POLİTİKA - 01 Temmuz 2015 Çarşamba 21:32

Bozkır'dan Yunanistan'daki ekonomik krize ilişkin açıklama

A
A
A
Bozkır'dan Yunanistan'daki ekonomik krize ilişkin açıklama

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Yunanistan'daki ekonomik krizin Türkiye-Yunanistan ikili ilişkilerini etkileyebileceğini belirterek, sağlıklı bir çözüm bulunabilmesi temennisinde bulundu.

Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, Yunanistan'daki ekonomik krizin Türkiye-Yunanistan ikili ilişkilerini etkileyebileceğini belirterek, sağlıklı bir çözüm bulunabilmesi temennisinde bulundu. Bozkır, "Bu krizin çözülemeden yayılmasının hem dünya hem Avrupa hem de Türk-Yunan ekonomik ilişkilerine olumsuz etkileri olacaktır" dedi. 

Lüksemburg’un Avrupa Birliği Başkanlığı’nı altı ay süreyle yürütmesi sebebiyle resepsiyon düzenlendi. AB Bakanı ve Başmüzakereci Volkan Bozkır, resepsiyonda gazetecilerin Yunanistan'daki ekonomik krize ilişkin sorularına cevap verdi.

Yunanistan’daki krize yönelik olarak değerlendirmede bulunan Bozkır, Yunanistan’ın ekonomik krizi atlatmasını dilediklerini belirtti. Bozkır, "Bu krizin çözülemeden yayılmasının hem dünya hem Avrupa hem de Türk-Yunan ekonomik ilişkilerine olumsuz etkileri olacaktır. Üç sorunun cevabının alınması gerekiyor. Yunanistan iflas kararı alınıp alınmayacağı, ikincisi referandum sonucu Yunan halkının ekonomik reformlarla ilgili ne karar vereceği, üçüncü olarak Avrupa Birliği’nin sonuç çerçevesinde ne karar alacağı. Benim uzun zamandır şahit olduğum içinden en çıkılmaz sorunlardan bir tanesi. Yunanistan’a yardım yapıldığı takdirde, Avrupa Birliği içinde yardım yapılmadan kendi sıkıntılarını uyguladıkları reformlarla üstesinden gelmeye çalışan İspanya, Portekiz, İrlanda gibi ülkeler var. Onlar tabiatıyla Yunanistan’a yardım yapılmasına karşılar, diğer taraftan yardım yapılmadığı takdirde euro sisteminin büyük zarara uğrayabileceği, bunun bazı Akdeniz ülkelerine yayılabileceği endişesi var. Dolayısıyla Türkiye’nin yapacağı yardımın çok üstesinde bir sorunla karşı karşıyayız" ifadelerini kullandı.

Yunanistan’dan yardım talebinin olmadığını belirten Bozkır, “Böyle bir talep olmuş olsaydı değerlendirirdik. Ama maalesef sorunun boyutları çok büyük. Ümit ediyoruz ki dünya sistemi buna çare bulabilsin” şeklinde konuştu.

Bozkır, Türkiye Yunanistan ikili ilişkilerinin etkilenebileceğini belirterek, sağılıklı bir çözüm bulunabilmesi temennisinde bulundu. Bozkır, “Yunanistan euroya geçerken Maastricht kriterlerini karşılaması için gereken ekonomik figürlere sahip olmadığı, biline biline euroya alındı. Bugünün temeli o günlerde atıldı” dedi. 

AHMET UMUR ÖZTÜRK

Bunlar Da İlginizi Çekebilir