ÇEVRE - 06 Aralık 2017 Çarşamba 05:47

Beyşehir Gölü Önemli Doğa Alanındaki balık türlerinin nesli tehlikede

A
A
A
Beyşehir Gölü Önemli Doğa Alanındaki balık türlerinin nesli tehlikede

Uzmanlar, Türkiye’nin en büyük tatlı su gölü olan aynı zamanda Önemli Doğa Alanı (ÖDA) olarak da belirlenen Beyşehir Gölü ve Toplama Havzası’nda yaşam süren 12 balık türünden 7’sinin neslinin tehlike altında, 2’sinin neslinin tehlike altına girmeye yakın ve 2’sinin de her an kaybedilmesi muhtemel hassas durumda türler olduğu uyarısında bulundu.

Doğa Derneği Önemli Doğa Alanları İzleme Sorumlusu Burçin Feran, 2006 yılında Türkiye’de yapılan çalışmayla 305 önemli doğa alanının belirlendiğini, bu önemli doğa alanları arasında Beyşehir Gölü’nün de yer aldığını belirterek, “Beyşehir Gölü ve Su Toplama Havzası’nın benzersiz bir coğrafya olarak önemli doğa alanı olmasını sağlayan 12 yerli balık türünden günümüzde 7’sinin neslinin tehlike altında bulunduğunu, 2’sinin neslinin tehlike altına girmeye yakın ve yine 2’sinin de her an kaybedilmesi muhtemel hassas durumda tür var. 1’i için yeterli veri bulunmadığını, bu türler dışında dünya üzerinde sadece Beyşehir Gölü’nde yaşayan Göğce balığının ise neslinin uzmanlara göre tamamen tükendiğinin belirtilerek, “Kızılkanat olarak bilinen tür, eski balıkçıların avını yaptığı ve dünyada sadece Beyşehir Gölü’nde yaşayan bir tür. Ancak, şimdi diğer türler gibi nesli tehlike altında olduğu için yakalanamıyor. Şimdilerde, Sarıöz, Soğuksu ve Üstünler çaylarında az da olsa rastlıyoruz. Beyşehir Sirazı, eski balıkçıların avladığı türlerden ama şimdi nesli tükenmek üzere olduğu için balıkçılardan da duyduğumuz bu, çok az çıkıyor” ifadelerini kullandı

“Aslında bu türler neslini korumaya çalıştığımız bir panda, bir kaplan kadar değerli”

Burçin Feran, bu tür balıkların panda ve kaplan kadar değerli olduğunu fakat göz önünde bulunmadığı için değer vermede geç kalındığını aktararak, “Yılan balığı (Cobitis battalgili) ticari öneme sahip bir tür küçük balıklarımızdan. Beyşehir Gölü’nün bir çeşit önemli parçasını oluşturuyor. Şimdilerde Çeltek Deresi, Eflatunpınarı ve İlırmak Deresi ile Akdeniz Havzasıyla, Beyşehir Gölü’nün coğrafi açıdan bağlantısı olması sebebiyle Manavgat Çayı’nda da rastlıyoruz. Bu balığın da yaşam alanı sürekli azalıyor. Yılan balığının ikinci türü olan ‘Taşısıran’ da nesli tehlike altında olan türlerden. Yine Sarıöz Deresi, Sarıçayır dereceli, Soğuksu, Üstünler, Çarşamba Kanalı ve Beyşehir Gölü çıkışında rastlanıyor. Hassas derecede değerlendirilen Kaya balığının da Eylikler, Üstünler, Sarıöz, Soğuksu, İlırmak, Çarşamba Kanalı ve Eflatunpınar havuzu önemli yaşam alanlarını oluşturuyor. Oxynomacheilus atili denilen Türkçe ismi olmayan bu türe de Beyşehir Gölü’nde, göle akan derelerde ve Manavgat Çayı’nda rastlanıyor. En önemli yaşam alanı yine Eflatunpınar. O kadar küçük olduğu için görmediğimiz için ismini bile vermemişiz ve bu zamana kadar topladığımız bilgilerde buna rastlayamadık. Aslında bu türler neslini korumaya çalıştığımız bir panda, bir kaplan kadar değerli. Ama, onlar kadar büyük ve göz önünde olmadığı için belki değer verme konusunda sanırım biraz gecikmişiz. Bölge insanının da yakından bildiği Yağ Balığı türü ise eti sevilen bir balık. Tek tük çıktığı söyleniyor ama o da nesli tehlike altında olduğu için gölde çok az rastlanıyor kendisine. Ot balığı diğer adıyla Hitit Yağ balığı olarak geçiyor, Eflatunpınar, Bakaran