KENT HABERLERİ - 07 Ekim 2015 Çarşamba 12:27

Başkan Akgün: 'Daha fazla köpeğe bakacak gücümüz yok'

A
A
A
Başkan Akgün: 'Daha fazla köpeğe bakacak gücümüz yok'

Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, vatandaşlardan ilçedeki köpekleri sahiplenmelerini isteyerek, “Büyükçekmece Belediyesi zaten şu an 4 binin üzerinde köpeğe bakıyor. Daha fazla köpeğe bakmaya gücümüz yok. Barınması, doyurulması ve bakımları için milyonlarca lira para harcıyoruz" dedi.

Yaz aylarında nüfusu 1 milyona yaklaşan Büyükçekmece'de, yazlıkçıların giderken sokağa terk ettikleri 300'den fazla köpek ilçe gündemin ilk sırasına oturdu.
Her yıl olduğu gibi bu yıl da okullar açıldıktan sonra Büyükçekmece'yi terk eden yazlıkçıların sokağa bıraktıkları köpek sayısında patlama olduğuna dikkat çeken Büyükçekmece Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün; barınakta 4 binin üzerinde köpeğe baktıklarının altını çizerek, vatandaşlardan bu köpekleri sahiplenmelerini istedi.

"BİR KÖPEĞİ DE BEN SAHİPLENDİM"
Büyükçekmece Belediye Meclisi'nin Ekim ayı oturumunda konuyu gündeme getiren Belediye Başkanı Dr. Hasan Akgün, her yıl olduğu gibi bu yıl okullar açıldıktan sonra Büyükçekmece'de sokağa bırakılan kedi ve köpek sayısında artış olduğuna dikkat çekerek, "Son günlerde vatandaşlarımızdan da bu konuda gelen şikayetler artmaya başladı. Maalesef yine çok sayıda köpek sokaklara atılarak kaderlerine terk edildi. Bu köpeklerin içinde çok güzel ve çok iyi cins köpekler var. Hatta bir tanesini de bakmak için ben aldım. Vatandaşlarımıza sesleniyorum, bu güzel köpeklere bakabilecek olanlar Büyükçekmece Belediyesi Sokak Hayvanları Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi'ne müracaat etsinler. Bakımını üstlendiğiniz her köpek bizim yükümüzü biraz olsun azaltacaktır. Büyükçekmece Belediyesi zaten şu an 4 binin üzerinde köpeğe bakıyor. Daha fazla köpeğe bakmaya gücümüz yok. Barınması, doyurulması ve bakımları için milyonlarca lira para harcıyoruz. Sesimizi kimseye duyuramıyoruz" dedi.

300'DEN FAZLA KÖPEK TERK EDİLDİ
Okulun açılmasıyla birlikte Büyükçekmece’yi terk eden yazlıkçıların özellikle sahil kesimlerinde terk ettikleri köpeklerin sayısı bu yıl 300'ü aştı. Büyükçekmece Belediyesi Sahipsiz Hayvanlar Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne son günlerde çok sayıda yaralı köpeğin geldiğini belirten veteriner Murat Altın, "Diğer yıllarda olduğu gibi bu yılda yaz sonunda barınağımızın nüfusu arttı. Trafik kazası ve diğer köpeklerin saldırısı sonucu yaralı köpeklerimiz var. Terk edilen köpekler sokağa hemen adapte olamıyor. Yaralanan köpeklerin tedavileri bittikten sonra tekrardan doğaya adapte edebilirsek aldığımız yerlere bırakacağız veya sahiplendirme yoluna gideceğiz" ifadelerini kullandı.
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Antalya Çöl tozu 30 Nisan’a kadar temizlenecek Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, Antalya, Burdur ve Isparta’da etkisini gösteren Çöl tozu taşınımı konusunda uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının bölgede olan yoğunluğuna dikkat çekilen açıklamada, “Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarımızda olumsuz etkiler gösterebilir. Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir” denildi. Bugün, Antalya, Isparta ve Burdur çevrelerinde yoğun bir şekilde gözlenen çöl tozu taşınımı ile ilgili Çevre Mühendisleri Odası Antalya Şubesi, yazılı bir açıklama yayınlayarak uyarıda bulundu. Çöl tozu taşınımının çeşitli sağlık, çevre ve ekonomik etkilere neden olabileceğine dikkat çekilen açıklamada, oda olarak kamuoyunu bilgilendirme ve önlemlerin alınması gerekliliği konusunda uyarı yaptıkları belirtildi. Çöl tozunun solunum yolu, kalp ve akciğer hastalıkları olan bireyler başta olmak üzere hassas ve alerjik tepki veren vatandaşlarda olumsuz etkiler gösterebileceği aktarılan açıklamanın devamında, “Ayrıca, görüş mesafesinde düşmeye sebep olabilir. 25 Nisan 2024 tarihinden itibaren çöl tozu etkisinin azalması beklenirken, yere çöken tozun tekrar havalanarak olumsuz etki oluşturması muhtemeldir. Genellikle çöl tozu geçtikten en geç 2 gün içerisinde yağış ile birlikte atmosferden temizlenirken, bu sefer 30 Nisan 2024’e kadar bölgemizde yağış beklenmemektedir” denildi. Bu süreçte çöl tozu taşınımının etkilerini en aza indirmek için vatandaşlara önlem olarak önerilerin de belirtildiği açıklamanın sonunda, şu ifadelere yer verildi: "Çocuklar ve kronik sağlık sorunları olan bireyler dış ortamda uzun süre vakit geçirmemelidir. Göz yanması gibi rahatsızlıkların yanı sıra mevcut hastalıkların tetiklenme riski bulunmaktadır. Görüş mesafesinin aniden azalabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Karayolunda seyahat ederken çöken toz sebebiyle takip mesafeleri uzatılmalıdır. Vatandaşlarımızın T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından işletilen hava kalitesi izleme istasyonları verilerini takip ederek gerekli önlemleri almalarını rica ederiz (https://sim.csb.gov.tr/Services/AirQuality). Çevre Mühendisleri Odası olarak, çöl tozu taşınımının etkilerini azaltmak ve halkın sağlığını korumak için tüm ilgili kurum ve kuruluşların işbirliği içinde hareket etmesi gerektiğini vurgulamaktayız.”