GÜNDEM - 21 Eylül 2014 Pazar 21:14

Başbuğ: 'Yargı artık kimsenin arka bahçesi olmasın'

A
A
A
Başbuğ: 'Yargı artık kimsenin arka bahçesi olmasın'

Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ: '12 Ekim’deki HSYK seçimi önemli. Sizlerden istediğimiz öyle oyunuzu kullanın ki yargı artık kimsenin arka bahçesi olmasın' dedi.

Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, “Ben bütün gönlümle inanıyorum, bu hakim ve savcımızın büyük bölümü yürekleri temiz ve adalet duygusuna sahipler. 12 Ekim’deki HSYK seçimi önemli. Sizlerden istediğimiz öyle oyunuzu kullanın ki yargı artık kimsenin arka bahçesi olmasın” dedi.

Ergenekon Davası kapsamında tutuklu yargılanırken, geçen 7 Mart'ta tahliye edilen Genelkurmay eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Konyaaltı Belediyesi tarafından bu yıl 5’incisi düzenlenen Antalya Konyaaltı Kitap Fuarı’nda ‘Suçlamalara Karşı Gerçekler’ kitabının imza törenine katıldı. Orgeneral Başbuğ'un 100 bin baskısı yapılan 'Suçlamalara Karşı Gerçekler' kitabı büyük ilgi gördü. Başbuğ’u Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek de yalnız bırakmadı. Yüzlerce okurun saatlerde sıra bekleyerek imzalattığı kitaplar arasında '20. Yüzyıl'ın En Büyük Lideri Mustafa Kemal', 'Terör Örgütlerinin Sonu' kitapları da yer aldı.
Orgeneral Başbuğ, imza töreni öncesi okurlarıyla söyleşide bir araya geldi.

Alkışlar eşliğinde salona gelen Orgeneral İlker Başbuğ, okurlarının ilgisi karşısında mutlu olduğunu belirterek, Türkiye’de okuma oranının yükseldiğini kaydetti. Okumayan kişinin sorgulama yapamayacağını işaret eden Başbuğ, “Bu çok önemli. Okumayan sorgulayamaz her şeyden evvel. Mutlaka olaylara sorgulayıcı bir bakış açısı ile yaklaşmak gerekiyor. Bu günün en temel ihtiyacı bu da her şeyden önce okumaktan geçiyor” diye konuştu.

100 BİN BASILDI
Mustafa Kemal Atatürk’ün çok okuyan biri olduğuna dikkati çeken Başbuğ, “21. yüzyılın bütün liderlerine de bakın o büyük dehanın o kısa ömründe sığdırdığı, okuduğu kitap sayısına bugün erişebilen yok. Mümkün değil. Yaklaşık 3 bin 400 kitap. Ama roma şeklinde değil, sorgulayarak okuma. Atatürk’ü Atatürk yapan bence okuması. Okuyun ama sorgulayarak okuyun. Çok okuyan ve sorgulayan kişi bugünün en başarılı kişisi olmaya yakındır. Kitap okuma sayısın artması bizi çok mutlu ediyor. Çocuklarımıza aşılanması gereken okumaya teşviktir” dedi.

‘Suçlamalar ve Gerçekler’ kitabı hakkında da bilgiler aktaran Orgeneral İlker Başbuğ, “Kitap 6 Ocak 2014 yayına çıktı. Niye 6 Ocak. Tabi ki seçilmiş bir tarih. 6 ocak biliyorsunuz 2012 günü tutuklandık. Dolayısıyla 6 Ocak 2014 bizim tutuklanma sürecinin ikinci yılıydı. Ogün bu kitabın çıkmasını arzu ettik. İlk başta kitap yayına çıktığı zamana ne ben nede Sadık Bey, bu kitabın ilgi göreceğini beklemiyorduk. Bu kadar bir ilgi beklemiyorduk. Kitap bugün itibariyle 100 binin üzerinde baskı yaptı. Bu bir roman değil, bir hikaye değil bu ne bu gerçekler. Neyin gerçeği, Türkiye’nin son yıllarda yaşamış olduğu bazı olayların gerçek dille, sade bir dile anlatımı. Böyle bir kitabın 100 binlere erişmesi pek beklenen bir şey değildi. Ama kısa zamanda erişti. Bugün neredeyse kitap basılalı 9 ayı bitiriyoruz. Ama ilgi devam ediyor” diye konuştu.

