EĞİTİM - 24 Ekim 2016 Pazartesi 09:40

Bingöl Üniversitesi Bölgesel Kalkınma Projesi'nin merkezinde

A
A
A
Bingöl Üniversitesi Bölgesel Kalkınma Projesi'nin merkezinde

Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak himayesinde YÖK tarafından “Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” programında 5 pilot üniversitenin belirleneceği çalışmalar tamamlandı. 100’e yakın kriterin göz önünde bulundurulduğu çalışmalarda Bingöl Üniversitesi 5 pilot üniversiteden birisi olarak seçildi.

Bingöl Üniversitesi, 18 Ekim 2016 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde yapılan 2016-2017 Yükseköğretim Akademik Açılış Töreni’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından, bölgesel kalkınmanın merkezi olarak seçilen 5 üniversiteden birisi olarak ilan edildi. Böylece YÖK tarafından tanımlanan “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı”nın Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesindeki tek bölgesel kalkınma ve misyon projesinin akademik misyonunu yüklendi.

“Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı” Nedir?

Ülkemizde son yıllarda açılan üniversite sayısı 181’e ulaşmış ve 81 ilde üniversite kurulmuştur. Tarihi, coğrafi, kültürel, tarım ve iklim kimliği olarak farklı bölgelerinde kurulmuş olan yeni üniversitelerin bölgelerinde, büyük merkezlerdeki köklü üniversitelerden daha fonksiyonel bir işlev görmeleri mümkündür. Bu perspektif bazı üniversitelerin eğitimde, bazılarının araştırmada, bazılarının ise bölgesel kalkınmaya katkı sağlama odaklı farklılaşmasını içermektedir. Bu şekilde, bu üniversiteler eğitim ve araştırma süreçlerinde bölgeyle ilgili alanlarda tematikleşebilecekler ve bölgenin kalkınmasına önemli katkıda bulunabileceklerdir.

Aday Üniversiteler Arasında Pilot Üniversite Seçim Nasıl Yapıldı?

YÖK tarafından “Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması” programında 5 pilot üniversitenin belirleneceği çalışmalar tamamlandı. 100’e yakın kriterin göz önünde bulundurulduğu çalışmalarda ilk aşamayı 12 üniversite geçti. Çalışmanın 2. aşaması olan panel değerlendirmelerine  YÖK’te yapılan panellerle devam edildi.  Bu toplantıda bölgesel kalkınma odaklı misyon farklılaşması ve ihtisaslaşması için yürütülmesi planlanan faaliyetler, bu faaliyetlerin yaygın etkileri, kente ve bölgeye muhtemel katkıları ve Yakın Doğu Üniversitesi'nin bu faaliyetleri yürütebilmesi için mevcut altyapı donanımının yeterliliği anlatıldı. Bu sunumda YÖK’ün aradığı “Bölgesel Gelişmede Üniversitelerin Rolü” konusunda ikna edici cevaplar üretilerek kurumsal ve alt yapı potansiyeli ortaya konuldu. Bingöl Üniversitesi ile üniversitenin yer aldığı coğrafyanın sosyo-kültürel ve ekonomik görünümü de dikkate alınarak üniversitemiz 5 pilot üniversiteden birisi olarak seçildi. Dolayısıyla seçilme süreci müstakil bir projenin savunusu ve neticede kabulü olarak değil, Bingöl şehrinin içinde bulunduğu bölge üzerinde kalkınma odaklı bir misyon yüklenme potansiyeline sahip olduğu ve bu potansiyelin Bingöl Üniversitesi'nin öncülüğünde keşfedileceği tescil edilmiş oldu. 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.