EKONOMİ - 25 Kasım 2016 Cuma 16:16

Bayrak: 'ÖTV’deki artış orta sınıf araçları etkilemeyecek'

A
A
A
Bayrak: 'ÖTV’deki artış orta sınıf araçları etkilemeyecek'

ÖTV'deki kademeli artışı değerlendiren MASFED Başkan Yardımcısı Erdoğan Bayrak, çıplak satış fiyatında 40 bin liranın altındaki araçlarda çok fazla vergi artışı olmayacağını belirterek, fiyatı 40 bin-70 bin arası olan araçlarda ise yaklaşık 2 bin 360 ile 4 bin 130 lira arasında vergi artışı olacağını söyledi.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranlarındaki değişiklik Resmi Gazete'de yayınlayarak yürürlüğe girdi. ÖTV zammı ile araba fiyatları kademeli artış gösteriyor. Kanuna göre; motor silindir hacmi 1600 CC'yi geçmeyip, değeri 40 bin lirayı aşmayanlar için yüzde 45, 40 bin ve 70 bin lira arasındakilere ise yüzde 50 ÖTV uygulanacak. Motor silindir hacmi 1600- 2000 CC olan, değeri ise 100 bin lirayı aşmayan araçların ÖTV’si yüzde 100 olarak belirlendi.

Konuyla ilgili İHA'ya açıklama yapan Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Başkan Yardımcısı Erdoğan Bayrak, “Artış sıfır araçları etkileyecek. Bununla beraber biz ikinci el otomobil satıcılarını da ister istemez etkileyerek yeniden bir düzenleme olması gerekecek. Bugün fiyatı 40 bin bandında olan araçların fiyatları değişmiyor. Sayın Maliye Bakanımız Naci Ağbal bugün sabah toplantıda da açıkladı. 40 bin lira aracın fiyatı değil çıplak fiyatı bunun içine ÖTV ve KDV de eklendiği zaman bu araçların ortalama fiyatı 60-70 bin lira civarına çıkıyor. Bu 60-70 bin liraya giden araçlarımız bizim iç piyasada orta sınıf dediğimiz en çok talep edilen arabalar. Bunlarda çok fazla fiyat değişikliği olmadığı için vatandaşın çok panik yapmasına gerek yok. Vatandaşımız ‘Biran önce araç alayım fiyatları değişmesin’ diye piyasaya saldırmasınlar, rahat olsunlar” dedi.

“Lüks araçlarda 60 bin liraya kadar artış olabilir”
Asıl etkiyi lüks araçların göreceğini belirten Bayrak, “Diğer bantta 70 bin lira ile 100 bin lira arasındaki araçlara baktığımız zaman ister istemez artış olacak oda rakamsal olarak düşündüğümüzde ortalama 7-8 bin lira fiyatın üstüne çıkacak. 100 bin liranın üstündeki araçlar asıl etkiyi görecek. Oradaki fiyat artışı 20-27 bin lira arasında değişiyor. Bide bunun en üst seviyesi var lüks araç dediğimiz orada yüzde 145'den yüzde 160’a çıkıyor ÖTV, buradaki fiyat aralığı 30 ile 60 bin lira arasında değişecek” diye konuştu.

Artışın Aralık ayında piyasaya yansımayacağını düşündüklerini ifade eden Bayrak, sözlerini şöyle tamamladı: "Bunlar piyasaya yansır mı sorununa, Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu olarak görüşümüz, Aralık ayında çok yansımayacağı yönünde. Çünkü satıcı firmalar bunu bir şekilde amorti edeceklerdir. Aracın fiyatına göre ÖTV alacağız diyor vatandaşın orada kafası karışmaması gerekiyor. Aracın fiyatı derken piyasadaki bayiye gittiğiniz zaman bayinin size anahtar teslim sattığı fiyat değil bayiye fatura bedeli yani çıplak fiyatı oda Sayın Bakanımız Ağbal’ın söylediği gibi fatura bedeli 40 bin lira olan araçlarda ÖTV ve KDV ekleniyor. Rakam öyle 60-70 bin liraya çıkıyor. O araçlarda fiyat farkı çok fazla olmayacak. Ama 41 bin ve 70 binin üstünde olursa o zaman fiyat artışı olacak. Vatandaşımız bayiden araba alacakları zaman arabanın çıplak fiyatını görmek isteyebilirler. Ona göre hesapla yapabilirler. Ona dikkat etmeleri gerekir". 

