GÜNDEM - 29 Haziran 2018 Cuma 09:47

“Bir ülkenin geleceğinden ürkülmüyorsa bugünüyle uğraşılmaz”

A
A
A
“Bir ülkenin geleceğinden ürkülmüyorsa bugünüyle uğraşılmaz”

24 Haziran seçimlerinde yüzde 52.4 oy oranıyla Recep Tayyip Erdoğan yeni sistemin ilk Cumhurbaşkanı oldu. Prof.Dr. Yaşar Hacısalihoğlu: “Türkiye geleceğine sahip çıktı. Bir ülkenin geleceğinden ürkülmüyorsa bugünüyle uğraşılmaz. Seçimlerle birlikte halkımız, ülkemizle uğraşanlara, 15 Temmuz sonrası ortaya çıkan bütünleşme ruhuyla gereken cevabı verdi” dedi.

Cumhur ittifakını oluşturan en önemli etkenin 15 Temmuz sonrası ortaya çıkan bütünleşme ve şer odaklarına karşı Türkiye’nin başlatmış olduğu mücadeledir diyen İstanbul Yeni Yüzyıl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu, “Seçime yönelik her türlü manipülasyona yönelenlere, ağızlarına terör mücadelesini nasıl yapacaklarını bir türlü almayanlara, seçim bildirgelerinde FETÖ, PKK/PYD terör örgütlerinin adı geçmeyenlere, kahraman komutanın apoletini sökmeye kalkanlara, Afrin’e girmeyin, Kandil’e gitmeyin diyenlere, terör örgütüyle bağını kesmeyen bir partiye, sırf Erdoğan karşıtlığı olsun, AK Parti’nin önü kesilsin anlayışıyla taşıyıcı annelik yapanlara, yerli ve milli üretim hamlesini yok etmeye çalışanlara, ekonomik terörle engeller oluşturmaya çalışanlara, patates, soğan spekülasyonundan medet umanlara halkımız cevabını verdi” dedi.

“Millet ittifakı sisteme karşıtlık üzerine kuruldu”

Cumhur İttifakının uzun soluklu olacağına inandığına dikkat çeken Hacısalihoğlu, Millet İttifakı tarafını şöyle yorumladı: “ Millet İttifakı başından beri sisteme karşıtlık üzerine kuruldu. Referandumdan çıkan sonucu bir arda tutabilmek onu arttırmak ve bu sisteme hayır diyebilmek anlayışının bir ürünüydü. Bunun sembolize edildiği yaklaşım bir anlamda Erdoğan karşıtlığı üzerinden yürüyen bir durumdu. Bu nedenle yıkıcılık üzerine kurulu sistem çabuk dağılır ve uzun soluklu olamaz.”

 “HDP’ye taşıyıcı annelik yaptılar”

Millet ittifakını yorumlamaya devam eden Hacısalihoğlu: “ Millet İttifakı tarafında seçim süreci boyunca Türkiye’ yi ilgilendiren önemli konular ve önemli projeler için duymamız gerekenleri duyamadık. Aksine CHP’nin seçim bildirisinde FETÖ ve PKK ifadesinin hiç geçmediğini gördük.  Milli ittifakın örtük ve gizlenen bir aktörü de HDP oldu. PKK ile bağlarını koparmayan HDP’ye CHP adeta taşıyıcı annelik yaptı. CHP tarafından HDP’ye üzeri örtük bir şekilde destek olundu.  Mecliste çoğunluğu yakalamak için HDP’nin meclise girmesi noktasında destek verildi. Terör örgütü PKK ile ilişkili olan bir yapıyla hukuk ve demokrasi kılıfıyla bağın sürdürülmesi siyaseten etik bir sorundur. Dünyanın her yerinde bu durum böyledir” diye konuştu.

