SAĞLIK - 26 Nisan 2018 Perşembe 17:47

Boyun Fıtığı Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

A
A
A
Boyun Fıtığı Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?

Boyun fıtığı tedavisi ameliyatlı boyun fıtığı tedavisi ve ameliyatsız boyun fıtığı tedavisi olarak ikiye ayrılmaktadır.

İlk olarak ameliyatsız bir şekilde uygulanan boyun fıtığı tedavisinden bahsetmek gerekir. Her tedavi gibi, ameliyatsız olan boyun fıtığı tedavisi de öncelikle teşhis ve muayene aşamalarının tamamlanması itibarı ile başlamaktadır. Boyun fıtığı şiddetli boyun ağrıları ile belirti göstermekte olup muayene edildikten sonra film çekilerek olup olmadığına bakılır. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra boyun kaslarının güçlendirilmesi sureti ile omurgaya binen yükün hafifletilmesine yönelik olarak uygulanan egzersizler aracılığı ile tedavi yapılabilmektedir. Bunun yanı sıra duruş bozukluklarından ya da meslek hastalığı olarak adlandırılan sürekli masa başı işlerde veya sürekli olarak bilgisayar ile uğraşan kişilerde görülmektedir. Bu sebeple duruş bozukluklarını düzeltecek hareket ve egzersizler ile giderilmeye çalışır. Bu egzersizler yardımı ile boyun fıtığı ilerlemesi durdurulabilmektedir.

Boyun fıtığı kaynaklı olan akut ağrılar için de hafifletmek amacı ile ağrı kesici ilaçlar verilebilmektedir. İlaçlarla birlikte boyun kaslarını rahatlatan kas gevşetici kremler de kullanılabilmektedir. Boyun bölgesine, yine ameliyatsız bir yöntem olarak enjeksiyon yapılabilmekte ve tedavi edici içerikler sayesinde bu yönde de bir tedavi sağlanabilmektedir. Eğer ilaçlar ya da enjeksiyon tedavisi de ağrıların hafiflemesine ve yok olmasına yaramıyorsa, fizik tedavi sürecine başlanmalıdır. Bu tedavi aracılığı ile ağrıların görüldüğü bölgeler güçlendirilmekte ve fıtığın sinirlere yapmış olduğu basınç da azaltılmaktadır.

Ameliyatlı boyun fıtığı tedavisi kapsamında da en çok uygulanan boyun fıtığı ameliyat yöntemi, servikal mikrodiskektomi olarak karşımıza çıkıyor. Bazı hastalar için mikrodiskektomi ile aynı anda, çıkartılan kıkırdağın yerine ikame olarak vücuttan alınan kemik ya da sentetik birtakım protezler uygulanabilmektedir. Boyun fıtığı ameliyat yöntemlerinden bir diğeri olarak kontralateral mikro diskektomi yönteminden de söz etmek mümkün. Boyun fıtığı temizlendikten sonra oluşan boşluğa hastanın cilt alt tabakasından alınan yağ grefti uygulanmakta ve bu yönde de tedavi tamamlanmaktadır. Tüm bu tedavi seçenekleri kapsamında, özet olarak boyun fıtığı tedavisinin ne şekilde yapılabileceğinin boyun fıtığı türüne ve boyutuna göre değişeceğini söylemek mümkün.

Ameliyatsız Tedavi Mümkün

Hafif boyutta olan ve hafif ağrılara sebep olan boyun fıtığı anomali vakaları için ameliyatsız tedavi yöntemlerinde yüksek oranlarda başarı elde edilebiliyor. Bunun yanı sıra ciddi boyutlara ulaşmış olan boyun fıtığı anomalilerinde ise ameliyat ile uygulanan tedavi yöntemleri uygulanabilmekte ve bu sayede de kalıcı ve etkili bir tedavi sonucu elde edilebilmektedir. Tedavi yöntemlerinden hangisinin uygulanacağı ise uzman hekimin bilgi ve deneyimi doğrultusunda belirlenen bir durumdur.

Boyun fıtığı tedavileri fizik tedavi uzmanı ile birlikte hastalığın gerektirdiği kadar seans programı hazırlanarak başlatılır. Fizik tedavi seans süresi ortalama olarak otuz dakika ile bir saat arasında değişiklik gösterebilmekte olup bazı nörolojik rahatsızlıklarda bu süreler on dakika ile otuz dakika arasında değişiklik gösterebilmektedir. Fizik tedavi uygulaması hastanın kas sistemi ve iskelet sisteminde bulunan sinirlere sıcaklık ve mili volt ile ölçümlenebilen elektrik akımları verilerek ve fizik tedavi uzmanının gösterdiği şekilde uygulanan hareketler ile uygulanmaktadır. Fizik tedavi uygulamasından dönüt almak amaçlı fizik tedavi hekiminin belirlediği süre zarfında seanslara düzenli olarak gitmek gerekmektedir. Bunun dışında evde yapılması gereken hareketleri düzenli olarak yapmaları tedavi sürecini kısaltacaktır.

Kronik rahatsızlıklarda fizik tedavi uygulaması hastalığı geçirmek amaçlı değil, hastanın yaşam kalitesini arttırmak amaçlı olup ağrılarını azaltmak hedeflenir ve belli aralıklarla fizik tedavisi uygulamaları sağlanır. Bunun dışında hastanın da sağlığına dikkat etmesi ve hekimini dinlemesi gerekmektedir.

