GÜNDEM - 20 Ağustos 2017 Pazar 21:30

Bodrum’u rahatlatacak deprem açıklaması geldi

A
A
A
Bodrum’u rahatlatacak deprem açıklaması geldi

21 Temmuz gecesi Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşanan 6.5 şiddetindeki depremin ardından bölgeye gelen uzmanlar ilçede deprem beklenmediğini açıkladı. 21 Temmuz'dan buyana ise bölgede 8 bini aşkın artçı sarsıntı meydana geldiği öğrenildi.

Gökova Körfezi ve Pınarlıbelen - Karaova bölgesinde artçı sarsıntılar devam ederken bölgeye gelen, Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Emekli Öğretim Görevlisi Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Berkan Ecevitoğlu ve Anadolu Üniversitesi Yer ve Uzay Bilimleri Enstitüsü Yer Bilimleri ve Deprem Mühendisliği Anabilim Dalı Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Emrah Pekkan araştırma ve incelemelerde bulundular. 3 gün boyunca hem karada hem de denizde çalışmalar yapan deprem uzmanları yaptıkları açıklamada Bodrum bölgesinde yıkıcı bir deprem beklenmediğini artçı sarsıntıların yaklaşık 2 ay kadar daha sürebileceğini ifade ettiler.

Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Bodrum’da deprem beklendiğini ancak yıkıcı olmayacağını tahmin ettiklerini belirterek “Halkın merak ettiği konu acaba bundan sonra daha büyük bir deprem olur mu? Şimdi burada yerel de yapmış olduğumuz çalışmalarda kırığın işleyişinde bir değişiklik gördük. Şöyle ki, daha önce belirlenmiş olan işte Pınarbelen-Karaada kırığının koşut olarak başka kırıklar gözlemlendi.” dedi.

Prof. Dr. Ercan, açıklamalarına şöyle devam etti: “Bugünkü deniz çalışmalarında yaklaşık üç dört tane daha kırık belirlendi. Bu kırıkların karada devamları vardı biz bunları gördük. Hani Bodrum’da hiç yıkım yok falan dediler. Oysa Bodrum’da 60’dan fazla yıkım vardı. Yani özellikle bu Yalıçiftlik kesiminde göçen evler, göçen camiler keza sarnıçlar vardı. Bunların hepsini fotoğraflardık. Yerleri belirlendi işte bu işlenmemiş veriler işlendikten sonra yeni kırıkların yerleri de belli olacak. Ancak bizim merak ettiğimiz olayı sürekli olarak hep doğu-batı doğrultusunda göçüntü kırıklarına odaklanılmıştı hep, Gökova kırığının devinmediğini gördük. Bunun tam tersine yeni bir kırık belirlendi. Biz bunu orak kırığı diye adlandırdık, hoca ile öyle uygun gördük. Oysa Orak Adası’ndan geçen bu kırık Karaada’ya kadar Karaada’nın arkasına kadar geliyordu ve Karaada’nın adasında kuzey güney doğu, kuzey batı güneydoğu kırıkların tepeleri devirdiğini gördük. Bu çok ilginç bir olaydı. Orada dört beş tane kırık hepsi hareketliydi. Bu devinen kırıklar doğrultusunda olan evlerde yıkılmıştı. Yani burada sadece bir göçüntü olayı yok aynı zamanda doğudan batıya doğru kaktırma olayı var. Yani Yunanistan’a doğru kaktarıma olayı var ama göçüntü bileşeni daha fazla. Buna koşut olarak özellikle Bodrum Yalı restoranın olduğu yerde büyük yarıklar açılmıştı ve sizler de bize soruyordunuz ‘Bu yarıkları nedir’ diye. Bunu sevgili Berkan ve Emrah Beylerle tartıştık kendi aramızda. Bir sıvılaşma olduğunu gördük o göçüntülerin. Keşke bizi çağırsalardı da onlar kapanmadan önce biz görseydik. Yani Bodrum’da biz sadece İstanköy’de hasar var diye biliyorduk oysa Bodrum’da da hasarın olduğunu gördük.”

