GÜNDEM - 15 Şubat 2018 Perşembe 01:19

Bu yöntem ilk defa bir eşeğe uygulandı

A
A
A
Bu yöntem ilk defa bir eşeğe uygulandı

Geçirdiği kaza sonucu bacağı kırılarak İstanbul’a getirilen “Mardinli Beyaz” isimli eşek, kendi kanı ile tedavi edildi. Dünyada ilk defa bir eşeğe uygulanan Trombositten zengin fibrin (TZF) yöntemi ile tedavi edilen "Mardinli Beyaz", sağlığına kavuşmayı bekliyor.

Mardin’de geçtiğimiz aylarda yaralanarak tedavisi için İstanbul’a getirilen “Mardinli Beyaz” isimli eşeğin tedavisine devam ediliyor. Tedavisi İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’nde yapılan eşeğin kırılan bacağının kaynaması gecikince, doktorlar farklı bir yöntem arayışı içerisine girdi. Yapılan araştırmalar sonunda doktorlar eşeği biyolojik yöntemle tedavi etmeye karar verdi. Bunun üzerine Mardinli Beyaz’dan kan alan doktorlar, kanı özel bir işlemle işleyip hücreden ve trombositten zengin bir plak oluşturdu. Oluşturulan plak kırık olan bacağa ameliyatla yerleştirdi. Trombositten zengin fibrin (TZF) adı verilen bu yöntem, daha önce yara tedavisinde ve diş tedavisinde kullanılıyor olsa da dünyada ilk defa bir eşeğe uygulanmış oldu.

Öte yandan, Sağlığına kavuşmayı bekleyen "Mardinli Beyaz"ın ayağının üzerine basabildiği ve yavaş da olsa yürüye bildiği görüldü.

“YÜRÜMEKTE ZORLANIYORDU VE BACAĞININ ÜSTÜNDE ÇOK BÜYÜK BİR YARASI VARDI”

"Mardinli Beyaz" isimli eşeğin geliş aşamasını anlatan İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı’nda çalışan Doç. Dr. Dilek Olgun Erdikmen, “Temel olarak atlarla ilgileniyoruz. At kliniğiyiz diye bilirim. Ortak özellikleri tek tırnaklılar. Dolayısıyla eşeklerde bizim hasta profilimizin içinde. Eşek bize 3 ay önce Mardin’den geldi. Mardin Belediyesi’nin ve hayvanseverlerin aracılığı ile bize ulaştılar. Bize ulaştığı sırada bacağında, eski yanlış kaynamış bir kırığı vardı. Deformasyon şiddetliydi. Yürümekte zorlanıyordu ve bacağının üstünde çok büyük bir yarası vardı. Yaklaşık 1.5, 2 gün süren bir yolculuğu takiben üniversitemizin kliniğine gelmiş oldu” ifadelerini kullandı.

“KIRIK FİKSASYONU, YARA TEDAVİSİ YAPTIK”

Eşeğin tedavi sürecini anlatan Erdikmen, ”Geldikten 3 hafta sonra genel destek tedavisi uyguladık çünkü genel anesteziyi kaldıracak durumda değildi. Onu takiben ameliyata aldık. Ameliyata girene kadar Kırık fiksasyonu, yara tedavisi yaptık. Geçen haftaya kadar da yani 2.5, 3 aylık süreçte 15 günlük kontroller, yara bakımı ile bugüne geldi” dedi.

“BİZİM İÇİN DE DÜNYA İÇİN DE BİR İLK OLDU”

“Bizim içinde dünya içinde bir ilk oldu”diyen Erdikmen, “Kontrolleri takiben kaynamanın büyük oranda iyi gitti yalnız bir kaç noktada kırık hattında kaynamada gecikme, kaynamama sorunu yani nonilyon dediğimiz sorun ile karşı karşıya geldik. Bu noktada yapılabilecek alternatif tedaviler var. Bunlardan bir tanesi biyolojik tedavi. Trombositten zengin fibrin tedavisi. Bunların bir takım varyasyonları var. Hazırlanış şekillerine göre içindeki hücre yoğunluğu değişiyor. Biz TZF uyguladık ona. Yani kırık hattına fibrin plak yerleştirdik. Bunun ana fikride, orada hücreden ve trombositten zengin bir plak oluşturuyoruz. O bir ağ oluşturuyor ve yandan iyileşmek için gayretli olan hücrelere bir yatak oluşturuyor ve iyileşme sürecini hızlandırıyor. Kendisi erkek kısırlaştırdık da sonrasında sorunsuz bir şekilde uyandı. Tedavi sürecini takip ediyoruz. Yaptığımız literatür taramalarında dünya da bu şekilde uygulanmış bir eşek hastasına rastlayamadık. Kaldı ki atta yok o yüzden bizim içinde dünya içinde bir ilk oldu”ifadelerini kullandı.

