dost düşmen herkes emin olsun. Ülkemizin Cumhurbaşkanı liderliğinde 2023 hedeflerini gerçekleştirmek için canla başla çalışıyor. Özel sektörümüzde sizlerle beraber el ele vererek bunları başaracağız. İnşallah gelecek 10 yılda yeni bir tarih ve destan yazacağız” diye konuştu.

Ufuk Kıvık 

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara CHP Genel Başkanı Özel: "Bugün beka sorunu her 4 gençten üçünün bavulları zihninde toplamış olmasıdır" CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Bugün beka sorunu her 4 gençten üçünün bavulları zihninde toplamış olmasıdır” dedi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bilkent Üniversitesi Sosyal Demokrasi Topluluğu’nca düzenlenen etkinlikte gençlerle bir araya geldi. Özel, 31 Mart’ta gerçekleştirilen Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin sonuçlanmasıyla birlikte CHP’nin birinci parti olduğunu, seçim sonrası katıldığı ilk programda gençlerle bir araya gelmesinin kendisi açısından çok değerli olduğunu kaydetti. “Seçmenin mesajını alırsan doğru yaparsın, almazsan tükenme sürecin başlar” Özel, CHP’de bir değişim süreci yaşandığını, her seçim sonuçlarının siyasilere yazılan bir mektup olduğunu ve bu mektupla siyasilere bir mesaj verildiğini ifade ederek, “O mesajı doğru okuyanların siyasette iyiye gittiğini, okuyamayanların da kötüye gittiğini adımın Özgür olduğu kadar inanarak savunan birisiyim. Seçmenin mesajını alırsan doğru yaparsın. Almazsan tükenme sürecin başlar" diye konuştu. “Siyasetin başarı kapısı bizim partiye kapalıydı” “Siyasetin başarı kapısı bizim partiye kapalıydı” diyen Özel, “Başımızın üstünde yüzde 25’lik bir cam tavan vardı. Kıramıyorduk, kıramayacağız diye artık zıplamıyorduk. O devasa siyaset kalesinin kapalı başarı kalesinin 3 anahtarı vardı. Tarihten mirastı, emanetti. O 3 anahtarı 3 deliğe soktuk ve teker teker çevirdik. Siyasetin başarı kapısı açıldı” dedi. “Bugün beka sorunu her 4 gençten üçünün bavulları zihninde toplamış olmasıdır” “Bugün beka sorunu her 4 gençten üçünün bavulları zihninde toplamış olmasıdır" diyen Özel, "En kötüsü yüzde 62, en yükseği yüzde 78 olmak üzere 5’ten fazla ankette gençler imkanım olursa yurtdışına gitmek, oraya yerleşmek ve orada yaşamak istiyorum diyor. Bu ülkenin yetişmiş, iyi eğitim almış ya da hak ettiği halde o fırsat eşitliğinden yararlanamamış pırıl pırıl gençleri, maalesef dünyanın başka ülkelerine gidiyor. Beka sorunu dünyanın başka ülkelerinin Türkiye üzerinde hesap yapması değildir. Plan yapması değildir. Hayal kurması değildir. O hayalleri geri püskürtmesini bildik ve biliriz. Bir ülkenin gerçek sorunu, o ülkenin gençlerinin dünyanın diğer ülkelerinde hayal kurmasıdır. İşte biz bu seçimlerde hiç olmazsa bir seçim daha, geleceğini dünyanın başka yerlerinde değil bu ülkede aramak üzere ya da gitse bile dönmeyi düşünerek, gönlünü hiç olmazsa burada bırakarak, gençlere bu ülkede hayal kurmaları için birlikte bir şey yapmayı teklif ettik ve onları çağırdık” değerlendirmesinde bulundu.
İstanbul A Milli Kadın Hentbol Takımı’nın EURO 2024’teki rakipleri belli oldu EHF Avrupa Şampiyonası’nda ilk kez mücadele etme hakkı kazanan A Milli Kadın Hentbol Takımı’nın rakipleri bugün çekilen kura ile belli oldu. Viyana’daki EHF merkezinde yapılan kura çekimi sonucu Türkiye, A Grubu’nda İsveç, Macaristan ve Kuzey Makedonya ile eşleşti. Kura çekim törenine katılan Türkiye Hentbol Federasyonu Başkanı Uğur Kılıç, kura sonrası yaptığı değerlendirmede, "Kura çekildi, top artık kızlarda. Son topa kadar mücadele edeceğiz ve tarihimizde ilk defa katıldığımız Avrupa Şampiyonası finallerinde iz bırakmak için maçlarımıza çıkacağız. Takımımıza güveniyorum" dedi. EHF 2024 Kadınlar Avrupa Şampiyonası, üç ülkedeki dört şehirde (Avusturya, Macaristan ve İsviçre), 28 Kasım-15 Aralık 2024 tarihleri arasında oynanacak. En büyük katılımlı Avrupa Şampiyonası olacak turnuvada 24 takım kupayı kaldırmak için mücadele edecek. Ön tur, Basel (İsviçre), Innsbruck (Avusturya) ve Debrecen’de (Macaristan) gerçekleştirileceği EURO 24’te, ana tur Viyana (Avusturya) ve Debrecen’de oynanacak. Final maçı ise 10.000 seyirci kapasiteli Viyana’nın Wiener Stadthalle’de oynanacak. EHF EURO 2024 logosu ise turnuvaya ev sahipliği yapan üç ülke bayrağının (kırmızı, yeşil ve beyaz) renklerini hentbolun dinamik hareketiyle birleştirerek yansıtıyor. EURO 2024 grupları şöyle oluştu: A Grubu: İsveç, Macaristan, Kuzey Makedonya, Türkiye B Grubu: Karadağ, Romanya, Sırbistan, Çekya C Grubu: Fransa, İspanya, Polonya ,Portekiz D Grubu: Danimarka, İsviçre, Hırvatistan, Faroe Adaları E Grubu: Norveç, Avusturya, Slovenya, Slovakya F Grubu: Hollanda, Almanya, İzlanda, Ukrayna