Prof. Dr. Ercan, “Benim kişisel kanaatim odur ki, ben bundan sonra daha büyük bir deprem beklemiyorum. Ama 5.5’e varan artçı depremler olacaktır. Ve bu şekilde sönümlenip gidecektir” ifadesini kullanarak “Yani kimsenin tatilini bırakmasına, İstanbul’a Ankara’ya İzmir’e dönmesine gerek yok. Özellikle turizm çok kötü bir darbe yedi. Sadece uçak düşmesinden değil aynı zamanda bu deprem nedeniyle büyük bir darbe yedi. Türkiye’deki turistik tesislerin yabancıların eline geçmesine neden olur. Onun için herkes ağzından çıkan lafı dikkat etsin özellikle depremciler için söylüyorum. Yani bilmeden daha büyük bir deprem olur, şöyle olur böyle olur yok. Bu tür desteksiz konuşmasınlar. Yani önce Türkiye, Türkiye varsa biz varız” açıklamasında bulundu.

Artçı sarsıntıların en az iki ay daha süreceğini ifade eden Ercan sözlerini şöyle tamamladı: “Sevgili Berkan kardeşim onları izliyor zaman zaman artışlar gözüküyor. Zaman zaman düşümler gözüküyor. Yani burada boşalmayan bir gerginlik var onu ıkınıyor, diyebilirim, Ikınıyor ama doğuramıyor. Yani bir yaklaşık 5,5 büyüklüğünde bir deprem olsa buna gebe onun sancıları sürüyor. Doğuruncaya kadar artçı depremler sürecektir. Ondan sonra gidecektir ama bunların hiçbiri yıkıcı olmayacaktır. Yani Bodrumlular ve bölge halkı rahat olsun” 