Gül Kaba - Ali Canberk Özbuğutu 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Muğla Başkan Ünlü, Muğla’da temaslarda bulundu Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Muğla Valisi İdris Akbıyık, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal’ı ziyaret etti. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü; bugün Muğla’da bir dizi ziyaret gerçekleştirdi. Muğla Valisi İdris Akbıyık’ı makamında ziyaret eden Ünlü ve beraberindekiler ayrıca Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras ve Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal’a hayırlı olsun ziyaretinde bulundu. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Belediye Meclis Üyeleri Müjgan Gürgan, Ahmert İnoğlu, İlkay Şimşek, Ahmet Özdemir, Erdem Karaosmanoğlu, Kemal Açar, Erdal Nur, Alara Kargın ile birlikte ilk olarak Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ı makamında ziyaret etti. Hayırlı olsun dileklerini ileten Başkan Ünlü, “Muğla ve Marmaris için büyük işler yapacağına inandığım Ahmet Başkanımızla omuz omuza çalışacak, kentimizi hak ettiği yere taşıyacağız. ‘İşimiz gücümüz Muğla’ diyerek çıktığı bu onurlu yolda kendisine ve ekibine üstün başarılar diliyorum” diye konuştu. MBB Başkanı Ahmet Aras da ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirerek “Hep birlikte Muğla için çalışacağız” ifadesini kullandı. Başkan Acar Ünlü ve beraberindekiler daha sonra Menteşe Belediye Başkanı Gonca Köksal’ı ziyaret etti. Muğla’nın tek, Menteşe’nin de ilk kadın belediye başkanı olan Gonca Köksal’ı tebrik eden Başkan Ünlü, “Gonca başkanımız kadınların gücünün temsilcisi olarak Menteşe’de çok başarılı olacak ve önemli işlere imza atacak. Buna inancım tam” şeklinde konuştu. Başkan Ünlü ve meclis üyelerine teşekkür eden Köksal ise Muğla’daki belediye başkanları olarak her zaman yan yana olacaklarının altını çizdi. Marmaris Belediye Başkanı Acar Ünlü, Muğla’daki son ziyaretini Vali İdris Akbıyık’a gerçekleştirdi. Valilik makamındaki ziyarette Başkan Acar Ünlü, Vali Akbıyık’ı Marmaris’e davet etti.
Ankara Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Günü’nü kutladı Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Dünya Fikri Mülkiyet Günü’nü; temsil ettiği değerleri korumak, yaygınlaştırmak ve geliştirmek noktasında kutluyorum" dedi. Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Ersoy, “Dünya Fikri Mülkiyet Günü” dolayısıyla bir mesaj yayımladı. Mesajda telif hakkını da kapsayan ve fikri mülkiye haklarına ilişkin farkındalığı arttırmak için 2000 yılından itibaren her yıl 26 Nisan’ın ’Dünya Fikri Mülkiye Günü’ olarak kutlandığı ifade edildi. Bakan Ersoy, Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından ilan edilen 2024 yılının temasına ilişkin, şunları kaydetti: "Dünya Fikri Mülkiyet Örgütü tarafından 2024 yılının teması, ’Fikri Mülkiyet ve Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri: Ortak Geleceğimizi Yenilikçilik İnşa Etmek’ olarak belirlendi. Bu pencereden baktığımızda; yenilikçiliğin teşvik edilmesinde ve sürdürülmesinde fikri mülkiyetin oynadığı etkin rolün, 2024-2028 yıllarını kapsayan 12. Kalkınma Planı başta olmak üzere ülkemizin önemli politika belgelerinde karşılık bulduğunu memnuniyetle ifade etmek isterim." Kültür ve Turizm Bakanlığının telif haklarında sürdürülebilir kalkınmaya ve Türkiye’nin kültür-sanat hayatına katkısını artırmak amacıyla çalışmalar yürüttüğünü belirten Bakan Ersoy, "Geldiğimiz noktada ‘Dünya Fikri Mülkiyet Günü’nü; temsil ettiği değerleri korumak, yaygınlaştırmak ve geliştirmek noktasında attığımız adımların, elde ettiğimiz kazanımların memnuniyetiyle ve daha fazlasını yapma, bu hususta öncü ve özgün konuma gelme kararlılığımızı vurgulayarak kutluyorum" ifadesi kullanıldı.
Karabük U18 Türkiye Şampiyonası 1. Kademe Grubu Karabük’te başladı Karabük’te dört gün sürecek U18 Türkiye Futbol Şampiyonası 1. Kademe müsabakaları başladı. Karabük Onur Futbol Sahası’nın ev sahipliğini yaptığı U-18 Türkiye Futbol Şampiyonası 1. Kademe müsabakalarında altı farklı şehirden 6 takım yer alıyor. Şampiyona 25-28 Nisan tarihleri arasında oynanacak ve bu müsabakalardan birinci çıkacak takım 2. kademe mücadelelerine katılmaya hak kazanacak. Karabük’ün futboluna, ekonomisine ve reklamına katkı sunması için U18 Türkiye Futbol Şampiyonası 1. Kademe müsabakalarında 6 takıma ev sahipliği yaptıklarını söyleyen Karabük Amatör Spor Kulüpleri Federasyonu Başkanı İhsan Çevik, “Ankara Gölbaşıspor, Eskişehir DSİ Bentspor, Zonguldak Asmaspor, Kastamonu Köy Hizmetleri İdare Spor Kulübü, Bartınspor ve Bolu 14 FK takımları mücadele ediyor. Takımlarımızı en güzel şekilde ağırlamaya çalışıyoruz. Şehrimize elimizden geldiğince hizmet etmeye çalışıyoruz. Katılan tüm takımlara başarılar diliyoruz” dedi. Başkan Çevik, 6 takımda ortalama 25 sporcudan 150 sporcu yar aldığını belirterek, “Bu etabı birincilikle bitiren takım 2. kademe müsabakalarına katılacak. Oradan da başarı ile çıkarsa 3. kademede final müsabakasında ter dökecekler. Karabük’teki mücadelelerden galip çıkacak takım yarı finallere hak kazanacak diyebiliriz” şeklinde konuştu. U18 Türkiye Futbol Şampiyonası 1. Kademe müsabakalarının final mücadelesi 28 Nisan Pazar günü saat 11.00’de Onur Futbol Sahası’nda oynanacak.