Deresi ve Yeşildağ’daki Deliktaş ile Derebucak Çayı en önemli yaşam alanlarını oluşturuyor. Çöpçü balığı, Salur Deresi’nde görülen bir tür, hassas kategorisinde yer alıyor. Dişli Sazancık Balığı ise Eflatunpınar Hitit Havuzu’nda çıplak gözle de görülebiliyor. Gölün kıyısal alanları, Büyükçay ve İlırmak deresinde rastlanıyor. Cüce Siraz Balığı da, küçük türlerimizden ve Eflutanpınar, İlırmak, Yeşildağ bölgesi bu balık için önemli yaşam alanlarından birisi. Son olarak Göğce balığını ise Beyşehir’de tanımayan, bilmeyen bulunmuyor. 1980’li yıllardan önce balıkçıların avlandığı türlerden. 1980’li yıllarından sonra ise nesli tükenmiş durumda" diye konuştu.

“Bunların yok oluşu, biyoçeşitliliğin yol olması aslında kültürün de elden gidişi anlamını taşıyor”

Önemli Doğa Alanı olarak belirlenen Beyşehir Gölü Havzası’ndaki türlerin neslini tükenme noktasına getiren sorunlara da değinen Feran, Beyşehir Gölü su seviyesinin düşmesiyle birlikte göl tabanında güneş gören yerlerin arttığını, bunun da otluk ve sazlık alanlarda artış yaşanmasına neden olduğunu belirtti. Nesli tehlike altındaki balıkların gölde yaşam alanlarına sıkışmış durumda olduğunu ve özellikle göle sonradan aşılanan türlerden sudak balığının etçil olmasından dolayı yerli balık faunasının yok olmasına sebep olduğunu da vurgulayan Feran, nesli tehlike altındaki türlerin korunması gerektiğini de vurgularken, Doğa Derneği olarak yürüttükleri proje çalışmasıyla ilgili ise şu bilgileri verdi: “Sudaktan kaçan türler artık göle ulaşan akarsularda yaşam mücadelesi veriyor. Bu küçük pınarlarda yer alan nesli tehlike altındaki balıkları da bulundukları bölgelerde korumamız gerekiyor. Beyşehir Gölü’nde sudak önemli bir ticari balık türü halini aldı. Bu nedenle balıkçıların vazgeçemeyeceği bir av türü. Ancak, en azından otçul olan diğer küçük türleri de sıkıştıkları yaşam alanında korumamız gerekiyor. Diğer yandan, tarımsal sulama için suya yapılan müdahaleler, habitatların yok olması, balıkların yaşam alanlarından, havuzlardan ve pınarlardan suların çekilmesi, yaşam alanındaki büyük kayıplar ile diğer tehditler, nesli tehlike altında olan türlerin tamamen yok olmasına yol açabilecek riskler taşıyor. Doğa Derneği olarak, biz bir yıldır sahada bu nesli tehlike altındaki türlerin korunması için çalışmalar yapıyoruz. Dernek olarak, yürüttüğümüz Beyşehir Gölü Havzası’ndaki nesli tehlike altındaki balık türlerini koruma Projesi, Beyşehir Gölü ve bu gölün toplama havzasında bulunan önemli balık türlerine dikkat çekiyoruz. Alanda bulunan balık türleri, Dünya Koruma Birliği (IUCN) Kırmızı Liste Ölçütlerine göre 7’si tehlikede (EN), 2’si hassas (VU), 2’si tehlike altına girmeye yakın (NT) ve 1’i için yeterli veri yok (DD) olarak sınıflandırılıyor.İlgili paydaşlarla ve kamu kurumlarıyla bu koruma planını paylaştık ve paylaşmaya devam ediyoruz. Bunun bilimsel altyapısını oluştururken, üniversitelere ve enstitülere de ziyaretlerimiz oldu. Onlardan da veriler topladık. Ama sadece bununla yetinmedik, balıkların yaşadığı yaşam alanlarına en yakın köyler, gölde balıkçılık yapan insanları da dinledik. Çünkü gölde balıkçılık yapan insanlar aslında nesli tehlike altındaki balıklarımızı en iyi tanıyanlar onlar. Onlara gölün ve balıkların eski halini, şimdiki durumunu, niye yok olmaya yüz tuttuklarını sorduk. Bunların yok oluşu, biyoçeşitliliğin yol olması aslında kültürün de elden gidişi anlamını taşıyor” dedi. 