Eren Ayhan

Eren Ayhan
Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İstanbul Trendyol Süper Lig: Beşiktaş: 2 - MKE Ankaragücü: 0 (Maç sonucu) Trendyol Süper Lig’in 33. haftasında Beşiktaş, sahasında karşılaştığı MKE Ankaragücü’nü 2-0 mağlup etti. Maçtan dakikalar (İkinci yarı) 52. dakikada Sowe’un pasında topla buluşan Kitsiou’nun sağ çaprazda altı pas üzerinden sert vuruşu üstten auta gitti. 57. dakikada Ghezzal’ın ceza yayının hemen gerisinden sağ çaprazdan kullandığı serbest vuruşta meşin yuvarlak üst kale direğine çarparak oyun alanına geri döndü. 67. dakikada sol taraftan kullandığı köşe vuruşunda ceza sahası içinde iyi yükselen Muleka’nın kafa vuruşunda top direğe çarparak ağlara gitti. 2-0 Hakemler: Bahattin Şimşek, Esat Sancaktar, Yusuf Bozdoğan Beşiktaş: Ersin Destanoğlu, Svensson, Worrall, Necip Uysal, Emrecan Terzi (Tayyip Talha Sanuç dk. 44), Gedson (Demir Ege Tıknaz dk. 90), Al Musrati, Ghezzall (Alex Chamberlain dk. 76), Muçi, Rashica (Vincent Aboubakar dk. 76), Muleka (Mustafa Hekimoğlu dk. 90) Yedekler: Utku Yuvakuran, Cenk Tosun, Daniel Amartey, Emrecan Uzunhan, Fahri Kerem Ay Teknik Sorumlu: Serdar Topraktepe MKE Ankaragücü: Bahadır Han Güngördü, Kitsiou, Radakovic, Mujakic, Kazımcan Karataş, Kaan Güneren (Pedrinho dk. 58), Tolga Ciğerci, Morutan (Chatzigiovanis dk. 76), Efkan Bekiroğlu (Saponara dk. 76), Bassogog (Flips dk. 90+1), Sowe (Macheda dk. 90+1) Yedekler: Ertaç Özbir, Atakan Çankaya, Arda Ünyay, Cephas, Mert Çetin Teknik Sorumlu: Halil Cihan Ünal Goller: Ernest Muçi (dk. 18), Jackson Muleka (dk. 67) (Beşiktaş) Sarı kartlar: Jonas Svensson, Tayyip Talha Sanuç (Beşiktaş) Nihad Mujakic, Kitsiou (MKE Ankaragücü)
Hatay Naci Görür: "Çağdaş toplumlarının yaptığı gibi depreme dirençli yerleşim alanlarını oluşturmak zorundayız" Hatay’ın İskenderun ilçesinde söyleşiye katılan jeolog ve deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür, depreme dirençli yerleşim alanların oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Prof. Dr. Naci Görür, depremin vurduğu Hatay’ın İskenderun ilçesinde vatandaşlarla bir araya geldi. Görür, İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından düzenlenen ‘İskenderun’un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun’ söyleyişine katıldı. Türkiye’de 13,6 milyon önce deprem mekanizmaların oluştuğunu ifade eden Prof. Dr. Görür, depremleri durdurmanın mümkün olmadığını, toplum olarak depreme dirençli yerleşim alanlarını oluşturmak zorunda olduğunu söyledi. “Her depremde de 10 bin ve 50 bin insanı dün olduğu gibi toprağa veremeyiz" Deprem mekanizmasının Türkiye’de 13,6 milyon önce oluştuğunu söyleyen Prof. Dr. Görür, “Bizim ülkemizde bu faylar 13,6 milyon seneden beri deprem oluşturmaya devam ediyor. Biz depremleri durduramayız, bu mümkün değil çünkü bu mümkün değil. Her depremde de 10 bin ve 50 bin insanı, dün olduğu gibi toprağa veremeyiz. O halde yapılacak bir şey bilgi, aydın ve çağdaş toplumlarının yaptığı gibi depreme dirençli yerleşim alanlarını oluşturmak zorundayız. Bunları yaparsak deprem sorununu büyük ölçüde hallederiz” dedi. “İskenderun tarafına gelen kıta biraz büküldüğü ve eğildiğinde o bölgenin belli ölçüde gömülmesi ve batması anlamına geliyor” Deprem sonrası İskenderun sahilindeki çökme konusuna değinen Prof. Dr. Görür, “İskenderun’da bazı yerler çökmüş ve batıyor. Neden batıyor konusu fayla ilgili bir durumdur. Bin yıl önce Bingöl ilinin Karlıova’dan gelen doğu fayı, yanal hareket ederken İskenderun’daki fay biraz eğiliyor. İskenderun tarafına gelen kıta biraz bükülüyor ve eğiliyor. O kısımda bir duvar ve diklik oluşturuyor. Burada düşey atılım meydana geliyor ve fay niteliği doğuruyor ve batıyor. Bu nedenle de bir bölgenin belli ölçüde gömülmesi ve batması anlamına geliyor. Deniz seviyesinin göreceli olarak işlenmesi anlamına gelir” ifadelerini kullandı. İskenderun ilçesinde düzenlenen ’İskenderun’un Depremselliği ve Deprem Dirençli İskenderun’ temalı konferansa yer bilimci Naci Görür’ün yanı sıra; İskenderun İlçe Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, İskenderun Belediye Başkanı Mehmet Dönmez, Belen İlçe Belediye Başkanı İbrahim Gül ve İskenderun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Levent Hakkı Yılmaz katıldı.
İstanbul Sadettin Saran: "Göreve gelirsek Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız" Fenerbahçe Başkan Adayı Sadettin Saran, 48 saat içinde 500 imza toplayabildiklerini belirterek, "Göreve gelirsek ne sabır ne de süre istiyoruz. Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız" dedi. Fenerbahçe Başkanlığına adaylığını açıklayan İş İnsanı Sadettin Saran, Faruk Ilgaz Tesisleri’nde düzenlediği lansmansa kongre üyeleriyle bir araya geldi. Fenerbahçe Yüksek Divan Kurulu eski Başkanı Vefa Küçük de toplantı da yer alarak Saran’a destek verdi. Fenerbahçe’yi şampiyon yapmak için çalışacaklarını aktaran Saran, adaylık süreci ile ilgili bilgiler vererek, "Kasım ayında Ali Koç ile buluştum. Maddi manevi çok büyük emek verdiniz, bu işi öğrendin, devam edeceksen biz arkandayız ancak devam etmeyecekseniz biz bu işi çok iyi yaparız ve göreve talibiz dedim. O da, ’Çok iyi yapacağına ben de inanıyorum’ dedi. Kulüp bilançolarına, defterlere bakmamız için resmi olarak aday olmamız gerekiyordu. Takım şampiyonluğa gidiyor, kongre sürecine de sokmak istemiyoruz ama madem öyle dedik 48 saatte büyük teveccühle 500 imzayı topladık. Bunun için de çok teşekkür ediyoruz. Göreve gelirsek ne sabır ne de süre istiyoruz. Fenerbahçe’yi şampiyon yapacağız. Hem saha içinde hem saha dışında mücadele ediyoruz. Oyuncularımıza uzanan elleri kırmasını biliriz" ifadelerini kullandı. "Fenerbahçe hepimizindir" Fenerbahçe için birlik beraberlik mesajı beren 59 yaşındaki iş insanı, "Fenerbahçe hiçbir şahsa ait değildir. Fenerbahçe sizindir Fenerbahçe bizimdir. Fenerbahçe hepimizindir" diyerek sözlerini noktaladı. Saran’ın konuşmasının ardından Kongre Üyeleri yoğun alkışlarla destek verdi.