KİTABIN İLGİ GÖRMESİNİN NEDENİ
Orgeneral Başbuğ, kitabına gösterilen ilgiyi ise şöyle anlattı:
“ Bunun sorgulanması lazım. Ben sorguladığım zaman birinci tespitim şu; biri Türk halkımız, insanımız, özellikle Türk Silahlı Kuvvetleri'ne karşı yürütülen komplo harekatının arkasındaki gerçekleri öğrenmek istiyor. Kitabın da herhalde biraz gerçeklerin kamuoyuna yansımasında rol oynadığı kanaatindeyim. Türk milletinin büyük çoğunluğu ordusunu seviyor. Bunun aksi yok. Kim ne yaparsa yapsın, ne olursa olsun ordu ile milletin arsındaki bu bağı kimse çözemez kimse alçaltamaz, aşağılara çekemez. Bu kitaba gösterilen ilginin bir diğer nedeni de milletimizin kendi ordusuna duyduğu sevginin bir tezahürü. Bu anlamda fevkalade mutluyum. Cezaevindeki bir çok komutan kitap yazdı. İleride bu kitaplar tarihe objektif bir bakış açısıyla yaklaşılmasına kaynak teşkil edecek. Önemli bir belge niteliğinde olacak.”

“TERÖRİST OLDUK”
TSK personeline düşman hukukunun uygulandığını ileri süren Orgeneral Başbuğ, “Kendi ülkesinde sizlerin adına Türk milleti adına yargılama yaptığını iddia eden mahkemeler tarafından bizlere düşman hukuku uygulandı. İnanın bir gün kendi ülkemizde bize karşı düşman hukukuna benzer bir uygulamanın yaşatılabileceği aklımızın ucundan bile geçmezdi. Ama yaşanılan bir noktada düşman hukukudur. Bu nedir. Düşman diyemediler, o zaman ne dediler terörist. Bu hukuku uygulayanlar için rahmetli çok değerli Türkiye Cumhuriyeti’nin bize armağan ettiği bir tanesi Türkan Saylan’dı, terörist oldu. 53 yıl Türk ordusunun üniformasını şerefiyle taşıyan ve onuruyla üniformasını terk eden 26’ıncı Genel Kurmay Başkanı’ da terörist oldu. Olay bu. Öyle mahkemelerdi ki savunmalar kısıtlandı. Buna rağmen savunmalar yapıldı. Bir işe yaradı mı hayır. Bunu dikkate bile almadı mahkemeler. Bir noktada teröristler tespit edildi, bunlar bir noktada cezalandırılacaktı. Savunmalarının önemi yoktu. Ben bu nedenle savunma yapmayı bir Genel Kurmay Başkanı olarak kendime yediremedim. O mahkeme karşısında benim savunma yapmam söz konusu olamazdı. Neyin savunmasını yapacaktım. Gizli tanıklar uyduruldu, dijital veriler ortaya atıldı neticede usulen kendilerine göre mahkemeler yapıldı. Amaç neydi TSK’dan belirli kadroların tavsiye edilmesiydi. Gelecek personeller tavsiye edildi. Bu maalesef iyi olmamıştır. Tabii bu süreçte insanları haksız yere cezaevlerinde tutuldu. Aileleri bütün eziyetleri gördü. İnsanlar hayatını kaybetti. Suçlamaları gururu ve onuruna yediremeyenler yaşamlarına son verdi” şeklinde konuştu.

“CASUSLUK DAVASI SONUCA BAĞLANSIN”
Yaşanlara rağmen hiçbir zaman kin, nefret ve intikam içinde olmadıklarını dile getiren Orgeneral Başbuğ, “ Bunların hayatlarını kim geriye getirecek. Bedelini kim ödeyecek. Yapılanların hesabının sorulması takip etmeyeceğimiz anlamına gelmez. Bu konuların takipçisi olacağız. Geçtiğimiz aylarda Anayasa Mahkemesi’nin Balyoz ve Ergenekon davasıyla ilgili kararları oldu. Anayasa Mahkemesi vermiş olduğu kararlarda, bu kararları verenleri mahkum etti, bir açıdan. Şimdi Anayasa Mahkemesi’nin önünde bekleyen bir dosya daha var İstanbul casusluk davası dosyası. Ümit diyorum ki Anayasa Mahkemesi bu davayla ilgili müracaatı da en kısa zamanda sonuca bağlar” ifadelerine yer verdi.

