SAĞLIK - 21 Temmuz 2022 Perşembe 09:46

Başhekim Adaş'tan hatırlatma dozu açıklaması: 'Yoğunluk var, poliklinik sayımızı arttırdık'

A
A
A
Başhekim Adaş'tan hatırlatma dozu açıklaması: 'Yoğunluk var, poliklinik sayımızı arttırdık'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca vaka sayılarının son günlerde 40 kat arttığını açıklarken hastanelerde de hatırlatma dozu yoğunluğu yaşanıyor. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Tolga Adaş, “Her iki hastanemizde de talep arttı. Aşılamada yoğunluk var, vatandaş yoğun ilgi gösteriyor, poliklinik sayımızı arttırdık. Bu hastalığın öldürme riski, ağır geçirme riski var, basit önlemleri elden bırakmasınlar” dedi.

Covid-19 ile mücadelede son günlerde vaka sayılarında yükseliş yaşanırken, Sağlık Bakanlığı tarafından 50 yaş üstüyle risk grubundakiler ve son aşıları üzerinden 6 ay geçen kişiler için hatırlatma dozu tanımlandığı duyurulmuştu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da vaka sayılarının son günlerde 40 kat arttığını açıklarken, uyarıların ardından çok sayıda vatandaş hastanelerde aşı yoğunluk oluşturdu. Bu çerçevede Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS), e-Nabız veya Alo 182 üzerinden aşı randevusu alan vatandaşlar Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'ne geldi. Kimi tekerlekli sandalyede gelen vatandaşlar randevu saatlerinin gelmesiyle aşılarını oldu. Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'nin bağlı olduğu Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Tolga Adaş da salgın ve aşılama süreçlerine ilişkin bilgi verdi.

“Her iki hastanemizde de talep arttı”

Covid-19 vakalarında meydana gelen yükselişe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Murat Dilmener Acil Durum Hastanesi'nin bağlı olduğu Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Gökhan Tolga Adaş, “Bayramdan 1-2 hafta önce kıpırdanma ve yükselmeler başladı. Zaten bunu çevremize baktığımızda hepimiz fark ediyoruz. Bunların az bir kısmı hastaneye yatmak için geliyor, gene de çok az bir kısmı da yoğun bakım için geliyor. 6’ncı dalga öncesi özellikle birinci ikinci dalgalara bu benzemiyor. Benzememesinin birkaç nedeni var; birincisi virüsün mutasyon geçirmesi, ikinci sebebi de aşılamanın çok iyi bir şekilde yapılması. Toplumun büyük bir kısmı aktif bağışıklık da geçirdi, pasif bağışıklık yapılarak aşılama da olunca toplumun yaklaşık yüzde 60-70 kesimi bağışık olarak gözüküyor. Dolayısıyla bu da hastalığın daha hafif geçmesini sağlıyor. Her iki hastanemizde de talep arttı, zaten biz bunu daha önce de gördük. Bakanlık aşılamayı açtığı zaman ilk etapta çok yoğun bir talep oluyor. Aşı hatırlatma dozu olarak bu tehlikeyi sisteme hatırlatıyor. Aşının zamanını çok geçirenler özellikle 1 yılı bulmuşsa bana göre aşı mutlaka olması lazım. Ben her zaman şunu diyorum; aşı insanlık tarihinde en fazla hayat kurtaran bir buluştur. Aşıdan korkmamak lazım, nasıl influenza aşıları her sene ya da belirli periyodlarla tekrarlanıyorsa bu aşı da bu şekilde” şeklinde konuştu.

Başhekim Adaş'tan hatırlatma dozu açıklaması: 'Yoğunluk var, poliklinik sayımızı arttırdık'

“Tedbiri elden bırakmasınlar”

Vatandaşların Turkovac tercihine yönelik açıklamalarda bulunan Prof. Dr. Adaş, “Yerli aşıyı çok rahat olabilirler. Zaten yapılan araştırmalarda da yerli aşının koruyuculuğu yüzde 90’ın üzerinde. Hatta son yapılan araştırmada yerli aşının benzer şekilde üretilen Sinovac aşısından daha etkin olduğu bulunmuştur. Belirli bir yaştan sonra özellikle risk artıyor. Yaş ne kadar ilerlerse savunma hücrelerimizin etkinliği, savaşması da o kadar azalıyor. Bu kişilerin aynı zamanda ek hastalıkları olma riski de artıyor, sayın Bakan o yüzden ısrarla 50 yaşın üzeri için bunu söylüyor. Kalabalık bir araca biniyorsunuz otobüs gibi mesela yani sizi çok çok rahatsız etmiyorsa maskenizi takın, ben hastanede maskesiz dolaşmıyorum. Zaten hastanede takılması lazım ama bakıyorum bunu da gevşetenler var. Eskiden ben nezleyim yaklaşma derdik, en basit yöntem; aman tokalaşmayalım, öpüşmeyelim, nezleyim, gribim derdik. Dolayısıyla lütfen bunlara dikkat etsinler. Kapalı bir ortam varsa, havalandırması, sirkülasyonu tam yeterli değilse ki kişiler bunu anlar, bilir orada tedbiri elden bırakmasınlar” dedi.