“Yeni sistemle siyasete geniş bir alan açılıyor”

Ortaya çıkan yeni sisteme göre meclis dağılımın son derece anlamlı bulduğunu söyleyen Hacısalihoğlu yeni sistemi şöyle değerlendirdi: “Biz bu sistemi anlatırken meclis yürütmenin egemenliğinden bağımsızlaşacak ve artık kendi doğrudan kanun yapma yetkisini, iradesini elinde tutacak diyorduk. Eski sistemde hükümet meclis içinden çıktığı için yasamayı da tahakküm altına alıyordu. Şimdi ise milletvekilleri yasama işlevine dört elle sarılacak. Hükümet kurma görevi verilen Cumhurbaşkanı kararnamelerini çıkarabilecek, ama sınırları olacak. Meclis kanun eliyle kararnamelerin üstüne çıkabilecek. Yeni sistemle siyasete çok geniş bir alan açılıyor. Doğrudan biz hükümetimizi seçmiş oluyoruz. Eski sistemde parlamentoya yolladığımız temsilcilerimizin eliyle hükümet kuruluyordu. Bu durum artık geride kaldı. Bu sistem elimizdeki oy gücüyle vatandaşlar olarak neyin bizim için daha iyi olduğunu seçici davranmamız noktasında çok önemli. İki oy pusulası tek bir zarfa konuldu ancak farklı oy oranları çıktı. Biz halkımızın sağduyusuna, irfanına güveniyoruz.”

“Bu aynı zamanda genel başkan olma mücadelesidir”

Erdoğan karşıtlığıyla bir araya gelen Millet İttifakının, fikri bir derinliğe, bütünleşmeye yönelik kurulmadığı için uzun soluklu olmayacağını, aslında bu sürecin aynı zamanda CHP'nin genel başkanlık yarışı olduğunun da altını çizen Hacısalihoğlu şunları söyledi: "Geriye dönük Ak Partili yılların girilmiş seçimlerinin CHP’ye yansıyan oy ortalaması yüzde 25’dir. Cumhurbaşkanlığı seçiminde Muharrem İnce’nin bu oranın +5 üstünde alması Kılıçdaroğlu’nun  o koltukta oturmasını zorlaştıracak. Bu durumCHP'nin genel başkanlık yarışı olarak da görülmelidir.”

“Bu sistem diktatörlükle bir tutulamaz”

Meclis yeni sistemle daha da güçlendi. Mecliste çıkacak kanunlarla Cumhurbaşkanının kararnameleri etkisiz hale gelebilir diyen Prof. Dr. Hacısalihoğlu: “İşlerin yolunda gitmediği bir durum söz konusu olduğunda millet yasamaya verdiği yetkiyle meclis yeniden seçim kararı alırsa Cumhurbaşkanı ve ekibi de seçime girecek. Yeni sistemle Cumhurbaşkanı dokunulmaz değil. Eskiden Cumhurbaşkanı sorgulanamaz, yargı onamazdı. Yeni sistemle bunlar kaldırıldı. Her şeye millet karar verecek. Ve bu duruma tek adamlık, diktatörlük demek, karalamak algı çalışmasıdır. Erdoğan simgeleşmesi üzerinden diktatörlük vurgusu yerli değildir. Türkiye’nin geleceğiyle sorunu olan ve ondan ürkenlerin Türkiye düşmanı şer odaklarının üretimidir ve sahaya sürülmüştür. Bu küresel şer odaklı projedir. FETÖ gibi yapılar bunların mikrofonudur. Bu algı çalışmasından kurtulalım” diye önerilerde bulundu.

