GÜNDEM - 30 Aralık 2017 Cumartesi 16:59

Beyoğlu'nun simgesi nostaljik tramvay seferlere başladı

A
A
A
Beyoğlu'nun simgesi nostaljik tramvay seferlere başladı

İstiklal Caddesi’ndeki yenileme çalışmaları nedeniyle Ocak ayı ortasında durdurulan nostaljik tramvay düzenlenen törenle sefere başladı. Tramvay bir hafta boyunca ücretsiz hizmet verecek.

Elektrikli tramvayların günümüzdeki temsilcisi ve canlı örneği olan nostaljik tramvay Taksim-Tünel arasındaki seferlerine tekrar başladı. İstiklal Caddesi’ndeki yenileme çalışmaları nedeniyle 2017 Ocak ayı ortasında durdurulan nostaljik tramvayın tekrar sefere başlaması için düzenlenen törene İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Mevlüt Uysal, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve İstanbul İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan katıldı.

148 kilometrelik altyapı borusu döşendi

Törende konuşan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, İstiklal Caddesi’nde tarih boyunca sıkıntıların yaşandığını belirtti. Yapılan altyapı çalışmalarının ardından tekrar çalışma ihtiyaçlarının doğması sebebiyle kapsamlı bir çalışma yaptıklarını ifade eden Uysal konuşmasında şu ifadelere yer verdi; “Beyoğlu İstiklal Caddesi’nde sorunlar hiçbir zaman bitmedi. Çünkü burası Osmanlı döneminden bu yana kullanılan bir cadde. Her zaman alt yapı sorunları oldu. Yapılan çalışmalardan kısa bir süre sonra yeni çalışma ihtiyaçları doğdu. Burada çalışmaların uzun sürmesinin nimeti de artık bir daha kısa bir zaman içerisinde çalışma yapılmayacak olması. Yaklaşık 148 kilometrelik altyapı boruları döşendi. Bu altyapının yüzde 30’u boş olmakla birlikte gelecekte yeni teknolojilere ihtiyaç duyulması halinde o kanallar kullanılacak.”

Caddeyi korumak için bazı önlemler alındı

İstiklal Caddesi’nde caddeye ve binalara zarar veren unsurlar için de bazı önlemler alındı. Ağır tonajlı araçların İstiklal Caddesi’ne giremeyeceğini ifade eden Mevlüt Uysal, “Tren rayındaki titreşim nedeniyle zarar gören alt yapı ve binalarla ilgili tedbir alındı. Buradaki esnaf arkadaşlarımız da uzun soluklu bir sıkıntı yaşadılar ama onun karşılığı olarak inşallah önümüzdeki 30 yıl burada altyapıyla ilgili sıkıntı yaşanmayacak. Tarihi dokunun korunması için bu caddeye ağır tonajlı araçların girişini de engellemiş olacağız. Zorunlu olmayan araçlar buraya giremeyecek” dedi.

Tramvay bir hafta ücretsiz

Başkan Uysal ayrıca İstiklal Caddesi’nin zemininin ağaçlandırmaya uygun olmadığını da söyledi. Ancak İstiklal Caddesi’nin yeşilden mahrum olmayacağını ifade eden Mevlüt Uysal, “Belirli bölümlerde oturma alanları, bu alanların etrafında da değişik usullerle yeşillikler ve çiçeklendirmeler olacak” dedi. Vatandaşlara yılbaşı hediye olarak ise nostaljik tramvayın 1 hafta ücretsiz olacağını İBB Başkanı Mevlüt Uysal açıkladı.
1990 yılının sonlarında Taksim-Tünel arasında tekrar işletmeye alınan nostaljik tramvay, 1.870 metrelik hat üzerinde günde 3 bine yakın vatandaşa hizmet ediyor. 

Serdal Altıntepe

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Erzincan Dağlarda çiriş otu bereketi Doğu Anadolu Bölgesinde ve Erzincan’da bu günlerde çarşı pazarda sıkça görülen çiriş otu dağlarda yaban hayvanlarının da ilgisini çekiyor. Bahar ayları ile birlikte Erzincan’ın yüksek kesimlerinde ortaya çıkan çiriş otu vatandaşlar tarafından toplanmaya başlandı. Munzur Dağlarında yerli ve yabancı birçok kişiye rehberlik yapan Murat Aydemir, yaptığı gözlemlerde dağ keçilerinin de çirişi yediğini ifade etti. Dağlarda doğal olarak yetişen çirişten birçok yemek yapıldığını anlatan Aydemir, çirişten yapılan turşunun ayrı bir lezzet olduğunu söyledi. İnsanlar yüzyıllardır yaşamın neredeyse her alanında bitkilerden faydalanıyor. Bazı bitkiler tıbbi faydaları sebebiyle sağlık alanında kullanılırken bazı bitkiler besin bazıları ise boya ya da süs bitkileri olarak kullanılıyor. Çiriş otu da bu bitkilerden bir tanesi. Latincede Asphodelus aestivus L. olarak bilinen ve Zambakgiller familyasına ait olan çiriş otu, çoğu bölgede güllük, dağ pırasası, kirkiş otu, sarı zambak, yabani pırasa ve yeling otu olarak biliniyor. Toplumun büyük bir kısmı bazı hastalıkların tedavisinde tıbbi bitkilere başvuruyor. Bitkisel tedavi yöntemlerinin yan etkilerinin olmadığı ya da daha az olduğu düşünülmesi buna büyük bir etken olarak gösteriliyor. Çiriş otu da bölgede halkın tercih edilen bitkilerin başında yer alır. Çirişten birçok yemek yapılıyor Meryem Badayman, Ekin Dinçel ve Ayla Ünver Alçay tarafından yapılan bir araştırmada çirişin; yabani bir ot olup yenilebilmesinin yanında vitamin, antioksidan, lif ve mineral içerikleri ile vücudu besleyen özelliğe sahip olması sebebiyle yaygın olarak tüketildiği belirtildi. Çiriş otu, Afrika, Arap ülkeleri, Türkiye, Mısır ve Avrupa’nın bazı bölgelerinde görülen bir bitki türü. Türkiye’de Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişiyor. Çiriş otu genel olarak zararsız ve faydaları ile ön planda olan bir bitki olarak biliniyor. Bunun yanında çirişin yaprakları henüz tazeyken de yenilebiliyor. Ayrıca çirişten çorba ve birçok yemek de yapılıyor. Haşlandıktan sonra yumurta ile kavrulması ya da peynirle de karıştırılarak yufka ekmek içinde yeniliyor. Ayrıca kaşila diye adlandırılan bir yemeği de yapılıyor. Sevilen yemeklerden biri olan kaşila, çirişin kaynatılıp, içerisine bulgur katılarak, katılaşıncaya kadar pişirilmesiyle yapılıyor. Katılaştıktan sonra içi çukurlaştırılarak yağ dökülüp ve servis edilip yeniliyor.