GÜNDEM - 03 Aralık 2015 Perşembe 01:02

BTK'da çalışmalar hız kesmeden devam ediyor

A
A
A
BTK'da çalışmalar hız kesmeden devam ediyor

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, Bakü-Tiflis-Kars (BTK) Demiryolu Arpaçay Şantiyesini ziyaret ederek, demiryolu hattı çalışmalarıyla ilgili şantiye yetkilisinden bilgiler aldı.

Başkonsolos Ayhan Süleymanlı, BTK Demiryolu hattının tamamlanmasıyla birlikte Kars’ın ticaret merkezi olabileceğini ve binlerce insanın demiryolu hattında istihdam edileceğini belirtti.

Kars'ın Arpaçay ilçesinde bulunan BTK şantiyesinde incelemelerde bulunan Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, Şantiye Yetkilisi Kayserşah Erdem’den slayt gösterisi eşliğinde bilgi aldı.
BTK Demiryolu hattından kışa rağmen, havanın soğuk olmasına rağmen birden fazla bölgede aynı anda çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Kayserşah Erdem, BTK hattında aç-kapa ve delme tünellerin büyük çoğunluğunun tamamlandığını kaydetti. Erdem, Türkiye, Gürcistan sınırında tünel çalışmalarının sürdüğünü ve önümüzdeki yıl tünel inşaatının da tamamlanacağını vurguladı.

Erdem, “BTK hattında bir takım proje değişiklikleri oldu. 76 kilometre, 79 kilometreye çıkarıldı. 8,5 kilometre delme tünel, bir de aç-kapa tünellerimiz var. 11,5 kilometresi de aç-kapa tünel, büyük çoğunluğu tamamlandı. Güzergahta çalışmalarımız devam ediyor. İnşallah 2016 yılının sonuna kadar demiryolu hattının bitirmiş olacağız” dedi.

“ÇOK SAYIDA İŞ ADAMI KARS’A YATIRIM YAPACAK”

Btk Demiryolu hattıyla paralel Lojistik Merkez’inde tamamlanmasıyla birlikte çok sayıda işadamının Kars’a yatırım yapacağını ifade eden, Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, BTK demiryolu hattının her geçen gün daha da önem kazandığını söyledi.

Başkonsolos Ayhan Süleymanlı, “Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı sadece Azerbaycan, Türkiye ve Gürcistan için değil Dünya için çok önemli bir projedir. Her yıl Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu olarak BTK şantiyesini ziyaret ediyoruz. Burada yetkili arkadaşlarımızdan çalışmalar hakkında bilgiler alıyoruz. BTK hattında çalışmalar devam ediyor. Bize verilen bilgilere göre özellikle aç-kapa ve delme tüneller neredeyse tamamlanmış. Bu projenin en büyük faydası Kars'a olacak. Buradan binlerce kişiye iş imkanı sağlanacak. Lojistik Merkez’inde tamamlanmasıyla yatırımlarda Kars’a gelecek” diye konuştu.

Bir süre şantiye yetkilisi Kayserşah Erdem ile sohbet eden Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanlı, BTK şantiyesinden ayrılarak Mezre Köyü altında yapımı tamamlanan aç-kapa tünelleri gezdi.

“BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU HATTI”

BTK demiryolu hattı Azerbaycan'ın başkenti Bakü şehrinden Gürcistan'ın Tiflis ve Ahılkelek şehirlerinden geçerek Türkiye'nin Kars şehrine ulaşacak. Söz konusu proje hayata geçirildiğinde Avrupa'dan Çin'e demir yoluyla kesintisiz yük taşınması mümkün hale gelecek. Böylece Avrupa ile Orta Asya arasındaki yük taşımalarının tamamının demir yoluna kaydırılması planlanıyor. BTK hizmete girdiğinde, orta vadede yıllık 3 milyon ton yük taşınması hedefleniyor. 2034 yılına gelindiğinde ise 16 milyon 500 bin ton yük ile 1 milyon 500 bin yolcu taşınması amaçlanıyor.

