SAĞLIK - 12 Aralık 2017 Salı 12:13

Bu ağrı boşanmaya kadar gidiyor

A
A
A
Bu ağrı boşanmaya kadar gidiyor

Kadınların korkulu rüyası olan ‘Kronik Pelvik Ağrı’ Türkiye’de ilk kez blok ve iğne tedavisi ile en aza indiriliyor. Türkiye’nin ilk ‘Nöropelviolog’u olan Prof. Dr. Ahmet Kale, bu ağrıların aile içinde ciddi sıkıntılara yol açtığını ve bazen boşanmalara kadar gittiğini söyledi.

‘Nöropelvioloji’ alanında Amerika ve Danimarka’da eğitimler alarak sertifika sahibi olan Sağlık Bilimleri Üniversitesi Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Ahmet Kale, ‘Pelvik Kas Ağrıları’ ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’de ilk kez blok ve iğne tedavisinin geliştirildiğini ifade eden Kale, kadınların bu ağrılardan mutlaka kurtulması gerektiğini ifade etti.

6 aydan fazla süren ağrıya dikkat

‘Kronik Pelvik Ağrılar’ hakkında bilgi veren Prof. Dr. Ahmet Kale, “Bayanlar özellikle üreme çağlarında, evlendikten sonra, evlenmeden önce adet dönemlerinde, bağımsız dönemlerde şiddetli ağrılar çekiyorlar. Bu ağrılar 6 aydan fazla uzun sürüyorsa, biz bunu ‘Kronik Pelvik Ağrı’ olarak değerlendiriyoruz. Bunların bir kısmı ağrılarım geçer düşüncesi ile, ağrı kesiciler ile idare ediyorlar. Bu ağrılar geçmiyor. Bunlar hayat boyu devam ediyor. Bir ağrıyı, yıllar boyu, aralıklı olarak çekmek hoş bir duygu değil” dedi.

“Kadınlar bu ağrı yüzünden cinsel ilişkiye giremiyor”

Kronik ağrı tedavisinin dünyada gelişen bir konsept olduğuna dikkat çeken Kale, “Nöropelviolog bilimi var. Dünyada 9 sertifikalı hekim var. Bu konuda eğitimlerini alan, 9 sertifikalı hekimden biriyim. Kadınların alt bölgesinde pelvik sinir anatomisi var. Bu ağrıların esas kaynağı, bu sinir anatomisinde oluşan bozukluklar. Bu kronik ağrıları geçirmek için hastalarımıza blok tedavileri uyguluyoruz. Hiçbir sebep olmadan bu ağrılar olabilir. Sinir anatomisindeki bozukluklar, geçirilmiş cerrahilere bağlı bu ağrılar yaşanabilir. Bu kronik ağrılar ile mutlaka mücadele edilmesi lazım. Hastaların bazıları, cinsel ilişki sırasında da şiddetli ağrı duyuyorlar. Bayanlar bu sebepten dolayı ilişkiye girmiyorlar. Bloklar ile iğne tedavileri ile bu hastalığın tedavi edilmesi gerekiyor” diye konuştu.

“İstanbul’dan gelen hastalarımız var”

İstanbul’dan kendilerine tedavi için gelen hastaların olduğunu belirten Kale, “Ağrı skorlamasında en şiddetli ağrının oranı 10’dur. Bize 10 ile gelen hastalarımız, blok tedavilerin ardından skorun 3’e indiğini söylüyorlar. İlişkiye giremediklerini söyleyenler, bu tedavinin ardından rahat bir ilişkiye girdiklerini, aile hayatlarının devam ettiklerini söylüyorlar. Bize teşekkür ederek hastanemizden ayrılıyor. Şu ana kadar 30 hastaya ulaştık. Memnuniyet oranımız yüzde 85’lerde. Ağrı başlı başına bir konsept. Bir anda hepsinden kısa sürede netice almak mümkün değil. Fakat böyle bir tedavi yöntemi Türkiye’de yok. Bu ‘Kronik Pelvik Ağrılar’ ile, blok tedaviler halinde mücadele etmemiz lazım.