NİHAN KAYRAK- UĞUR GÜLBOY

 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Berat Özdemir: “Kupayı gerçekten Trabzon’a getirmek istiyoruz; getireceğiz de inşallah” Trabzonspor’un başarılı futbolcusu Berat Özdemir, kupayı Trabzon’a getirmek istediklerini belirterek, rövanş maçında bu istek ve arzuyu sahada göstermek istediklerini dile getirdi. Ziraat Türkiye Kupası Yarı Final ilk maçında Trabzonspor, sahasında karşılaştığı Fatih Karagümrük’ü 3-2 mağlup etti. Maçın ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan bordo-mavili takımın başarılı futbolcusu Berat Özdemir, ikinci yarıda 10 kişi ile gerçek bir takım olduklarını ve o yolda ilerlediklerini gösterdiklerini söyledi. Özdemir, “İlk yarı kendi oyunumuzu kabul ettirmemize rağmen 2-1 önde kapatmayı bildik. İkinci yarıda 10 kişiyle gerçek bir takım olduğumuzu o yolda ilerlediğimizi gösterdik. Herkes yanındaki arkadaşı için fedakârca mücadele etti. 3. golü bulduk, gol yememize rağmen kazanmayı bildik. Avantajlıyız. Rövanşta bu istek ve arzuyu sahada göstermek istiyoruz” dedi. “Her geçen hafta üzerine koymaya çalışıyorum” Performansında her hafta üzerine koymaya çalıştığını kaydeden Özdemir, “Takım arkadaşlarıma her geçen gün daha fazla yardımcı olmaya çalışıyorum. Onlara beni gazlıyorlar. Thomas ve Pepe olsun tecrübelerini bize aktarıyorlar. Her geçen hafta üzerine koymaya çalışıyorum. Hocalarımızın verdiği taktikleri sahaya yansıtmaya çalışıyorum. Umarım sonuç alıyoruzdur” şeklinde konuştu. “Uzun süredir üçüncülük ve Türkiye kupası hedefimiz var” Kupayı Trabzon’a getirmek istediklerini vurgulayan Özdemir, “Uzun süredir üçüncülük ve Türkiye kupası hedefimiz var. Hep birlikte bu iki hedefe kenetlenmiş durumdayız. Kupayı gerçekten Trabzon’a getirmek istiyoruz. Getireceğiz de inşallah” diye konuştu. “Seneye ne olacak bakalım hayırlısı diyelim” Trabzonspor’da sezon sonu kiralık sözleşmesi sona erecek Berat Özdemir kariyeri ile ilgili soruya, “Kiralık veya burada bonserviste bulunmam gerçekten benim için önemli değil. Trabzonspor arması ve forması ile sahada olduğum sürece elimden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyorum. Seneye ne olacak bakalım hayırlısı diyelim” ifadelerini kullandı.
Trabzon Tolunay Kafkas: "Turu ikinci maça taşıdık" Fatih Karagümrük Teknik Direktörü Tolunay Kafkas, Trabzonspor mağlubiyetinin ardından yaptığı açıklamada, turu ikinci maça taşıdıklarını söyledi. Ziraat Türkiye Yarı Final ilk maçında deplasmanda Trabzonspor’a 3-2 mağlup olan Fatih Karagümrük’te Teknik Direktör Tolunay Kafkas, oyuna çok iyi başladıklarını belirterek, "Çok iyi başladığımız bir maç oldu. Set oyununu takım gole kadar çok iyi oynadı. Eşitliği yakalayana kadar maç planının olduğu iyi bir Fatih Karagümrük vardı. Çok kötü gol yedik. Golleri biz kendimiz yedik. Toparlamaya çalıştık ama set oyunuyla ilgili sıkıntılarımız oldu. Çalıştığımızın dışına çıktık. Görüntü hiç istemediğim, iyi olmayan bir görüntüye döndü. Sonuç beraberlikle de bitebilirdi. Kazanabilirdik de. Trabzonspor’u tebrik ediyorum ama biz turu ikinci maça taşıdık. Ligde maç kazanırsak, kupa maçını da iyi seviyede çıkartacağımıza iniyorum" dedi. Maçın hakemiyle ilgili olarak ise Kafkas, "Ben hakemlerle ilgili fazla konuşmuyorum ama bazı şeyleri de yanlış anlıyorlar. İyi şeyler hissettirmiyorlar. Yumruk atan oyuncuyu görmezden gelip sırtını dönüyorsan, takımın büyüklüğüne ve küçüklüğüne göre hareket ediyorsanız bu bize iyi şeyler his ettirmiyor. Zor bir sezon geçiyor hepimiz için çok şey gördüm 40 yıl içeresinde ama bu sezonki gibi görmedim. Bir an önce bitmesinde bütün takımlar için bir hayır var diyorum" ifadelerini kullandı.