GÜNDEM - 07 Haziran 2017 Çarşamba 13:20

Bugüne kadar hiç denenmemişi denediler

A
A
A
Bugüne kadar hiç denenmemişi denediler

Mersinli yüzlerce çocuk, Guinness Rekorlar Kitabında yer alan ancak bugüne kadar hiç denenmemiş bir kategoride rekor denemesi yaptı.

Mersin Büyükşehir Belediyesi, Dünya Çevre Haftası etkinlikleri kapsamında, geri dönüşüm konusunda dünya çapında farkındalık oluşturmak amacıyla yüzlerce çocukla ‘Guinness En Çok Kişiyle Geri Dönüşüm Sembolü Rekoru’ kırmak için yola çıktı. Dünyada ilk kez Mersin Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Mersinli çocuklar tarafından denenecek rekor için hazırlıklar ve provaların tamamlanmasının ardından, bugün Cumhuriyet Meydanı’nda rekor denemesi gerçekleştirildi.

Rekor danışmanları Prof. Dr. Orhan Kural ve Aydın Türkgücü ile hakemlerin gözetiminde gerçekleştirilen rekor denemesine, Mersin merkezdeki 9 ilkokuldan 751 öğrenci katıldı. Üzerinde Guinness yazan yeşil tişörtler giyen ve şapka takan öğrenciler, kimliklerini barkodda okutarak tek tek denemenin yapılacağı alana alınırken, çok sayıda mihmandar da çocuklara yardımcı oldu.

‘Guinness En Çok Kişiyle Geri Dönüşüm Sembolü Rekoru’ kırmak üzere, arada hiç boşluk bırakmadan sembolü oluşturan çocuklar, düdük çalmasıyla birlikte 5 dakika boyunca görüntüyü bozmadan durdular. Droneler ve kameralar ile kayıt altına alınan rekor denemesinin sonunda, yüzlerce öğrenci 10. Yıl Marşı eşliğinde ellerinde Türk bayrakları ve alkışlarla kendilerini kutladılar.

Denemenin ardından çocukların arasına karışarak, onları kutlayan Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, amaçlarının çevreye ve geri dönüşümün önemine dikkat çekmek olduğu söyledi. Bu denemede başarılı olduklarına inandığını belirten Kocamaz, destekleri için çocukları kutladı.

“GUINNESS, BİZ RAPORLARI GÖNDERDİKTEN SONRA 5 GÜN İÇİNDE SONUCU AÇIKLAYACAK”

Rekor denemesinin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Mühendisliği Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı ve Rekor Danışmanı Prof. Dr. Orhan Kural, bir kez daha Mersin’e geldiği için mutlu olduğunu söyledi. Bugüne kadar 248 ülkede ve Türkiye’nin 81 ilinde çevre için çalıştığını dile getiren Kural, “Geri dönüşüm çok önemli ama daha da önemlisi az tüketmek. Her geçen gün daha çok tüketerek dünyayı daha çabuk yok ediyoruz. Hayatım boyunca ikinci el giydim ve örnek olmaya çalıştım” dedi.

Rekor denemesi ile amaçlarının, öğrencilere geri dönüşümü anlatabilmek olduğunu vurgulayan Prof. Kural, “Bu rekor denemesi, dünyada ilk kez yapılan bir deneme. Guinness kategorisiydi, fakat yapılmadı. Daha önce yapılan bir rekoru geçmek için çalışmadık, yeni bir rekor için çalışıldı. 751 öğrenci bu sembolü yaptılar. İşin mutfağında Aydın Türkgücü ile biz varız ve en az 10 gün çalışıyoruz. Tek tek hazırlıyoruz ve daha sonra bu dosyayı doktora tezi gibi onlara gönderiyoruz. Bu dönemde bize arada sorular soruyorlar ve sonunda karara bağlıyorlar. Genellikle bu olumlu oluyor. Tecrübeliyiz, 20 yıldır bu işle uğraşıyorum. Dilerim bu rekor denemesinden olumlu bir sonuç alırız” dedi.

Kural, Guinness heyetinin, raporu ve görüntüleri aldıktan sonra 5 gün içerisinde değerlendirmesini yaparak sonucu açıkladığını, olumlu çıkarsa da sertifikayı gönderdiklerini ifade etti. Rekor Danışmanı Türkgücü de denemede, iki rekor danışmanı, şahit denilen 5 kişilik teknik ekip ve kronometreyi tutan iki milli atletizm hakeminin görev aldığını bildirdi.

Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Bülent Halisdemir ise rekor denemesinde avukatları, mühendisleri ile belediye dışında çalışan mihmandarlar ve yüzlerce belediye ekibinin görev yaptığını söyledi.

Kıymet Gökçe - Koray Ünlü 

Bunlar Da İlginizi Çekebilir
İzmir Hamza Dağ: “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, “‘Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerimi anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim” dedi. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk’ta düzenlenen mitinge katıldı. Dağ’a binlerce hemşehrisinin yanı sıra, AK Parti İzmir milletvekilleri Şebnem Bursalı ve Mehmet Muharrem Kasapoğlu, MHP İzmir Milletvekili Tamer Osmanağaoğlu, Cumhur İttifakı Selçuk Belediye Başkan Adayı Dahi Zeynel Bakıcı, MHP İzmir İl Başkanı Veysel Şahin, AK Parti Selçuk İlçe Başkanı Hakan Bayraklı ve MHP Selçuk İlçe Başkanı Nuri Yılmaz da eşlik etti. “İzmir kararını vermiştir” Hamza Dağ, 2 ayı aşkın süredir İzmir’in her yerinde hemşeriyle kucaklaştığını belirterek, “Ben, İzmir’imizde artık şunu net bir şekilde görüyorum. 31 Mart için İzmir kararını vermiştir. Bugün de görüyorum ki Selçuk kararını vermiş. Hemşehrim İzmir’in, Selçuk’un her sokağına hizmet istiyor, proje istiyor. İnşallah biz bu hizmetleri de projeleri de şehrimize kazandıracağız” ifadeleri kullandı. “Tek gündemimiz İzmir” Bugüne kadar hiç kimseyi ötekileştirmediğini vurgulayan Dağ, “Bundan sonra da ötekileştirmeyeceğiz. Hiç kimse bizim nezdimizde ayrımcılığa maruz kalmamıştır, kalmayacaktır. Kimse bildiği işin dışında başka bir iş yapmak zorunda kalmayacaktır. Belediye başkanına ne için oy verilir? ‘Eser üretsin, hizmet getirsin, yatırım yapsın, sorunları çözsün.’ Evet; bizim tek gündemimiz İzmir, mesaimizin tamamı bin 294 mahallemiz her sokağında, hanesinde geçecek. İzmir’de istişareyi, ortak aklı merkeze alacağız. İzmir’de tüm projelerimi beraber hazırladık, beraber hayata geçireceğiz. Sorunlara anlık değil sürdürülebilir çözümler üreteceğiz” diye konuştu. “Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir’le paylaşacağım” Seçim çalışması süresince 4 önemli lansman yaptığını vurgulayan, Selçuk için yapacaklarına da değindi. Hamza Dağ, konuşmasında şu ifadeleri kullandı: “Gelin projelerle tartışalım’ dedik. Onlar anlamıyorlar, başka işlerle uğraşıyorlar. Ancak ben bıkmadan, usanmadan, sokak sokak, meydan meydan projelerim anlatmaya, heyecanımı tüm İzmir’le paylaşmaya devam edeceğim. İzmir’in, Selçuk’un tarihi dokusunu, kültürel mirasını, asırlara sari olan medeniyet birikimini koruyacağız. Selçuk tarımıyla, turizmiyle bereketli ilçelerimizdendir. Bizler de oluşturacağımız eser ve hizmet ekosistemiyle destek olarak parlayan bir yıldız olmasını sağlayacağız.” Miting, Selçuk Belediye meclis üyesi adaylarının tanıtımıyla sona erdi.
Edirne Edirne’de gastronomi yolculuğu başladı Edirne Valiliği, gastronomi turizminin gelişimine katkı sağlamak amacıyla Osmanlı Saray Mutfağı lezzetlerini kitaplaştırılarak gelecek nesillere aktarılacak. Edirne Valiliği tarafından “Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri Kitabı” tanıtımı iftar programı düzenlendi. Edirne’de valilik öncülüğünde önemli bir projeye imza atıldı. Proje çerçevesinde "Topraktan Tabağa Edirne Yöresel Yemekleri" kitabı oluşturulacak. İftariyelikler, ara sıcaklar, çorbalar, ana yemek, tatlı ve içecekler geçmiş lezzetlere göre sunumla hazırlandı. Tabaklar süslendi, masalar hazırlandı. Ezanın okunmasının ardından oruçlar açıldı. Yemeğin ardından ise duaya geçildi. Devecihan Kültür Merkezi’nde düzenlenen iftar menüsünde geçmişten günümüze gelen lezzetler