“Boşanmaya kadar gidiyor”

Ağrının ciddiye alınmaması durumunda, hastaların gerçekten büyük sıkıntılar ile karşı karşıya kalacaklarını ifade eden Prof. Dr. Ahmet Kale, “Bayanlar bu ağrıya bağlı olarak cinsel ilişkiye giremiyor. Bu boşanma ve aile içinde ciddi ruhsal sıkıntıya yol açabilir. Bu mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durum. Bilinçli ellerde tedavi edilmesi gerekiyor. Bu ağrının tedavi yöntemlerini öğrenmek için Arizona ve Danimarka’ya giderek eğitimler aldık. Uzun bir süreç. Özellikle Kocaeli bölgesinde hastalarımıza hizmet vermeye çalışıyoruz. Bayanlarımız bu kronik ağrı ile yaşamasınlar. İnsanı mustarip eden, yoran, aile hayatını engelleyen bir konsepti var bu ağrının. Derince Eğitim ve Araştırma Hastanesi ağrı mücadelesi için doğru bir adres” şeklinde konuştu.

Murat Kanber - Cihan Atik
 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Trabzon Batista Mendy, Trabzonspor’un savunma ve orta sahadaki jokeri oldu Trabzonspor’un sezon başında Fransa’nın Angres takımında transfer ettiği Batista Mendy, hem savunmada hem de orta sahada forma giyerek bordo-mavili takımın jokeri oldu. Trabzonspor, sezon başında Fransa’nın Angers SCO takımında 4 milyon 400 bin Euro bedelle transfer ettiği Batista Mendy’le, 4+1 yıllık sözleşme imzalamıştı. Mendy, hem savunmada hem de orta sahada görev alarak Ranz Beckenbauer, Philipp Lahm, Carles Puyol gibi defans, orta saha ve kanatlarda oynadıkları maçlarla takımlarında ’elmas’ olarak tabir edilen yıldız futbolcuların izinden gidiyor. Trabzonspor’un eski teknik direktörü Nenad Bjelica döneminde ön libero bölgesinde değerlendirilen Batista Mendy, Abdullah Avcı’nın takımın başına gelmesiyle defans, ön libero ve merkez orta sahada forma giydi. Son haftalarda stoper bölgesinde oynayan Fransız oyuncu, Trendyol Süper Lig’de ve Ziraat Türkiye Kupası’nda toplam 32 müsabakanın 11’inde ön libero, 11’inde stoper ve 10’unda ise merkez orta sahada görev yaptı. Mendy için bölgenin bir önemi yok Trabzonspor’un Fransız oyuncusu Batista Mendy için adeta saha içerisinde bölgenin bir önemi yok. Bordo-mavililer, Mendy’nin bu sezon ön libero olarak sahaya çıktığı 11 karşılaşmada 6 galibiyet, 2 beraberlik ve 3 mağlubiyet aldı. Fransız oyuncunun stoper bölgesinde top koşturduğu 11 mücadelede 8 galibiyet, 1 mağlubiyet ve 2 beraberlikle sahadan ayrılan Karadeniz temsilcisi, Mendy merkez orta sahadayken de 10 maçta 6 galibiyet, 1 beraberlik ve 3 mağlubiyet elde etti. Trabzonspor Teknik Direktörü Abdullah Avcı, ihtiyaç doğması halinde Batista Mendy’nin bek oynatabileceğinin sinyalini de verdi. Ziraat Türkiye Kupası yarı final ilk maçında Fatih Karagümrük ile oynanan ve 3-2 bordo-mavililerin üstünlüğüyle sona eren maçın ardından Avcı, "Mendy’nin bana gelen raporunda 8, 6, 4 ve 2 numarada oynayabildiği açıkça görünüyor. Dünya futbolunda stoper topa artık en fazla dokunan oyuncudur. Orta sahada da faydalanacağız. Önümüzdeki sezonla alakalı da çalışmalarımızı sürdürüyoruz" ifadelerini kullanmıştı.
İstanbul Türkiye’de yapay zeka lisesi kurulma yolunda ilk adım atıldı İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Teknopark İstanbul iş birliğiyle “Yapay Zeka Lisesi kurulum ve içerik geliştirme çalıştayı” gerçekleştirdi. Teknopark İstanbul’da Türkiye’nin geleceğine yön verecek önemli bir adım olan ilk “yapay zeka lisesinin oluşum sürecini şekillendireceği ifade edilen “Yapay Zekâ Lisesi Kurulum ve İçerik Geliştirme Çalıştayı” gerçekleştirildi. Programda konuşan İstanbul Milli Eğitim Müdür yardımcısı Hüseyin Aydın, yapay zeka, çağın en hızlı gelişen ve dönüşen alanlarından biri olarak, eğitim ve genç nesiller için kritik bir öneme sahip, bu çerçevede, Yapay Zeka Lisesi kurma