HSYK SEÇİMİ
HSYK seçimleriyle ilgili olarak Orgeneral Başbuğ şöyle konuştu:
“Şimdi olarak hukuk açısından bakılırsa, burada bu durumlara kanun ve yasaların çizdiği çerçevede müdahale edebilecek Anayasal bir organ var mıydı? Var. Kimdi. Hakimler Savcılar Yüksek Savcılar Kurulu. HSYK bu yargı süreçlerinde usul hataları yaşanmışsa ve bunlar tespit edilmişse HSYK’nın yetkileri var. Bugünkü HSYK bu konulara ilişkin olarak üzerine düşenlerini yerine getirdi mi? Hayır getirmedi. Seyretti. Destek verdi adeta. Çok kısa sürede 12 Ekim günü 2014 HSYK’nın seçimi olacak. Bu kurulda görev yapan 22 hakim, savcı tekrar seçilecek. Bu seçim çok önemli. Bugün kamuoyu araştırmaları yapılıyor. Yargı ile ilgili ne düşünüyorsunuz? Halkın yüzde 20’si güven duyanların oranıdır. Yüzde 20’lere düşmüştür bu acı değil, vahimdir. Bu durum düzeltilmelidir. Bunun ilk basamağı da HSYK’nın seçiminden geçiyor. Şimdi önemli olan şu bu seçimde 14 bin hakimimiz ve savcımızı oy kullanacak. Ben bütün gönlümle inanıyorum, bu hakim ve savcımızın büyük bölümü yürekleri temiz ve adalet duygusuna sahipler. Bu açıdan beki onlara vatandaş olarak seslenmek istiyorum. Bu seçin önemli. Sizlerden istediğimiz öyle oyunuzu kullanın ki yargı artık kimsenin arka bahçesi olmasın. Özelikle HSYK’na seçeceğiniz insanları seçerken sadece ve sadece liyakatlarına bakın, sadece bunlar en iyi görevlerini yapacak bilgiyle donatılmış mı, akıl ve vicdan sahipler mi, ve yasaları dikkate alacak karar verecek ve adım atacak insanlar mı? Ama çok önemli. Ümit ediyoruz. Bekliyoruz. 14 bin hakim ve savcımızın yargıyı gerçekten bu düştüğü noktadan kurtaracak şekilde akılları ve vicdanlarıyla oy sandıklarına gideceklerine inanmak istiyorum. Aksi takdirde zor günler bizi bekler” dedi.

“YENİ YARGILANMA İSTİYORUZ”
Ortada bulunmayan bir internet sitesi üzerinden müebbet hapse mahkum edildiklerini hatırlatan Orgeneral Başbuğ, “Yazıldı çizildi ama neler oldu neler. Artık gerçekler ortaya çıkıyor. Ortada büyük bir komplo var. İlk gün söyledim daha sonrada söyledim. 5 Nolu harddiskin ki tarafından konulduğu bulunursa bu olaylar çözülür. Bence burada tarihi sorumluluk, bu komploların ortaya çıkarılmasının tarihi sorumluğu TBMM’ye aittir. Komplo var. O zaman kim yaptı, kimler yaptı. Bunun ortaya çıkarılması lazım. Bunun en doğru yolu TBMM’de bir araştırma komisyonu kurulmalı ve bu konunun üzerine gidilmelidir. Ama bunu bekliyoruz. Balyoz Davası’nda Anayasa Mahkemesi çerçevesinde yeniden yargılanmalar başlayacak. Yeniden yargılanma istiyor muyuz. İstiyoruz. Aklanmak istiyoruz. Bir aklanma lazım. Neden yeniden yargılanacağız. Hem ortada komplolar var diyeceksiniz. Bu kime yapıldı bize yapıldı. Bizde bu kumpas ve komploların mağduruyuz. O zaman bizde o darbenin mağduruyuz. Biz yargılanacağız da bize karşı bu kumpas ve komploları yapanlar yargılanmayacak mı? Esas onlar yargılanacak Türkiye’de adalet varsa mahkemeler kısa sürede kararını vermelidir. Bugüne kadar yapılan mücadelenin temel amacıda yeniden yargılan a yolunun açılmasıdır. Bu komplo ve kumpası kuranların yargılanmasını istiyoruz. Adalet işlesin. Yeniden yargılanmanın yanında, yeni yargılanmada istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Başbuğ gittiği yerlerde kendisine sevgi gösteren 4 kişiden 3’ünün bayan olduğunu belirterek, “Bayanlarında yarısından fazlası genç olduğu için gelecek adına umutluyum” dedi.
Söyleşinin ardından Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Başbuğ’a çiçek takdim etti. 