“MARDİNLİ BEYAZ” KENDİ KANI İLE TEDAVİ EDİLDİ

Mardinli Beyaz isimli eşeğin kendi kanı ile nasıl tedavi edildiğini anlatan Doç. Dr. Erdikmen, ”Otolog bir uygulama bu kendi kanından özel bir santrifüj işlem ile fibrin plakları elde ediyoruz. Operasyon sırasında çok hızlı yapılaması gereken bir şey. Elde ettikten sonra normal ameliyata yaklaşır gibi yaklaşıp o fibrin plakları kırık hattın içine yerleştirdik. Sonra standart prosedürlerle ameliyatı noktalandırdık. Kontrolleri devam edecek. Beklediğimiz hızda bir kırık kaynaması ile karşılaşmazsak bir seans daha uygulaya biliriz. Genel durumu gayet iyi” şeklinde konuştu.

Erdikmen iyileştikten sonra eşeğe bir yuva bulacaklarını , yaşamını orada sürdüreceğini kaydetti.

Zöhre Alagöz-Murat Delice

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Aksaray Polisin alkollü sürücü ile imtihanı: Üfleme eğitimi verilen kadın 44. seferde başardı Aksaray-Konya Karayolunda jandarmanın "dur" ihtarına uymayarak kaçan kadın sürücü, jandarma ve emniyeti alarma geçirdi. 53 kilometre kaçan kadın sürücü E-90 Karayolunda kovalamaca sonucu yakalandı. Alkolmetreye üflermiş gibi yapıp üflemeyen ve 3 alkolmetre değiştirerek kadına üfleme eğitimi veren polis, üfletme imtihanına girdiği kadın sürücünün 44. üflemesinde promilini alabildi. 0.97 promil alkollü çıkan kadın sürücüye ceza kesilerek ehliyetine el konuldu. Olay Aksaray - Konya Karayolu Eşmekaya Kavşağı’nda yaşandı. Edinilen bilgiye göre, Aksaray Konya Karayolunda yol kontrolü yapan İl Jandarma Komutanlığı ekipleri durumundan şüphelendikleri kadın sürücünün kullandığı 68 AAN 849 plakalı otomobile ‘dur’ ihtarında bulundu. İhtara uymayan kadın sürücü hızla denetim noktasından kaçtı. Aksaray istikametine kaçan kadın sürücünün plakası jandarma ekipleri tarafından hem jandarma hem de emniyet haber merkezine bildirildi. Bunun üzerine jandarma ve polis ekipleri karayolu ve aracın geldiği istikamete yönelik adeta bölgeyi abluka altına aldı. Jandarma ekipleriyle kısa süre kovalamacaya giren kadın sürücü 53 kilometre kaçtıktan sonra şehir merkezi girişinde polis ekiplerinin de "dur" ihtarına uymadı. Ekiplerin kaza riskine karşı kontrollü bir şekilde takip ettiği kadın sürücü çok gidemeden Tacin Mahallesi E-90 Karayolu üzerinde yakalandı. 44. üflemesinde pes eden kadın sürücü 0.97 promil alkollü çıktı Durdurulduktan sonra araçtan indirilen ve isminin Gülten Nas Y. (49) olduğu belirlenen kadın sürücü rahat tavır ve hareketleriyle dikkat çekti. Ehliyet ve ruhsat kontrolünden geçirilen kadın sürücüye alkol kontrolü yapmak isteyen polis memurlarının üfleme eğitimi ile imtihanı burada başladı. Alkol kontrolünden geçirilmek istenen kadına polis memurlarınca alkolmetre üfletilmek istendi. Alkolmetreyi üflemeye çalışan kadın üflermiş gibi yapıp üflemekten çekinirken, polis memurları kadına adeta üfleme eğitimi verdi. Bir polis memuru ağzıyla kadına üflemeyi gösterirken, bir değir polis memuru da elindeki üfleme çubuğunun poşetiyle üflemeyi anlattı. Eğitimin ardından polis memurlarının üfletme imtihanı başladı. Kadına defalarca alkolmetreyi üfletmeye çalışan polis memurları kadının üflemeyip üflüyormuş gibi göstermesiyle büyük bir sınav verdi. Alkolmetreye de güvenmeyen kadın sürücüye 3 farklı alkolmetre üfletildi. Zaman zaman su içen ve dinlenmeye geçen kadın sürücü 1 saat boyunca polis memurlarına ecel teri döktürdü. 43 kez alkolmetreyi üflemeyerek kandırmaya çalışan kadın sürücü 44. üflemesinde pes ederek normal bir şekilde üfledi. Üflemenin ardından kadının 0.97 promil alkollü olduğu belirlendi. Polis ve kadın arasındaki yaşanan ilginç diyaloglar ise anbean kameralara yansıdı. Alkollü araç kullanmaktan 6 bin 439 TL para cezası kesilen kadın sürücünün ehliyetine de 6 ay süreyle el konuldu. Araç ise olay yerine çağırılan bir yakınına teslim edildi.