Ali Rıza Önses
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aydın Aydın’da kuru otlar temizleniyor Aydın’ın Efeler ilçesinde üreticiler, havaların da ısınmaya başlamasıyla beraber yangın risklerine karşı kuru ot temizliğine başlarken, üreticilerden Erol Eser ise çim biçme makinesiyle bahçesindeki kuru otlarını temizleyerek geleneksel anız yakma yöntemine karşı farkındalık oluşturdu. Türkiye’nin en sıcak illerinden olan Aydın’da havaların ısınmasıyla birlikte zeytin, incir gibi bahçelerde yangın risklerine karşı kuru ot temizliği başladı. Aydınlı üreticileri ise gözü gibi baktıkları ağaçlarıyla birlikte çevrenin korunması için bakım ve temizlik telaşı sardı. Her yıl çok sayıda kuru ot sebebiyle çıkan yangınların önüne geçmek ve tedbir almak amacıyla çalışmaya başladıklarını ifade eden Efeler ilçesinde yaşayan zeytin üreticilerinden Erol Eser ise geleneksel anız yakma yönteminin risklerine de dikkat çekerek farkındalık oluşturdu. Çim biçme makinesiyle kuru ot temizliği yapan Eser, anız yakma yönteminin kontrol edilemediğinde büyük yangınlara sebep olduğunu hatırlattı. “Anız yakma yönteminden uzaklaşılmalı” Havaların ısınmasıyla birlikte yangın riski oluşturan kuru otları temizlemeye başladıklarını ifade eden Eser; “Havalar artık ısınmaya başladı. Biz de bahçelerimizde bakımlara başladık. Özellikle yangın riski oluşturan kuru otları temizliyoruz. Kuru otları temizleyerek hem gözümüz gibi baktığımız ağaçlarımız hem de doğayı koruyoruz. Ancak birçok üreticimiz hala daha geleneksel olan anız yakma yöntemini kullanıyor, kuru ot temizliğinde. Bu yöntemden artık uzaklaşmamız gerekiyor. Çünkü her yıl çok sayıda anız yakılması sonucu yangınlar çıkıyor. Kontrol edilemediğinde de geri dönülemez bir boyuta ulaşıyor yangınlar. Bunun önüne geçmemiz gerekiyor. Biz de bu yüzden bahçemizdeki otları, çim biçme makinesi ile temizliyoruz. Herkesin bizim gibi duyarlı olmasını istiyorum. Dikkatsizce yakılan anızlar sebebiyle çıkan yangınlar hem üreticinin gözü gibi baktığı ağaçları yok ediyor hem de orman yangınlarına kadar büyüyebiliyor. Ayrıca piknik başta olmak üzere arazilere gelen birçok vatandaşın da duyarlı olmasını istiyoruz. Sigara izmaritlerini söndürmeden atıyorlar ya da cam şişelere kadar bir çok çöpü buralarda bırakıp gidiyorlar. Bunlar da çok büyük yangın riski oluşturuyor. Bütün vatandaşlarımızın yeşile ve doğaya sahip çıkmasını, duyarlı olmasını talep ediyorum” dedi.