İSA AKAR-ALPARSLAN ÇINAR

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzurum Etwinning projesi ile iklim değişikliğine dikkat çektiler ERZURUM (İHA) – Türk, Azeri ve Romen öğrenciler "Unchangıng Climate" etwinning projesi ile iklim değişikliğine dikkat çekti. Türk, Azeri ve Romen 120 öğrencinin yürüttüğü proje ile değişmeyen bir iklim hayal etti. Proje ile iklim değişikliğine dikkat çekmeyi, öğrencileri ve çevreyi bilinçlendirmeyi, iklim değişikliği çözüm yolları ile ilgili farkındalık kazandırmayı amaçlanıyor. Etwinning projesi ayrıca farklı kültürleri tanımayı, öğrencileri farklı Web2 araçları ile tanıştırdı. Bu kapsamda yaptığı etkinliklerde bireysel ve iş birlikçi takım etkinlikleri yapıldı. Çevre temizliği, web2 araçları, doğayı resimlendirme, fidan dikimi vb. etkinlikler ile öğrencilere ve çevreye duyarlı etkinlikler gerçekleştirildi. Proje Kurucuları şu isimlerden oluştu; m?kt?bHajarMahmudova/ Fizuli 1 numara tam orta m?kt?b-Ayşe Teke/ Sinan-ı Ümmi İmam Hatip Ortaokulu Proje Yürütücüleri: Anar Ismayilov/Fizuli 1 numara tam orta - Birgül Kasap/ Elmalı Halk Eğitimi Merkezi- CatalinaDogaru / ScoalaGimnaziala "MihaiCodreanu"- Eda Alemdar Çankaya/ Mümtaz Turhan Anadolu Lisesi - Gherghel Alexandra / ScoalaGimnaziala "MihaiCodreanu"- Mehmet Reşit Aksu/Sinan-ı Ümmi İmam Hatip Ortaokulu- Mehtap Kurttepe / Şehit Astsubay Tamer Meriç Ortaokulu - Mürvet Şimşek/ Akyurt İmam Hatip Ortaokulu- Nesibe Sivilcikaya/Dumlupınar Ortaokulu- Sevil Turhan/Fetihkent İmam Hatip Ortaokulu- Şerife Atay/Fatih Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi- Tuğba Uçar/ Akyurt İmam Hatip Ortaokulu - TunzalaIsmayilova/İsmayilli Ceyhun H?s?nov adına Kürdmaşık?nd tam orta m?kt?bi- ZekaMehdiyev / Sabirabadrayon Bala H?şimxanlık?nd tam orta m?kt?b. Proje ile küresel ısınmanın oluşumu ve çözüm yolları hakkında bireylerin bilgi sahibi olmasını sağlama, çevremizdeki doğal kaynakların bilinçli kullanımının geliştirilmesine katkı sunmak amaçlanırken, doğayı ve doğadaki canlıları koruma farkındalığını geliştirme. Bilinçli ve farkındalık düzeyi yüksek bireylerin yetişmesine katkı sağlamak. Doğa ve çevre bilinci oluşturarak bu bilincin davranışa dönüştürülebilmesini sağlama. Sorumluluk alma ve bu sorumlulukları yerine getirerek toplumun bir parçası olduğunu hissetme. İklim değişikliğinin etkilerini en aza indirebilecek bireyler ve toplum oluşturabilmek. İklim değişikliğinin getirmekte olduğu sorunlara karşı hazırlıklı, sorumluluklarını bilen ve bu sorunlara yenilikçi çözümler üreten bireyler yetiştirmek hedefleniyor. Proje yöneticileri beklenen sonuçları ise şöyle aktardı; “Küresel ısınmanın oluşumu ve çözüm yolları hakkında bilgi sahibi olur. Tüketim alışkanlıkları ile çevreyi ve doğayı ne kadar etkileyebildiğini ve alışkanlıklarını değiştirebileceğini fark eder. Çevremizdeki doğal kaynakların bilinçli kullanımının geliştirilmesine katkı sunar. Sorumluluk alma ve bu sorumlulukları yerine getirerek toplumun bir parçası olduğunu fark eder. Toplumsal değerlere sahip çıkar ve bu değerleri davranışlarıyla benimser. Toplum içerisinde uyulması gereken kuralları benimser. Doğa ve çevre bilinci oluşturarak bu bilincin davranışa dönüştürür. İklim değişikliğinin getirmekte olduğu sorunlara karşı hazırlıklı, sorumluluklarını bilen ve bu sorunlara yenilikçi çözümler üretir. Türkiye`de farklı şehirlerde, Azerbaycan ve Romanya`da yer alan okullarda iklim değişikliği ile ilgili birbirinden güzel dikkat çekici farklı etkinlikle proje okullarındaki diğer öğrencilerin de katılımı sağlandı. Proje öğretmen öğrenci ve veliler tarafından oldukça ilgi gördü.”