Başhekim Adaş'tan hatırlatma dozu açıklaması: 'Yoğunluk var, poliklinik sayımızı arttırdık'

“Yoğunluk üzerine aşılama poliklinik sayımızı artırdık”

Omicron varyantında hastalığın hafif şekilde seyretmesinin tedbirleri bırakmaya neden olmaması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Adaş sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu hastalığın gene öldürme riski, ağır geçirme riski var yok değil, o nedenle basit önlemleri elden bırakmasınlar. Özellikle kapalı, kalabalık ortamda buna çok dikkat etsinler. 6’ncı dalga gelmeden önce biz iki basamaklı sayılara inmiştik. Yatan hasta sayımız 10-15 civarındaydı. Aşılama önemli, vatandaşlarımız gelsinler. Biz burada haftanın 7 günü hizmet veriyoruz. Çok rahat randevusunu alabilir, aşısını olabilirler. Sadi Konuk’ta öyle, diğer devlet hastanelerinde de öyle lütfen ihmal etmesinler. Aşılamada yoğunluk var, vatandaş yoğun ilgi gösteriyor. Biz o nedenle gelen yoğunluk üzerine aşılama poliklinik sayımızı artırdık. Cumartesi, pazar da yapıyoruz vatandaş çok rahat gelebilir. Lütfen hatırlatma dozunu olsunlar, basit bir şey 20-30 dakikalık bir zaman harcayacaklar ama uzunca bir süre rahat edecekler. Test sayımız da arttı, her iki hastanemizde de test yapılmaktadır”

Başhekim Adaş'tan hatırlatma dozu açıklaması: 'Yoğunluk var, poliklinik sayımızı arttırdık'

“İnsanlar vakalar çoğalınca aşıya koşuyorlar”

Aşı olmaya gelen vatandaşlardan 52 yaşındaki Hülya Koşar, “Aşı için geldim, beşinci aşım daha önceden dört tane daha yaptırmıştım. Kesinlikle aşı şart çünkü yine covid patladı. Aşı çok büyük koruyucu bizim için, çok büyük bir nimet, aşı olmazsa bu hastalıktan kurtulma şansınız çok zayıf ve daha ağır atlatıyorsunuz. O ağrılı süreci çekmemek için bence kesinlikle aşı olmaları gerekiyor. İnsanlar aşıdan sonra covid de azaldığı için çok gevşedi, maskeler kalktı, hiç dikkat edilmiyor. Zaten bu dikkatsizlikten dolayı vakalar çoğaldı. Biraz daha dikkatli olursak steril bir ortamda değilsek muhakkak maske kullanılması gerekiyor. İnsanlar aşı olmuyorlar, vakalar çoğalınca koşuyorlar, aslında bunu daha önce yapmak gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Tekerlekli sandalyeyle gelip aşımı oldum, herkese tavsiye ediyorum”

Aşı olmaya tekerlekli sandalye ile gelen 87 yaşındaki Beyhan Sabahat Tomakan, “87’ye girdim aşı oluyoruz çünkü bu bizim için çok önemli sağlık, sıhhat için herkesin de olmasını arzu ediyorum. Ben bugün beşinci aşımı oldum, bunlar bizim için çok faydalı şeyler. Aşıdan sonra hastalık gelse bile hafif atlatıyorsunuz. Aşıları olduktan sonra ailecek geçirdik, gayet rahat geçirdik. Ben tekerlekli sandalyeyle hastaneye gelip aşımı oldum, herkese de bunu tavsiye ediyorum” diye konuştu.

