EKONOMİ - 19 Ocak 2018 Cuma 08:00

Beyaz eşya sektörü 2017’de yüzde 7,3 büyüdü

A
A
A
Beyaz eşya sektörü 2017’de yüzde 7,3 büyüdü

Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği (TÜRKBESD), tarafından açıklanan verilere göre; beyaz eşya sektörü 2017 yılında yüzde 7,3 büyüdü. Alt bileşenlerde ise ihracat yüzde 6 büyürken, ÖTV teşviki ile iç satışlarında yüzde 11’lik bir büyüme gerçekleşti.

Türkiye’nin en önde gelen firmalarını bünyesinde barındıran ve dünyanın en büyük ikinci üreticisi olan beyaz eşya sektörünü temsil eden Türkiye Beyaz Eşya Sanayicileri Derneği, İstanbul’da düzenlediği basın toplantısı ile sektördeki 2017 yılına dair gelişmeleri ve 2018 beklentilerini açıkladı. Sektör, 4 beyaz eşyada (buzdolabı, çamaşır makinası, bulaşık makinası, fırın) 2017’de yüzde 7,3 büyüdü. Alt bileşenlerde ise ihracat yüzde 6 büyürken, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) teşviki ile iç satışlarında yüzde 11’lik bir büyüme gerçekleşti. Şubat-Eylül 2017 döneminde geçerli olan ÖTV’nin sıfırlanması ile 2017’de 621 bin adet ortalama satış gerçekleştiği, ÖTV teşvikinin son dönemi olan Eylül’de ise 808 bin adetlik satış ile rekor kırıldığı belirtildi.

Dernek, Türk beyaz eşya sanayinin 4 ana üründe, 2018 yılında ihracatta yüzde 6,4, iç satışta yüzde 5,5 ve bu verileri kapsayan toplam pazar hacminde ise yüzde 6,1 oranında büyüme beklentisi olduğunu da paylaştı.

“Türkiye’deki ekonominin üzerinde bir büyümeyle kapatmış oluyoruz”

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkanı ve Vestel Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Ergün Güler, sektörü Türkiye ekonomisinin üzerinde bir büyüme ile kapattıklarını belirterek, “Geçen sene yılbaşında 2017 yılını 7.2 büyümeyle kapatacağımızı öngörmüştük. Yılı 7.3 ile kapattık. Çok keskin bir tahminde bulunmuşuz. Alt bileşenlere baktığımızda 7.3’ü teşkil eden büyümenin 10.7’si iç piyasa satışlarından geliyor. İhracattan gelen büyüme rakamı ise yüzde 6 olarak gerçekleşti. Yine baktığımızda her iki rakam da Türkiye’deki büyümenin Gayrisafi yurt içi hasılanın (GSYİH) üzerinde büyümeler olduğunu görüyoruz. Toplam olarak da yine Türkiye’deki ekonominin üzerinde bir büyümeyle kapatmış oluyoruz” diye konuştu.

İç piyasada büyüme beklentisi yüzde 5,5

İç piyasadaki büyüme beklentilerini de paylaşan Güler, “2018 için büyüme öngörüsü olarak iç piyasada yüzde 5,5 olmasını bekliyoruz ama neye istinaden; paydaştan farklı öngörüler var Gayrisafi yurt içi hasılayla ilgili yüzde 4,5 öngörülüyor. Bu olduğu takdirde diyoruz” dedi.

“ÖTV teşvikinin çok olumlu etkisini gördük iç piyasada”

“2017 yılında ÖTV teşvikinin çok olumlu etkisini gördük iç piyasada” diyen TÜRKBESD Yönetim Kurulu Başkanı Ergün Güler, şu ifadeleri kullandı:

