KÜLTÜR SANAT - 01 Şubat 2018 Perşembe 01:33

Budapeşte'de ‘Ertuğrul 1890’ filmine yoğun ilgi

A
A
A
Budapeşte'de ‘Ertuğrul 1890’ filmine yoğun ilgi

Macaristan’ın başkenti Budapeşte’de ‘Ertuğrul 1890’ filmine gösterilen yoğun ilgi nedeniyle bilet bulamayan onlarca sinemasever filmi seyredemedi.

Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü ve Budapeşte Japon Enstitüsü tarafından birlikte organize edilen film gösterimi, Budapeşte Toldi Sanat Sineması’nda gerçekleştirildi. Japonya ile Türkiye’nin ilişkilerine damga vuran ve iki ülke arasındaki dostluğun pekişmesinde büyük rol oynayan iki tarihi olayı beyaz perdeye yansıtan 2015 Japon-Türk ortak yapımı olan ‘‘Ertuğrul 1890’’, Türkiye Kültür Bakanlığı tarafından destek almış 132 dakikalık bir film. Türkçe ve Japonca olmak üzere Macarca alt yazıyla gösterilen film öncesinde seyircilere filmin konusu Macarca broşürlerle tanıtıldı. Film, Budapeşte’deki izleyicilerden tam not almayı başardı.

Macar sanatseverlerin yanı sıra, Macaristan’da yaşayan Türk ve Japon vatandaşların da yoğun ilgi gösterdiği filmin ardından Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü Müdürü Yakup Gül, İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine konuştu. Gül, Budapeşte Japon Enstitüsü ile birlikte gerçekleştirdikleri film gösterisine Türkler ve Japonların yanı sıra Macarların programlarına ilgi gösterdiğini, hiç bilet kalmamasının kendilerini mutlu ettiğini, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen bu filmi Budapeşte’de sanatseverlerle buluşturduklarını söyledi.

Filmin Konusu: Japonya ve Türkiye arasındaki dostluğu pekiştiren çok önemli bir olayı anlatan hikayede, 1887 yılında Japon heyetinin İstanbul’u ziyareti sonrasında Osmanlı firkateyni Ertuğrul Bey Japonya’ya doğru yola çıkar. Oradaki işini bitirip geri dönmeye çalışırken yolda kayalıklara çarpar ve tam 681 kişi sulara gömülür. Hayatta kalan sadece 69 kişi vardır ve yaralılar güç bela sahile ulaştıktan sonra Japon köy halkı onları misafir ederler. Sonraki senelerde Japon ve Türk arasındaki dostluğun anısına kazanın yaşandığı bölgeye bir anıt yapılır. 1985 yılında Irak ile İran arasında yaşanan savaşta Saddam Hüseyin’in bombalama tehdidi nedeniyle Tahran hava alanı 24 saat içerisinde kapatılacaktır. Bu haber üzerine Japonya dışında tüm ülkeler uçaklarını Tahran’a göndererek vatandaşlarını çıkartır. Zamanın Başbakanı Turgut Özal Japonya’nın uçak gönderemediği haberini duyduğunda ise Ali Özdemir adlı pilotun kaptanlığında Türk Hava Yolları uçağını Tahran’a göndererek 215 Japon vatandaşı kurtarılır.

Mehmet Başaran

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
Bursa Osmangazi’den haşere ilaçlama seferberliği Osmangazi Belediyesi, hava sıcaklıklarının artması ile birlikte insan ve çevre sağlığını tehdit eden haşerelerin üremesinin önüne geçmek adına ilçe genelinde ilaçlama çalışmasına başladı. Osmangazi Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü ekipleri, sivrisinek, karasinek, kene, fare, haşere gibi kent zararlılarına karşı mücadele çalışmalarını uzman personel denetiminde yürütüyor. Doğal hayat ve biyolojik dengeye uyumlu ilaçlar kullanılarak gerçekleştirilen çalışmalar çerçevesinde, rögar kapakları açılarak içlerine fare ilaçları koyan ekipler, sağlık açısından risk taşıyan sineklerin üremesine müsait olan foseptik, çöp konteynerleri, pazar yerleri, dere yatakları, su birikintileri ile yeşil ve nemli alanlar da ilaçlama çalışmalarını yoğunlaştırdı. Dünya Sağlık Örgütü tarafından önerilen ve Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ilaçlarla gerçekleştirilen çalışmalar ile istenmeyen canlıların kontrolü sağlanırken, haşerelerin sebep olabileceği tifüs ve sıtma gibi hastalıkların da önüne geçiliyor. Haşere oluşumunun önüne geçmek adına çöplerin ağzı açık olarak atılmaması, poşetlerde ya da kapaklı bidonlarda saklanması gerektiği konusunda vatandaşları uyaran yetkililer, daha sağlıklı bir Osmangazi için haşerelere karşı yürütülen ilaçlama çalışmalarının periyodik olarak ilçenin tüm mahallelerinde yürütüleceğini belirtti.