Kaynak: www.romatem.com

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Ankara CHP Genel Başkanı Özel: "Bugün beka sorunu her 4 gençten üçünün bavulları zihninde toplamış olmasıdır" CHP Genel Başkanı Özgür Özel, "Bugün beka sorunu her 4 gençten üçünün bavulları zihninde toplamış olmasıdır” dedi. CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bilkent Üniversitesi Sosyal Demokrasi Topluluğu’nca düzenlenen etkinlikte gençlerle bir araya geldi. Özel, 31 Mart’ta gerçekleştirilen Mahalli İdareler Genel Seçimlerinin sonuçlanmasıyla birlikte CHP’nin birinci parti olduğunu, seçim sonrası katıldığı ilk programda gençlerle bir araya gelmesinin kendisi açısından çok değerli olduğunu kaydetti. “Seçmenin mesajını alırsan doğru yaparsın, almazsan tükenme sürecin başlar” Özel, CHP’de bir değişim süreci yaşandığını, her seçim sonuçlarının siyasilere yazılan bir mektup olduğunu ve bu mektupla siyasilere bir mesaj verildiğini ifade ederek, “O mesajı doğru okuyanların siyasette iyiye gittiğini, okuyamayanların da kötüye gittiğini adımın Özgür olduğu kadar inanarak savunan birisiyim. Seçmenin mesajını alırsan doğru yaparsın. Almazsan tükenme sürecin başlar" diye konuştu. “Siyasetin başarı kapısı bizim partiye kapalıydı” “Siyasetin başarı kapısı bizim partiye kapalıydı” diyen Özel, “Başımızın üstünde yüzde 25’lik bir cam tavan vardı. Kıramıyorduk, kıramayacağız diye artık zıplamıyorduk. O devasa siyaset kalesinin kapalı başarı kalesinin 3 anahtarı vardı. Tarihten mirastı, emanetti. O 3 anahtarı 3 deliğe soktuk ve teker teker çevirdik. Siyasetin başarı kapısı açıldı” dedi. “Bugün beka sorunu her 4 gençten üçünün bavulları zihninde toplamış olmasıdır” “Bugün beka sorunu her 4 gençten üçünün bavulları zihninde toplamış olmasıdır" diyen Özel, "En kötüsü yüzde 62, en yükseği yüzde 78 olmak üzere 5’ten fazla ankette gençler imkanım olursa yurtdışına gitmek, oraya yerleşmek ve orada yaşamak istiyorum diyor. Bu ülkenin yetişmiş, iyi eğitim almış ya da hak ettiği halde o fırsat eşitliğinden yararlanamamış pırıl pırıl gençleri, maalesef dünyanın başka ülkelerine gidiyor. Beka sorunu dünyanın başka ülkelerinin Türkiye üzerinde hesap yapması değildir. Plan yapması değildir. Hayal kurması değildir. O hayalleri geri püskürtmesini bildik ve biliriz. Bir ülkenin gerçek sorunu, o ülkenin gençlerinin dünyanın diğer ülkelerinde hayal kurmasıdır. İşte biz bu seçimlerde hiç olmazsa bir seçim daha, geleceğini dünyanın başka yerlerinde değil bu ülkede aramak üzere ya da gitse bile dönmeyi düşünerek, gönlünü hiç olmazsa burada bırakarak, gençlere bu ülkede hayal kurmaları için birlikte bir şey yapmayı teklif ettik ve onları çağırdık” değerlendirmesinde bulundu.
İstanbul A Milli Kadın Hentbol Takımı’nın EURO 2024’teki rakipleri belli oldu EHF Avrupa Şampiyonası’nda ilk kez mücadele etme hakkı kazanan A Milli Kadın Hentbol Takımı’nın rakipleri bugün çekilen kura ile belli oldu. Viyana’daki EHF merkezinde yapılan kura çekimi sonucu Türkiye, A Grubu’nda İsveç, Macaristan ve Kuzey Makedonya ile eşleşti. Kura çekim törenine katılan Türkiye Hentbol Federasyonu Başkanı Uğur Kılıç, kura sonrası yaptığı değerlendirmede, "Kura çekildi, top artık kızlarda. Son topa kadar mücadele edeceğiz ve tarihimizde ilk defa katıldığımız Avrupa Şampiyonası finallerinde iz bırakmak için maçlarımıza çıkacağız. Takımımıza güveniyorum" dedi. EHF 2024 Kadınlar Avrupa Şampiyonası, üç ülkedeki dört şehirde (Avusturya, Macaristan ve İsviçre), 28 Kasım-15 Aralık 2024 tarihleri arasında oynanacak. En büyük katılımlı Avrupa Şampiyonası olacak turnuvada 24 takım kupayı kaldırmak için mücadele edecek. Ön tur, Basel (İsviçre), Innsbruck (Avusturya) ve Debrecen’de (Macaristan) gerçekleştirileceği EURO 24’te, ana tur Viyana (Avusturya) ve Debrecen’de oynanacak. Final maçı ise 10.000 seyirci kapasiteli Viyana’nın Wiener Stadthalle’de oynanacak. EHF EURO 2024 logosu ise turnuvaya ev sahipliği yapan üç ülke bayrağının (kırmızı, yeşil ve beyaz) renklerini hentbolun dinamik hareketiyle birleştirerek yansıtıyor. EURO 2024 grupları şöyle oluştu: A Grubu: İsveç, Macaristan, Kuzey Makedonya, Türkiye B Grubu: Karadağ, Romanya, Sırbistan, Çekya C Grubu: Fransa, İspanya, Polonya ,Portekiz D Grubu: Danimarka, İsviçre, Hırvatistan, Faroe Adaları E Grubu: Norveç, Avusturya, Slovenya, Slovakya F Grubu: Hollanda, Almanya, İzlanda, Ukrayna