Aydın Bağımsız aday Kılınç, seçim bölgesinde 2. tura başladı Aydın’da seçimin en heyecanlı seyrettiği ilçelerin başında yer alan Köşk ilçesinde Bağımsız Belediye başkanı olarak seçime katılan Rıfat Kadri Kılınç, bölgesinde 2. tur ziyaretlerine başladı. İlçeye bağlı Başçayır Köyü’nde teravih namazından sonra halkla buluşan Kılınç, şehitler için yapılan duanın ardından köy için yapacağı çalışmalardan söz etti. Ramazan ayı olması nedeniyle seçim çalışmalarının gece yapıldığı Köşk ilçesinde Bağımısz Aday Rıfat Kadri Kılınç, gecenin ilerleyen saatlerinde Başçayır halkı ile bir araya geldi. Çevre köylerden de çok sayıda Rıfat Kılınç hayranının katıldığı köy mitinginde 18 Mart Şehitler Günü dolayısıyla önce dualar edildi. Şehitler için yapılan programın ardından konuşan Kılınç, Başçayır için yapacağı çalışmalardan söz edip Hocalar, Akçaköy ve Yaka Mahallesi’ne bağlanan köprünün yenileceğini ayrıca bahçe yollarının da açılıp gerekli yerlere taş döşeneceğini belirtti. Bağımsız aday olduğu için konuşmasının sonunda örnek oy pusulası ile vatandaşların oyu nasıl kullanmaları gerektiğini de anlatan Kılınç, “Pusulanın en sonunda Rıfat Kadri Kılınç yazıyor. Evet mührünü Rıfat Kadri Kılınç isminin altındaki yuvarlağın içine basacaksınız” diyerek bu konuda yaşı ilerlemiş seçmenlerin de uyarılmasını istedi.
Kayseri Başkan Palancıoğlu, "STK’larımızla, kurumlarımızla ve tüm vatandaşlarımızla el ele, gönül gönüleyiz" Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, STK temsilcileriyle bir araya gelerek 5 yılda yaptığı çalışmalar ve yeni dönemde yapacağı projeler hakkında bilgi verdi. Sivil toplum kuruluşlarının toplumun önemli dinamikleri olduğunu söyleyen Başkan Palancıoğlu, “Miraç Kültür Merkezi Onursal Başkanı Sayın Furkan Yılmaz Altunöz ve kıymetli dernek üyeleri ile bir araya geldik. Rabbim sağlık içinde nice Ramazanlara erişmeyi nasip etsin. Katılımlarınızda dolayı teşekkür ederiz. Bizler kurum kuruluşlarımızla, STK’larımızla ve tüm vatandaşlarımızla el ele, gönül gönüleyiz. STK temsilcilerimizin görüş, öneri ve desteği bizler için önemli. 31 Mart’ta yerel seçim var. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Sayın Devlet Bahçeli’ye teşekkür ederim. Birlik ve beraberlik içerisinde bu ülkenin menfaatleri doğrultusunda cumhur ittifakı adayı olarak çalışmalara devam ediyoruz. İnşallah sizlerin destek ve duasıyla Melikgazi’de yeniden göreve devam edeceğiz. Melikgazi’de 5 yıl boyunca sosyal ve kültürel belediyecilik anlayışı ile hizmet verdik. Deprem ve pandemiye rağmen ilçemizde rekor hizmetleri hayata geçirdik. Bunun için işimiz hizmet, gücümüz de millet. 31 Mart Seçimlerinin ardından hayatı kolaylaştıran ve insana dokunan hizmetlerimize hız kesmeden devam edeceğiz. Allah dualarımızı ve ibadetlerimizi kabul eylesin." dedi. Miraç Kültür Merkezi Onursal Başkanı Furkan Yılmaz Altunöz de misafirperverlikleri için Başkan Palancıoğlu’na teşekkür etti.