Erzurum Erzurum’da konut satışları düştü TÜİK 2023 Mart dönemi iller konut satış istatistiklerini paylaştı. Erzurum’da ay içinde 623 konutun el değiştirdiği açıklandı. İl Mart ayı konut satış performansı kaydında ülkede 34, bölgede ise Elazığ’ın ardından 2’inci sırada yer aldı. Erzurum Bölgede ipotekli satış sayısı yüksekliği bazında 1, diğer satış türü kaydında ise 2’inci oldu. Erzurum Mart 2024 Verileri TÜİK verilerine göre Erzurum’da Mart ayı içinde 83 ipotek, 540 diğer yollardan olmak üzere 623 konut satışı yapıldı. 2023 yılı Mart ayına göre ipotekli satışlar yüzde 76,8 oranında azaldı, diğer yoldan satışlar yüzde 4,65 oranında arttı, toplam satışlarda düşüş oranı ise yüzde 28,71 olarak hesaplandı. Erzurum 1 ve 2. El konut satışları Erzurum’da Mart ayı içinde satışı yapılan 623 konutun 192’si birinci elden 431’i ise ikinci elden satıldı. Toplam satış içinde birinci el satışları yüzde 50,89, ikinci el satışları yüzde 69,18’lik oran gösterdi. 2023 yılı Mart dönemine göre birinci el satışlar yüzde 42,52, ikinci el satışları ise yüzde 10,76 oranında geriledi. Erzurum 2023 Mart Ayı Verileri Erzurum’da 2023 yılı Mart ayında 358 ipotek, 785 diğer yoldan olmak üzere toplam 968 konut satılmıştı. Bir önceki yılda 968 konutun 428’i birinci elden satılırken, 516’sının satışı ikinci el üzerinden kaydedilmiş, birinci el satış sayısı toplam satış sayısı toplamında yüzde 44,73’lük oran göstermişti. Bölgesel Veriler TÜİK verileri üzerinden DOSİAD Araştırma Merkezince kaydedilen değerlendirmelere göre, Mart ayında Erzurum’da 623, KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında 889, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında bin 526, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise 3 bin 988 konut satışı gerçekleşti Erzurum’un Konut Satış Payı TÜİK verileri üzerinden DOSİAD Araştırma Merkezince kaydedilen hesaplamalara göre, Erzurum’da Mart ayında satılan konut sayısı KUDAKA İstatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 70,07, Kuzeydoğu Anadolu istatistik Bölgesi illeri toplamında yüzde 40,82, Doğu Anadolu Bölgesi illeri toplamında ise yüzde 15,62’lik pay gösterdi. Bölge İlleri Konut Satış Sayıları Malatya’da 532, Elazığ’da 742, Erzurum’da 623, Van’da 589, Erzincan’da 224, Bingöl’de 145, Kars’ta 317, Bitlis’te 210, Ağrı’da 171, Muş’ta 169, Iğdır’da 126, Tunceli’de 62, Ardahan’da 23, Hakkari’de 55 konut el değiştirdi. Erzurum 34’üncü Sırada Erzurum Türkiye illeri konut satış sayısı yüksekliği sıralamasında 34. oldu. En çok sayıda konut satışının gerçekleştiği iller; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Gaziantep, Kocaeli, Adana, Tekirdağ, Kayseri, Balıkesir, Konya, Aydın, Şanlıurfa, Manisa, Samsun, Eskişehir, Sakarya, Diyarbakır, Muğla, Denizli, Yalova, Çanakkale, Hatay, Ordu, Kahramanmaraş, Elazığ, Mardin, Trabzon, Afyonkarahisar, Batman, Aksaray, Erzurum, Van olarak kaydedildi Erzurum İpotekli Satışlarda 26’ıncı Erzurum ipotekli satış sayısı Türkiye illeri sıralamasında 26. oldu. İpotekli satış türü kaydında en çok sayıda el değiştirme, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Kocaeli, Antalya, Tekirdağ, Kayseri, Manisa, Eskişehir, Mersin, Adana, Balıkesir, Gaziantep, Denizli, Aydın, Samsun, Diyarbakır, Konya, Sakarya, Muğla, Ordu, Çanakkale, Zonguldak, Şanlıurfa, Erzurum, Afyonkarahisar, Düzce, Tokat, Kırıkkale’de belirlendi. Diğer Satışlar Erzurum diğer tür satış yüksekliği odağında da 35’inci oldu. Diğer türde satışların en yüksek olduğu iller; İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Bursa, Mersin, Gaziantep, Adana, Tekirdağ, Kocaeli, Konya, Kayseri, Balıkesir, Aydın, Şanlıurfa, Manisa, Samsun, Sakarya, Muğla, Diyarbakır, Eskişehir, Denizli, Yalova, Hatay, Çanakkale, Kahramanmaraş, Elazığ, Ordu, Mardin, Trabzon, Aksaray, Batman, Afyonkarahisar, Erzurum, Van olarak bildirildi. Türkiye Konut Verileri Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 105 bin 394 oldu. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Mart ayı konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre, Türkiye genelinde konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 105 bin 394 oldu. Konut satışlarında İstanbul 19 bin 40 konut satışı ve yüzde 18,1 ile en yüksek paya sahip oldu. Satış sayılarına göre İstanbul’u 9 bin 523 konut satışı ve yüzde 9,0 pay ile Ankara, 6 bin 413 konut satışı ve yüzde 6,1 pay ile İzmir izledi. Konut satış sayısının en az olduğu iller sırasıyla 23 konut ile Ardahan, 42 konut ile Bayburt ve 55 konut ile Hakkari oldu. Konut satışları Ocak-Mart döneminde yüzde 1,3 azaldı Konut satışları Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 1,3 azalışla 279 bin 604 olarak gerçekleşti. İpotekli konut satışları 12 bin 880 olarak gerçekleşti Türkiye genelinde ipotekli konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 49 azalış göstererek 12 bin 880 oldu. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 12,2 olarak gerçekleşti. Ocak-Mart döneminde gerçekleşen ipotekli konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 53,0 azalışla 27 bin 622 oldu. Mart ayındaki ipotekli satışların, 3 bin 105’i; Ocak-Mart dönemindeki ipotekli satışların ise 6 bin 569’u ilk el satış olarak gerçekleşti. Diğer satış türleri sonucunda 92 bin 514 konut el değiştirdi Türkiye genelinde diğer konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15,3 artarak 92 bin 514 oldu. Toplam konut satışları içinde diğer satışların payı yüzde 87,8 olarak gerçekleşti. Ocak-Mart döneminde gerçekleşen diğer konut satışları ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 12,3 artışla 251 bin 982 oldu. İlk el konut satış sayısı 34 bin 399 olarak gerçekleşti Türkiye genelinde ilk el konut satış sayısı, Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,6 artarak 34 bin 399 oldu. Toplam konut satışları içinde ilk el konut satışının payı yüzde 32,6 oldu. İlk el konut satışları Ocak-Mart döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 5,2 artışla 88 bin 256 olarak gerçekleşti. İkinci el konut satışlarında 70 bin 995 konut el değiştirdi Türkiye genelinde ikinci el konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,2 azalış göstererek 70 bin 995 oldu. Toplam konut satışları içinde ikinci el konut satışının payı yüzde 67,4 oldu. İkinci el konut satışları Ocak-Mart döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4,0 azalışla 191 bin 348 olarak gerçekleşti. Yabancılara Mart ayında bin 778 konut satışı gerçekleşti Yabancılara yapılan konut satışları Mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 47,9 azalarak bin 778 oldu. Mart ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 1,7 oldu. Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 652 konut satışı ile İstanbul aldı. İstanbul’u sırasıyla 618 konut satışı ile Antalya ve 151 konut satışı ile Mersin izledi. Yabancılara yapılan konut satışları Ocak-Mart döneminde ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 48,0 azalarak 5 bin 685 oldu. Ülke uyruklarına göre en çok konut satışı Rusya Federasyonu vatandaşlarına yapıldı Mart ayında Rusya Federasyonu vatandaşları Türkiye’den 411 konut satın aldı. Rusya Federasyonu vatandaşlarını sırasıyla 182 konut ile İran, 129 konut ile Ukrayna ve 82 konut ile Irak vatandaşları izledi.
