GÜNDEM - 05 Temmuz 2017 Çarşamba 19:01

Bingöl’de ilk kez kinoa bitkisi ekildi

A
A
A
Bingöl’de ilk kez kinoa bitkisi ekildi

Astronot bitkisi olarak da bilenen ve protein değeri yüksek olan kinoa bitkisi, Bingöl’de ilk kez ekildi. 35 dönümlük arazide ekilen bitki ekonomik boyutuyla çiftçilerin yüzünü güldürecek.

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) tarafından astronotların beslenmesinde kullanılan kinoa bitkisi, Bingöl’de ilk kez merkez Gözeler köyünde toprakla buluşturuldu. Köyde ikamet eden Fırat Güven, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı desteğiyle 35 hektarlık alana kinoa bitkisini ekti.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mehmet Yıldırım, Güven’in ektiği kinoa bitkisini yerinde inceledi. Bingöl’de üreticilerle sürekli irtibat halinde olduklarını belirten Yıldırım, ilk defa ekimi yapılan bitkiden hektar başına ortalama 250-300 kilogram almayı düşündüklerini söyledi.

Kinoa bitkisinin pazar problemi olmadığını ve protein oranının yüksek olduğunu kaydeden Yıldırım, “Kinoa, pazar problemi olmayan ve protein oranı da çok yüksek bir bitki. Pazar problemi olmayan alternatif ürünleri ilimize yaygınlaştırmayı planlamaktayız. Bingöl’ün tarım alanı çok dar ve az olduğundan dolayı teknik ekibimizle çalışıp, üreticilerimizi yeni alternatif ürünlere sevk etmeyi düşünüyoruz. Bingöl’de çiftçilerimiz tarafından ekimi yapılan kinoa tarlasında gerekli incelemeleri yaptık. 35 dekar alanda üreticimiz kinoayı bu sene ekti. İstediğimiz verimi almayı da düşünüyoruz. Bunu ilimize, bölgemize yaygınlaştırmayı düşünüyoruz” dedi.
Kinoa’nın proteinin yüksek olmasından dolayı dünya açısından önemli bir bitki olduğunu ifade eden Yıldırım, “İnşallah bundan sonra dünya nüfusunun gıda ihtiyacı karşılamak adına daha alternatif ürünlerde deneyip yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Bu vesileyle bereketli olmasını diliyorum. Kinoa bitkisi Bakanlığın başlattığı tıbbi ve boya maddeleri kapsayan bitkiler projesi kapsamında hem tohum desteği hem de dekara 100 TL üretimde destek veriyoruz. Bunun yanında ayrıca teknik elemanlarımızda diğer şekilde üretime destek oluyor” diye konuştu.

4 yıldır Bingöl’de çiftçilik yapan ve tarlasına kinoa bitkisi eken Fırat Güven, "Dört yıldır burada tarımcılık yapıyorum. Tarım üretimi kolaydır fakat Pazar bulamıyoruz. Pazarda komisyoncular yoluyla kazanç elde edemiyorsun. Alternatif bir ürün olarak yeni bir ürün. Güney Amerika’da ekilmiş ve yıllardır kullanılıyor. Popüler bir tohum olarak tanınıyor. Bu tohumu öncülük yapmak için deneme amacıyla 35 dekara ekim yaptık. Dekar başına 200-250 kilo gram bekliyoruz. Talep var, siparişler şu anda başlamıştır. Herkes ektiğinde herhalde burada yeni bir pazar ortaya çıkar” şeklinde konuştu.
 

Yılmaz Atar
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Adana Portakal Çiçeği Karnavalı renkli görüntülere sahne oluyor Adana’da bu sene 12’ncisi düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı renkli görüntüleri sahne olmaya devam ediyor. Karnavalda kimisi yöresel kıyafetler kimisi de kral kostümüyle dolaşıyor. Portakal çiçeği kokusunun insanlar üzerinde oluşturduğu mutluluk, heyecan, sevgi ve aşk duygusunu tüm Türkiye’nin yaşaması fikriyle ortaya çıkan 12’nci Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı 13 Nisan’da başladı. 21 Nisan tarihine kadar sürecek karnaval bu yıl ilk kez Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın Türkiye Kültür Yolu Festivalleri iş birliğiyle daha zengin içerikle oluşturuldu. Her yıl büyüyen karnaval kapsamında stantların da sayıları artırılarak Atatürk Parkı ve Merkez Park’a yayıldı. Yiyecek stantları Atatürk Parkı’nda, hediyelik eşyalar ise Merkez Park’ta yer aldı. Vatandaşlar akın etti Çok sayıda ziyaretçi, stantları gezip hatıra fotoğrafı çekildi. Dron ile görüntülenen festival alanında kimisi yöresel kıyafetler kimisi de kral kostümüyle dolaşıp renkli görüntüler oluşturuyor. Esnaf da, vatandaş da mutlu Karnavalda stant açan esnaf mutlu olurken, karnavala katılanlar da doyasıya eğleniyor. Karnavalda stant açan esnaftan Zafer Geyik İhlas Haber Ajansı’na konuştu. Geyik, “Karnaval çok güzel ve keyifli geçiyor. İnsanlar çok mutlu, esnaf çok mutlu. Herkes sürekli oynuyor ve yurt içi ve yurt dışından binlerce insan alana akın ediyor. Çok güzel ve huzurlu bir karnaval geçiriyoruz” dedi. “Herkesi bekliyoruz” Gökhan Kaya isimli vatandaş ise karnavalın çok güzel geçtiğini belirterek, “İnsanlar çok güzel eğleniyor. Herkesi buraya bekliyoruz” ifadelerini kullandı. Karnavalda kral kostümüyle gezen Hüseyin Şen, “Kral kostümüyle gezdiğimi görenler gelip fotoğraf çekiliyor. Festival çok renkli geçiyor. Yurt içi ve yurt dışından binlerce insan şimdiye kadar geldi. Hafta sonu bu yoğunluğun daha da artacağına inanıyoruz” diye konuştu. Kebapçı esnafından Sezar Yiğit ise karnavalda en çok tüketilen yemeğin Adana Kebap olduğunu ve herkesin kebaba rağbet gösterdiğini söyledi.