Tokat Tokat’ta faciadan kıl payı kurtuldular Tokat’ta bir vatandaş eski Turhal yolunda aracıyla ilerlediği sırada yola ağaç düştü. O anlar araç kamerası tarafından anbean kaydedildi. Tokat’ta eski Turhal yolunda seyahat eden 37 yaşındaki Bilal ve kızı İpek Ergin, Emirseyit Beldesi yakınlarında beklenmedik bir olayla karşılaştı. Ergin kendi aracıyla bahçesine doğru ilerlerken bir evin bahçesinin yanından geçtiği esnada aniden bir ağaç yola devrildi. O an kıl payıyla faciadan kurtulan Bilal Ergin, yaşadığı şokla birlikte ne olduğunu anlamakta güçlük çekti. Olayın gerçeğini öğrendiğinde ise hayrete düştü. Ev sahipleri tarafından kesimi yapılan ağacın, hiçbir güvenlik önlemi alınmadan kesilmesi sonucu yola devrildiği ortaya çıktı. Bilal Ergin, bu duruma tepki göstererek, kesim sırasında alınması gereken önlemlerin ihmal edilmesinden dolayı büyük bir şok yaşadı. O anlar, Ergin’in aracının kamerası tarafından anbean kaydedildi. Kayıtta, ağacın düşme anında o bölgeden geçen başka bir vatandaşın da kıl payıyla faciadan kurtulduğu görüldü. “Ne olduğunu anlayamadık” Yaşadığı olaydan kıl payı kurtulduğunu söyleyen Bilal Ergin, “Dün böyle talihsiz bir olay yaşadık. İpek kızımla birlikte bahçemize gidiyorduk. Allah’tan hızımız yavaştı. Bir iki saniye geç kalsaydık belki de ağaç üstümüze düşecekti. Oradaki insanlara da bir tepki gösterdik. Fakat pek umursamadılar. Yani böyle bir şey kimsenin başına gelsin istemiyoruz. Bu gibi durumlar için daha tedbirli olunması lazım. Orada ağaç kesiyorlardı. Ağaç yola düştü. O esnada kızım da arabadaydı ve çok korktu. Hiçbir güvenlik önlemi alınmamıştı. Yol kapatılmamıştı. Jandarmanın muhtemelen bilgisi de yoktu. Bu gibi durumlar için yolun kesilmesi gerekiyor. Fakat böyle bir şey olmamıştı. Eski Turhal Yolu Emirseyit’e 2 kilometre kala oldu. Ne olduğunu anlayamadık. Şok olduk, şoktaydık. Ben yan taraftan devam ettim. Hatta oradaki insanlara da tepki gösterdim. İnsanların hayatını tehlikeye attıklarını söyledim. Fakat pek umursamadılar” dedi.
İstanbul TAB Gıda, 2023 yılı finansal sonuçlarını açıkladı TAB Gıda, 2023 yılı sonunda 81 şehirde 1615 restorana ulaşarak büyümesini sürdürdü. 2023 yılında sistem genelinde satış hacmini yüzde 106 artışla 25 milyar 136 milyon TL’ye ulaştırdı. TAB Gıda, 2023 yılı finansal sonuçlarını açıkladı. Şirket 2023 yılı sonunda operasyonlarını Türkiye, Gürcistan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Kuzey Makedonya Cumhuriyeti’nde toplam 81 şehre yayarak 183 yeni restoran açtı ve 1615 restorana ulaştı. 2023’te ortalama 350 milyon müşteriye hizmet vererek 204 milyon sipariş aldı. Şirketin net satışları 2023 yılı sonunda enflasyona göre düzenlenmiş rakamlarla reel olarak yüzde 20 artış göstererek 19 milyar 988 milyon TL’ye ulaştı. Düzeltilmiş FAVÖK’ü 2023 yılında, enflasyona göre düzenlenmiş rakamlara oranla yüzde 83 artarak 4 milyar 321 milyon TL’ye yükseldi. 