İstanbul Trendyol Süper Lig: İstanbulspor: 0 - Fatih Karagümrük:0 (İlk yarı) Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında İstanbulspor, Fatih Karagümrük’ü konuk ediyor. Mücadelenin ilk yarısı 0-0 eşitlikle sonuçlandı. Maçtan dakikalar (İlk yarı) 14. dakikada sol taraftan savunmanın arkasına atılan uzun pasta topla buluşan Mamadou, karşı karşıya pozisyonda kaleci Sirigu’yu geçti. Bu oyuncunun ceza sahası içi sağ tarafından içeri çevirdiği topa arka direkte Emir Kaan Gültekin’in dokunmadı ve meşin yuvarlak dışarı çıktı. 16. dakikada Bertolacci’nin pasında sol kanatta topla buluşan Can Keleş, ceza sahası içine yaptığı ortada penaltı noktası üzerinde Markao’nun kafa vuruşunda meşin yuvarlak kaleci Alp Arda’da kaldı. 35. dakikada Nazım Sangare’nin uzun pasında İstanbulspor yarı sahasının sol tarafının ortasında kaleci Alp Arda, meşin yuvarlağı ayağının altında kaçırdı ve araya giren Markao topu kazandı. Markao ceza sahası dışı sağ çaprazdan boş kaleye yaptığı vuruşta meşin yuvarlağı ağlara gönderdi. Pozisyonun devamında VAR’ın uyarısıyla pozisyonu inceleyen hakem Burak Şeker, pozisyonun ofsayt olduğu gerekçesiyle golü iptal etti. 45+2. dakikada Can Keleş’in sol taraftan yaptığı ortada penaltı noktasının sağ tarafında Markao’nun kafayla kale önüne indirdiği topta Rohden, kaleci Alp Arda’nın müdahalesiyle yerde kaldı. Pozisyonun devamında VAR’ın uyarısıyla pozisyonu izleyen hakem Burak Şeker penaltı noktasını gösterdi. 45+11. dakika kazanılan penaltı atışında topun başına geçen Markao, sağ alt köşeye yaptığı vuruşta kaleci Alp Arda meşin yuvarlağı kurtardı. Hakemler: Burak Şeker, Emir Eray Eyisoy, Mert Bulut İstanbulspor: Alp Arda, Sambissa, Mehmet Yeşil, Deli, Coly, Ali Yaşar, Loshaj, Vorobjovas, Jackson, Emir Kaan Gültekin, Mamadou Yedekler: Mücahit Serbest, Vefa Temel, Özcan Şahan, Duhaney, Okan Erdoğan, Traore Teknik Direktör: Osman Zeki Korkmaz Fatih Karagümrük: Sirigu, Nazım Sangare, Biraschi, Koray Günter, Levent Mercan, Kourbelis, Bertolacci, Rohden, Emre Mor, Can Keleş, Markao Yedekler: Emre Bilgin, Veseli, Feghouli, Güven Yalçın, Lasagna, Emir Tintiş, Salih Dursun, Adnan Uğur, Paoletti, Teklic Teknik Direktör: Tolunay Kafkas Sarı kart: Koray Günter (Fatih Karagümrük)