IŞIK ÇAPANOĞLU 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bolu Bolu’da 7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi düzenlendi Bolu’da "7. Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi" düzenlendi. Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Fatma Deniz Sayıner modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgileri katılımcılara aktardı. Bolu Koru Otel’de geleneksel hale gelen Uluslararası Koru Gebelik Doğum Lohusalık Kongresi’nin 7’ncisi düzenlendi. Kongre’nin oluşturulmasında büyük payda sahibi olan Prof. Dr. Aydan Biri ve Prof. Dr. Deniz Sayıner’in öncülüğünde bir araya gelen doğum hekimlerinin yanı sıra perinatoloji uzmanları, ebeler, hemşireler, yenidoğan hekimleri ve doğuma katkı sağlayan birçok branş uzmanı da kongrede yerini aldı. Kongrede Türkiye’de ve dünyada modern doğum hekimliği ve ebelik hizmetleri açısından önemli bilgiler, araştırma sonuçları ve deneyimlerin paylaşıldığı bilimsel oturumlar yapıldı. 3 gün sürecek olan kongrede, doğuma yönelik kurslar ve bilgilendirme toplantıları yapılacak. “Doğum konusu birçok konuya göre az ilgi görüyor” Türkiye’de sadece doğumun ele alındığı en büyük bilimsel toplantı olma özelliğini taşıyan 7. Uluslararası Bolu Koru Gebelik, Doğum ve Lohusalık Kongresi’nin başkanlığını yürüten Prof. Dr. Aydan Biri, “Bu 7’ncisi olmakla birlikte en çok heyecan duyduğum kongre oldu. Her geçen yıl birbirini tekrar etmemek adına zaten çok geniş ve sonsuz olan bu kongrede bir kez daha sizinle olmaktan çok büyük keyif duyuyorum. Konumuz doğum ve içerisinde çok fazla bileşen var. Doğumsal birleşim ya da bir bebeği ilgilendiren bir süreç, toplumun esası temeli ve koruyucu sağlık bakımı. Kongrede çok fazla insanı bir araya getiriyoruz. Ama çok da zor oluyor bu kongreler. Daha önce de söylediğim bir şey var ana işimiz olan doğum, özellikle kadın doğum hekimlerinin polikliniklerinin yüzde 80’i doğum, ancak buna rağmen birçok konuya göre çok daha az ilgi görüyor. Bu yıl ben çok çünkü bu konu doğrultusunda doktor arkadaşlarımızın da ana konumuzun doğum olduğuna dair inancı arttı. Her ne kadar hala akademisyen arkadaşlarımızın ‘Doğum da moda oldu’ demesine rağmen mesleğe bakışımızın çarptırıldığı bir dönemdeyiz” dedi. “Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez” Bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelere ihtiyaç olduğunu söyleyen Prof. Dr. Deniz Sayıner, “Eğitim bizim vazgeçilmezimiz olmalı. Çünkü en büyük güç bilgi gücüdür. Bilginin olmadığı yerde güçten bahsedilemez. Hiçbir silah, hiçbir teknoloji bilginin karşısında duramaz. O nedenle sürekli bilimsel çalışmaların ışığında kendini yenileyen ebelerin yetişmesine ve ebelere ihtiyaç duyduğumuzu söylemem lazım. Ve tabii ki böyle bir ebeliği dizayn etmek için de birlik olmaya ihtiyaç vardır. Kurucu üyelerinden biri olmaktan onur duyduğum, gerçekten birlikte yürümekten gurur duyduğum yol arkadaşlarımın olduğu Anadolu Ebeler Derneği. Bu dernekle birlikte örgütlenmek, mesleğine sahip çıkmak mesleki örgütün içinde olmak son derece önemli” diye konuştu.