“İç piyasada bizim büyüme beklentimiz yüzde 5 iken yüzde 10.7 olarak gerçekleşti. Çünkü Gayrisafi yurt içi hasılada yüzde 3,5 beklenti varken yılı yüzde 6,5 ile kapatması öngörülüyordu. Orada da olumlu yönde iki katı bir sapma var. Biz bu ÖTV teşvikinin bütün sektörü ayağa kaldırdığını gördük. Çünkü söz konusu olan sadece biz değiliz. Günün sonunda 500 tane yan sanayimiz; 15 bin tane bayimiz, 3 bin 500 tane servisimiz var ve cironun yüzde 75’i ihracata gidiyor. Buraya teşvik verdiğiniz zaman doğrudan 60 bin kişi dolaylı olarak 600 bin kişinin dahil olduğu bir ekosisteme teşvik vermiş oluyorsunuz. Burada verilen teşvik hep altını çizdiğimiz gibi bütçemizde herhangi bir açığa yol açmıyor. Çünkü ÖTV’nin kaybını fazlasıyla ilave hasılattan gelen Katma Değer Vergisi (KDV) geliri, kurumlar vergisi geliri, muhtasar ve stopaj geliri fazlasıyla kapatıyor”. 

Rıfat Fırat - Fatih Gavuz
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Erzincan’da tarım bölümü öğrencileri hem öğreniyor, hem üretiyor Erzincan’da meslek lisesi öğrencileri okulun bahçesindeki serada fide yetiştiriciliği yaparak hem öğreniyor hem de ekonomiye katkı sunuyor. Tarım bölümü öğrencileri, serada teorik eğitimlerini uygulama fırsatı buluyor. Erzincan İl Millî Eğitim Müdürlüğü’nün destekleri ile kurulan seralarda sebze fidesi üretim faaliyeti 2020 yılında başlayarak Tarım Alanı öğretmen ve öğrencileri tarafından kurulduğu yıl 30 bin sebze fidesi üretimi gerçekleştirildi. 2021 yılında Covid-19 nedeniyle uzaktan eğitim yapıldığı için, sebze ve aromatik bitki fidesi üretim faaliyetleri öğrencilerin okulda olmaması nedeniyle Tarım Alanı öğretmenleri tarafından yapıldı. Okul serasının üretim kapasitesi, pandemi olmasına rağmen, 2021 yılında iki katına çıkarılarak 60 bin adet fideye ulaştı. 2022 yılında ise mevcut serada tam kapasiteye ulaşılarak 90 bin sebze ve aromatik bitki fidesi üretildi. 2023 yılında da serada 95 bin fide üretimi yapıldı. Bu sene ise 110 bin fide üretimi yapıldı. Serada, domates, biber, hıyar, kabak, kavun, karpuz, lahana, patlıcan ve 3 cins aromatik bitki olarak reyhan, kekik, fesleğen üretimi olmak üzere toplamda 35 farklı tür fide üretimi yapılıyor. Üretimde yerelde halkın lezzet olarak en çok tercih ettiği ata tohumları kullanılmaya özen gösterilirken, ticari anlamda üretim yapmak isteyenler için yüksek verimli hibrit türlerin de üretimi gerçekleştiriliyor. Kullanılan tohumların genelde ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 30 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticiler için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı vatandaşlardan oldukça rağbet görüyor. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11. sınıf öğrencisi Tuba Bakartepe, “Biz derste gördüğümüz teorik işlemleri serada uygulayabiliyoruz. Serada fidelerimizi yetiştiriyoruz. İlaçlaması, gübrelemesi, sulaması hep bizim elimizden geçiyor. Organik gübreyle kendimizin yetiştirdiği fideleri halkımıza sunuyoruz.” dedi. Erzincan Gül Celal Toraman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdür Başyardımcısı Abdullah Çiftçi’de, “Okulumuzun üretim üssü olan seramızdayız. Bu serada öğretmen ve öğrencilerimizle 100 binin üzerinde fide üretilmiş durumda. Kullanılan tohumların genelinin ata tohumu olması, üretilen fidelerin piyasa fiyatlarına nispeten en az yüzde 20 daha ucuz olması, hastalıklara dayanıklı olmaları, çeşitlerin doğru olarak verilmesi, ticari olarak üretim yapan üreticilerimiz için ise yüksek verimli hibrit türlerin de olması gibi nedenlerden dolayı halkımızın talebi fazla olmaktadır. Ayrıca üretilen fideler sosyal projeler dahilinde ihtiyaçlı ailelere ücretsiz olarak verilerek, öğrencilerimiz nezaretinde söz konusu ailelerin üretim faaliyeti yapmaları ve ailelerin geçimlerine katkı sağlamaları hedeflenmektedir." dedi.