Hasibe Karadağ - Alper Suat Tutaşı

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Sakarya Para vermeyen annesini benzin dökerek yakan şahıs tutuklandı Sakarya’nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı aldıktan sonra benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe veren şahıs tutuklanarak cezaevine gönderildi. Elleri sargıda adliyeye sevk edilen şahsın, kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” ifadeleri de dikkatlerden kaçmadı. Korkunç olay, 18 Nisan Perşembe günü Akyazı ilçesi Erdoğdu Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, geçtiğimiz hafta annesi M.Y.’den (64) geçtiğimiz hafta bir miktar para alan ve tekrar isteyince ret cevabı ile karşılaşan Ö.Y. (42) öfkelendi. Ö.Y., maddi ve ailevi sorunları iddiası ile benzin dökerek annesi ve kendisini yaktı. Durumun haber verilmesi üzerine bölgeye jandarma ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk müdahalesi olay yerinde yapılan talihsiz kadın, ilk olarak Akyazı İlçe Devlet Hastanesi’ne buradan da Sakarya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırıldı. Vücudunda 2 ve 3’üncü derece yanıklar oluşan ve hayati tehlikesi bulunan M.Y., buradaki müdahalelerinin ardından Kocaeli Şehir Hastanesi Yanık Ünitesi’ne sevk edildi. Elleri sargılı şekilde adliyeye sevk edilen şahıs tutuklandı Her iki elinde de yanıklar oluşan şüpheli Ö.Y. ise olaydan kısa bir süre sonra yakalanarak ilçe jandarma komutanlığına götürüldü. Şahıs, burada tamamlanan işlemlerinin ardından elleri sargılı bir şekilde adliyeye sevk edildi. Ö.Y.’nin kendisini görüntüleyerek soru yönelten gazeteciye, “Niye çekiyorsun ki bu kadar, ne yaptığımı sen nereden biliyorsun?” cevabını vermesi ve ‘Pişman mısınız?’ sorusunu ise yanıtsız bırakması dikkatlerden kaçmadı. Adliyeye sevk edilen Ö.Y., tutuklanarak cezaevine gönderilirken, hastanede tedavi gören M.Y.’nin hayati tehlikesinin devam ettiği öğrenildi.
İstanbul Frenleri tutmayan otomobil, 14 aracı biçti Ümraniye’de frenlerinin tutmaması sonucu kontrolden çıkan otomobil park halindeki 14 araca çarptı. Olay saat 21.45 sıralarında Ümraniye Armağanevler Mahallesi 23 Nisan Caddesi’nde meydana geldi. Frenleri tutmayan 34 DGK 750 plakalı Fiat marka ticari araç, seyir halindeyken Range Rover marka araca çarptı. Çarpışma sonucu lastiği fırlayan 34 DGK 750 plakalı hızını alamayıp 14 araca çarparak durabildi. Kazada şans eseri ölen yada yaralanan olmazken otomobillerde maddi hasar meydan geldi. Kazayı yapan sürücünün araçtan indikten sonra şok halinde olduğunu gören vatandaşların araması sonucu olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Maddi hasar meydana gelen bazı araçlar çekici yardımıyla götürülürken, kaza sonrası cadde polis kontrolünde trafiğe açıldı. Öte yandan kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü. Kazayı gören Zafer Karagül, "Bu yol tehlikeli. Yukarıdan gelen araba geldiği zaman bu aşağıdan yukarı araba çıkamıyor. Bu yolu tek yola çevirdikleri zaman veyahut yan yolla açtıkları zaman sıkıntı biraz azalabilir. Birkaç defa çöp kamyonu viraj alamadığı için oraya yuvarlandı. Gene bu dört yol ağzında 3-4 kere kazalar oldu. ’Ne oldu?’ freni tutmayan araba vura vura aşağı indi. Allah’tan büyük bir kazaya engel oldu" dedi. Başka görgü tanığı Serdar Burak Eker, "Doblo sürücüsü var bizim yaşlarımızda 2 tane çocuk, çok hızlı geliyorlar. Yerler de ıslak olduğu için hakimiyetini kaybetmiş. Önde bir panelvan vardı, ona sürttü. Sonra otomobile çarptı. Sonra jeep kurtulayım derken ona ön sağ kafasından çarptı. Sonra park halindeki araçlara çarparak tır dorsesinin orada durdu. Zaten Doblo’nun tekeri orada kaldı, kıvılcımlar falan çıkıyordu. Çocuk büyük ihtimalle şoktan dolayı sarhoş zannedildi, linç ettiler çocuğu. Polis geldi kaldırdı, ifade vermeye götürdüler. Kaldırıma çıkan araçlar oldu baya büyük maddi hasarlı kaza ama can kaybı yok. Ben 20 yaşındayım çocuk da benim yaşlarımda bir şey ama şoktan dolayı konuşamıyordu. Öyle üzüldüm kendisine" ifadelerini kullandı.