2023 yılı net karı, enflasyona göre düzenlenmiş rakamlara göre, bir önceki yıla oranla yüzde 33 artarak 2 milyar 458 milyon TL’ye ulaştı. Dijitalleşme ve yeni teknoloji yatırımlarının hızını artıran şirket, müşteri deneyimini üst seviyeye taşıyacak çeşitli uygulamaları devreye aldı. “Şirket olarak halka arz döneminde yatırımcılarımızla paylaştığımız öngörülerin ötesinde bir performans sergilemenin memnuniyetini yaşıyoruz” TAB Gıda’nın 2023 yılındaki operasyonel ve finansal başarısının stratejik hedeflere titizlikle bağlı kalmalarının, finansal dengeyi ve disiplini koruyarak karlı büyümeye odaklanmalarının bir sonucu olduğunu dile getiren TAB Gıda Co-CEO’su Özgür Çetinkaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin hızlı servis restoran sektöründeki lider konumumuzu daha da güçlendirdik. 2023 yılında hem dijitalleşmeye hem de yeni restoran açılışları ve restoran yenilemelerine 1,5 milyar TL’ye yakın yatırım yaptık. Sistemimize 183 yeni restoran ekleyerek 1615 restorana ulaştık. Restoranlarımızın 928’ini TAB Gıda olarak kendimiz, 687’sini ise franchise girişimcilerimiz ile birlikte yönetiyoruz. Franchise operasyonlarımız dahil 22 bini aşkın çalışana istihdam sağlıyoruz. Kadın çalışan sayısında Türkiye’nin lider şirketleri arasındayız. Her gün birlikte daha da güçlenerek büyümeye devam ediyoruz. Enflasyona göre düzenlenmiş gelirlerimiz, geçen yıla kıyasla yüzde 20 reel artışla 19 milyar 988 milyon TL’ye ulaştı. Disiplinli finansal ve operasyonel yönetim ile kar odaklı stratejilerimiz sayesinde, enflasyona göre düzenlenmiş düzeltilmiş FAVÖK’ümüzü yüzde 83 artırarak 4 milyar 321 milyon TL’ye yükselttik. Bu dikkat çekici finansal performansımız neticesinde, net karımızı reel olarak yüzde 33 arttırarak 2 milyar 458 milyon TL’ye çıkardık. Karlılığımızdaki artışın arkasındaki en önemli güç, ekosistem şirketlerimizle oluşturduğumuz sinerjidir. Bu sayede, sektörde benzeri olmayan çevik tedarik zincirimizle ölçek ekonomisine erişim sağlıyoruz ve birim maliyetlerimizi düşürebiliyoruz. Operasyonel ve finansal karlılığımız sonucu olarak franchise taleplerinde artış görmek bizi son derece memnun ediyor ve büyümemizi hızlandırıyor.” “Dijitalleşme ve yeni teknolojilere yatırımlarımızı artıracağız” 2023 yılında dijitalleşmeye ve yeni teknolojilere yaptıkları yatırımları daha da hızlandırdıklarını ve dijitalleşme konusunda kaydettikleri ilerlemenin de büyümede önemli katkısı olduğunu ifade eden Özgür Çetinkaya, “2023 yılında dijitalleşme yatırımlarımızın bir parçası olarak restoranlarımızda self-servis kioskları devreye almaya başladık. Bu kiosklar, müşteri sipariş sürecini basitleştirerek bekleme sürelerini azalttı ve müşteri deneyimini zirveye taşıdı. Yıl boyunca gerçekleştirdiğimiz pazarlama faaliyetleriyle müşterilerimizin markalarımıza olan bağlılığını pekiştirdik ve mevsimsel kampanyalarımız aracılığıyla yenilikçi ürünlerimizi müşterilerimizle buluşturduk. Ekip olarak sergilediğimiz çevik performans sayesinde, müşterilerimize üstün hizmet sunmanın yanı sıra, stratejik büyüme ve karlılık konusundaki yatırımcılarımıza verdiğimiz taahhütleri de yerine getirdik. 2023’te aldığımız kararlar ve hayata geçirdiğimiz stratejiler, 2024 hedeflerimize ulaşmamız için sağlam bir zemin oluşturdu. Dinamik pazar koşullarına hızla uyum sağlama ve sürekli yenilikçilik yolundaki kararlılığımızı, teknoloji ve dijitalleşme alanındaki yatırımlarımızla birleştirerek sektördeki liderliğimizi sürdüreceğiz” dedi.