arasında yer alan bademli terbiyeli tavuk çorbası, ballı gemici böreği, taş kebabı- sarımsaklı pilav, zerde ve ayva şerbeti yer aldı. Geçmişten günümüze gelen ve unutulmaya yüz tutmuş Rumeli, Balkanlar ve Osmanlı Saray Mutfağında yer alan lezzetlerin gelecek kuşaklara aktarılması ve tanıtılması için önemli bir proje çalışmasına imza atıldı. Proje çerçevesinde 87 farklı çeşidin yer alacağı bir kitap oluşturulacak. Edirne’nin kadim ve Osmanlı’ya başkentlik yapmış sultanlar şehri olduğunu söyleyen Vali Yunus Sezer, aynı zamanda balkanlardan gelen insanların yerleştiği ve kendi kültürlerini yaşattığı da bir şehir olduğuna değindi. "Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağı lezzetleri yaşatılacak" Hem Balkan hem de Osmanlı saray mutfağının yaşatıldığı Edirne’de çok anlamlı bir ilke imza atıldığını söyleyen Vali Yunus Sezer, "Gelecek nesiller Edirne mutfağında neler var diye baktığı zaman ellerinde bir kitap ve kaynak olacak. Bizim somut varlıklarımızın yanı sıra kültürel zenginliklerimiz de çok önemli. Çok büyük emek var. Hem Rumeli hem de saray mutfağına ait 87 çeşit farklı lezzet var. Bunların bir kitapta buluşması çok önemli. Şeflerimiz kendi illeri için farklı bir şey yapmak istiyorlar. Yaklaşık 1 buçuk aydır çalışmalar devam ediyor" dedi. Gastronomi anlamında çok önemli faaliyetler yürütmüş parmakla gösterilen iller olduğunu söyleyen Vali Sezer, "Biz büyük bir hazine üzerinde duruyoruz. Ama kendimizi anlatmakta zorluk çekiyoruz. Bizim bir tava ciğerimiz, bir de ciğer sarmamız var. Dışarıdan insanlara sorduğumuzda neyimiz var diye ’Bir gelip ciğerinizi yeriz’ diyorlar. Bu güzel bir şey aslında. Ama bunun yanına ne koyabiliriz? Bunun üzerinde çalışıp Rumeli Saray ve Osmanlı mutfağını günümüzle uyarlayıp nasıl yaşatabiliriz bunun peşindeyiz" şeklinde konuştu. "Edirne’nin parlayan yıldız olmasını istiyoruz" Edirne’nin her konuda balkanların ve Türkiye’nin parlayan bir yıldızı olmasını istediklerini belirten Vali Sezer, "Bunu da sanayide, ticarette, turizmde, gastronomide eğitimde aktivitelerle birlikte başarmamız lazım. İçinde saray ve Rumeli mutfağının da olduğu birkaç yemeği ve menüyü tava ciğerin yanına ekleyebilirsek zenginleştirebiliriz" ifadelerine yer verdi. Festivallerin yanı sıra marka aday olabilecek lezzetleri de sunabilecekleri bir yerin olmasının çok önem taşıdığını belirten Vali Sezer, "Bunu başarırsak herkes restoranında alternatif bir ürün sunmak isteyecek. Bunu da hazırlanan projelerle hayata geçireceğiz. Valilik olarak bunu yapıp özel sektöre devrederiz. Buna biz öncü oluruz" diye konuştu. "3 hedefe inşallah hep birlikte ulaşacağız" Önlerinde 3 hedef olduğunu ve buna şeflerle birlikte ulaşacaklarını belirten Vali Sezer, birincisinin bu kitabı hazırlamak ve basıp yayınlamak, ikincisinin gastronomi festivalleri düzenlemek üçüncüsünün de bu markalaştırılan yemeklerin daimi sunulacağı tarihi bir yer yapmak olduğunu ifade etti. "Edirne gastronomide de büyük zenginliğine sahip" Edirne’nin tarihi ve kültürel mirasının yanı sıra gastronomi anlamında da büyük zenginliğe sahip olduğunu söyleyen İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, düzenlenen iftarda saray, Rumeli ve Balkan mutfağından lezzetlerin yer aldığı bir menü hazırladıklarını aktardı. İftar programına, Vali Sezer ve eşi Canan Sezer, Vali Yardımcıları Erdoğan Beypınar ve Eyyüp Batuhan Ciğerci ile eşleri, İl Kültür ve Turizm Müdürü Kemal Soytürk, şefler, gastronomi yazarları ve basın mensupları katıldı. Devecihan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen iftar programı toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.