hedefimiz, genç beyinlerin bu alanda nitelikli bir eğitim almasını sağlayarak, Türkiye’nin küresel arenada rekabet gücünü artırmayı amaçladıklarını belirtti. Teknolojinin hızla ilerlediği bir çağda, yapay zeka bilgi ve becerisi, sadece bireylerin değil, aynı zamanda ulusların ve toplumların geleceğini şekillendirdiğini ifade eden Aydın, Yapay Zeka Lisesi, genç yeteneklere bu alanda eğitim sağlayarak, onları geleceğin liderleri, yenilikçileri ve girişimcileri olarak yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Çalıştayda yapay zeka eğitim ve öğretim konularında uzman isimler bir araya gelerek fikir alışverişinde bulunacağı ve stratejik adımların belirleneceği bir ortam oluşturmayı hedeflediklerini ifade etti. Teknopark İstanbul’da düzenlenen programa, İstanbul Milli Eğitim Müdür yardımcısı Hüseyin Aydın, Teknopark İstanbul yönetim kurulu üyesi Mehmet Akif Özyurt, akademisyenler, öğretmenler ve öğrenciler katıldı. “Yapay Zeka Lisesi ile geleceğin bilimsel ve teknolojik gelişmelerine gençlerimizi şimdiden hazırlıyoruz” İstanbul Milli Eğitim Müdür yardımcısı Hüseyin Aydın, “Günlük hayatımızın birçok alanında kullanılmaya başlanan yapay zekanın etki alanının her geçen gün arttığına şahit oluyoruz. Bilişimden medyaya, sanayi ve ticaretten eğitime kadar çeşitli alanlarda kullanılmaya başlanan yapay zekanın geleceğin en önemli alanlarından biri olduğunun farkındayız. Yapay Zeka Lisesi ile geleceğin bilimsel ve teknolojik gelişmelerine şimdiden hazırladığımız gençlerimiz için bu alanda nitelikli ve eğitim temelli adım atmayı sağlayarak ülkemizin küresel ölçekte diğer ülkelerle teknoloji ve bilimsel rekabette güçlü bir konuma gelmesi gerekiyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın, ilan ettiği Milli Teknoloji Hamlesi ve Dijital Dönüşüm vizyonuyla, bakanlığımız eğitim, bilim ve teknolojiyi ulusal hedeflerimize entegre ederek Türkiye’nin eğitimdeki dönüşümüne öncülük etmektir. Bu iki yaklaşım; yani geleneksel değerlerle yenilikçi teknolojilerin benimsenmesi ülkemizin eğitimde kapsamlı bir dönüşüm yaşamasını sağlayacak stratejik bir birlikteliği temsil etmektedir” dedi.
Kocaeli Kocaeli Büyükşehir’den yaşananlarla ilgili açıklama Şehir hastanesinin çevresinde yapılan düzenlemeler sırasında İzmit Belediyesi ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi çalışanları karşı karşıya gelmişti. Yaşananlarla ilgili Kocaeli Büyükşehir Belediyesi açıklama yaptı. İddiaya göre İzmit Belediyesi ekipleri, şehir hastanesi yanında bulunan ve Tavşantepe Mahallesi’nde kalan sokağın asfalt çalışması için bölgeye gitti. Bu sırada aynı sokakta çalışma yapan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ekipleri ile İzmit Belediyesi çalışları karşı karşıya geldi. İki grup arasında zaman zaman kavgalar da yaşanırken, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet bölgeye geldi. İzmit Belediyesi ekibi ile gelen grupta yer alan bir kişi İzmit Belediyesi meclis üyesi İbrahim Efe’yi ittirdi. Yere düşen İbrahim Efe’ye İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet ile yanında bulunanlar, "Kendini yere atıyorsun, numara yapma" diye tepki gösterdi. Bu sırada Fatma Kaplan Hürriyet’in yanında bulunan bir kişi de yere düştü. Yaşananlarla ilgili Kocaeli Büyükşehir Belediyesi sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Yapılan açıklamada, "İzmit Belediyesi’nin değil şehir hastanesi sorumluluğunda olan alana, şehir hastanesi yönetiminin daveti ile vatandaşların ulaşım kolaylığını sağlayacak kapı düzenlemesini yapmak üzere gitmiş olan çalışma arkadaşlarımız, İzmit Belediyesi ekiplerinin engellemesi ile karşılaşmış ve çıkan arbedede çalışma arkadaşlarımız darp edilmiştir. Takdir halkımızındır" denildi.