GÜNDEM - 24 Şubat 2016 Çarşamba 10:58

Bir zamanlar çöplüktü!

A
A
A
Bir zamanlar çöplüktü!

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin uyguladığı kapsamlı projeyle bir zamanlar pis kokuların yayıldığı Mamak Çöplüğü, artık tarımsal üretim merkezi haline geldi.

Ankara’nın kanayan yarası, yılların dev sorunu Mamak Çöplüğü’nün üstüne kurulan Mamak Katı Atık Depolama Alanı’nda çevresel tehdit ortadan kalkarken, tesiste uygulanan projeler de çağdaş kent yönetimlerine örnek oluyor.

Çöplük alanında 2 bin metrekarelik alanda toprak yerine Hindistan cevizi kabuğu kullanılarak, yılda 35 ton salkım domates elde edilmesiyle başlatılan seracılık faaliyeti, bin metrekarelik alanda su kültürü yöntemiyle gerçekleştirilen çilek üretiminin yılda 20 tona ulaşmasıyla ivme kazandı. Tesiste, topraksız ortamda patates üretilirken, deneme aşamasında da salatalık, sivri biber ve marul yetiştiriliyor.

HORMONSUZ DOMATES ANKARALILARIN SOFRASINDA

Mamak Çöplüğü’nde kış ortasında kızaran hormonsuz salkım domates, Ankaralıların sofralarını süslerken; seradan, yaz mevsimine kadar minimum 35 ton domates elde ediliyor. Topraksız tarım uygulamasıyla ekilen salkım domates fideleri, hormon kullanılmadan, kontrollü olarak yetiştiriliyor.

KIŞ ORTASINDA ÇİLEK…

Kış mevsiminde, serada topraksız tarım uygulamasıyla hormon kullanılmadan üretilen çilek de Başkent’te aranan bir tat haline geldi. Ankaralıların sofralarında özel bir yer tutan kış çileği, kovan arılarının tohum taşımasıyla dölleniyor, gıdasını da su kültüründeki sıvı gübre ve vitaminlerden alıyor.

RENK RENK ORKİDELER

Çoğunluğu beyaz olmak üzere, mor, bordo ve değişik renklerin oluşturduğu birbirinden farklı güzellikteki orkideler, meraklılarını bekliyor. Tropikal iklimde, özellikle Uzakdoğu’da yetişen ve narin yapısıyla farklı iklimlere uyum gösteremeyen orkide, yetiştirilmesi ve bakımı özen isteyen bir çiçek olmasına rağmen, Mamak Çöplüğü’nde sağlıklı şekilde yetişiyor.

YÜKSEK TEKNOLOJİ, ÜST DÜZEYDE VERİM

Tarımsal alanda kapsamlı araştırmalar sonucunda başlatılan sera projeleri, global ölçekte olumlu çevresel etkileri olan, benzersiz bir yatırım projesi olarak tarım sektörüne örnek teşkil edecek nitelik taşıyor.

Topraksız tarımın, bilgi birikimi ve ciddi yatırım isteyen bir üretim yöntemi olduğuna dikkat çeken yetkililer, topraksız tarımda 12 ay üretim yapılmasının mümkün olduğunu ifade ederek, bu sayede üretim girdi maliyetlerinin yüzde 30-50 arasında azaldığını, özellikle su ve gübre kullanımında büyük ölçüde düşüş sağlandığını söylediler.

MÜHENDİS KONTROLÜN DETARIM

Yetiştirilen ürünlerin, mevcut alandaki topraktan

kaynaklanabilecek zararlı fiziksel ve kimyasal faktörlerden etkilenmemesi, bunun yanı sıra hastalık ve zararlıları en aza indirgemek amacıyla topraksız tarım yapıldığına dikkat çeken yetkililer, sulama ve gübrelemenin de otomasyon makinelerine bağlı olarak çalıştığını bildirdiler. Yetkililer, topraksız tarımda bitkinin, tüm besini dışarıdan verilen minerallerden aldığını söylediler.

Yetkililer, topraksız tarımda ürünün, tohum ve fide dikiminden başlayarak hasada kadar tüm aşamalarının, mühendislerin kontrolünde yapıldığını belirttiler.

MAMAK ÇÖPLÜĞÜ, DÜNYAYA MODEL SUNUYOR

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin başarıyla uyguladığı “Ankara Katı Atık Projesi”nin ardından “Endüstri Parkı”na dönüşen Mamak Çöplüğü, bölgede oluşan kötü imajı silmekle kalmadı, Türkiye ve dünyanın dört bir yanına model sunan bir tesis konumuna geldi.

Mamak Çöplüğü’nde biriken metan gazının bertarafı için kurulan santralde, 18 jeneratörün ürettiği 25.4megawatt/saat elektrik enerjisi, tüm tesisin aydınlatma ve ısı enerjisini karşılarken, kalan enerji de ulusal elektrik şebekesine satılarak üretime katkı sağlanıyor.

Proje kapsamında üst düzeyde hizmet sağlanması için kurulan AR-GE (Araştırma Geliştirme) Merkezi, çöpü en ince ayrıntısına kadar değerlendiren, aynı zamanda atmosfer ve çevreyi koruyan projeler geliştirerek uyguluyor.

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.